Vaša zimná rozprávka v exotike už na Silvestra, Peru alebo Madeira

Peru aj Madeira sú krajiny, ktoré oplývajú nádhernou prírodou, fantastickými scenériami, divokým oceánom, zaujímavou históriou, priateľskými ľuďmi a svojou typickou pohostinnosťou. Aj tento Silvester sme si pre vás pripravili exotický mix poznávania.

Za divokou prírodou po stopách Inkov sa s CK SATUR môžete vybrať do amerického Peru alebo spoznať nádherne zelenú portugalskú Madeiru, ktorá je skutočne „kvetnatá“ v každom ročnom období. Obe krajiny sú aktuálne dostupné a sprevádzať týmito poznávacími zájazdmi vás budú naši TOP sprievodcovia, ktorí vám ich ukážu v plnej kráse, a čo je skvelé, poznávať budete bez obvyklých davov turistov. Výhodou sú aj malé skupiny a v prípade nepriaznivej covid situácie, si bezplatne môžete zmeniť destináciu, alebo vám CK  SATUR vráti peniaze. 

1. Peruánska klasika ale aj cesty cez divokú krajinu Inkov

Taká krajina ako Peru je na svete len jedna. Nedá sa porovnať s inou, je jedinečná pre svoju prírodu ale aj kultúru, ktorú tu kedysi poctivo budovali Inkovia. A o tom svedčí i fakt, že ich veľkolepé budovy stoja na tom istom mieste aj dnes. Aj keď nám starí Peruánci nezanechali po sebe žiadne knihy v ich jazyku, tie najstaršie legendy predsa len zaznamenali Španieli. Ich kultúru je tak možné spoznávať práve cez „divoké Peru“. Až sa chcete vydať po stopách Inkov, najskôr vaše kroky budú smerovať do Limy, ktorá leží pri pacifických brehoch a láka svojim historickým centrom ale aj pobrežím.

Exotická Lima v Peru. Foto: unsplash.com

TOP 5 pre poznávací zájazd v Peru  

  • mesto Cuzco
  • Machu Picchu
  • výlet po jazere Titicaca ku plávajúcim ostrovom Uros
  • najvyšší bod La Raya 4 335 m n. m. s úchvatným výhľadom na Andy
  • kaňon Colca

Spoznáte aj malebné rybárske mestečko Paracas odkiaľ vás loď dopraví za krásou „malých Galapágov“, kde príroda vytvorila dokonalé podmienky pre živočíchov a vtáctvo, ktoré tu môžete pozorovať. Po prílete do mesta Arequipa ležiaceho uprostred vulkánov, vás čaká prehliadka jeho bieleho centra. Uvidíte úchvatný kaňon Colca, ale aj horúce pramene La Calera.

Z Puna spoznáte jazero Titicaca opradené legendami a stále plné života a príbehov, čo kolujú v žilách tunajších obyvateľov. Čaká vás tajuplné Cuzco, ktoré je stredobodom sveta Inkov. Tu uvidíte neuveriteľné dômyselné stavby, veľké hradby, pevnosti. Vydáte sa celkom na vrch majestátnych hôr a spoznáte slávne Machu Picchu vo výške cez 2 400 m n. m. Je magické, kráľovské a určite aj div sveta.

Cuzco v Peru. Foto: unsplash.com

Vedeli ste, že...?

...Inkovia vybudovali až 30 000 km ciest?
...Najdlhšia cesta merala 5 000 km a bola len pre chodcov a lamy?
...Inkovia vynašli poštovú službu? Správy dopravovali ústne alebo pomocou uzlov bežci.
...Základ ríše Inkov bola práca, pracoval každý, nepoznali peniaze a každý bol sebestačný?
...Inkovia pestovali až 250 odrôd zemiakov a rôznych farieb?
...Lama znáša horúčavu aj mráz nad 5 000 m a privedie na svet len 1 mláďa?

Silvester v Peru, reportáž z TA3

2. Madeira ako atlantická perla plná života a botanický klenot

Aj keď je Madeira vulkanickým ostrovom, je živá, zelená, z každej strany do nej naráža oceán, dôstojne znáša svoj osud, na ktorý sú Portugalci hrdí. Ostrov milovala aj Sissi, Churchill a tiež je rodiskom futbalového majstra. Madeira láka aj svojou tropickou flórou, ktorú si tu užijete na každom centimetri. Spoznáte príjemné hlavné mesto Funchal s historickými budovami ako aj moderný svet, ktorý sa však nevtieravo dotýka toho starého a vytvára nezameniteľný ostrovný šmrnc. A to, že Madeira je „šmrncová“ sa môžete presvedčiť počas poznávacieho zájazdu, kde spoznáte to najlepšie.

Funchal. Foto: unsplash.com

TOP 5 pre poznávací zájazd na Madeire  

  • najstaršie vínne pivnice
  • botanická záhrada Jardim Botanico
  • tradičná madeirská jazda na tobogáne dlhá 2 km
  • druhý najvyšší útes na svete - Cabo Girao
  • nádherné výhľady Eira do Serrado a slamené domčeky v Santane

Hlavnému mestu Funchal sa zvykne hovoriť, že je „malým Lisabonom“, ktorý zaujme nielen históriou ale aj fantastickou tržnicou s množstvom ovocia, kvetín a rýb. Príjemná je aj oceánska promenáda Avenida do Mar s prístavom a lákajúcimi rybími reštauráciami. Užijete si aj krásne vyhliadky ako Eira do Serrado, či Pico do Barcelos, učaruje vám aj vnútrozemie a známe Údolie mníšok.

Sympatické mestečko Câmara do Lobos na južnom pobreží láka svojou typickou prímorskou atmosférou a nesie sa v znamení rybárov a ich úlovkov. Farebné slamené domčeky vás uchvátia v mestečku Santana, ktoré dostalo pomenovanie po sv. Anne. Zažijete aj druhý najvyšší vrch Pico do Areeiro, vnútrozemské Ribeiro Frio známe pre farmu na pstruhy. V najvýchodnejšej časti vás čaká krásna vyhliadka Ponta do Rosto a tiež miesto Machico, kde sa prvý raz vylodili Portugalci.

Zelená Madeira. Foto: unsplash.com

Vedeli ste, že...?

...Marocký svetlý piesok bol dovezený na pláž Calheta?
...Cisárovná Sissi sa tu liečila na tuberkulózu a má vo Funchale svoju sochu?
...Winston Churchill tu maľoval svoje obrazy?
...V 18. storočí na ostrove bola vybudovaná rozsiahla sieť vodných kanálov tzv. levády?
...Tradičná rybárska dedinka Paul do Mar bola ešte v 20. storočí prístupná len po mori?
...Plocha ostrova je 737 km2 a vyskytuje sa tu až 1226 rastlín a endemických 165?
...Na zoznam UNESCO sa dostali vzácne vavrínové lesy?


Vulkanický ostrov Madeira. Foto: unsplash.com

Ak vás naša ponuka zaujala, vydajte sa objaviť svet s CK SATUR, pričom spoznáte nielen exotickú krajinu, ale zažijete aj kopec dobrodružstva a spoznáte celkom novú kultúru. 

Aktuálne informácie o vstupe do jednotlivých krajín a návratu na Slovensko nájdete v covid mape