Top 10 atrakcií na Istrii

Istria, polostrov v tvare srdca sa nachádza v severozápadnom rohu Chorvátska. Je domovom mnohých historických aj prírodných zaujímavostí. Je ľahko dostupná autom, cesta zo Slovenska trvá len niekoľko hodín. Klíma je ideálna na dovolenku pri mori alebo výlety do vnútrozemia a zaujímavých miest. Na Istrii je cítiť silný taliansky vplyv, keďže v minulosti bola súčasťou Talianska. Polostrov si zamilujú nielen všetci, ktorí túžia po pamiatkach a histórii, ale tiež krásnych plážach, dobrom jedle a kvalitnom víne.

1. Rovinj

Najobľúbenejšie a zároveň najromantickejšie mesto na Istrii. Domy pastelových farieb zoskupené na strmých kľukatých uličkách a benátska zvonica pripomínajú Taliansko. V Rovinji je stále aktívny rybársky prístav, odkiaľ sa dajú podniknúť výlety na neďaleké ostrovy Crveni Otok a Katarina. Potápači sa hrnú do mesta, aby sa mohli ponoriť k slávnemu vraku luxusnej osobnej lode Baron Gautsch. Prechádzka historickým centrom mesta je fascinujúca, uličky sú plné barov, reštaurácií a galérií. Rovinj má úzke kultúrne a historické väzby s Talianskom. Rýchločlny spájajú mesto s Benátkami, čo je pre mnohých turistov počas dovolenky na Istrii jedným z obľúbených výletov. Najvyšším bodom mesta je kopec, na ktorom stojí kostol sv. Eufémie. Zvonica je menšou replikou Zvonice sv. Marka v Benátkach. V Rovinji nájdete aj jedno z najstarších akvárií v Európe, ktoré sa datuje do roku 1891 a je domovom rôznych druhov fauny a flóry.

Rovinj
Krásne a romantické mesto Rovinj na Istrii. FOTO: depositphotos.com

2. Poreč

Populárne istrijské mesto má krásne nábrežie s reťazcom hotelov a turistických komplexov tiahnucich sa asi 600 kilometrov pozdĺž Plava Laguna a Zelena Laguna. Obľúbené miesto vodných športov ako vodné lyžovanie, parasailing, plachtenie a jazda na kajaku vyrástlo z pôvodného rímskeho mestečka. Najväčšou pamiatkou mesta je Eufraziova bazilika, patriaca na zoznam svetového dedičstva UNESCO, ktorá je známa pre svoje krásne mozaiky na zlatom pozadí. V barokovom paláci Sincic sídli múzeum, kde je zachytená história mesta. Zbierky obsahujú archeologické nálezy, keramické  nádoby, náboženské ikony a obrazy a ďalšie. Prechádzku okolo príjemného prístavu zakončite v niektorej z kaviarní pozdĺž promenády. Môžete si zavolať aj vodný taxík a nechať sa odviezť na neďaleký Ostrov sv. Mikuláša, populárny pre krásne pláže.

Poreč
Pobrežné mesto Poreč. FOTO: depositphotos.com

3. Pula

Jedno z najdôležitejších miest na Istrii na vás dýchne históriou. Žiaden div, veď bolo založené už pred tritisíc rokmi. Pri prechádzke mestom uvidíte rímske pamiatky ako Augustov chrám, Víťazný oblúk Sergi, Herkulovu bránu, malé rímske divadlo. Tým najzaujímavejším je však rímsky amfiteáter, ktorý bol postavený približne v rovnakom čase ako Koloseum v Ríme. Ponúkal sedenie pre vyše 20-tisíc divákov, ktorí v aréne sledovali gladiátorské súboje a neskôr rytierske turnaje. Po reštaurátorských prácach sa doňho dnes zmestí asi päťtisíc ľudí a v lete sa používa ako miesto pre festivaly, predstavenia a koná sa v ňom aj miestny filmový festival. Domovom Historického múzea Istrie je Benátska pevnosť. V ňom sú uložené zbierky dokladujúce námornú históriu, mince, zbrane, vojenské vybavenie, staré mapy, pohľadnice a fotografie. Pula je živé mesto s mnohými skvelými reštauráciami, kaviarňami a hotelmi. Aj v Pule sa môžete venovať svojím obľúbeným aktivitám – potápaniu, šnorchlovaniu či bicyklovaniu.

amfiteáter v Pule
Známy rímsky amfiteáter v Pule. FOTO: depositphotos.com

4. Národný park Brijuni

Skladá sa z dvoch veľkých a dvanástich malých ostrovov a ostrovčekov. Až do svojej smrti v roku 1980 ho využíval maršál Tito, juhoslovanský prezident, ako svoje letné sídlo. Pozýval sem hlavy štátov a filmové hviezdy, no okrem toho dal na ostrovy priviezť zvláštnych obyvateľov, vrátane afrických zvierat ako slony, zebry a antilopy. V súčasnosti sú verejnosti prístupné dva ostrovy – Veli Brijun a Mali Brijun. Hlavnými pamiatkami v Národnom parku Brijuni sú pozostatky byzantskej pevnosti, rímska vila, Kostol sv. Germana, safari park a Titovo múzeum (uvidíte aj Titov cadillac, v ktorom sa vraj snažil zviesť herečku Ginu Lollobrigidu). Ostrovy sú prístupné z mesta Fazana, odkiaľ odchádza trajekt.

Národný park Brijuni
Národný park Brijuni. FOTO: depositphotos.com

5. Rabac

Skutočný istrijský raj s krásnymi štrkovými plážami a krištáľovo čistou vodou. Rabac je jedno z najväčších letovísk na Istrii, kde môžete tráviť dovolenku v Chorvátsku. Kedysi malá rybárska dedina ležiaca v chránenej zátoke sa zmenila na nepoznanie. Dnes tu stojí viacero hotelov, kempov, ale tiež súkromných ubytovní, kam sa naraz zmestí až 10-tisíc turistov. Rabac je ideálne miesto na šnorchlovanie, potápanie a plávanie, pričom budete pozorovať množstvo najrôznejších druhov rýb.

Rabac
Obľúbené letovisko Rabac. FOTO: depositphotos.com

6. Vrsar

Vrsar bola kedysi opevnená rybárska dedina s históriou siahajúcou až k rímskemu obdobiu, vďaka čomu stoja na jej území rímske ruiny, vrátane pozostatkov lomu Montaker, ktorý sachári a ich študenti ešte stále používajú ako zdroj kameňa. V blízkosti nábrežia je postavený románsky Kostol Panny Márie, zaujme aj hrad Vergottini a blízky Kostol sv. Martina. Len kúsok od mesta je situovaný Park sôch, ktorý stojí za to vidieť. Mesto dokonca dvakrát navštívil aj známy milovník Casanova a raz za rok si ho pripomínajú všetci obyvatelia počas populárneho Casanovafestu, festivalu lásky a erotiky. Zväčša sa koná na konci júna.

Vrsar
Vrsar. FOTO: depositphotos.com

7. Groznjan

Mesto s jedinečnou umeleckou atmosférou obklopujú kopce a vinohrady, olivové záhrady a poľnohospodárska pôda. Hneď, ako sa ocitnete vo vnútri stredovekých hradieb, udrie vám do očí, že umenie, kultúra a jedlo hrajú v tomto meste dôležitú úlohu. Najlepší spôsob, ako sa ponoriť do tunajšej atmosféry je ochutnávka miestnych vín a olivového oleja. Mesto už bolo skoro opustené, keď sem zavítali maliari a sochári, ktorí začali s obnovou rozpadajúcich sa budov. O niekoľko rokov neskôr mesto zažilo renesanciu, lákalo hudobníkov z celého sveta, aby tu študovali džez a klasickú hudbu. Neskôr hudobníkov nasledovali maliari, hrnčiari a rezbári, ktorí si pozdĺž krivolakých uličiek postavili štúdiá a galérie. Od júla do začiatku septembra sa v meste konajú obľúbené koncerty pod holým nebom. Dodnes sa zachovali časti opevnenia, na ktorých je vidieť benátsky vplyv.

uličky Groznjanu
Uličky Groznjanu. FOTO: depositphotos.com

8. Aquaparky Istralandia a Aquacolors

Vodný zábavný park Istralandia bol otvorený v júni 2014. Je situovaný asi 10 kilometrov severovýchodne od mesta Novigrad. Deti aj dospelí sa môžu vyblázniť na dvadsiatke atrakcií vrátane 27 metrov vysokej šmykľavky, ktorá simuluje voľný pád. Zaplávať si môžete v troch bazénoch, zahráte si plážový volejbal alebo badminton a nechýbajú ani stánky s občerstvením a obchod so suvenírmi. V roku 2015 bol otvorený najväčší vodný park v Chorvátsku, Aquacolors, kde si oddýchnete na 500 metrov dlhej lenivej rieke, vyskúšate osem bazénov a ihrísk či 12 dlhých tobogánov. Nuda nehrozí aj vďaka denným animačným programom ako sú zumba vo vode, kreatívne workshopy alebo športové súťaže.


9. Fjord Lim

Miesto, odkiaľ môžete obdivovať dokonalú prírodnú krásu Istrijského polostrova. Tento kaňon je taký dlhý a úzky, že mu domáci hovoria fjord. V oblasti žije viacero druhov živočíchov ako líšky, jelene či jazvece. Morská prírodná rezervácia je tiež známa aj pre množstvo vápencových jaskýň. Fjord je skvelým miestom pre cyklistiku, horolezectvo a turistiku. Dostupný je autom, loďou alebo si k nemu môžete urobiť výlet na bicykli z Vrsaru.

Kaňon
Kaňon. FOTO: depositphotos.com

10. Motýlia záhrada

Nachádza sa v ekologickom centre Eia a je obklopená čarovným drevom – dubmi starými stovky rokov, známymi ako Nono. Eiu nájdete v nedotknutej oblasti medzi Bale a Krmedom neďaleko mesta Rovinj. Jej súčasťou je množstvo ekologických projektov a neobvyklé stavby ako dom zo slamy, hlinené kuchyne a indické sauny.


Tipy na najlepšie pláže

Pláže na Istrii sú prevažne kamenisté, na čo treba myslieť, keď sa budete rozhodovať pre svoju dovolenku v Chorvátsku. A hoci nájdete len zopár piesočnatých pláží, nie je to úplne nemožné. Dôležité je však aj to, že more je čisté a na mnohých miestach ideálne na potápanie či šnorchlovanie. Členité pobrežie tiež znamená, že sa vám podarí nájsť si malú skalnatú zátoku len pre seba.

Na špičke polostrova neďaleko Puly sa nachádza Mys Kamenjak, chránený park, ktorý ukrýva viaceré pokojné pláže – zopár piesočnatých pre rodiny s deťmi  a viacero kamienkových. Pobrežie je prevažne skalnaté s mnohými plochami určenými na opaľovanie. Kamenjak je tiež populárna potápačská destinácia. Na južnej strane sa však zvyknú objavovať silné prúdy, preto by tu mali byť najmä plavci opatrní. Podmienky sú však ideálne pre surferov. V juhozápadnej časti výbežku sa nachádza Safari bar, kde si dáte chladený nápoj alebo malé občerstvenie.

Pláže na Myse Kamenjak
Pláž na Myse Kamenjak. FOTO: depositphotos.com

Crveni Otok je najväčší ostrov neďaleko mesta Rovinj, spojený s ďalšími ostrovčekmi, kam sa môžete vybrať na krásne pláže. Tie sú prevažne kamenisté s klasickými zátokami pokrytými okruhliakmi. Najnavštevovanejšie sú pláže na južnej strane ostrova St. Andrews so službami ako reštaurácie, minigolf alebo potápačské centrum. Časť pobrežia pri malom prístave je pokrytá štrkom, takže je vhodná aj pre rodiny s deťmi a seniorov. Na západnej ostrova sú zasa vysoké skaly, odkiaľ si môžete skočiť priamo do mora. V tejto časti je jednoduchšie nájsť si pokojnejší kútik. Vybrať sa môžete aj na ostrov Maskin, ale pozor, ten je populárny najmä ako nudistická mekka.

pláž na Crvenom Otoku
Pláž na Crvenom Otoku. FOTO: depositphotos.com

Len kúsok od centra mesta Rovinj sa rozprestiera pláž Lone Bay, ktorá je ideálna pre rodiny s deťmi. Celá Lone Bay patrí do chránenej oblasti Zlatni Rt (Punta Corrente). V blízkom okolí je dostupných niekoľko barov a obchody, kde vám prenajmú športové potreby ako lode, surferské dosky a podobne. Do centra mesta je to len 15 minút pešo.

Ak sa nechcete vzdať piesočnatej pláže, jednou z najlepších je Koversada južne od mesta Vrsar. Je vhodná pre všetky typy dovolenkárov. Nájdete tu všetko, čo potrebujete – obchody, reštaurácie, športové centrum, nočné kluby. Hlavná pláž je ocenená modrou vlajkou.

pláž v oblasti Koversada
Pláž v oblasti Koversada. FOTO: depositphotos.com

Ďalšou plážou s modrou vlajkou je Girandella, krásna kamienková pláž v blízkosti Rabacu. Môžete na nej príjemne relaxovať, zájsť si do reštaurácie, baru či obchodov alebo navštíviť potápačské centrum. Pri mori sú ležadlá, slnečníky a vodné bicykle na prenájom. Prímorská promenáda je ideálna na bicyklovanie, korčuľovanie alebo prechádzky.

Pláž Girandella
Pláž Girandella. FOTO: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlo

Istrijská kuchyňa vás dostane svojou rozmanitosťou a rovnováhou. Suroviny sa prispôsobujú ročným obdobiam, ale vždy sa používa kvalitný olivový olej a vynikajúce vína. A aké jedlá by ste určite mali vyskúšať?

Manestra, fazuľová polievka s kapustou a kukuricou. Varí sa pomaly na miernom ohni niekoľko hodín s mäsom a kosťami. Hoci môže byť trochu ťažká na horúce letné dni, skúste si na ňu nájsť čas, nosí totiž istrijskú ochrannú známku.

Aj keď by ste si povedali, že cestoviny sa podávajú všade na svete, aj tie istrijské majú svoje zvláštnosti. Tou hlavnou je, že vo väčšine reštaurácií sa podávajú čerstvé domáce cestoviny. Najobľúbenejšie omáčky na cestoviny obsahujú kuracie mäso, zverinu alebo morské plody a samozrejme hľuzovky.

Ak máte radi mäso, odporúčame vyskúšať boškarin. Je to steak z domáceho istrijského dobytka, ktorý môžete jesť samotný, so zeleninou alebo v kombinácii s cestovinami. Obyvatelia Istrie majú aj svoje vlastné prosciutto, ktoré je asi jedným z najpopulárnejších jedál. Pri dovolenke na Istrii zistíte, že mnoho večerov sa začína a končí dobrým vínom a šunkou.

Praví gurmáni nepohrdnú ani kapešante, lastúrami, ktoré patria k najchutnejším mäkkýšom na svete, pretože žijú v oblasti Novigrad, kde sa mieša slaná a sladká voda. Každý rok sa v letných mesiacoch koná dokonca aj festival „Kapešante Novigrad“ na počesť tohto jedinečného jedla.

Chcete stráviť dovolenku na Istrii? Vyberte si z ponuky cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook