TOP 15 najkrajších pláží sveta

Poďte s nami na exkurziu tými najkrajšími plážami sveta. Naša planéta má so svojimi nádhernými plážami tisíce variácií tvarov a farieb, čím tak lákajú milióny návštevníkov. Tí oceňujú nielen jej tvary a farby, ale i jedinečné okolité scenérie, panenskosť, kvalitu vody či celkovú dostupnosť. A teda niekedy len biely piesok, palmy a tyrkysové more nestačí! Pripravili sme pre vás výber tých najkrajších z najkrajších pláží zapísaných medzi "svetové top".

1. Matira Beach, Bora Bora

Príbeh zrodenia klenotu Tichomoria je ozaj legendou. Keď sa pred 3 miliónmi rokov ostrov Bora Bora vynoril z vody ako mohutná sopka, zostal vydaný napospas vetru a príboju, ktoré ho takmer zmietli z morskej hladiny. Našťastie sa "zachránil" a okolité koraly okolo neho začali rásť. Tie nakoniec ostrov obkolesili kúzelným prstencovým útesom. Potom celé veky čakal, kým ho objavia Polynézania a vzdajú mu hold stavbou chrámov, kde sa našli vytesané posvätné morské korytnačky. V 18. storočí ostrov do západného sveta vtiahol kapitán James Cook, ktorý zapísal názov Bola Bola, čo znamená "Prvorodený". A práve tu leží "prvotriedna" pláž Matira, ktorá je považovaná za jednu z najkrajších pláží na svete. Láka dobrodružných návštevníkov, lebo čo napríklad taká expedícia za žralokmi či objavovanie farebných koralov? Ocitnúť sa môžete aj v džungli, údoliach s gaštanmi, banánovníkmi a kokosovými palmami. Neminie vás tu ani romantika a to počas západu slnka za modrý horizont.

Exotické pieskové pláže, zeleň a pohorie. Bora Bora.
Krása kamkoľvek sa pozriete - to je Bora Bora. Foto: unsplash.com

2. Whitehaven Beach, Austrália

Austrália je známa svojimi krásnymi plážami, ale pláž Whitehaven medzi nimi vyniká z mnohých dôvodov. Pláž je jednou z najkrajších a najčistejších v Austrálii. Nachádza na ostrove Whitsunday a je prístupná iba loďou. Piesok na pláži je z 90% čistého oxidu kremičitého, čo dodáva pláži jasne bielu farbu. Príjemnou zvláštnosťou je, že na prechádzku nepotrebujete žiadne žabky - piesok tu nezachováva teplo, takže môžete pohodlne chodiť naboso aj v horúcom letnom dni. Na tejto pláži sa často organizujú plavecké preteky a v neposlednom rade bola pláž Whitehaven od CNN zvolená za jednu z najekologickejších pláží na svete.

Biely piesok, tyrkysová farba mora a zelený pás pobrežia. Austrália
Biely piesok, ktorý dokonca nepáli na nohách, ako sen. Foto: unslapsh.com

3. Anse Source d’Argent, Seychely

Anse Source d´Argent na ostrove La Digue je mimoriadne ikonická a najfotografovanejšia pláž nielen Seychel, ale aj na svete. National Geographic ju zaradil medzi najkrajšie na svete. Vďaka krásnej farbe vody, bielemu piesku a skalám, do ktorých čas vytesal život, nie je ťažké pochopiť prečo sem filmári chodia za kulisami svojich filmov. Tieň na pláži poskytujú palmy a stromy takamaka. Atmosféru na pláži dopĺňa aj možnosť dať si čerstvú kokosovú vodu. Pláž je chránená útesom a je plytká. Cesta sem vedie cez súkromnú plantáž L’Union Estate, ktorá vstup na túto pláž spoplatňuje. Rozhodne sa sem vydajte na západ slnka, je úžasný. Odporúčame tiež topánky do vody, nachádza sa tu rozsiahle koralové podložie.

Dovolenka na Seycheloch
Pláž Anse Source d´Argent
Pláž Anse Source d´Argent. Seychely. Foto: depositphotos.com

4. Anse Georgette, Seychely

Anse Georgette úchvatná pláž na Prasline je veľkou súperkou s inými exotickými plážami na Seychelách. Môžete sa sem dostať lodným taxíkom z Anse Volbert. Na pobreží je biely piesok a guľaté žulové balvany. Pláž je dlhá, široká a na samote, skoro bez moderného vybavenia. Je vhodná ku kúpaniu, potápaniu a šnorchlovaniu. Anse Georgette má pozvoľný vstup do mora a teplú čistú vodou. Každý, kto sa okúpe v jej vodách, zažije obraz nevšednej krásy. Navôkol ju lemuje tropická záhrada a kdesi nad vašimi hlavami sa hore na skalách hrá golf.

lemuria norika fedorova
Nádherná piesočnatá pláž hotela Constance Lemuria a Norika Fedorová. Seychely. Foto: CK SATUR

5. Nungwi Beach, Zanzibar

Ak vezmeme do úvahy, že ostrov Zanzibar, africký klenot žiariaci farbami azúru, indiga, zafíru a snehovej bieloby, je ozdobou našej planéty, je potom veľmi čudné, keď dejinám trvalo tak dlho, kým sa vyrval z pazúrov otrokárstva. Aj keď ho ománski sultáni cez jeho dary, ako je najmä exotické korenie, vyniesli na vrchol obchodných ciest, predsa len na jeho pozemskú krásu akosi zabudli. Dnes patrí medzi najlákavejšie ostrovy sveta. A to aj pre krásne pláže. Tou najznámejšou je pláž Nungwi na severe ostrova, kde nehrozí silný príliv a odliv. Tu vám more nikam neujde, a tak si ho budete môcť vychutnať počas celého dňa. Pláž je súčasťou dedinky, ktorá je najznámejším turistickým regiónom s množstvom hotelov, barov a reštaurácií. Aj preto je tu viacero možností pre vodné aktivity, ako potápanie, šnorchlovanie alebo aj parasailing. Na tejto 6 km dlhej pláži si pravú exotiku užijete vždy, a bonusom je dokonalý piesok a teplé more.

Pláž Nungwi
Pláž Nungwi pred hotelom RIU Palace. Zanzibar. Foto: CK SATUR

6. Meeru Island, Maldivy

Meeru je rajský ostrov s nádhernými a širokými bielymi plážami s doslova múkovým pieskom a prekrásnou azúrovou farbou vody. Aj keď dominantou ostrova nie je koralový útes, pláže sú tu jedny z najkrajších. Za šnorchlovaním preto treba chodiť na výlety alebo do jednej vyhradenej časti rezortu, kde pestujú vlastné korale. Ostrov je veľmi zelený s dlhoročnou vegetáciou a rôznymi druhmi paliem, stromov a kvetov. Ostrov s dĺžkou 1,5 km patrí k tým väčším a v porovnaní s niektorými inými ostrovmi ho dokola prejdete celý súvisle po nádhernej pláží, bez toho aby ste museli niekde vybočiť alebo zájsť do “vnútrozemia”. Je to neuveriteľné, ale na Meru nájdete múzeum či skelet obrovskej veľryby, ktorú tu kedysi vyplavilo.

pláž ostrova Meeru
Rajská pláž ostrova Meeru. Maldivy. Foto: CK SATUR

7. South Ari Atol, Maldivy

Len 35 minútovvý let s hydroplánom z hlavného mesta Male a ocitáte sa na móle ostrova South Ari Atol, ktorý je dlhý 1,8 km. Úchvatné sú tu výbežky bieleho piesku do oceánu, ktoré počas dňa postupne odkrýva odliv alebo zakrýva príliv. Farba vody okolo nich je doslova takmer “priesvitná’”. Odporúčame sa nimi prejsť až na úplny koniec, kam vás oceán pustí. Zažijete aké je to stáť sám uprostred oceánu obklopený vodou. Z ostrova sa môžete vydať na výlet za obrovskými žralokmi alebo sa vypraviť do vôd koralových útesov, kde nie je pokoj ani vo dne, ani v noci, keď si jeho drobní obyvatelia hľadajú potravu. Tu sa vám bude zdať, že celý útes kvitne.

Norika Fedorová a krásne pieskové pláže v okolí rezortu LUX South Ari Atol
Norika Fedorová a krásne pieskové pláže v okolí rezortu LUX South Ari Atol. Malidvy. Foto: CK SATUR

8. Saadiyat, Abu Dhabi

Abu Dhabi, ktoré je hlavným mestom Spojených arabských emirátov, môže byť jedinečné nielen o atrakcie, ale taktiež pre nádhernú pláž Saadiyat. Ostrov Saadiyat je vzdialený cca 90 minút jazdy od letiska v Dubaji. Má piesočnatú pláž s bielym pieskom a s pozvoľným vstupom do mora. Viac atraktívnosti do tohto miesta vnáša aj fakt, že aj nové luxusné hotely sú postavené v chránenej prírodnej oblasti ostrova Saadiyat, ktorý je obklopený mangrovým porastom. Neďaleko sa nachádza Louvre Abu Dhabi a 18-jamkové golfové ihrisko. Ak budete mať šťastie, môžete vidieť korytnačky ako tu kladú vajíčka.

Hotelová pláž - Rixos Premium Saadiyat Island
Hotelová pláž - Rixos Premium Saadiyat Island. Abu Dhabi. SAE. Foto: CK SATUR

9. Mughasil, Omán

Pláž Mughsail s gejzírom je najznámejšou plážou, či atrakciou v oblasti pohoria Dhofar v Ománe. Je dlhá 7 km, má krásny piesok a tiež farbu oceánu. Je obklopená horami, ktoré pláži dodávajú eleganciu a fotogenickosť. Na jednom konci je skalný previs Marneef Cave. Tu vďaka príbojom vody vznikli v skalách diery, z ktorých dnes pri príleve striekajú gejzíry morskej vody do výšky až 12 metrov. Konajú sa tu tiež krásne západy slnka! Túto pláž milujú aj miestni obyvatelia. 

Norika Fedorová na pláži Mughsail
Norika Fedorová na pláži Mughsail. Omán. Foto: CK SATUR

10. Soma Bay, Egypt

Surrealistická príroda ako vyrobená pre fotografov. Pláž v zálive Makadi hemžiacu sa v červenkastom a svetlom piesku obklopuje z východnej strany priezračné Červené more. Tejto zátoke na kráse pridávajú ešte púštne hory a zlatisté piesky na západe, kde večer čo večer sa slnko stráca v oranžovej nádhere, aby keď zhaslo, nebo sa rozžiarilo hviezdami. Počas zimných mesiacov je práve táto oblasť najteplejšia, ani vietor tu nie je taký silný ako v Hurghade a aj voda je o čosi teplejšia. Záliv Makadi tvoria piesočnaté pláže s pozvoľným vstupom do mora, ako i strmé útesy klesajúce pomerne hlboko, avšak na jeho okrajoch sú tie najkrajšie miesta pre šnorchlovanie a potápanie.

Piesková pláž a blankytná farba Červeného mora v Makadi Bay. Egypt.
Pláž v Makadi Bay. Egypt. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

11. Myrtos, Kefalónia

Veď Penelope Cruz a Nicolas Cage by sa len tak nezaľúbili do hocijakej pláži. Kefalónska pláž Myrtos je skutočne oslavou krásy a spievať na ňu sa dajú ódy aj navždy. Až si pozriete film Mandolína kapitána Corelliho, uvidíte, že hrať na tomto ostrove týmto dvom hercom bolo osudové. Kefalónia je tak na "hollywoodskej scéne" nielen pre film, ale aj pre najkrajšiu pláž na svete. Nájdete tu všetky odtiene tyrkysovej farby a pláž z malých bielych kamienkov, na ktorých sa príjemne leží. Okrem čistého mora objavíte na jednom jej konci malú jaskyňu, do ktorej vedú dva vchody - jeden z pevniny a druhý z mora. Je však úplne jedno, z ktorej strany sa na ňu dívate, tých pohľadov vám nikdy nie je jednoducho dosť.

Myrtos - pláž s 50 odtieňmi modrej a skalné pobrežie. Grécko.
Myrtos - pláž s 50 odtieňmi modrej. Grécko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

12. Mayská riviéra, Mexiko

Vychýrená mexická krásavica s ladnými krivkami pobrežia, snehobielym pieskom a smaragdovou džungľou učarovala už kdekomu. Reč je o Mayskej riviére, kde je ťažko vybrať tú najkrajšiu pláž. Pri meste Tulum sa nachádza oslnivo biela pláž s rovnomenným názvom Tulum. Oddychovať môžete na jemnom piesku a dívať sa na nekonečný oceán, krásne východy slnka a mayské ruiny, pre ktoré sa táto pláž stala tak vychýrenou. V okolí je mnoho eko-rezortov ponúkajúcich tie najlepšie služby. Azúrová farba mora a jemný piesok vás zas nadchnú na pláži Maroma, ktorá leží pri nedotknutej prírode dažďového pralesa. V rámci Karibiku sa jedná o ekologicky najčistejšiu pláž, len 35 km od Cancúnu. Tiež sa tu môžete ponoriť do karibských vôd a preskúmať podmorský svet. 

Dovolenka v Mexiku
Exotická lagúna, tyrkysový oceán, kanoe a bujná zeleň na Mayskej riviére. Mexiko.
Exotická lagúna, tyrkysový oceán, kanoe a bujná zeleň na Mayskej riviére. Mexiko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

13. La Maddalena, Sardínia

Sardínia je predzvesťou tých najkrajších pláži. Zvykne sa jej hovoriť "Karibik Stredomoria", a vôbec to nie je ďaleko od pravdy. Tie najkrajšie pláže vás očaria na severovýchodnej strane ostrova. Toto Smaragdové pobrežie sa stalo slávne, keď ho „objavil“ v 60. rokoch minulého storočia princ Karim Aga Khan. To, že má nálepku luxusu je jasné, ale svet očarilo aj pre 7 ostrovov súostrovia La Maddalena. Sú panenské, divoké a krásne. Nie je to nádherné, že sú tu také miesta, kde sa dostanete iba loďou? Súostrovie La Maddalena je obľúbeným miestom, ktoré radi navštevujú známe osobnosti. Je celkom bežné, že tu stretnete známeho herca či speváka.

Súostrovie La Maddalena s krásnou pieskovou plážou, blankytným morom a loďkami.
Súostrovie La Maddalena v celej svojej kráse. Sardínia. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

14. Cayo Santa Maria, Kuba

Taký ostrov ako je Kuba, treba vidieť a zažiť aspoň raz za život. Najskôr ostrov bohémov, potom ostrov revolúcie i slobody, no a dnes ostrov s tou najkrajšou plážou na svete. Nádherná Santa Maria leží na severnom pobreží Kuby a je súčasťou súostrovia Jardines del Rey, ktoré je na zozname UNESO. Krištáľovo čistá voda na ostrove Santa Maria napĺňa plytčiny na mäkkom bielom piesku, po ktorom sa vám bude chodiť ako po hodvábe, zatiaľ čo podmorský svet vás tu zláka na prieskum. Kubánske opojenie vám dodá všadeprítomná hudba, tanec a pestré drinky.

Svetlý piesok, blankytná farba mora - Kuba.
Kubánska pláž má všetky atribúty dokonalej exotickej pláže. Kuba. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

15. Le Morne, Maurícius

Už Mark Twain sa vyjadril, že „najskôr vznikol Maurícius a potom raj“.  A podkladom pre vznik raja podľa neho, bol vraj tento ostrov. Maurícius o rozlohe 2000 kmmá svoju rajskú pláž Le Morne. Tá kraľuje juhozápadnému pobrežiu ostrova. Okrem toho ikonou je tu aj jedna nevšedná hora, ktorú si UNESCO prisvojilo na svoj zoznam. Mýtická hora opradená tajomnom a legendami so svojou výškou 556 m a krásna pláž udivujú nielen naživo, ale i na všetkých fotkách. Strmé svahy tvoria previsy a jaskyne, čo lákajú do útrob na prieskum. Vydať sa môžete 7 km trasou za výhľadmi, čo sú viac než očarujúce, utopené v zeleni a nekonečnom oceáne. Vodný tyrkys na hladine odráža tú najkrajšiu modrú a preto niet pochýb, že tak zažiarite i vy.

Norika Fedorová na pláži Le Morne
Norika Fedorová na pláži Le Morne. Maurícius. Foto: CK SATUR

Veríme, že sa vám exotické pláže sveta páčili, a že vám ich opis pri výbere pomôže, aby sa vám tak dovolenka v exotike vyberala ľahšie. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook