TOP 5 miest, kde zažijete skvelý Silvester

Obľúbené dovolenkové ikony ako Paríž, Lisabon, Istanbul či ostrov Kuba alebo Tenerife lákajú Slovákov aj na Silvestra. Bohatý program, poznávanie a príjemne hrejivé teploty sú hlavné dôvody, prečo by ste mali do týchto končín nakuknúť a nabití zážitkami tam privítať Nový rok.

1. Nekonečne udivujúci Paríž

Poddajte sa objavovaniu parížskeho sveta, ktorý udivuje na každom kroku. Senzačná Eiffelova veža vysoká cez 300 m, ktorú drží pokope 2.5 milióna skrutiek a nitov, rušné Champs-Élysées, Námestie svornosti či Víťazný oblúk rozprávajú príbehy o francúzskej sile a odvahe. Vydáme sa za krásami Montmartre, ktorý bol kedysi len vidiecky kopec za hranicami mesta, neskôr lacná štvrť pre umelcov a dnes udáva trendy štýl takmer celému mestu. Na strmom kopci tu vyniká Sacre Coeur a v jeho okolí dláždené bočné malé uličky, či hriešne zaujímavé Moulin Rouge. Vojdeme aj do svetovej pokladnice artefaktov v Louvri, kde venujeme svoj pohľad na Monu Lisu. 

Top z Paríža

  • romantická Seina a jej trblietajúca sa hladina čo láka ku plavbe
  • neodolateľný Versailles, ktorý je hotovým umeleckým pôžitkom
  • nádherný kostol Saint Chapelle neďaleko Notre Dame, ktorý má jedny z najkrajších vitráží na svete
  • pravá parížska móda na ulici Rue Saint-Honoré, luxusné obchody ako Bonpoint, Maje a Lanvin, či legendárne parížske obchodné domy ako Le Bon Marché, Printemps a Galeries Lafayette
  • ochutnávka ľahučkej cukrovinky v Ladurée, či sofistikovaný šumivý kokteil ginu a šampanského „soixante quinze“
Chcem ísť do Paríža
Koláž fotiek z Paríža.
Známe ikony Paríža. Francúzsko. Foto: unsplash.com

2. Keď na západ, tak do Lisabonu

Veľkolepo pôsobiaci Lisabon sa do dejín zapísal ako mesto moreplavcov. Od jeho brehov sa odrazili odvážni kapitáni za svetovým dobrodružstvom. Lisabon sa pýši starobylou štvrťou Belém, pevnosťou, rozľahlými námestiami a úzkymi uličkami s jedinečným koloritom. Za bránami hlavného mesta sa na Atlantik díva aj najzápadnejšie miesto Európy, Cabo da Roca. Tunajšie strmé útesy, oceán a nekonečné nebo splýva v modrej jednote. "Disneyland Portugalska" každého ohúri cez šľachtickú Sintru, ktorá je plná palácov, veží, jazier, romantických parkov a zákutí. Výbornou gastronómiou vyniká rybárske mestečko Cascais, ktorého útulnosť je všade povestná.

Top z Lisabonu

  • nádherné pohľadnicové výhľady z maurského hradu Castelo de Sao Jorge z 11. storočia
  • jazda ikonickou žltou električkou
  • zažite fascinujúcu kultúrnu históriu Lisabonu v tradičných tavernách "fado", kde spievajú umelci a podávajú sa portugalské jedlá 
  • ochutnajte belémske koláče "Pasteis de Nata"
  • obdivujte Lisabon zo sochy Krista
Chcem ísť do Lisabonu
Koláž fotiek z Lisabonu a okolia. Portugalsko.
Lisabon a jeho čarovné okolie. Portugalsko. Foto: unsplash.com

3. Istanbul v ozvenách

Čarovný istanbulský orient sa vždy predstaví v tom najrozmanitejšom kolorite, od rímskeho hipodrómu, mešít, až po Zlatý roh, čo je údajne najkrajší prístav na svete. Ruch mesta sa hýbe na tunajších obchodných uliciach, námestí Taksim a pri Bosporskej promenáde. Sídlom sultánom bol po štyri storočia palác Topkapi. Má honosné pavilóny, nádvoria, kuchyne a rozľahlý háremový komplex. Počas svojej takmer 1500-ročnej histórii, bola monumentálna Hagia Sofia kresťanským kostolom, mešitou, múzeom a opäť mešitou. Obdivujete tento architektonický zázrak s prvou visutou kupolou v histórii a trblietavými zlatými mozaikami, kde sa nečakane spája západný a islamský dizajn. Galatský most dlhý 490 metrov spája starý Istanbul s modernou časťou mesta. Je lemovaný kaviarňami, barmi a reštauráciami. Čierny čaj, ktorý sa podáva v malom sklenom poháriku, vraj tu chutí najlepšie. Treba sa pri tom rozprávať a pozorovať okolie. 

Top z Istanbulu

  • z móla Ayvansaray na brehu Zlatého rohu sadnite na trajekt smerujúci k ikonickému Galatskému mostu
  • tradičné štvrte "známe ako mahalles"
  • posvätné miesta Sultanahmetu
  • európska elegancia Beyoglu z 19. storočia
  • vychýrený Veľký bazár z 15. storočia má viac ako 4000 obchodov na 60 uliciach, vyjednávanie je tu prakticky povinné, a hodinka na takéto dobrodružstvo je vždy málo
Chcem ísť do Istanbulu
Koláž fotiek z Istanbulu.
Istanbul, ako brána do Ázie i Európy. Turecko. Foto: unsplash.com

4. ¡Hola Cuba!

Tento farebný ostrov, ktorý sa nachádza 145 km južne od Key West na Floride je živým dejiskom starého a nového sveta. Slávna Havana, založená v roku 1515 je domovom úžasných architektonických pokladov a kubánskych žien v pestrých šatách s cigarou. Do 50. rokov minulého storočia vás tu vrátia klasické americké autá, ktoré sa hrdo premávajú po celom meste. Havana vám pripomenie aj Ernesta Hemingwaya a jeho obľúbené krčmy, kde servírujú tie najlepšie kubánske rumové koktaily. Za sladkým dezertom sa oplatí zájsť do Coppélii, jednej z najväčších zmrzlinární na svete. Mogoty v ich plnej kráse už celé veky očarúvajú v prírodnom parku Viñales. Okrem toho je tu jaskyňa Indio alebo nádherná nástenná maľba praveku namaľovaná na veľkom skalnom masíve. A čo na záver? Ostrov slobody si treba vychutnať aj s jeho belostnými plážami v známom Varadere. 

Top z Kuby

  • skvelá príležitosť spoznať Kubu včera a dnes
  • sledujte zblízka, ako sa svetovo uznávané kubánske cigary vyrábajú od pestovania a sušenia tabaku až po šúľanie
  • popíjajte Mojito v hoteli Nacional a vyskúšajte si niekoľko tanečných krokov salsy
  • cestujte do mesta Cienfuegos a Trinidadu so zachovanými koloniálnymi domami medzi horami a morom
  • po kubánsky si užite zábavu a pohodu na tých najkrajších plážach
Chcem ísť na Kubu
Kožá fotiek z Kuby.
Pestrá a veselá. Kuba. Foto: unsplash.com

5. Pod najvyšším španielskym vrchom

Tenerife je ostrovom so šarmom starého sveta, ospalých rybárskych dedín, drsných horských terénov, zelených lesov, dračích stromov a sopečných vrcholov. Celému ostrovu dominuje vrch Teide, čo je najvyšší vrch Španielska a široko-ďaleko v Atlantiku sa mu tiež žiadny iný nevyrovná. Ostrov láka na svoje brehy pre svoju "večnú jar", ktorá tu vlastne panuje počas celého roka. Na severovýchodnom cípe Tenerife zažijete prastaré vavrínové lesy, ktoré sú divoké, tunajšie vrcholy hôr zas špicaté a pôsobivé, so sopečnými útvarmi a mäkkou prikrývkou mrakov, ktorá sa valí do údolí. Zlatá pláž Teresitas je vašou odmenou na ceste ku hlavnému mestu Santa Cruz. Čierne sopečné pláže a divoké pobrežie nájdete od Puerto de la Cruz až po Garachico, ktoré bolo zničené sopečným výbuchom v 18. storočí. Aj keď mu výbuch veľa vzal, o to viac mu priadal na dramatickej kráse. 

Top z Tenerife

  • mesačná krajina národného parku Teide
  • lanovkou na Teide, až do výšky 3555 metrov
  • bezcolné obchody v letovisku Playa de las Americas
  • kulinárske špeciality, ako kanársky králik, hovädzie na čokoláde či pečená koza so zemiakmi v šupke a červenou pikantnou omáčkou
  • plavba na katamaráne a pri troche šťastia možnosť vidieť veľryby
Chcem ísť na Tenerife
Koláž fotiek z Tenerife.
Tenerife s najvyšším vrchom Španielska. Foto: unsplash.com

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook