TOP 12 noviniek v Spojených arabských emirátoch pre rok 2020

Už len 13 mesiacov nás delí od TOP udalosti roka, desaťročia a v prípade SAE určite aj storočia. Medzinárodná výstava EXPO 2020 odštartuje 20.10.2020 a potrvá 6 mesiacov, počas ktorých sa svetu predstavia nielen Emiráty. V Dubaji pri tejto príležitosti pripravujú množstvo noviniek, ktorými chcú ohúriť návštevníkov z celého sveta.

Čo je to EXPO 2020?

Tradícia medzinárodnej výstavy toho najlepšieho z priemyslu a kultúry krajín (architektúra, hudba, divadlo, jedlo), sa tiahne už od roku 1851, kedy sa v Paríži konala 1.krát. Následne sa výstava konala s nepravidelnými časovými odstupmi. Naposledy prebehla v Astane (Kazachstan) v roku  2017.

Virtuálna prehliadka areálom EXPO 2020 v Dubaji

Výstavy EXPO 2020 v Dubaji sa plánuje zúčastniť 190 krajín, chýbať nebudú ani veľké medzinárodné spoločnosti či prestížne vzdelávacie inštitúcie. Keďže ide o prvú podobnú akciu v regióne Blízkeho východu, Afriky a Ázie a zároveň prvou výstavou v arabskom svete, môžeme sa všetci tešiť na parádnu show. 

Na čo sa môžete okrem výstavy tešiť? Už tradične každý rok Emiráty otvárajú nové atrakcie, a práve v súvislosti s nadchádzajúcou výstavou pribudne až 12 atrakcií – 8 v Dubaji a 4 v Abú Dhabí.

1. Knižnica Mohammeda bin Rashida

Otvorenie tohto architektonického skvostu bolo naplánované už na rok 2018, no prednosť dostali iné atrakcie a tak sa termín posunul na rok 2020. Sedemposchodová budova bola navrhnutá tak, aby sa podobala otvorenej knihe, ktorá sedí na rehli – tradičnom stojane, na ktorom je Korán. Knižnica bude okrem kníh a časopisov v tlačenej i audiovizuálnej podobe, ukrývať zakonzervované dokumenty a iné artefakty zo súkromnej zbierky kráľovskej rodiny Al Maktoum.

Knižnica v tvare knihy
Knižnica v tvare knihy, Dubaj. Foto: whatson.ae

2. Dubai Stars

Nedávno odhalený projekt Dubajské hviezdy má za cieľ konkurovať hollywoodskemu chodníku slávy. V prvej fáze bude odhalených 400 hviezd. O tejto prvej hviezdnej várke rozhoduje široká verejnosť a koncom tohto roka by sa malo konať slávnostné otvorenie aj za účasti žijúcich mien. Po úplnom dokončení sa na chodník Dubai Stars umiestni 10 000 celebrít - čo je štyrikrát toľko ako má kapacity originál v Hollywoode. Doteraz boli na zoznam hviezd zaradení herci Rami Malek, Leonardo DiCaprio, Will Smith, spevák Chris Martin, ako aj futbalista Lionel Messi. Celý zoznam môžete sledovať aj online.

chodník slávy v Dubaji
Chodník slávy v Dubaji. Foto: wikimedia.org

3. The View

Čo by to bol za rok, keby v Dubaji neotvorili novú vyhliadku. Aj na rok 2020 sa jedna chystá. Chcete vidieť Dubaj z ďalšieho uhla? Napríklad z 240 metrov vysokej panoramatickej plošiny? Práve takýto výhľad na vás čaká na „The View“ na palmovom polostrove. Nový orientačný bod sa nachádza na 52 poschodí budovy hotela Palm Jumeirah. Verejná vyhliadková plošina bude hosťom prístupná cez obchodné centrum Nakheel Mall v Palm Jumeirah.

Vyhliadka, Dubaj
Vyhliadka, Dubaj. Foto: whatson.ae

4. Ain Dubai

Už teraz je ozdobou nového ostrova Bluewaters pri ostrove JBR. Ain Dubai, najväčšie pozorovacie koleso na svete, bude dokončené budúci rok. Podľa vyjadrenia vývojára Meraasa bude Ain Dubai dokončený práve včas, aby stihol EXPO 2020. Po otvorení sa Ain Dubaj stane najvyšším vyhliadkovým kolesom na svete s výškou viac ako 250 metrov a bude schopný prepraviť až 1 400 cestujúcich v 48 kapsulách s dvojitým zasklením. Niektoré z týchto kapsúl budú súkromné ​​„reštaurácie“, ktoré pojmú až 12 hostí, takže si ich budete môcť pri zvláštnej príležitosti prenajať.

 
Ain Dubai
Pozorovacie koleso Ain Dubai. Foto: whatson.ae

5. Zombie Apocalypse Park (ZAP)

Po vyhliadkach sú druhou najčastejšou atrakciou zábavné a tematické parky. Aj na rok 2020 je naplánované otvorenie jedného z nich – tentokrát na temnejšiu tému zombie. Obrovská zábavná zóna s tematikou mŕtvych, bude prvou atrakciou svojho druhu, ktorá sa otvorí v Spojených arabských emirátoch v polovici roku 2020. Sídliť by mala na The Night Market na ostrovoch Deira. Priestor s plochou 65 000 metrov štvorcových  bude obsahovať 12 atrakcií vrátane strašidelného domu, hádzania sekerou, lukostreľby, strašidelného kukuričného bludiska, trampolín, streľby na ciele, útoku zombie apokalypsy a ďalších.

Zombie Apocalypse Park
Zombie Apocalypse Park súčasťou miestneho trhu. Foto: thenational.ae

6. Múzeum voskových figurín Madame Tussauds

Znie to neuveriteľne, ale táto obľúbená atrakcia sa ešte v Emirátoch nenachádza, a to jej výstavbu avízovali už v roku 2008. Múzeum voskových celebrít sa bude nachádzať v štvrti Bluewaters, pri pláži v JBR. Tešiť sa tak môžete na celý rad slávnych tvárí vrátane spevákov, hercov, politikov, športových hviezd a historických postáv miestnej i svetovej histórie a súčasnosti.


7. Múzeum budúcnosti

Architektonicky atraktívne Múzeum budúcnosti, bolo odhalené v roku 2015 a je v súčasnosti vo výstavbe medzi vežami Emirates Towers na ulici Sheikh Zayed Road. Veľká strieborná štruktúra je navrhnutá v tvare oka, v strede vyvýšená. V čase oznámenia Sheikh Mohammed napísal na Twitteri: Múzeum budúcnosti má byť integrovaným prostredím, ktoré umožní tvorivým mysliam testovať, financovať a predávať nápady na futuristické prototypy a služby.

Múzeum budúcnosti
Múzeum budúcnosti = architektúra budúcnosti. Foto: museumofthefuture.ae

8. Cityland Mall

Áno, ďalšie nákupné centrum v Dubaji – ale tentokrát má pridanú hodnotu – počas nákupov sa prechádzate v prírode. Cityland Mall - ktoré vyvíjajú tí istí ľudia, ktorí stoja za Dubaj Miracle Garden a Dubaj Butterfly Garden - je opísané ako prvé „prírodou inšpirované“ nákupné centrum na svete, plné botanických zázrakov. Očakáva sa, že do konca roka bude v plnom kvete a prvý obchod - Carrefour - je už otvorený.

Cityland Mall
Cityland Mall. Foto: wikimedia.org

9. Sneh aj v Abú Dhabí

Snehu si v týchto končinách veľa neužijú, a tak sa rozhodli trochu pomôcť prírode. Budúci rok na ostrove Reem v Abú Dhabí otvoria nový park so zimnou krajinou, ktorý je štvornásobne väčší ako Ski Dubai. Nový park bude obsahovať 13 zjazdoviek a atrakcie ako napríklad Záhrada snehových vločiek, hora Flurries a ľadový kolotoč. Teplota vo vnútri sľubuje príjemných -2 stupňov Celzia, čo hosťom dáva šancu vstúpiť do ľadových labyrintov, stavať snehuliakov a hrať sa v 50 cm hlbokom snehu.

Vizualizácia zimnej rozprávky
Vizualizácia zimnej rozprávky. Foto: whatson.ae

10. CLYMB

Extrémne športy sa v hlavnom meste stanú ešte extrémnejšími. CLYMB bude interiérová atrakcia na ostrove Yas, ktorá má v pláne prekonať hneď dva svetové rekordy - nielenže bude obsahovať najvyššiu horolezeckú stenu na svete, ale aj najväčšiu letovú komoru na svete. Horolezecká sekcia ponúkne priestory pre začiatočníkov, stredne pokročilých a skúsených horolezcov na štyroch tratiach.

CLYMB na ostrove Yas
CLYMB na ostrove Yas. Foto: thenational.ae

11. Národné múzeum šejka Zayeda

Ostrov Saadiyat má za cieľ stať sa kultúrnou oblasťou emirátu. Výstavbu múzea, ktoré ma predstaviť a oslavovať život a úspechy najpopulárnejšieho panovníka šejka Zayeda, ohlásili už v roku 2007. Dizajn múzea je zameraný na perie sokola, pričom každé oceľové perie obsahuje priestor galérie - najvyššie bude mať pôsobivých 125 metrov.

Budova múzea v Abú Dhabí
Budova múzea v Abú Dhabí. Foto: abudhabiculture.ae

12. Guggenheim v Abú Dhabí

Potom ako Louvre Abú Dhabí otvoril svoje brány v novembri 2017, všetci upierajú svoj zrak k jeho suseda – pobočku futuristického múzea moderného umenia. Stále nie sú známe podrobnosti ani termíny otvorenia, no je pravdepodobné, že sa posnažia otvoriť aj túto atrakciu ešte pred príchodom 25 miliónov turistov a návštevníkov medzinárodnej výstavy EXPO 2020.

 
  • Guggenheim v Abú Dhabí
  • Guggenheim v Abú Dhabí
  • Guggenheim v Abú Dhabí
  • Guggenheim v Abú Dhabí

Spojené arabské emiráty majú svoju nespornú výhodu, nech ich navštívite v akomkoľvek čas, i opakovane, vždy vás prekvapia novými a novými atrakciami, ktoré vyrazia dych. Ak ste ešte svoju dovolenku v Dubaji, či ostatných Emirátoch neabsolvovali je najvyšší čas. Navyše do 31.10.2019 môžete využiť aj first moment zľavy až do 35% na ponuku katalógu exotika, v ktorom SAE nemôže chýbať.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook