TOP 8 zážitkov prečo je práve táto krajina naša srdcovka

Keď sa povie Maroko, väčšina si predstaví asi Marrakéš. Tým to však vôbec nekončí, len začína. Určite je to krajina, ktorá vás nadchne pre dramatickú prírodu, tisíce kontrastov a neočakávané sa tu stáva zrazu možné. Čo okrem známych miest, skrýva toto kráľovstvo a prečo je našou srdcovkou? Dnes už vieme s istotou povedať, že Maroko je hlavne o zážitkoch, ktoré môžete zažiť na poznávacom zájazde s CK SATUR.
Juraj Okál s Maročanom pred oázou. Maroko.
Sprievodca CK SATUR Juraj Okál s Maročanom pred oázou. Maroko. Foto: CK SATUR

1. Kráľovské mesto Fez

Vybrať sa do Maroka a nespoznávať krajinu by bolo hriechom. A zvlášť jedno kráľovské mesto, ktoré zaspalo kdesi v stredoveku, o to je to však prechádzkami cez jeho ulice zaujímavejšie pre človeka z 21. storočia. Na čo naďabíte tu, nikde inde na svete sa vám to nepodarí. Medina Fezu - najväčšie stredoveké arabské mesto na svete s rozlohou 280 hektárov, vo svojom centre ukrýva 9 400 uličiek so 75 000 obchodmi. Ešte predtým, ako vojdete do labyrintu jeho ulíc, privíta vás majestátny Kráľovský palác s nádhernou bránou a povedľa bývalá židovská časť, ktorá každý deň zažíva svoj arabský obchodný zhon. Tomu sa tu jednoducho vyhnúť nedá.

Kráľovské mesto Fez. Maroko
Kráľovský Fez pripomínajúci Jeruzalem. Maroko. Foto: CK SATUR

V srdci Fezu sa nachádza mauzóleum zakladateľa Maroka, stovky mešít aj bez minaretov, nádherné školy, ktorých umelecká výzdoba je hodná slávy, vyzdobené fontány, krásne mestské domy, ktoré svoje bohatstvo ukazujú až za ich bránami. Fez sa preslávil aj spracovaním a výrobou koženého tovaru. A aj keď to v garbiarni veľmi nevonia, aspoň si "privoniate" ku tomuto náročnému remeslu. Cesta ku nim vedie spleťou úzkych uličiek, kde budete míňať oslíkov s nákladom, pracujúcich Maročanov a rušný džavot tunajších detí. Fez bol v minulosti už štyri krát hlavným mestom Maroka, rovnako ako Meknes a Marakéš. O hlavnom meste rozhoduje kráľ a v súčasnosti je ním Rabat.

Garbiarne - kde sa spracúva koža. Fez. Maroko.
Garbiarne - kde sa spracúva koža. Fez. Maroko. Foto: CK SATUR

2. Krajina farieb, vôní a tradičných remesiel

Okrem známych garbiarní je Fez domovom pre lokálnych remeselníkov. Nájdete tu tkáčske dielne na spracovanie kaktusových vlákien a agáve, z ktorých vyrábajú šatky rôznych rozmerov a farieb. Súčasťou prehliadky je aj ukážka viazania šatiek na hlavu k rôznym príležitostiam a na rôzne spôsoby.

Animátori Luki a Miška s Adrianou
Animátori Luki a Miška s Adrianou. Foto: CK SATUR

Počas prechádzky uvidíte aj hrnčiarov, ktorí vyrábajú tradičné hrnce a kovové lampy ako z rozprávky o Aladinovi, precíznych výrobcov tradičných mozaík, kachličiek a keramických výrobkov, ale aj spracovateľov cédrového dreva.

Maročan, ktorý vytvára dizajn vázy. Maroko.
Umenie Maroka. Foto: CK SATUR

3. Prívetiví, priateľskí a srdeční

Na poznávanie Maroka vám stačí iba úsmev. Tých tu dostanete na oplátku neúrekom. Avšak dohovoriť sa tu môžete nielen arabsky, ale aj francúzsky či dokonca berbersky. Všetky tri jazyky sú v Maroku úradné. Od prvého momentu budete stretávať veľmi prívetivých ľudí. Na našom poznávacom zájazde so sprievodcom tak spoznáte život a miestnych obyvateľov v ich tradičnom oblečení, pri práci, v mestách, ktorým nechýba zhon a ruch. Stretnete ľudí púšte hlboko na juhu krajiny, kde sa valia zo strany na stranu zlaté duny. Uvidíte nádherné zelené oázy plné paliem, kde akoby sa zastavil čas, a datle tu chutia vynikajúco ako už celé stáročia. 

Juraj Okál - sprievodca CK SATUR s predavačmi kobercov v Maroku.
Srdečnosť a plno úsmevov. Maroko. Foto: CK SATUR

4. Pláže divokejšie, no o to krajšie

Maroko obmýva zo severu Stredozemné more a zo západnej strany Atlantický oceán. Ten naráža do marockých brehov a jeho hukot sa ozýva do ďaleka. Milujú ho nielen Maročania, ale aj turisti a surfisti. Atlantik dotvára nádherné kulisy v Casablance, Rabate ako aj v malých pobrežných mestách. Na leňošenie je príjemný Agadir, ktorý tak trochu napodobňuje známu Francúzsku riviéru. Priestranné pláže sú ideálne na beh alebo romantickú prechádzku.

Piesočnatá pláž s mólom v Rabate. Maroko
Piesočnatá pláž v Rabate. Maroko. Foto: CK SATUR

5. Kráľovské chute

... a takto sa správne v Maroku hoduje. Jednoznačne treba ochutnať obed alebo večeru v tradičnej reštaurácii, ideálne v nádhernom starom rijáde napríklad vo Feze či v Marákeši. Po usadení sa to potom všetko začína. Na stoly vám prinesú trojchodové menu - ako predjedlo šaláty, dusenú zeleninu a ryžu, hlavné jedlo kuskus a pečené kura, kozacie alebo jahňacie mäso so slivkami a mandľami obalené v sezame. Sladkým zakončením je dezert – no nečakajte žiadne ťažké krémové koláče, dezertom je tu ovocie, ktoré chutí o niečo sladšie ako u nás. Chutným zákuskom sú napríklad "gazelie rohy", mandľové koláčiky alebo chrumkavé lístkové cesto s jemnou vanilkovou plnkou a poliate ružovou alebo pomarančovou vodou. Na zapitie sa servíruje miestny mätový čaj, ktorý je v Maroku priam rituálom.

Náš tip: Ochutnajte vynikajúci výdatný avokádový džús s mandľami.

6. Filmové štúdiá pod Atlasom

Maroko sa pod Atlasom môže pochváliť vychýrenými filmovými štúdiami a dokonca aj tým najväčším na svete. Práve tu sa točili slávne filmy ako Múmia, Gladiátor, Bábel či Kráľovstvo nebeské, alebo vôbec prvý film - Lawrence z Arábie a to už v 60. rokoch minulého storočia. O samotný vznik sa však postaral marocký podnikateľ Mohamed Belghmi v roku 1983. V súčasnosti je filmové mesto Ouarzazate moderným centrom a keď sa kohokoľvek miestneho opýtate, či hral v nejakom filme, odpovie zrejme "áno".

Juraj Okál s marockým sprievodcom vo filmovom štúdiu v Maroku.
Juraj Okál s marockým sprievodcom vo filmovom štúdiu v Maroku. Foto: CK SATUR

Vybudované tu boli aj moderné hotely. Samotné okolie zaujme horami, púšťou a opevnenými mestami, zvanými "kasba". Tá najznámejšia je Ait ben Haddou, zapísaná pre svoju jedinečnosť do zoznamu UNESCO. Prechádzka cez toto hlinené mesto, kde miestni v úzkych uličkách predávajú svoje remeselné výrobky až na vrchol s krásnym výhľadom, je nezabudnuteľným zážitkom pri poznávaní juhu Maroka. 

Koláž fotiek z Ait ben Haddou v Maroku.
Impozantné hlinené mesto Ait ben Haddou. Maroko. Foto: CK SATUR

7. Rozprávková architektúra

Pri poznávaní Maroka cez jeho kráľovské mestá ako sú Fez, Marrákeš, Rabat či Meknes sa pred vami budú odhaľovať architektonické skvosty. Nádherné brány do miest, ktorými vchádzali od ranného stredoveku karavány, obchodníci, pútnici a cestovatelia sú pripomienkou rušnej histórie. Na nádherne zdobené školy, mešity a mestské paláce sa tu človek nejde vynadívať. Farebné kachličky, zložito vzorovaná svetlá omietka a voňavé cédrové drevo tu mali svoje miesto celé stáročia. "Berberské mestá" zas dopĺňajú do pestrého kaleidoskopu umenia hlinené domy s drevenými pomaľovanými dverami. Tie vynikajú v zelených oázach a v údoliach.

Koláž fotiek z marockej architektúry a umenia.
Zložitosť a jednoduchosť marockého umenia. Maroko. Foto: CK SATUR

8. To, čo ostane nezabudnuteľné

Marocké kráľovstvo je nielen našou srdcovkou, ale aj našich klientov. Túto krajinu už sprevádzame dvadsať rokov a máme na ňu množstvo pozitívnych ohlasov. Do dejín Saturu vniesla akési "poznávacie prvenstvo" a to aj preto, lebo sa jedná o mimoriadne zaujímavú krajinu, ktorá je nielen arabská, berberská, ale aj francúzska. Má nádhernú prírodu, úchvatné umenie, fantastické jedlá a milých ľudí. Nájdete tu sneh, púšť, lesy, more aj oceán. Môžete sa tu slobodne túlať tými najužšími uličkami na svete, kúpiť si na trhu ťavie mäso, na počkanie si nechať vyrobiť pohodlné kožené sandále, dívať sa na západ slnka nad oceánom a na východ nad pieskovou dunou hlboko v púšti.

Koláž fotiek z Maroka - Juraj Okál v púšti s ťavou a jej majiteľom, úzka ulička a ťavia hlava na trhu.
Juraj Okál v púšti s ťavou a jej majiteľom, úzka ulička a ťavia hlava na trhu. Maroko. Foto: CK SATUR

Maroko je krajina, kde človek ľahko pochopí, že každý je šťastný tam kde je a tak ako je – meniť a riešiť niečo za nich je ako keby ku vám domov prišli cudzí ľudia a vraveli buď šťastný a ty pritom už šťastný si. Ak vás naša srdcovka nadchla tak ako nás, vyberte si svoj poznávací zájazd do Maroka s nami, pričom vám radi poradíme, lebo na starostlivosť od CK SATUR nemá nikto.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook