Top 10 atrakcií na Cypre

Južne od Turecka, uprostred Stredozemného mora, leží Cyprus. Podľa legendy sa práve tu z morskej peny zrodila bohyňa Afrodita. Možno aj ona môže za to, že Cyprus patrí k najkrajším miestam, kde môžete stráviť letnú dovolenku. Takmer ani nemusíte rozmýšľať nad tým, v ktorom ročnom období sa sem vybrať. Cyprus sa totiž môže pochváliť tým, že slnko tu svieti viac ako tristo dní v roku. Hoci sa z geografického hľadiska nachádza už v Ázii, má veľa spoločného s Európu. Turistov najviac lákajú malebné pláže, no ostrov ponúka aj historické dediny, antické ruiny, neuveriteľné hory a živé mestá.

1. Hlavné mesto Nikózia

Metropola ostrova vôbec nie je taká, ako iné hlavné mestá. V prvom rade za to môže fakt, že je rozdelená na dve časti – jedna patrí k Severnému Cypru kontrolovanému tureckou vládou a druhá je súčasťou južnej Cyperskej republiky. Nie je preto nič nezvyčajné, že len kúsok od tureckého bazáru nájdete príjemnú grécku tavernu. V meste existuje viac ako tucet múzeí. Najlepšiu archeologickú zbierku ukrýva Cyperské múzeum. Zastúpené sú v ňom artefakty od doby kamennej až po byzantské obdobie. Navštíviť môžete aj Byzantské múzeum alebo Múzeum s observatóriom Ledra.

Nikózia
Nikózia. Foto: depositphotos.com

2. Famagusta

Vo Famaguste, na východe Cypru, je situovaný najhlbší prístav ostrova. Preto ide o miesto, kde kotví mnoho výletných lodí pri návšteve Cypru. Okrem prosperujúceho prístavu je Famagusta domovom tradičného mestského opevnenia, ktoré sa zachovalo až do dnešných dní. K dvom najvýznamnejším pamiatkam v meste patrí Mešita Lala Mustafa Pasha a Kláštor sv. Barnabáša. Zaujímavosťou Famagusty je ale najmä štvrť Varosha, „Mesto duchov“. Kedysi bola prosperujúcou časťou, srdcom cestovného ruchu. Hovorilo sa jej aj Monte Carlo Cypru. Bolo to vyhlásené miesto na dovolenky filmových hviezd a iných známych osobností. V súčasnosti je však opustená a pomaly chátra. Aj počas jej návštevy je presne vymedzené okolie, odkiaľ je možné obzrieť si ju.

Famagusta
Famagusta. Foto: archív CK SATUR

3. Paphos, rodisko Afrodity

Na juhozápadnom cípe ostrova sa nachádza pobrežné mesto Paphos, ktoré sa označuje ako miesto, kde sa zrodila bohyňa krásy a lásky. Súčasný je Paphos rozdelený na dve časti. Spodná časť je známa ako Kato Paphos, kde stojí mnoho hotelov, ale tiež je tu možné nájsť archeologické pamiatky. V hornej časti si posedíte v príjemných reštauráciách alebo zájdete do obchodov. Top atrakcie Paphosu sú však ruiny a archeologické náleziská. Nenechajte si ujsť rímske ruiny – Dom Dionýza a Dom Tézea. Dom Dionýza je nádherný príklad zložitého umeleckého obdobia, zdobí ho neuveriteľná zbierka mozaikových podláh so žiarivými farbami. Pomenovaný je po bohu Dionýzovi, ktorý sa objavuje na mozaikách v celom dome. Tie väčšinou zachytávajú výjavy z gréckej mytológie. Hrobky kráľov patria na zoznam UNESCO. V helenistickej nekropole je uložených osem hrobov, určených pre kráľa, významné osobnosti a vysoko postavených úradníkov. Za návštevu stojí aj turecký prístav zo 16. storočia alebo Odeon, klasický grécky amfiteáter, kde sa stále konajú hry a živé vystúpenia.

Paphos
Paphos. Foto: archív CK SATUR

4. Hrad St. Hilarion

Jedna z najkrajších hradných zrúcanín v Stredomorí je domovom množstva miestnych legiend a mýtov. Najznámejšia hovorí, že kráľovná víl, ktorá trávila čas očarúvaním miestnych pastierov, si tu postavila tento hrad. Tí, ktorí sa vyšplhajú až úplne hore, si vychutnajú fenomenálny výhľad. Ak by ste mali počas dovolenky na Cypre čas na výlet len na jeden hrad, potom si určite vyberte tento.

hrad St. Hilarion
Zrúcanina hradu St. Hilarion. Foto: depositphotos.com

5. Kourion (Curium)

Na strmom útese s výhľadom na more stoja pozostatky rímskeho mesta Kourion. Celý areál je obrovský, patria k nemu pozostatky mnohých rímskych a byzantských stavieb, vrátane antického divadla, kde kedysi mohlo sedieť až 3500 divákov, rímsky trh s verejnými kúpeľmi, pôsobivý Dom Achilla so zložitými mozaikovými podlahami a gladiátorský štadión. V priestoroch divadla sa ešte aj dnes hrajú divadelné hry alebo konajú hudobné vystúpenia. Divadlo je úžasným dôkazom rímskeho ovládania zákonov akustiky. Môžete sa postaviť do stredu javiska a pokojne hovoriť. Vaše slová bude jasne počuť po celej sále.

Kourion
Kourion. Foto: visitcyprus.com

6. Polostrov Karpas

Osamelý polostrov Karpas v severovýchodnej časti Cypru sa tiahne ako „dlhý prst“ so zlatými plážami smerom k Turecku. Polostrov je pomerne riedko obývaný a hovorí sa o ňom, že je to miesto, kam sa treba ísť pozrieť, aby ste zachytili aspoň niečo z tradičného života ostrovanov. Najväčším lákadlom sú nedotknuté pláže, ale za zastávku stojí aj bazilika z piateho storočia Agia Triás v Sipahi. Zaujímavosťou polostrova sú aj divoko žijúce osly, ktoré sa v minulosti využívali ako najlacnejší dopravný prostriedok.

polostrov Karpas
Pláž na polostrove Karpas. Foto: archív CK SATUR

7. Pohorie Troodos

Týči sa v juhozápadnej časti ostrova a je plné krásny dedín plných tradičných kamenných domov a dláždených ulíc. Nachádzajú sa tu aj niektoré z najúžasnejších kostolov a kláštorov s freskami a nástennými maľbami zo stredoveku. Až deväť z týchto kostolov sa dokonca dostalo na zoznam pamiatok UNESCO. Pohorie je ideálne aj na turistiku alebo horské bicykle. A nezabudnite sa zastaviť pri Kaledónskom vodopáde alebo prejsť cez stredoveký most Milia. Cyprus je najmä letnou dovolenkovou destináciou, preto len málokto vie, že je skvelý aj na lyžovačku. Od začiatku januára až do marca sú hory pokryté hlbokým snehom a vytvárajú pocit zimnej krajiny, ktorá pripomína Tirolsko. Najvyšším vrchom je Mt. Olympus s výškou 1952 m n. m.

Pohorie Troodos
Pohorie Troodos. Foto: archív CK SATUR

8. Národný park Cape Greco

Aj na hlučnom a živom juhu Cypru sa nájdu miesta, kam sa dá uniknúť pred davmi. Presne takým je Cape Greco, neuveriteľne krásny národný park priamo na pobreží s množstvom turistických trás, ktoré sa začínajú na východ od letoviska Ayia Napa. Medzi voľne žijúcimi rastlinami sú aj endemické divoké orchidey, ktoré kvitnú skoro na jar. Skutočným zážitkom je aj prechádzka po pobreží s azúrovo modrým morom tesne vedľa vás.

Národný park Cape Greco
Národný park Cape Greco. Foto: depositphotos.com

9. Najznámejšie mestá Cypru

Pobrežné letovisko Protaras je ideálne miesto na relax a oddych na pláži. Nachádza sa v blízkosti Cape Greco. Nočný život v Protarase ponúka veľa zábavy až do skorých ranných hodín.

Protaras
Protaras. Foto: depositphotos.com

Známe prístavné mesto v tureckej časti ostrova je Kyrenia. Môže sa pochváliť úžasnou kulisou, ktorú vytvára pohorie Pentadaktylos, architektúrou staršou ako 1300 rokov a nekonečnými možnosťami na rekreáciu. K najlepším atrakciám v Kyrenii patrí Múzeum umenia, byzantský hrad zo siedmeho storočia a Múzeum lodných vrakov s artefaktmi staršími ako dvetisíc rokov. Uvidieť tu môžete aj korytnačky v ich prirodzenom prostredí alebo si precvičiť golf na miestnom golfovom ihrisku s výhľadom na Stredozemné more.

Mesto Kyrenia
Mesto Kyrenia v tureckej časti Cypru. Foto: archív CK SATUR

Historické dokumenty ukazujú, že Larnaka je najstaršie mesto na ostrove, ktorého história je dlhšia ako šesťtisíc rokov. Mestom prechádza množstvo návštevníkov, pretože práve tu stojí medzinárodné letisko. Okrem toho, že sa ním iba prejdete pri prílete či odlete, si však zaslúži, aby ste mu venovali aj viac pozornosti. Za dobrodružstvom môžete zamieriť do larnackého Salt Lake City, kde žijú ružové plameniaky, alebo sa potopiť k vraku Zenobie, hlavnému lákadlu pre potápačov na Cypre.

Larnaka
Larnaka. Foto: depositphotos.com

Ak je nočný život to, čo hľadáte, potom je Ayia Napa tým správnym miestom pre vás. Ponúka nespočetné množstvo barov a klubov, ktoré ostávajú otvorené až do rána. Je to miesto so živou hudbou, skvelými nápojmi a pulzujúcou, sviežou atmosférou. Ale ani v Ayia Napa nie je všetko len o zábave. Kultúrnu stránku mesta predstavuje kláštor zo 16. storočia a Múzeum Thalassa.

Pobrežie Ayia Napa
Pobrežie Ayia Napa. Foto: depositphotos.com

Po Nikózii je najväčším mestom na ostrove Limassol. Námorný prístav sa za posledné roky stal významnou turistickou destináciou pre tých, ktorí hľadajú slnko a piesok. V Starom meste stojí hrad Limassol, ktorý ponúka impozantnú prehliadku. Hlavné nákupné centrum je ulica Anexartisias a ako východiskový bod pre nočný život slúži Námestie Saripolou.

Limassol
Limassol, druhé najväčšie mesto na Cypre. Foto: depositphotos.com

10. Afroditina skala

Preplávajte okolo Afroditinej skaly neďaleko Pissouri a podľa legendy budete vyzerať o desať rokov mladšie. Pláž a skala vytvárajú krásny a ikonický obraz Cypru. Voda je jasná, čistá a ideálna na šnorchlovanie.

Afroditina skala
Afroditina skala. Foto: depositphotos.com

Tipy na najlepšie pláže

Jednou z najkrajších pláží na Cypre je Fig Tree Bay v Protarase. Pláž s čistým morom a zlatým pieskom je populárne miesto medzi turistami. Pláž vhodná pre rodiny s deťmi bola v minulosti ocenená modrou vlajkou a vyhlásená za tretiu najkrajšiu pláž v Európe. Svoje meno dostala podľa figových stromov rastúcich v blízkosti pobrežia. Turisti radi preplávajú aj k malému ostrovčeku, ktorý oddeľuje len plytké more. Okrem ležadiel a slnečníkov nájdete na pláži aj ponuku vodných športov ako vodné lyže, windsurfing alebo parasailing.

Fig Tree Bay
Fig Tree Bay. Foto: depositphotos.com

Asi najslávnejšou plážou na Cypre je Nissi beach, široký pás bieleho piesku s tyrkysovo modrým morom v letovisku Ayia Napa. V lete býva plná turistov, čomu sa prispôsobujú aj služby na pláži, takže tu nájdete ležadlá, slnečníky a ďalšie vybavenie. Voda je na brehu veľmi plytká a pokojná, čo ocenia najmä rodiny s deťmi.

Nissi Beach
Nissi Beach. Foto: archív CK SATUR

Na východnom okraji Ayia napa je situovaná ďalšia skvelá pláž – Konnos Bay. Je súčasťou Národného parku Cape Greco. Nádherný záliv obklopujú z jednej strany borovice a na druhej strane sa rozlieva azúrové more. Je veľmi obľúbená najmä medzi miestnymi a keďže je pomerne dobre skrytá je o niečo pokojnejšia ako napríklad Nissi. Napriek tomu na nej ale nič nechýba – nájdete tu bar, veľký výber vodných športov alebo si prenajať ležadlá, s ktorými si môžete pokojne ľahnúť aj do vody.

Konnos Bay
Konnos Bay. Foto: depositphotos.com

Krásna pláž s dávnou históriou je Kourion na okraji Limassolu. Vyhľadávajú ju najmä windsurferi, ktorí si užívajú o niečo silnejší vietor. Západná časť je však vhodná aj na plávanie. Pláž je plne vybavená s toaletami, sprchami, šatňami, ležadlami, slnečníkmi a niekoľkými rybími tavernami. Asi kilometer od pláže stoja obchody či detské ihrisko. Veľkou výhodou je, že pláž ponúka aj bezbariérový prístup.

Kourion
Kourion. Foto: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlá

Cyperská kuchyňa je pestrou zmesou jedál z východného Stredomoria a Blízkeho východu. Mezé (mezédhes) je najlepšia možnosť ako ochutnať väčšinu sezónnych špecialít. Patrí sem asi 24 sezónnych jedál v tradičnom cyperskom štýle. V podstate ide o niekoľkohodinovú hostinu, počas ktorej sa na stôl nosia rôzne jedlá. Zvyčajne sa začína s veľkou miskou šalátu (Horiatiki), výberom tradičných dipov a plátkami hustého chleba. Po nich nasleduje sezónna zelenina, čerstvé ryby vrátane kalamárov a sleďov, za ktorými nasledujú zapekané špeciality ako macaronia sto fourni (mäso s cestovinami, bešamelom a strúhaným syrom) alebo mäso podávané priamo z grilu.

čerstvý šalát
Čerstvý šalát. Foto: depositphotos.com

Pravdepodobne najslávnejšie cyperské jedlo je halloumi – ovčí syr, ktorý skvelo chutí vyprážaný alebo grilovaný. Výborne chutí aj studený s plátkami melónu. Nechýba koupepia - listy viniča plnené mletým mäsom, ryžou, cibuľou, paradajkami a zmesou bylín. Pochutiť si môžete aj na tahini, paste zo sezamových semien alebo hummuse.

Grilovaný syr halloumi
Grilovaný syr halloumi. Foto: depositphotos.com

Sladkou dobrotou sú loukoumades, vyprážané bochníčky, namáčané v mede a obalené v drvených orechoch, sezamových semienkach alebo škorici.

loukoumades
Loukoumades. Foto: depositphotos.com

Cyprus sa môže pochváliť aj dlhou tradíciou vo výrobe vína. Miestni obyvatelia vlastnia malé vinice, ale nájdu sa tu aj veľké vinárstva. Každý rok v auguste sa v Limassole koná vínny festival, ktorý láka milovníkov vína z celej Európy. Vyskúšať môžete napríklad sladké dezertné víno commandaria.

Viac informácií o destinácii Cyprus

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook