Kde na vás čaká práve teraz rozprávkový luxus, pestré chute, slnko a tyrkysový oceán?

Milujete teplo a hrejivé slnečné lúče? Možno vás láka arabská exotika pri brehoch Indického oceána, nekonečná púšť so zlatými dunami, vynikajúce služby v luxusnom štýle, chute od výmyslu sveta a orientálne vône či pohostinnosť Ománcov, ktorí vás všade uvítajú s úsmevom. Veľa zážitkov na vás čaká už od októbra, kde do ománskeho Salalahu budeme lietať priamo z Bratislavy.
Koláž fotiek zo Salalah. Omán
Rozmanitý juh Ománu. Púšť, ťavy, oceán. Foto: CK SATUR

Priamy let zo Slovenska

Keďže chceme aby ste si dovolenku v Ománe vychutnali už od prvého momentu, bez zbytočne dlhých presunov a prestupov, do Salalah tak môžete letieť priamym charterovým letom z Bratislavy. Let trvá cca 6,5 hodín a je bez medzipristátia. Ak máte radi pohodlie, je možné si rezervovať sedenie Smart Business alebo Economy Plus, kde majú dvaja klienti k dispozícii tri sedadlá. Počas letu sa podáva jedlo a nápoje. Po pristátí vás čaká moderné letisko a potom už len presun do tých najobľúbenejších hotelov v Salalah.

Dovolenka v Ománe

Štýlový a s orientálnym luxusom

Ako z rozprávok Tisíc a jedna noc pôsobí hotel Fanar Hotel and Residences *****, kam sa z letiska dostanete za cca 30 min. Elegantný dizajn, palmy a voňavý oceán vás privítajú priamo pred vstupom. Z noblesnej recepcie sa prechádza ku izbám, reštauráciám a barom. Areál hotela je výborne vybavený a ponúka komplexné služby. Izby sú priestranné a komfortné. Pre rodiny s deťmi sú k dispozícii rodinné izby, apartmány a suity. Pre páry zas romantické izby s výhľadom na more. V areáli nájdete rôzne obchodíky, butiky, kaviarne, shisha bar, bohatý all inclusive, ale aj à la carte reštaurácie.

Fanar hotel and residences
Fanar hotel and residences. Foto: CK SATUR

Nádherné pieskové pláže pri hoteli Fanar sú buď v pokojnej lagúne alebo s pozvoľným vstupom pri otvorenom Indickom oceáne, kde sú aj mierne vlny ideálne pre vodné športy. Až zájdete na koniec móla, možno uvidíte delfíny. Na pláži poctivo sedia a sledujú kúpajúcich sa plavčíci. Vo veľkom plážovom bare je k dispozícii obed a samozrejme rôzne druhy nápojov, a to vždy s úsmevom. Vrcholných zážitkom je tu iste sledovanie očarujúceho západu slnka nad horizontom mora.

Náš tip: V našej ponuke nájdete i nový typ izby s výhľadom na more, premium all inclusive, privátny transfer z letiska/na letisko a oddelenú pláž s privátnym servisom.
Piesočné pláže v Ománe
Piesočné pláže v Ománe. Foto: CK SATUR

Najmenších okrem šantenia vo vode určite poteší aj Mini Zoo priamo v areáli hotela Fanar. Poníky, ťavy, zajace, sliepky, morčatá, pávy, papagáje sú tu prakticky vo voľnom výbehu a deti si ich môžu pohladkať. V blízkosti hotela sa nachádza akvapark, kde nechýbajú bazény s morskými vlnami, detské bazény, tobogany, ale aj privátne kabany pre rodičov.

Akvapark pri hoteli Fanar
Akvapark pri hoteli Fanar. Foto: CK SATUR
Náš tip: V hoteli Fanar sa o zábavu postarajú slovenskí animátori Planet Fun.

Videoreportáž: Vybavenie a pláže Fanar hotel and residences

Dokonalý relax à la Anantara

V rozprávkovom Salalahu nájdete aj luxusný Al Baleed Resort Salalah by Anantara ***** s prvotriednymi službami priamo medzi nádhernou piesočnou plážou a sladkovodnou lagúnou a v blízkosti archeologického parku Al Baleed. Služby hotely Anantara vás potešia pre úžasný pokoj a pohodu, pričom si môžete dopriať napríklad jogu a kvalitné spa. Hotel má fantastickú orientálnu kuchyňu s exotickými chuťami, ktorým sa len ťažko odoláva. Nechýbajú ani ázijské či stredomorské jedlá. Okrem štandardných luxusne zariadených izieb nájdete v rezorte aj vily s vlastným bazénom. Vychutnať si môžete aj autentický Omán, keďže hotel leží v blízkosti centra mesta Salalah. 

Al Baleed Resort
Al Baleed Resort. Foto: CK SATUR

Hotel je ideálny na relax pri plážovom bare, bazéne so sladkou vodou, dokonalým wellness, alebo jogou či kinom pod holým nebom. Ak milujete varenie, môžete vyskúšať školu varenia, či ochutnať vína so someliérom. Pre aktívny oddych je k dispozícii biliard, stolný tenis, tenisové kurty, ale i cykloturistika. 

Hotelová vila s bazénom. Al Baleed Resort
Hotelová vila s bazénom. Al Baleed Resort. Foto: CK SATUR

Tradičný a v butikovom štýle

Ak hľadáte skôr butikový štýl ubytovanie, v našej ponuke je elegantný Juweira Boutique Hotel ****+ s typickou arabskou architektúrou, priamo na krásnej promenáde. Hotel ponúka moderne zariadené izby, suity i apartmány, plážový bar, 2 bazény, slnečnú terasu, kde môžete oddychovať a zároveň sú rôzne možnosti na aktívny oddych. Každý deň na vás čakajú bohaté raňajky, či večere. Leží na východnom konci piesočnatej pláže Salalah Marina a len 200 m od 8 km dlhej pláže s kokosovými palmami a nádherným výhľadom na oceán. Neďaleko nájdete kaviarne, reštaurácie a nákupné možnosti.

Juweira Boutique
Juweira Boutique. Foto: CK SATUR

Zelená oáza, komfort a ománska pohostinnosť

Priamo na dlhej piesočnatej pláži v blízkosti centra mesta sa nachádza hotel Crowne Plaza Resort Salalah *****. Jeho veľká tropická záhrada je najväčšia v Salalah. Otvorená pláž ponúka možnosti na krásne prechádzky, behanie či pozorovanie západu slnka. Ponúka komfort, moderné vybavenie, rozmanitý all inclusive, viaceré bary a reštaurácie či už s arabskými, talianskymi a medzinárodnými špecialitami. Užiť si môžete rôzne aktivity ako volejbal, stolný tenis, squash, tenis, bowling, biliard, mini golf, 9-jamkové ihrisko a vodné športy alebo i rybolov. Pre deti je k dispozícii detský bazén, ihrisko a malý splash park.

Crowne Plaza Resort
Crowne Plaza Resort. Foto: CK SATUR

Biely piesok a tyrkysový oceán

V krajine, kde by človek očakával len oceán piesku a kameňa, nájdeme prekvapivo pestrú a divokú prírodu a nekonečne dlhé pieskové pláže, ktoré lemuje teplý tyrkysový oceán. Pláž Fazayah je jedna z najkrajších pláží v Ománe. Je obklopená majestátnym pohorím Dhofar, piesok na nej je biely a jemný a voda má krištáľovo čistú farbu. Na pláži je možné si vychutnať dokonalý oddych, plávanie v nádhernej vode a tiež grilovaný obed v ománskom štýle.

Pláž Fazayah
Pláž Fazayah s bielym pieskom. Foto: CK SATUR

Pláž s prívlastkom „skrytá“ Hidden sa ukrýva hneď za plážou Fazayah, na západe letoviska Salalah, v časti v ktorej sú jedny z najkrajších pláží na svete. Svojou dĺžkou 77 metrov je pravdepodobne najmenšou plážou v Ománe. Oceán tu má nádhernú farbu, piesok kvalitu, do ktorej si radi zaboríte nohy a budete pokojne oddychovať obklopený majestátnym pohorím.

Pláž Mughsail s gejzírom je najznámejšou plážou, či atrakciou v oblasti pohoria Dhofar v Ománe. Je dlhá 7 km, má krásny piesok a tiež farbu oceánu. Je obklopená horami, ktoré pláži dodávajú eleganciu a fotogenickosť. Na jednom konci je skalný previs Marneef Cave. Tu vďaka príbojom vody vznikli v skalách diery, z ktorých dnes pri príleve striekajú gejzíry morskej vody do výšky až 12 metrov. Konajú sa tu tiež krásne západy slnka! Túto pláž milujú aj miestni obyvatelia.

Ománske pláže
Ománske pláže. Foto: CK SATUR

Bájny Salalah a zem kadidla

Omán je síce zem, kde rastie asi 2 milióny paliem datľových, ale Salalah sa pýši aj pol miliónom paliem kokosových, ktorých exotické plody si nenechajte ujsť a ochutnajte lahodnú kokosovú šťavu. Okrem kokosov sa tu pestujú i banány. Toto „žiariace“ mesto, ako ho nazvali miestni obyvatelia Jibali bolo rodiskom obľúbeného sultána Qaboosa. Pri skúmaní okolia Salalahu narazíte na starý prístav Al Baleed. Ten bol v 4. storočí centrom obchodu, kde sa predávalo korenie a vzácne kadidlo, ktoré má svoj päťtisíc ročný príbeh. Dnes sú tu pozostatky paláca, domov a skladov. V Salalah uvidíte aj tradičnú mešitu a Sultánsky palác. Lákavou atrakciou je miestny trh Al Haffa. Jasmín, šafran, myrha ako aj rôzne aromatické produkty z kadidla tu nájdete na každom kroku. Niektoré je tmavé, iné svetlé, ale práve na farbe záleží, pretože tá určuje cenu. Čím je svetlejšie, tým je cena vyššia. 

Tradičné kadidlo
Tradičné kadidlo. Foto: CK SATUR

Približne 40 kilometrov od mesta Salalah, v oblasti Wadi Dawka rastú vzácne kadidlovníky. Celá táto časť je i chránená kráľovským dekrétom. O tento svoj poklad sa Omán príkladne stará, regeneruje a vysádza nové stromy. Prírodné krásy sa oplatí obdivovať v údolí Darbat, kde po monzúne sa celé zazelená. Sú tu vodopády, rokliny, jaskyne a ťavy, ktoré vždy rozžiaria všetky pohľady.

Kadidlovníky
Kadidlovníky. Foto: CK SATUR

Návštevu púšte jednoducho nemôžete vynechať

Medzi najlepšie zážitky z Arábie patrí púšť, preto sa skúste ponoriť do jej ticha a večnej nádhery priamo v srdci púšte Rub´al-Chálí. Za západom slnka hlboko do púšte sa môžete vydať na džípe. Alebo tu dokonca môžete aj prespať. Súčasťou tejto noci, na ktorú nikdy nezabudnete, je aj beduínska večera, posedenie okolo ohňa, vodná fajka, pozorovanie hviezdnej oblohy a čakanie na svitanie, ktoré sa vám odvďačí jedinečnou krásou. Po ceste do tábora sa zastavíte v údolí kadidlových stromov Wadi Dawka, pri tábore tiav a pri stratenom meste Ubar, o ktorom sa traduje, že je to bájna Atlantída. Toto obľúbené púštne dobrodružstvo prináša piesočné duny, terénne cesty plné piesku a pozorovanie západu slnka hrajúceho mnohými farbami. Ku tomu nechýba ťavia farma, kde môžete ochutnať čerstvé ťavie mlieko a vidieť tieto „koráby púšte“ celkom zblízka.

Ak ste okrem prírody, nadšenci histórie vybrať sa môžete aj na hrad do mestečka Taqah. Tu sa ukrýva hrad s zaujímavými expozíciami, ktoré vás prenesú do tradičného ománskeho sveta, presne tak ako v dávnej minulosti. Po celom hrade sa môžete spokojne prechádzať a na streche vás počká jedno milé prekvapenie v podobe krásneho výhľadu. Zaujímavé poklady ukrýva aj archeologický park Sumharam, ktorý bol v minulosti dôležitým centrom pre obchod s kadidlom. Odtiaľto sa mohlo vyvážať do Stredomoria a Indie. Mesto Mirbat zas mieša tradičnú architektúru s rušným prístavom a pútnickým miestom.

Hrady a prístavy

Taqah
Taqah. Foto: CK SATUR

Nepopierateľne arabské ale s nádychom exotiky

Pri ománskych ochutnávkach narazíte na chute iránske aj africké. Základnom sú ryby, jahňacie, baranie, kozľacie a ťavie mäso, hydina, ryža, bylinky, zelenina, orechy a rôzne exotické koreniny, ktoré sa sem dostali vďaka stovkám rokov obchodovania s Indiou. Tradičné ománske jedlo je „shuwa“, ktoré sa pripravuje minimálne 6 hodín v hlinenej jame, kde sa dusí okorenené mäso. Ako príloha sa podáva ryža. „Mandi laham“ je chutné jahňacie mäsom a ryžou. Ománske rodiny túto pochúťku jedávajú z veľkej tácky a rukami. Typické sú jemné chlebové placky, či datľový chlieb. Tradičným dezertom je ománska „halwa“, ktorá sa dochucuje prenikavým kardamónom a mandľami, po ktorej dobre padne arabská káva alebo čaj, ktoré sú aj symbolom pohostinnosti.

Ománska kuchyňa
Kuchár pripravujúci ománske jedlo. Foto: CK SATUR

Videoreportáž: Fakultatívne výlety v okolí Salalah

Čo ste o Ománe možno nevedeli

Častou otázkou pri krajinách v tejto oblasti je bezpečnosť. Omán je hodnotený ako jedna z najbezpečnejších krajín sveta, kde sa nestretne s prakticky žiadnym nebezpečenstvom. Sezóna v Ománe začína v decembri a vrcholí v máji. Keďže leží priamo na obratníku Raka, v pásme rozpálených púštnych oblastí, teploty sa tu v lete šplhajú k tým najvyšším na svete. Ideálna je preto na návštevu "ománska zima", kedy teploty dosahujú cez 30 ℃, večer sa ochladí na príjemných 24 ℃  a teplota vody má okolo 26 ℃. Na juh Ománu, kde leží Salalah zasahuje letný monzún, preto tu od júna do septembra prší. Všetko sa zazelená, teploty dosahujú cca 25 ℃ a pre miestnych obyvateľov je dážď a hmla veľkým darom. Kontrast medzi horúcou púšťou je tak v tejto časti neuveriteľný. 

Zelený Omán
Zelený Omán. Foto: CK SATUR

TOP výhody pre dovolenku v Ománe

  • priamy let zo Slovenska až do mája 2024
  • kvalitné hotely priamo na pláži s all inclusive
  • dvaja animátori Planet Fun po celú sezónu v hoteli Fanar
  • delegát CK SATUR
  • atraktívne výlety

Ak hľadáte exotiku a orientálne zážitky, dovolenka v Ománe je určite tou správnou voľbou.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook