Maldivy - najlepšie potápanie, unikátne pláže a výnimočný oddych, ktorý si môžete dopriať aj vy

Maldivy sú v našich mysliach často synonymom nedostupného luxusu a rezortov len pre „horných desaťtisíc“. Posledné roky je však opak pravdou, Maldivy sa otvorili svetu, vznikli nové ubytovania, hotely, rezorty a tak sa najmenšia ázijská krajina stáva čoraz dostupnejšou exotickou dovolenkou aj pre našincov. A tí, čo sa z Maldív vrátili, sú ohromení. Každý si tu totiž nájde to svoje – od leňošenia na súkromných plážach, cez takmer neustále modrú oblohu až po výnimočné športové vodné aktivity.

Netypicky typický pohľad na ikonické domčeky na Maldivách. FOTO: www.cestujemespolu.com

Čo treba vedieť pred cestou na ostrovy snov?

Oficiálnym jazykom na Maldivách je jazyk dhivehi, ale všetci v turistickom ruchu hovoria anglicky a aj so základnou angličtinou si vystačíte. Napriek tomu, že takmer 100 % obyvateľstva vyznáva islam a na každom aj menšom obývanom ostrovčeku nájdete mešitu, patria Maldivy dlhodobo k najbezpečnejšej destinácii pre turistov. Zároveň sú Maldivy najmenšou moslimskou krajinou na svete. Mestskou hromadnou dopravou sú tu lode, niečo ako v Benátkach, len na omnoho väčšie vzdialenosti. Mestom, ktorému sa určite nevyhnete, je Male – je tu totiž medzinárodné letisko, na ktoré prilieta drvivá väčšina turistov. Tu vás však hneď po prílete bude čakať delegát, ktorý vás odprevadí na rýchloloď alebo hydroplán v závislosti od toho, ako ďaleko je váš ostrov od hlavného mesta. Jazda rýchloloďou je aj v kľudných vodách indického oceánu pre niektorých adrenalínovým zážitkom, no let hydroplánom je zážitkom na celý život. Lietadlá lietajú nízko, s nádherným výhľadom na tyrkysovú vodu a miniatúrne ostrovčeky, ktoré sa akoby vznášajú na hladine.

Maldivy nie sú práve destináciou pre poznávacie zájazdy (aj keď ich môžete objaviť spolu so Srí Lankou či na výletnej lodi), ale miestom, kde si užijete oddych a nekonečné biele pláže. Každý ostrov aj ostrovček je okrem priezračnej morskej vody obklopený práve krásnymi plážami s pieskom, ktorý  keď zoberiete do ruky, je čisto biely a sypký ako múka. A každý ostrov akoby ste naklonovali má takéto pláže. Nezáleží teda, ktorý hotel či rezort si v rámci Maldív vyberiete, keďže chápeme, že rozhodovanie môže byť ťažké – Maldivy vám však garantujú, že všade bude rovnako dobre.

Prázdne pláže tu nájdete aj počas hlavnej sezóny. FOTO: www.cestujemespolu.com

Kedy vycestovať?

Maldivy majú vynikajúce klímu po celý rok – priemerná denná teplota sa pohybuje od 27°C do 29°C a miestami máte pocit, že aj more je rovnako teplé. Ak sa chystáte na Maldivy s deťmi, počítajte s tým, že z vody ich tak ľahko nedostanete. Aj Maldivy však zasahujú monzúnové dažde (vďaka polohe na rovníku však nie cyklóny), ktoré delia ročné obdobia na dve – obdobie sucha a obdobie dažďov. Avšak podľa domácich aj obdobie dažďov znamená, že môže pršať iba hodinu za deň, ale môže pršať aj niekoľko dní v rade. Obdobie sucha, ktoré je ideálne na návštevu Maldív, je od decembra do apríla. Maldivy je možné navštíviť aj od júla do novembra, kedy môžete sem-tam cez deň spŕchnuť, ale nie je to nič nepríjemné.


Maldivy sú často cieľovou destináciou pre zasnúbenie, svadbu či svadobnú cestu. FOTO: www.cestujemespolu.com

Raj pre potápačov

Maldivy sú o oddychu – nie len počas medových týždňov, ale aj s rodinou či priateľmi. Kniha v ruke, uterák na pláži a drink v ruke pod kokosovou palmou. Toto je typický pohľad dotváraný miestami až gýčovým počasím. Nezabudnite si kvalitný opaľovací krém, avšak nič viac už potrebovať nebudete. A ak milujete vodné športy, budú Maldivy pre vás rajom. V prvom rade je to potápačský raj, keďže Maldivy sú doslova obrastené koralovými útesmi. Nemusíte k nim cestovať dlhé hodiny, ba ani minúty – sú doslova v okolí každého ostrova. Pestrofarebný podmorský svet so živočíchmi, ktoré v našich končinách len tak ľahko nestretnete – obrovské bylinožravé veľryby či raje, v ktorých okolí môžete bezpečne plávať. Či už ste alebo nie ste vlastníkom potápačského kurzu, vydať sa potápať na Maldivoch je nadmieru jednoduché. Spýtajte sa na recepcii a na druhý deň vyrážate. Nepotrebujete žiadne hrubé neoprény, voda je tak teplá, že vám príjemné schladenie v niekoľkých desiatkach metrov pod vodou príde vhod. Ak si však ani na potápanie netrúfate, nezúfajte, stačí si požičať plutvy a masku a vydať sa spoznávať okolie ostrova. Šnorchlovaním môžete stráviť dlhé hodiny, avšak tam to zďaleka nekončí – vodné skútre, parasailing, vodné lyže, wakeboarding a mnoho ďalšieho. Ak k niečomu z tohto máte blízko, pridajte sa k nám na najbližšiu dovolenku na úžasné Maldivy!


Čo sa v bedekri o Maldivách dočítate, a čo nie? FOTO: www.cestujemespolu.com

Vedeli ste, že?

  • Maldivy majú viac ako tisíc ostrovov v 26 atoloch, pričom ich celková plocha je iba 298 km2 a iba 200 ostrovov je obývaných
  • 99 % plochy Maldív tvorí voda
  • na vstup na Maldivy nepotrebujete víza
  • priemerná nadmorská výška celých Maldív je iba jeden a pol metra nad morom a tým pádom ide o najnižšie položenú krajinu na svete
  • národným stromom Maldív je kokosová palma
  • Maldivy patria k dlhodobo najbezpečnejšej destinácii pre turistov na svete
  • predstavitelia vlády na Maldivách ako prví na svete rokovali pod vodou
  • alkohol mimo rezortov skutočne nezoženiete
  • víkend na Maldivách je v piatok a sobotu, pričom piatok je v ponímaní Maldivčanov našou nedeľou

Ideálny čas na Maldivy je práve teraz. Zažijete síce teplotný šok – keď sa presuniete z mrazov do trópov, no dovolenka alebo poznávací zájazd za to určite stoja.