18 jedál, za ktorými sa oplatí cestovať po Európe

CK SATUR - 03.10.2018

K poznávaniu nových miest, dnes už neodmysliteľne patrí aj poznávanie ich gastronómie. Pripravili sme pre vás rebríček jedál, ktorá by ste pri návšteve európskych miest nemali vynechať.

Currywurst (Berlín, Nemecko)

Netradičná kombinácia bielej klobásy a karí omáčky sa zvyčajne podáva s hranolčekmi alebo chlebom a vychutnať si ju môžete prakticky na každom rohu hlavného mesta Nemecka. Currywurst má v nemeckom Berlíne aj svoje múzeum, ktoré mapuje tradíciu tejto miestnej pochúťky, ktorá sa datuje do obdobia povojnovej okupácie. Existuje viacero teórií o tom, kto vymyslel currywurst. Pre Berlínčanov je vynálezcom Herta Heuwarová v roku 1949, ktorá sa inšpirovala tým, že videla amerických vojakov jesť steak s kečupom, ale rozhodla sa nahradiť steak lacnejšími bravčovými klobásami, ktoré boli cenovo dostupnejšie v povojnovom Nemecku. Toto jedlo je obzvlášť obľúbené ako neskorá večera počas „alkoholicky aktívneho“ večera v meste. Je to však aj symbol rovnostárskeho ducha hlavného mesta, nakoľko spája ľudí rôzneho pôvodu a spoločenských tried.

Currywurst v berlíne v nemecku
Kúsky grilovanej klobásy v curry omáčke zasýtia po celom dni spoznávania Berlína. FOTO: pixabay.com

Pastel de Nata / Pastéis de Belém (Belém Bakery, Portugalsko)

Košíček z lístkového cesta plnený žĺtkovým krémom, ochutený škoricou sa podáva najmä ku káve a patrí medzi najobľúbenejšie cukrárske výrobky Portugalcov i cudzincov, ktorí túto krajinu navštívia. Recept na jeho prípravu sa dedí už vyše 200 rokov a stále ostáva tajomstvom. Ako prvé ho upiekli mníšky kláštora Jeronimos v Lisabone. Následne si otvorili pekáreň v západolisabonskej štvrti Belém, kde ju nájdete dodnes a spolu s vami stovky turistov, ktorý chcú spoznať pomyselný domov pastéis de Belém. Mimo pekárne Belém je pečivo známe ako pastel de nata.

Pastel de nata v portugalskuPortugalský dezert číslo jedna - pastel de nata. FOTO: pixabay.com

Pizza Margerita (Neapol, Taliansko)

Podľa legendy hostili v Neapole taliansku kráľovnú Margeritu práve touto pizzou s bazalkou a mozzarellou a jej tak chutila, že pizzu pomenovali po nej. Práve v Neapole, slovo pizza znamená práve pizza margherita – čiže cesto so základom z miestnych, dokonale zrelých paradajok odrody San Marzano, absolútne čerstvej mozarelly a ozdobené pár lístkami bazalky. Odporúčame ju ochutnať v pravej talianskej pizzerii s tradíciou, akými sú napríklad  Pizzeria Sorbillo (už od 1935) a v Da Michele (od 1870).

Pizza margerita v neapole
Pizza Margerita chutí najlepšie v jej rodisku - talianskom Neapole. FOTO: pixabay.com

Zmrzlina Tartufo (Kalábria, Taliansko)

Domovom tejto sladkej mrazenej maškrty je malebné mestečko v skalách – Pizzo. Na konci 19. storočia práve tu vyrobili cukrárski majstri z tajného receptu unikátnu zmrzlinu, ktorú pomenovali Tartufo. Originál receptu ostáva stále tajomstvom. Servíruje sa v bielej, alebo tmavej podobe a základ tvorí oriešková zmrzlina, ktorá vo vnútri ukrýva nugát.

Zmrzlina tartufo v talianskej kalábriiZmrzlina s prekvapením vo vnútri vás očarí na talianskej Kalábrii. FOTO: Gelateria Ercole - Pizzo

Taliansko je výbornou zmrzlinou preslávené a ich gelato si môžete vychutnať v mestách ale aj letných dovolenkových destináciách. Medzi najobľúbenejšie príchute patria stracciatella, oriešková, kávová a pistáciová.

Hákarl - zhnitý žralok (Island)

Tak toto je pre odvážnych gurmánov  - cestovateľov. Najznámejšia islandská špecialita je totiž zhnitý žralok. Žraločie mäso sa zakope do zeme na 6 - 12 týždňov (v závislosti od obdobia roka, v ktorom ho pripravujete). Po vytiahnutí sa suší na suchom a tmavom mieste po dobu 4 – 5 týždňov. Vybrať si môžete medzi glerhákarl – svetlé mäso žuvačkovej konzistencie, alebo skyrhákarl, ktoré je tuhšie a tmavšie. Táto delikatesa sa často podáva s pálenkou Brennivín, ktorá ma  lákavú prezývku „čierna smrť“ a je vyrobená zo zemiakového liehu, obilia a rasce.

hakarl na islande

Žralok najôr hnije v zemi a následne sa súší, celý proces trvá niekoľko mesiacov. FOTO: www.scandinaviaonly.co.uk

Pylsa, hotdog na islandský spôsob (Island)

Pri islandskej kuchyni ešte ostaneme. Zvláštna kombinácia chutí je obyvateľom tejto severskej krajiny blízka. Medzi obľúbené jedlá patrí aj hotdog - pylsa, ktorý sa tomu nášmu podobá len vizuálne. Párky sa totiž vkladajú do rozrezaného rožku zo sladkého cesta a v prípade, že si dáte klasickú pylsu, pravdepodobne bude sladké všetko, okrem párku, čiže aj medová horčica. No existujú aj variácie s grilovaným párkom, roztopeným syrom a chrumkavou opečenou cibuľkou, a tiež už stoja za vyskúšanie.

Pylsa islandský hot dog
Dobre známy aj u nás, no na Islande o niečo sladší hot dog - pylsa. FOTO: pixabay.com

Jamón ibérico (Barcelona, Španielsko)

Milujete mäso a na súčasnú trendy veggie vlnu sa nechytáte? Potom sa vyberte do španielskej Barcelony. Okrem klasických tapas a paelly, tu totiž nájdete prevádzky, z ktorých si za 5 euro, odnesiete kornút plný nakrájanej salámy s rôznymi koreninami a známej šunky jamón ibérica. Pri prechádzke gotickou štvrťou sa tak môžete kochať jej krásou, a zároveň si vychutnávať toto mäsko ako pukance.

Jamón iberico v kornúte v barceloneZoberte si kornút a vychutnávajte si počas prechádzky krásy Barcelony. FOTO: pixabay.com

Crema Catalunya (Barcelona, Španielsko)

Creme brulee Katalánska, tak by sa dal nazvať tento dezert, ktorý pri poznávaní chutí Barcelony nemôžete obísť. Jemne klepnete lyžičkou po povrchu, chrumkavá karamelová krusta pukne a ponoríte sa do vláčneho smotanového krému s chuťou vanilky.

Crema cataluna v barcelone
Tento katalánsky dezert pripomína creme brulee z Francúzska. FOTO: pixabay.com

Crêpes (Bretónsko, Francúzsko)

Múka, vajíčko, mlieko alebo voda, trocha masla, soľ, podľa chuti cukor. Také jednoduché zloženie a ešte jednoduchšia príprava. Asi  by sme len ťažko hľadali človeka, ktorý nemá rád túto sladkú pochúťku. Svet pozná palacinky vďaka Francúzom - svoj pôvod majú v Bretónsku, kde im dali názov podľa latinského crispa, čo znamená zatočená. Crêpes sucrée sú delikátne, na suchej platni pripravené jemne sladké palacinky, ktoré sa obtáčali okolo sladkej náplne. A presne takéto si ich môžete vychutnať napríklad v uliciach Paríža. 

Palacinky crepés z francúzskaPalacinky, jednoduché na prípravu, no potešia deti i dospleých na cestách po Francúzsku. FOTO: pixabay.com

Zapiekanki (Krakow, Poland)

Vlna streedfood stravovanie zasiahla aj našich severných susedov. Pre turistu je toto pohodlná cesta ako sa občerstviť rýchlo, nie až tak draho a zároveň spoznať miestne chute. Práve zapekanka na námestí Platz Nowy v Krakowe, je údajne tá najlepšia v celej krajine. Na chrumkavom pečive vám zapečú, čo len chcete, podľa vašej chuti, na výber je približne z pätnástich druhov. Tak ako pri berlínskom currywurst ide o obľúbené občerstvenie počas veselých víkendových večerov v meste.

Zapiekanki v poľskom krakowe
Streedfoot v Krakowe? To sú zapečené bagety - zapiekanki. FOTO: Zapiekanki u Endziora

Trdlo (Praha, Česko)

Za dobrotami netreba precestovať celý svet. Nájdete ich aj u našich bratov – susedov v Prahe. Možno si poviete, veď je to len náš skalický trdelník, no podnikavci spoza rieky Moravy povýšili tento dezert na streetfood delikatesu. Len prechádzkou od Karlovho mosta k Orloju napočítate desiatky prevádzok ponúkajúcich trdelníky – česky „trdlo“ plnené ovocím, šľahačkou, zmrzlinou, čokoládou, cukríkmi – skrátka všetkým na čo si mlsný jazyk turistu spomenie. Zároveň ako správny streetfood sú prudko fotogenické.

Trdlo alebo trdelník v praheTrdelník upravený ako kornút a naplnený, čím len chcete, nájdete pri prechádzke Prahou na každom rohu. FOTO: pixabay.com

Chlebíčky Trzesniewski (Viedeň, Rakúsko)

Zabudnite na Wiener Schnitzel! Ku susedom sa okrem tejto tradičnej dobroty oplatí vybrať aj na ochutnávku malých chlebíčkov s množstvom pomazánok, zeleniny a sezónnych spojení chutí. Na ich zjedenie nepotrebujete ani tanier, svojou veľkosťou sú akurát na zahryznutie. Neodmysliteľnou súčasťou je aj tradičné čapované pivko s názvom Pfiff, pričom svojou veľkosťou a objemom dokonale sedí k veľkosti chlebíčku. Zvláštnosťou je aj to, že si prípravu chlebíčkov ešte stále môžete pozrieť na vlastné oči priamo v tomto obchodíku, ktorý nájdete v centre mesta na jednej z bočných uličiek napojených na hlavnú nákupnú ulicu.

Chlebíčky s pomazánkou vo viedniNakombinujete si chute podľa seba, alebo si vyberiete už overené kombinácie? FOTO: trzesniewski.at

Smørrebrød (Kodaň, Dánsko)

Plátky tmavého ražného chleba obložené podľa chuti, či sezóny si môžete vychutnať aj v metropole Dánska. Lákať vás k tomu budú už len výklady samotných prevádzok. Vyberiete si chlebíček s údeným lososom s kôprom, alebo ten s údeným syrom a reďkovkou, či tradičným nakladaným sleďom?

Dánsky ražný chliebDánsky ražný chlebíček s ľubovoľnou oblohou zasýti aj na pohľad. FOTO: pixabay.com

Fregola con arselle (Sardínia, Taliansko)

Táto sardínska špecialita chutí najlepšie práve v letných mesiacoch, kedy sú všetky ingrediencie potrebné na jej prípravu čerstvé, preto neváhajte ju ochutnať počas letnej dovolenky. Fregola je druh ručne vyrábaných cestovín z krupice, vody a soli, ktoré trením medzi prstami získavajú svoj špecifický tvar. Následne sa varia vo vývare a už stačí len pridať mušle, čerstvé paradajky, petržlen a cesnak a obľúbená dovolenková pochúťka je na svete.

Sardínske jedlo fregola con arselle
Sardínske cestoviny pripomínajú u nás známu tarhoňu. FOTO: sardegnamgica.it

Köttbullar (Štokholm, Švédsko)

Jedlo, dobre známe všetkým fanúšikom modro žltého predajcu nábytku, švédske mäsové guličky podávané so smotanou omáčkou a brusnicami. Keď už sa vyberiete spoznávať túto severskú krajinu, určite nezabudnite ochutnať ako chutia v niektorej z miestnych reštaurácií.

Švédske jedlo kottbullarObľúbené švédske guličky existujú aj vo verzii pre vegetariánov. FOTO: pixabay.com

Guinness Stew (Dublin, Írsko)

Tento guláš je írska klasika. Hovädzie mäso, koreňová zelenina a vyberané koreniny v kombinácii s chuťou írskeho piva Guinness si najlepšie vychutnáte priamo v Dubline v reštaurácii Guinness Storehouse, kde si okrem výborného jedla môžete obzrieť aj samotný pivovar.

Pivný guláš z írska
Írsky guláš má špeciálnu ingredienciu - pivo značky Guiness. FOTO: pixabay.com

Surový sleď (Amsterdam, Holandsko)

Ďalšia miestna delikatesa z kategórie „pre odvážnejších“. Surový sleď môže znieť trochu strašidelne, ale pri návšteve Amsterdamu by ste ho nemali obísť. V meste nájdete viacero vozíkov a stánkov, na ktorých môžete vidieť visieť tieto rybičky. Podávajú sa buď vcelku, alebo nakrájané na kúsky s cibuľou a kyslou uhorkou, alebo si môžete požiadať o "broodje haring" a rybku vám naservírujú v sendviči. Zaujímavý je aj tradičný spôsob konzumácie – keď sleďa chytíte za chvostovú plutvu, zakloníte hlavu a vložíte do úst, čo najväčšiu časť. Sezóna sleďov v Holandsku vrcholí v júni, kedy sa pri stánkoch tvoria nekonečné rady domácich, ktorí ich za rok skonzumujú viac ako 100 miliónov kusov.

Existuje viacero spôsobov, ako si rybu vychutnať. FOTO: pixabay.com

Cannoli (Taormina - Sicília, Taliansko)

Bezkonkurenčné sú aj sicílske dezerty. Cannoli sú tradičné trubičky plnené ricottou a cukrom. Svoj pôvod datuje tento dezert až do stredoveku, keď v 9.storočí Arabi priniesli cukrovú trstinu na Sicíliu, čím zmenili pravidlá sladenia, vyradili dovtedy využívaný med a práve plnka do canolli vznikla zmiešaním ricotty a cukru. Zároveň na prípravu rolky bola využívaná stonka cukrovej trstiny. Tie údajne najlepšie cannoli si môžete vychutnať v historickom meste Taormina, hneď vedľa gréckeho amfiteátra.

Sicílske trubičky cannoliTrubičky plnené ricottou s cukrom sú "must taste" na ostrove Sicília. FOTO: pixabay.com

Našli ste si medzi vybranými jedlami to svoje najobľúbenejšie? Alebo myslíte, že sme na niečo ešte zabudli? Dajte nám vedieťdo  komentáru.

Kontakt pre médiá: zednikova@ba.satur.sk

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.

© 1998-2019 CK SATUR, Všetky práva vyhradené.

  • Slovenská asociácia cestovných kancelárii a cestovných agentúr
  • International Air Transport Association
  • Superbrands