TOP 8 zážitkov zo Sardínie, za ktorými si môžete od júna zaletieť priamo z Bratislavy

Sardínia ako čarovná oáza Stredomoria sa pýši zátokami s bielym pieskom, skalnými útesmi vytvarovanými vetrom, krištáľovo čistým morom s tisíckami odtieňov, ktoré sa neustále menia podľa ročných období a rytmu vetra. Taký je tento druhý najväčší stredomorský ostrov v plnej kráse už tisícky rokov.

Sardínia sa môže pochváliť takmer 2 000 km pobrežia a nespočetnými horskými turistickými chodníkmi. V drsnej krajine sú posiate tisícky kamenných ruín z doby bronzovej v tvare včelích úľov.

Je tu významná pamiatka Su Nuraxi di Barumini zapísaná na zozname UNESCO, ktorá bola založená nuragickou civilizáciou takmer pred 3000 rokmi, a mozaiky v starovekom rímskom meste Nora. Kvôli rôznym kultúrnym vplyvom sa história ostrova odráža v španielskom, arabskom, katalánskom a talianskom vplyve, ktoré môžete obdivovať počas vašej dovolenky na Sardínii kam lietame priamo z Bratislavy od júna 2023.

Dovolenka na Sardínii

1. Pláže široké a krásne

Čo majú pláže na ostrove Sardínia spoločné? Sú krásne a obrovské, čo do diaľky, to do šírky s jemným pieskom a pozvoľným vstupom do mora, čo ocenia najmä rodiny s malými deťmi. Mladé páry si zase môže vychutnať dlhé prechádzky po plážach a kúpanie v priezračnej vode. Ostrov má množstvo krásnych zátok s útesmi na východe až po pláže lemované dunami na západe. Je tu niečo pre každého, avšak čo je isté, každý tu nájde snehobiele pláže a nekonečné modré more.

Jedinečná pláž je Is Aruttas na polostrove Sinis, kde je biela piesočnatá pláž s akvamarínovými vodami. Krásne sú aj pláže Spiaggia Sa Colonia a Spiaggia Su Portu. Za pieskovými dunami choďte do Spiaggia di Piscinas na pobreží Costa Verde alebo Spiaggia di Scivu. Ak si chcete zaplávať v plytkých vodách, vhodná je Spiaggia Rena Blanca, kde sa môžete kochať aj výhľadom na Bonifaciovu úžinu nad Korzikou.

pláž na Sardínii
Pláž na Sardínii. Foto: CK SATUR

2. Lodný výlet na súostrovie La Maddalena

Maddalenské súostrovie skladajúce sa zo siedmich hlavných ostrovov (La Maddalena, Caprera, Budello, Santo Stefano, Santa Maria, Sargi a Razzoli) je jednou z oblastí Sardínie na zozname UNESCO práve vďaka krásnej nedotknutej prírode a priezračnej vode. Každý z ostrovov má niečo do seba a navštevujú ich domáci i turisti. Ostrov La MaNa a susedný ostrov Caprera je možné prejsť po moste. Navštevuje ho množstvo domácich aj turistov, ktorých láka postava Giuseppe Garibaldiho. Počas svojho vyhnanstva tu strávil niekoľko rokov. Dnes je na ostrove Garibaldiho múzeum. Aj menší ostrovček Razzoli má dôvod, prečo by ste ho nemali obísť. Keďže je to najsevernejší ostrov súostrovia, je z neho počas slnečných dní vidieť až na pobrežie Korziky.

Súostrovie La Maddalena. Sardínia
Súostrovie La Maddalena. Sardínia. Foto: unsplash.com

3. Hotely tradičné aj luxusné

Ak plánujete luxusnú dovolenku, na Sardínii nie je lepšie miesto ako Costa Smeralda. Porto Cervo vytvoril v 60-tych rokoch princ Karim Aga Khan, ktorý bol fascinovaný krásou regiónu Gallura a rozhodol sa vytvoriť konzorcium Costa Smeralda. Dnes je Porto Cervo symbolom pobrežia Costa Smeralda, luxusného turizmu, trendových barov, reštaurácií a jácht. Slávne námestie Piazzetta a malé uličky, ktoré sa vinú stredom mesta, sú plné butikov a klenotníctiev tých najprestížnejších mien. Tunajšia architektúra odráža typický štýl Gallury a zdanlivo jednoduché budovy ukrývajú najlepšie hotely a exkluzívne vily. To všetko obklopuje nádherná scenéria, ktorá sa i ťažko opisuje, a na ktorú sa nedá ani zabudnúť. Svoje čaro má aj lokalita Baja Sardinia.

Hotel Grand Relais Dei Nuraghi
Hotel Grand Relais Dei Nuraghi. Sardínia. Foto: CK SATUR

4. Pravé talianske gelato

Čo treba na Sardínii ochutnať? Medzi obľúbené letné talianske špeciality patrí aj gelato. Vyskúšať môžete pre našinca zvláštnu kombináciu zmrzlinu v žemle. Pri návšteve Talianska ju určite nezabudnite ochutnať.

zmrzlina v žemli
Zmrzlina v žemli. Foto: depositphotos.com

5. Vynikajúce jedlo

Dovolenka v Taliansku to je aj skvelé jedlo, to vám povedia takmer všetci, čo tu už dovolenku absolvovali. Morské plody, šaláty, cestoviny, syry, talianska šunka, ale aj sardínske špeciality ponúkajú hotely aj v rámci all inclusive stravovania. K typickým sardínskym špecialitám patrí napríklad sardínsky chlieb "pergamena di pane", v preklade znamená "pergamenový chlieb". Ide o tenučké chrumkajúce plátky a na Sardínii naň natrafíte na každom kroku. Vynikajúcim sardínskym syrom je ovčí syr "casu marzu". Aj keď je výroba nezákonná, môžete tento syr ľahko nájsť tým, že sa opýtate domácich.

Ochutnajte aj špagety "alla bottarga" a "culurgiones" cestoviny plnené zemiakmi a ricottou. Pokiaľ ide o vína, neodchádzajte bez toho, aby ste vyskúšali Cannanou, červené víno vyrobené z hrozna Grenache, alebo kyslé, biele Vermentino s citrusovou príchuťou. Nezabudnite jedlo zakončiť pohárom sladkého "mirta", likéru vyrobeného z bobúľ myrty.

Sardínsky chlieb
Sardínsky chlieb. Foto: depositphotos.com

6. Mestečko San Teodoro a región Gallura

Mestečko San Teodoro je situované v jednom z najzaujímavejších časti pobrežia Gallura, ktoré je tiež považované za jedno z najkrajších pobreží v Sardínii. San Teodoro sa rozkladá na veľkom území okolo 35 km, s krištáľovo jasným morom a absolútne najčistejšou vodou. Popri prechádzkach tradičným strediskom natrafíte na viacero suvenírov, k typickým patria najmä tie s morskou tematikou.

Pobrežie Gallura. Sardínia
Pobrežie Gallura. Sardínia. Foto: unspalsh.com

7. Cagliari

Cagliari je rušné hlavné mesto Sardínie a Castello je zlatá citadela, ktorá sa týči nad bulvármi lemovanými stromami a kaviarňami. Hoci je bližšie k Tunisku ako Rím, Cagliari je najviac talianske zo všetkých miest na Sardínii. Svoju bohatú históriu hrdo ukazuje medzi starobylými rímskymi ruinami, storočnými kostolmi a kráľovským palácom.

Stredoveké Castello bolo kedysi domovom mestskej aristokracie s ikonickými kupolami, vežami a palácmi. V bludisku úzkych uličiek s vysokými stenami je mestská univerzita, zdobená katedrála svätej Mariàs z 13. storočia, archeologické múzeum a pôsobivé obranné veže, na ktoré môžete vyliezť pre nádherný výhľad na pobrežie. Môžete tu tiež navštíviť rímske a kartáginské ruiny.

Hlavné mesto Sardínie - Cagliari
Hlavné mesto Sardínie - Cagliari. Foto: unsplash.com

8. Asinara

Národný park Asinara, ktorý sa nachádza na severozápadnom cípe Sardínie, ponúka divokú, nedotknutú prírodu ostrova. Zvlnené kopce pokryté stredomorskou zeleňou obývajú jedinečné druhy, ako je biely somár, zatiaľ čo tyrkysové more sa hemží morským životom. Rozsiahly areál parku sa rozprestiera na viac ako 50 km2 na území Porto Torres, ktoré bolo izolované viac ako storočie. Oddýchnuť si tu môžete na jednej z mnohých odľahlých pláží, alebo si užite jazdu na jeepoch, pešiu turistiku či bicykel na jednej z nespočetných trás. Prístup do parku je obmedzený, ale stojí za námahu, preto si nezabudnite rezervovať výlet u autorizovanej spoločnosti.

Národný park Asinara
Národný park Asinara. Sardínia. Foto: unsplash.com

Objavte nádherný ostrov a užite si dovolenkou na Sardínii, ktorá vás určite nesklame. Veríme, že sme vás inšpirovali a ak sa neviete rozhodnúť, radi vám s výberom poradíme, lebo na starostlivosť od CK SATUR nemá nikto. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook