Tyrkysový klenot Maurícius

Ostrov Maurícius sa na mape sveta jagá ako vzácny diamant. Kde zažijete najromantickejšie západy slnka, aké najpríjemnejšie vône sa šíria v jeho povetrí, ktoré najkrajšie pláže by ste mali spoznať, aký najtypickejší nápoj ochutnať, kde hľadať najfotogenickejšie miesta a... viete, že z Maurícia pochádza najslávnejšia poštová známka na svete?

Najkrajšia farba Maurícia

Vďaka priaznivej tropickej klíme je tento ostrov uprostred Indického oceánu zelený počas celého roka. Indický oceán hrá najkrajšími farbami práve pri Mauríciu, voda má nádhernú tyrkysovú farbu a podmorský svet poskytuje čarokrásne výjavy. Oceán je najteplejší od októbra do júna, vtedy si aj najlepšie užijete šnorchľovanie či potápanie (Potápačské centrá fungujú takmer v každom dovolenkovom rezorte).
 
Pláž a tyrkysové more
Pláž a tyrkysové more. FOTO: depositphotos.com
Najfotografovanejšie miesta
Stometrový vodopád Chamarel Cascade a Sedem farieb zeme, ozajstný prírodný úkaz, vulkanickou lávou zafarbené kamene rôznych odtieňov.

Najmystickejšie miesto
Grand Bassin s posvätným jazerom hinduistov, ktoré leží vo vyhasnutom sopečnom kráteri. K hinduistickej svätyni prichádzajú pútnici z celého ostrova a každoročne sa tu koná najväčší festival Maha Shivaratree (na počesť boha Šivu). Pri jazere stojí 33-metrová socha Šivu a z kaplnky nad jazerom sa ponúka úžasný výhľad.

Najtypickejší nápoj
Na Mauríciu určite ochutnajte rum z cukrovej trstiny (dá sa mixovať s čímkoľvek). Pre abstinentov má ostrov v ponuke miestny čaj rozličných príchutí (domáci pijú väčšinou vanilkový s kardamonom a mliekom). Na čajových plantážach Bois Cheri s miestnou manufaktúrou môžete sledovať celý proces spracovania čaju a ochutnať rôzne jeho príchute.
Hotel Sugar Beach A Sun Resort Mauritius
Hotel Sugar Beach A Sun Resort Mauritius. Foto: CK Satur

Najznámejší symbol ostrova

Dodo bol vraj taký hlúpy alebo možno len zvedavý, že sa priblížil až tesne na dostrel lovcom, ktorí ho chytali a zabíjali kvôli mäsu. Dront maurícijský (Raphus cucullatus), nelietavý vták, mal výšku asi meter, váhu 23 kg, popolavé perie a kučeravý chumáč na chvoste. Domorodí obyvatelia ho prezývali jednoducho dodo. Toto slovo má koreň v staroportugalskom „duodo“, čo v preklade znamená hlupák. Hlúpy bol vraj preto, že sa vôbec nebál ľudí a keďže nedokázal vzlietnuť, stával sa ich ľahkou korisťou. Portugalskí moreplavci ho chytali ako živú zásobáreň mäsa, no historické záznamy dokladujú, že jeho mäso bolo nekvalitné, tvrdé a malo nepríjemnú chuť. Páchnuci vták sa s najväčšou pravdepodobnosťou stal terčom ľudskej zábavy, lovci ho strieľali len tak z potešenia a plienili mu hniezda. Skazu dokonali nové zvieratá, ktoré Európania priviezli na ostrov - potkany, psy a mačky. Tak či onak, vták vyhynul už v roku 1681 a o jeho existencii svedčia len kostrové nálezy v rôznych múzeách.


Najslávnejšia poštová známka

Pochádza z Maurícia a má dátum 21. september 1847.  Neutíchajúcej pozornosti filatelistov sa teší preto, že šlo o prvú známku, ktorú Británia vydala vo svojich kolóniách. Rytec na ňu umiestnil portrét anglickej kráľovnej Viktórie z profilu a nápis Post Office. Náklad sa pohyboval do 500 kusov z každej série. Prvá mala hodnotu 1 penny a bola oranžovo-červená, hodnota druhej, tmavomodrej, bola 2 pence. Známok sa do dnešných dní zachovalo iba niekoľko, modrého Maurícia 12 exemplárov a Červeného 14 až 15 kusov, takže patria k najvzácnejším filatelistickým raritám sveta. Väčšinu z nich vlastnia súkromní zberatelia, niektoré sa dostali aj do oficiálnych zbierok múzeí, dve známky má v zbierke britská kráľovná Alžbeta. Najvzácnejší poklad predstavuje obálka listu s nalepenou červenou i modrou známkou - na aukcii ju vydražili za 4 milióny dolárov!

Tipy CK SATUR

Štvor- a päťhviezdičkové hotely prestížnej siete Beachcomber vám zaručia výborný pomer kvality a ceny. Hotely s rozmanitou ponukou izieb sú vhodné tak pre páry ako aj pre rodiny s deťmi. Na dovolenku na Mauríciuse sa s CK SATUR dostanete buď priamym letom z Viedne alebo s leteckou spoločnosťou Emirates s jedným prestupom v Dubaji. Ak využijete first moment zľavy, môžete ušetriť až 20 % z ceny zájazdu.    

Ak hráte golf, odporúčame luxusný päťhviezdičkový Beachcomber Paradis & Golf Club s perfektnou polohou priamo na pláži a kulisou vrchu Le Morne v pozadí. Špeciálne balíčky pre hotelových hostí zahŕňajú vstupy na vlastné golfové ihrisko, ako aj do ďalších golfových klubov na ostrove. Prekrásny rezort je zasadený do tropickej záhrady a obklopený 7 km dlhou plážou. V hotelovom komplexe sa nachádza jedno z najväčších športových centier na celom Mauríciu.
Paradis Beachcomber Golf Resort & Spa
Paradis Beachcomber Golf Resort & Spa. FOTO: archív CK SATUR

Pre rodiny s deťmi a náročných dovolenkárov Beachcomber Shandrani Resort & Spa so službami ultra all inclusive. Hotel vo veľkej tropickej záhrade v lagúne Blue Bay ponúka tri piesočné pláže (široká pláž s lagúnami, malý záliv a dlhá, palmami lemovaná prírodná pláž) kúpanie v lagúne i na otvorenom mori. Nachádza sa 40 km od hlavného mesta Port Louis. Jeho spa centrum so širokou ponukou služieb, ajurvédou, shiatsu masážami a balneoterapiou, patrí k najkrajším na celom ostrove.  

Hotelová reštaurácia
Hotelová reštaurácia Shandrani Beachcomber Resort & Spa. FOTO: archív CK SATUR

Spoznajte unikátne miesta na Mauríciuse na vlastnej koži. Svoj termín v hoteloch siete Beachcomber si môžete rezervovať už dnes. 


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook