TOP 10 miest, ktoré treba navštíviť v roku 2020

Koniec roka patrí bilancovaniu. Podarilo sa vám v roku 2019 spoznať nové miesta a mestá? Chcete v poznávaní v roku 2020 pokračovať? Ak aj medzi vašimi predsavzatiami na rok 2020 bude, že chcete viac cestovať, tak odborníci z Lonely Planet sa rozhodli vám to uľahčiť. Zoznam Best in Travel 2020 slúži pre inšpiráciu cestovateľov a predstavuje destinácie s potenciálom získať si cestovateľov. Tak ktoré mesto je TOP destináciou pre rok 2020?

10. Denver, USA

Denver je jedno z najrýchlejšie rastúcich miest v USA. Má krásne počasie, milých ľudí, dobré reštaurácie, ešte lepšie bary a veľmi živú umeleckú a hudobnú scénu. Pre umenie, sklady a pouličné umenie vyrazte na rieku North (RiNo). Highlands and Lower Highlands (LoHi) majú nákupné a reštauračné štvrte a trochu menej nervózny prístup. V centre nájdete zábavné bary v Lower Downtown (LoDo), historické budovy. Celé mesto je prepojené nádhernou radou cyklistických chodníkov a parkov. Najlepšie zo všetkého je, že za pár hodín jazdy budete mať obrovské oblasti divočiny, lyžovanie a turistiku svetovej úrovne a ešte oveľa viac. Skrátka všetko k čo od poznávanie mesta očakávate na jednom mieste. A to sme len na 10. priečke.

Časť plná kaviarní a reštaurácii v Denveri.
Časť plná kaviarní a reštaurácii v Denveri. Foto: pixabay.com

9. Dubaj, Spojené arabské emiráty

Budúcnosť je teraz v Dubaji, keďže emirát spúšťa v roku 2020 niekoľko projektov. Najväčším je určite Svetová výstava Expo 2020, na ktorej 190 krajín bude prezentovať najnovšie vízie udržateľnosti a mobility v architektonických ukážkach pavilónov. Očakáva sa, že sa otvorí aj Múzeum budúcnosti, dve kilometre od pobrežia, „európske“ letovisko na umelom súostroví s názvom Svet a tiež Dubai Ai. Dovolenka v Dubaji v roku 2020 bude taki naozaj neopkovateľná.

Dubaj
Dubaj. Foto: depositphotos.com

8. Vancouver, Kanada

Vancouver, pobrežné prístavné mesto v západnej Kanade, často usporadúva medzinárodne konferencie, podujatia a tiež zimné olympijské a paralympijské hry v roku 2010, ktoré sa konali vo Vancouveri a Whistleri, letovisku 125 km severne od mesta. V roku 1969 bol vo Vancouveri založený Greenpeace a do roku 2020 sa mesto plánovalo stať najzelenším mestom na svete, a práve to predurčuje toto mesto na popredné priečky v otázkach udržateľnosti. Nájdete tu rozsiahlu cyklistickú a pešiu sieľ vrátane nezabudnuteľnej časti 28 km pozdĺž pláží a pobrežia a pohodlne preskakujte medzi mnohými pamiatkami mesta na modernizovaný systém verejnej dopravy. Alebo jednoducho relaxujte pod jedným zo 102 000 nových stromov, ktoré boli vysadené od roku 2010.

 
  • Vancouver, Kanada
  • Vancouver, Kanada
  • Vancouver, Kanada
  • Vancouver, Kanada
  • Vancouver, Kanada
  • Vancouver, Kanada

7. Kochi, India

Malá rybárska dedina, ktorá sa stala prvým európskym mestom v Indii môže byť váš východiskový bod na cestách po Kerale. Pešia prechádzka ulicami je jedným z najlepších spôsobov, ako objaviť všetko, čo mesto ponúka - prírodný prístav a historické miesta. Kochi je zároveň žiarivým príkladom obnoviteľnej energie a ako prvé dalo do prevádzky plne solárne letisko na svete, ktoré ocenilo cenou aj OSN. Vďaka „boho“ kaviarňam typu, uličkám z koloniálnej éry a množstvu galérií zameraných na budúcnosť, je toto mesto pripravené na turistov z celého sveta. V roku 2020 sa tu bude hrať prím pouličné umenie - na bienále Kochi-Muziris, čím pevne stavia Indiu na mapu festivalov súčasného umenia.

Západ slnka v Indii.
Západ slnka v Indii. Foto: depositphotos.com

6. La Paz, Bolívia

Aj Bolívia sa môže pochváliť jedným zo svojich svetových „naj“, a to konkrétne vo forme najvyššie položeného hlavného mesta, hoci pravdou ostáva, že sa o svoj post najdôležitejšieho mesta krajiny delí s neďalekým Sucre. Najlákavejšou lokalitou v La Paz je pravdepodobne štvrť Los Andes s multietnickým charakterom a umeleckými remeselníkmi a navštíviť ju môžete aj počas nášho poznávacieho zájazdu Grand tour Južnou Amerikou. Samozrejme, oplatí sa prezrieť si aj iné zákutia tohto prosperujúceho osídlia, akými sú napríklad Mercado de las Brujas, teda trh čarodejníc, Kostol sv. Františka či pôvabné námestie Plaza Murillo. Na záver si nezabudnite vychutnať dych vyrážajúcu vyhliadku Killi Killi a čarokrásne Mesačné údolie. 

Bolívia
Lanovka v Bolívii. Foto: depositphotos.com

5. Bonn, Nemecko

Bonn bol hlavným mestom západného Nemecka, no keď sa v roku 1990, Berlín spojil, na chvíľu zmizol zo zoznamu turistických lákadiel. V roku 2020 je späť v centre pozornosti, keďže sa mesto chystá na oslavu 250. narodenín Beethovena. Čo to v praxi znamená? Môžete očakávať množstvo koncertov, so svetoznámymi orchestrami, sólistami a dirigentmi. Divadlo Bonn inscenuje Fidelio, jedinú skladateľovu operu. Okrem toho budú pripravené rôzne umelecké inštalácie a predstavenia– všetko prepojené s hudobným géniom.

Mesto Bonn
Mesto Bonn. Foto: wikimedia.org

4. Galway, Írsko

Bohémsky Galway je pravdepodobne najzaujímavejším mestom v Írsku. Nájdete tu pestro maľované krčmičky, kaviarne a k tomu živú hudbu. Možno aj preto sa toto mesto vyhlásené za Európske hlavné mesto kultúry v roku 2020. Kalendár mesta je plný aktivít - pouličné predstavenie, živé a digitálne umenie, ako aj svetová hudba, divadlo a tanec.

Mesto Gallway v Írsku
Mesto Gallway v Írsku. Foto: flickr.com

3. Káhira, Egypt

Bronzovú priečku obsadila v hodnotení Lonely Planet egyptská Káhira. Po tom ako Egypt s Tutanchamonovým pokladom putoval po svete v rámci turné v roku 2018, vyhlásili, že je to naposledy kedy opustil územie krajiny. Ak chcete v budúcnosti vidieť najväčšiu zbierku jednej civilizácie na svete, budete musieť navštíviť Veľké egyptské múzeum (GEM) v Káhire. Rok 2020 má byť dátumom, kedy toto najmodernejšie múzeum v Gíze otvoria. Pre turistov sa tak popri Červenom mori, Luxore a pyramídach črtá ďalšia povinná zastávka popri dovolenke v Egypte.

 
Pyramída, Egypt
Pyramída, Egypt. Foto: CK Satur

2. Washington DC, USA

Tento rok sa budú všetky oči zameriavať na Washington, DC, pretože mesto oslavuje 100. výročie 19. dodatku - zákon, ktorý ženám udelil hlasovacie právo. Kultúrne múzeá ako Národná galéria portrétov, Národné múzeum americkej histórie a Národné múzeum žien v umení budú mať špeciálne výstavy týkajúce sa tohto významného medzníka v oblasti ľudských práv. Keď to spojíme so vzrušením z tohtoročných prezidentských volieb, tak hlavné mesto USA, bude v roku 2020 jedným z najdynamickejších amerických miest.

Washington DC, USA
Washington DC, USA. Foto: depositphotos.com

1. Salzburg, Rakúsko

Najlepším mestom je pre rok 2020 rakúsky Salzburg, kde sa bude konať už 100. ročník obľúbeného festivalu klasickej hudby. V súvislosti s výročím v centre pripravujú špeciálne výstavy, koncerty a divadelné predstavenia, a to je dôvod, pre ktorý by ste si návštevu Salzburgu budúci rok rozhodne nemali nechať ujsť. Oprášte dirndl alebo lederhosen, rezervujte si lístky niekoľko mesiacov vopred a pripravte sa na Mozartovo leto.

Salzburg, Rakúsko
Salzburg, Rakúsko. Foto: depositophotos.com

Zaujímavé tipy kam vycestovať v roku 2020 si pre nás v Lonely Planet pripravili. Láka vás niektorá z destinácií, alebo ste už viaceré navštívili?

 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook