Tour de Omán

Omán zosobňuje pravú arabskú exotiku. Už stovky rokov ho strážia pevnosti, obklopuje oceán a ostré štíty hôr, tvorí ho púšť so zlatými dunami a je vždy voňavý. Kadidlová vôňa sa vznáša všade navôkol, po uliciach kráčajú miestni v typických tradičných odevoch, ktorí sa nikam nenáhlia.

Tento sultanát tvoria výnimočne extravagantné chute a atmosféra ako z "Tisíc a jednej noci". Tak vábivý opis tejto krajiny sa nedá odmietnuť. Preto sme prijali pozvanie na jeho spoznávanie, ktoré vám priblížime s našou šéfkou Norikou Fedorovou na obľúbenom "Tour de". Tentokrát, nás vietor zavial do rozprávkového Salalah.

Ešte pred tým ako nasadneme na "ománsky lietajúci koberec", nasadáme v Bratislave do lietadla, ktoré nás za 6,5 hodín dopraví priamo na juh Ománu, do Salalah. Mesto dvoch tvárí - moderného aj tradičného sa len za posledné roky stalo obľúbenou turistickou destináciou. A my vieme prečo. 

Počas "Tour de Omán" obdivujeme jeho nádherné pláže, luxusné hotely s vynikajúcimi službami, ktoré sú v arabskom svete pýchou. Spoznávame aj zaujímavé okolie, ktoré sa len nedávno otvorilo pre svet, pričom ešte stále vedci a archeológovia odkrývajú jeho skryté tajomstvá. Dovolenkovú atmosféru Salalah vám priblížime aj cez osobné recenzie Noriky Fedorovej.

Norika Fedorová na pláži v Ománe.
Norika Fedorová na pláži v Ománe.

Ktoré hotely pre vás navštívime?

Na Tour de Omán sme sa rozhodli vás preniesť priamo ku bielym pieskovým brehom tyrkysového Indického oceána, kde vám ukážeme naše overené a kvalitné hotely na vysokej úrovni. Chceme totiž, aby i na vás zapôsobila pravá arabská pohostinnosť, distingvovanosť a elegancia, presne tak ako na nás. Orientálna hudba, koberce, ozdobné lampy, vône korenín.....a možno aj tancujúca Šeherezáda. 

Hotely v Salalah

Chcem ísť do Salalah

Salalah

Salalah predstavuje pravé kúzlo Ománu, ktoré tkvie v nádherných plážach, zvlnených piesočnatých dunách a v ohromujúcej islamskej architektúre. Našťastie sa tu masová turistika ešte neuchytila, takže ešte stále teraz môžete byť svedkami exotickej destinácie bez davov.
Ománska žena ponúka tuhú kadidlovú vôňu. Omán
Ománska žena ponúka tuhú kadidlovú vôňu. Omán. Foto: CK SATUR
Práve tu leží "zem kadidla", ktoré je symbolom celého Ománu a Salalah sa považuje za jeho hlavné centrum. Od Muskatu ho delí vzdialenosť takmer 1000 km. Kedysi sa táto substancia vyvažovala zlatom a dnes je tiež stále všadeprítomná. Aj nás táto opojná vôňa najskôr privítala na modernom letisku a potom v príjemnom hotelovom prostredí. Samozrejme nechýba ani na miestnom trhu, kam sa oplatí zájsť nielen za vôňami, ale aj za výraznými koreninami, chutnými datľami, či za osviežujúcim čerstvým kokosovým orechom. Táto oblasť je na Arabskom polostrove, ktorý presahuje viac ako 3 milióny km² jediná, kde rastú palmy kokosové. Preto si tu budete pripadať ako v "karibskej exotike".
More, hory, ťava a tradičná kultúra. Omán
More, hory, ťava a tradičná kultúra. Omán. Foto: CK SATUR

TOP výhody prečo dovolenkovať v Salalah

  • priamy let zo Slovenska až do mája 2024
  • kvalitné hotely priamo na pláži s all inclusive
  • dvaja animátori Planet Fun po celú sezónu v hoteli Fanar
  • delegát CK SATUR
  • atraktívne výlety
  • nádherné južné ománske brehy, púšť a krásna príroda sú pohladením pre telo aj dušu
  • tropická klíma, 28 ℃, kokosové plantáže, biele pláže, tyrkysové more
Slovenskí animátori Planet Fun s deťmi na púšti. Omán.
Slovenskí animátori Planet Fun s deťmi na púšti. Omán. Foto: CK SATUR

1. Fanar Hotel and Residences*****

Ako z rozprávok Tisíc a jedna noc pôsobí hotel Fanar Hotel and Residences *****, kam sa z letiska dostanete za cca 30 min. Elegantný dizajn, palmy a voňavý oceán vás privítajú priamo pred vstupom. Z noblesnej recepcie sa prechádza ku izbám, reštauráciám a barom. Areál hotela je výborne vybavený a je priestranný, čím vytvára možnosti aj na súkromie. Izby sú priestranné a komfortné. Pre rodiny s deťmi sú k dispozícii rodinné izby, apartmány a suity. Pre páry zas romantické izby s výhľadom na more. V areáli nájdete rôzne obchodíky, butiky, kaviarne, shisha bar, bohatý all inclusive, ale aj à la carte reštaurácie.

Hotel Fanar, s vonkajšou reštauráciou, barom a bazénom. Omán.
Hotel Fanar, s vonkajšou reštauráciou, barom a bazénom. Omán. Foto: CK SATUR

TOP 5 pre Fanar hotel and residences*****

  • bohatý výber jedál v rámci all inclusive, každý deň iná tematická kuchyňa, možnosť "dine around" v rôznych reštauráciách, nezabudnite vyskúšať sladký dezert "kunafa"
  • priestranné ubytovanie aj pre rodiny s deťmi
  • slovenskí animátori Planet Fun
  • dve lagúny s pozvoľným vstupom do mora a dlhá otvorená piesková pláž ideálna aj na prechádzky
  • možnosti fakultatívnych výletov po okolí Salalah 
Náš tip: Odporúčame si doplatiť službu all inclusive Premium, kde máte zahrnutý privátny transfer z/na letisko Salalah, prioritný check-in a check-out, VIP uvítací balíček po príchode na izbu (víno, ovocie a čokoládové bonbóny), minibar (v plechovke nealko nápoje a pivo, raz denne dopĺňaný), Premium Wi-Fi zdarma, Premium plážové uteráky, oddelená pláž a reštaurácia Club House a Club Rotana, prémiové alkoholické nápoje, pozvánka na romantický západ slnka so šampanským v Horizon bare, romantická večera na pláži 1x za pobyt ako aj 50% zľava na procedúry v SPA/osoba/1x za pobyt.
Chcem ísť do Fanar hotel and residence*****

2. Crowne Plaza Resort Salalah *****

Priamo na dlhej piesočnatej pláži v blízkosti centra mesta sa nachádza hotel Crowne Plaza Resort Salalah *****. Jeho veľká tropická záhrada je najväčšia v Salalah. Otvorená pláž ponúka možnosti na krásne prechádzky, behanie či pozorovanie západu slnka. Ponúka komfort, moderné vybavenie, rozmanitý all inclusive, viaceré bary a reštaurácie či už s arabskými, talianskymi a medzinárodnými špecialitami. Užiť si môžete rôzne aktivity ako volejbal, stolný tenis, squash, tenis, bowling, biliard, mini golf, 9-jamkové ihrisko a vodné športy alebo i rybolov. Pre deti je k dispozícii detský bazén, ihrisko a malý splash park.

Piesočnatá pláž, palmy, otvorená reštaurácia hotela Crowne Plaza v Salalah. Omán
Piesočnatá pláž, palmy, otvorená reštaurácia hotela Crowne Plaza v Salalah. Omán. Foto: CK SATUR

TOP 5 pre Crowne Plaza Resort*****

  • dlhá piesočná pláž s pozvoľným vstupom do mora
  • nádherná tropická záhrada a krásny výhľad na západ slnka z reštaurácie 
  • štandardné izby pre dve dospelé osoby a dve deti do 12 rokov
  • výborné raňajky v plážovej reštaurácii Ocean Blue Beach House
  • lahodné nápoje s panoramatickým výhľadom z baru Al Khareef Pub
Chcem ísť do Crowne Plaza Resort Salalah*****

3. Millennium Resort Salalah*****

Millennium Resort Salalah***** je moderný mestský rezort, ktorý leží severne od mesta, len pár kilometrov od pláže, hôr a 15 minút jazdy od letiska. Doporučujem ho pre klientov, ktorí vyhľadávajú mestský štýl dovolenky. Rezort postavený do jemných detailov ponúka 285 elegantne a moderne zariadených izieb a apartmánov, ktoré všetky ponúkajú výhľad na mesto, hory a dokonca aj more. V hoteli sa nachádza tropická záhrada s bazénmi, detské ihrisko, posilňovňa a kúpele. Kúpeľný komplex, navrhnutý s maximálnou starostlivosťou, zabezpečuje súkromie a pokoj pre každého hosťa, ponúka viacero miestností na procedúry, ktoré kombinujú masáže a výživové programy spolu so sladkovodným bazénom, saunami a parnými miestnosťami.
Bazén, záhrada a budova hotela Millennium Resort Salalah. Omán
Bazén a záhrada mestského hotela Millennium Resort Salalah. Omán. Foto: CK SATUR

TOP 5 pre Millennium Resort Salalah*****

  • ľahká dostupnosť na starý mestský trh, kde nakúpite kvalitné kadidlo, rôzne koreniny a ománske voňavky
  • kvalitná ománska kuchyňa, vyskúšajte národnú špecialitu "shuva" - jahňacie s ryžou
  • súkromná piesočnatá pláž s barom Millennium Beach Club dostupná bezplatným hotelovým minibusom
  • nákupné centrum Salalah Grand Mall je vzdialené 10 min peši
  • široká biela piesočnatá pláž s pozvoľným vstupom do mora vzdialená 5 km
Chcem ísť do Millennium Resort Salalah

4. Al Baleed Resort Salalah by Anantara *****

V Salalah nájdete aj luxusný Al Baleed Resort Salalah by Anantara ***** s prvotriednymi službami priamo medzi nádhernou piesočnou plážou a sladkovodnou lagúnou a v blízkosti archeologického parku Al Baleed. Služby hotely Anantara vás potešia pre úžasný pokoj a pohodu, pričom si môžete dopriať napríklad jogu a kvalitné spa. Hotel má fantastickú orientálnu kuchyňu s exotickými chuťami, ktorým sa len ťažko odoláva. Nechýbajú ani ázijské či stredomorské jedlá. Vyskúšajte večeru, ktorú vám hotelový personál pripraví a nádherne naaranžuje priamo na pláži a cestu vám vysvieti lampami a sviečkami. Skvelé sú čerstvé morské plody a nekonečne lahodné arabské dezerty. Okrem štandardných luxusne zariadených izieb nájdete v rezorte aj vily s vlastným bazénom. Vychutnať si môžete aj autentický Omán, keďže hotel leží v blízkosti centra mesta Salalah.

Kokosové palmy, piesková pláž, bazén a lehátka pred hotelom Al Baleed Resort Salalah by Anantara. Omán
Kokosové palmy, piesková pláž, bazén a lehátka pred hotelom Al Baleed Resort Salalah by Anantara. Omán. Foto: CK SATUR

TOP 5 pre Al Baleed Resort Salalah By Anantara*****

  • priamo na súkromnej pláži
  • doporučujem izbu Premier Sea View s krásnym výhľadom na more alebo ak túžite po absolútnom kľude, tak Garden View Pool Villa, kde máte svoju terasu so záhradou, posedenie a aj vlastný bazén
  • vyskúšajte napríklad miestny kadidlový rituál s použitím ománskych esencií
  • na konci dňa vyskúšajte 30 min. jogu na pláži s úchvatným západom slnka
  • ak si privstanete skoro ráno, možno uvidíte delfínov
Chcem ísť do Al Baleed Resort Salalah by Anantara*****

Zážitkový Salalah

Kadidlo zozbierané v regióne Dhofar, kde leží aj Salalah, je najlepšie na svete. Kedysi sa s ním vo veľkom obchodovalo. Severne od Salalah sa nachádza údolie Dawkah, ktoré je zapísané na zozname UNESCO. V  tomto údolí rastú kadidlovníky, z ktorých sa získava kadidlo. Živica z nich sa zbiera keď majú stromy 8-10 rokov. Kmeň sa nareže a na vzduchu živica tuhne. Z jedného stromu je možné získať 3-4 kg kadidla rôznej kvality. Až ho budete kupovať, vyberajte si to bielej farby, lebo to je najkvalitnejšie.

Kadidlovník, kadidlo voňajúce na trhu a údolie Dawkah. Omán.
Kadidlovník, kadidlo voňajúce na trhu a údolie Dawkah. Omán. Foto: CK SATUR

Na zoznam UNESCO sa dostali aj ruiny prístavu Al Baleed. Práve tu sa na lode nakladalo vzácne kadidlo a dovážal sa tovar z Číny. Dnes už tu nekotvia žiadne lode, nie je tu ruch z trhu, ale jeho príbehy zostali nezabudnuté. Je tu mešita z 9. storočia, kde sa okolo nádvoria dochovalo 144 stĺpov.

Náš tip: Až sa chcete dozvedieť viac, v Al Baleed môžete navštíviť Múzeum kadidla, aby ste lepšie pochopili cestu kadidla, históriu a obchod v minulosti aj súčasnosti.

Archeologické ruiny starého mesta Sumhuram sa oplatí navštíviť milovníkom histórie. Vrátite sa späť v čase, pričom cez tieto ruiny mesta sa dozviete, že bol najdôležitejším prístavom južného pobrežia. Za hradbami mesta sú ukryté dve tisíc rokov staré časti kompletného mesta s ulicami, obchodmi, domami a chrámami. Dnes je zapísané na zozname UNESCO. 

Za bájnou púštnou Atlantídou môžete vyraziť na džípoch do Ubaru. Táto kedysi oáza pre karavány leží 180 km od Salalah, vo vnútrozemí, na začiatku obrovskej púšte Rub´ al-Chálí. O Ubare sa píše aj v Koráne, preto toto miesto vedci hľadali veľa rokov. V roku 1992 ho nakoniec objavili zasypané a pochované v piesku. Nachádza sa tu pevnosť s ôsmimi vežami a stovky artefaktov z roku 3000 pred Kristom.

Krásne pieskové duny, archeologická lokalita Ubar. Omán.
Krásne pieskové duny, archeologická lokalita Ubar. Omán. Foto: CK SATUR
Náš tip: Nákupné centrum Salalah Gardens ponúka množstvo obchodov, reštaurácií a zábavy. Jeho súčasťou je dokonca aj tradičný trh, obchody s módou a hypermarket.
Rôzne pestré tradičné predmety z trhu. Omán.
Rôzne tradičné predmety z trhu. Omán. Foto: CK SATUR
Náš tip: Pri dovolenke v Salalah si nenechajte ujsť nádherné prechádzky pozdĺž pobrežia či už peši alebo aj na koni pri západe slnka.
Jazda na koni po pláži pri západe slnka v Salalah. Omán
Jazda na koni po pláži pri západe slnka v Salalah. Omán. Foto: CK SATUR

Veríme, že sa vám na Tour de Omán s našou šéfkou Norikou Fedorovou páčilo, že sme vás inšpirovali a že sa vám teraz dovolenka v tejto krajine bude vyberať ľahšie. Radi vám pri výbere vašej dovolenky poradíme a pomôžeme, lebo na starostlivosť od Saturu nemá nikto.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook