TOP 10 atrakcií na Zanzibare

Exotický ostrov si každou sezónou získava viac a viac dovolenkárov. Najkrajšie pláže s pozvoľným vstupom do mora, biely piesok a pokojný tyrkysový oceán lákajú dobrodruhov, ale aj rodiny s deťmi. Na Zanzibare totiž nájdete všetko – absolútny relax, ale aj jedinečné zážitky, za ktorými si môžete zaletieť priamo z Bratislavy.

Tie najkrajšie pláže

Pri hľadaní destinácie pre exotickú dovolenku je zväčša na prvom mieste záujmu pláž. Tie zanzibarské sú naozaj krásne. Na východe ostrova je síce kúpanie ovplyvnené prílivom a odlivom, no smerom na západ ich vplyv slabne. Najkrajšou a najznámejšou plážou je Nungwi na severe ostrova. Pozdĺž nej sa rozprestiera aj turistické centrum s pestrým nočným životom, reštauráciami a potápačskými centrami.

Zanzibar
Zanzibar. Foto: unspalsh.com

Známou plážou je aj Kendwa, vzdialená od Nungwi iba 3 km. Práve na Kendwe sa každý mesiac oslavuje spln na takzvanej Full moon party. Dovolenku na Zanzibare si užijú milovníci prírody na suchu i vo vode, napríklad na pláži Muyuni v Matemwe, kde je nádherná nedotknutá piesočná pláž s výhľadom na ostrov Mnemba. Tunajšie pobrežie obklopuje oválny útes, ktorý je chránenou morskou rezerváciou. 

Chcem dovolenkovať na Zanzibare
Zanzibarské pláže
Zanzibarské pláže. Foto: CK SATUR

„Miestni“ Masajovia a "hakuna matata"

Masajovia patria medzi pôvodných obyvateľov afrického kontinentu a osídľujú prevažne územie na hraniciach severnej Tanzánie a Kene. Tí zanzibarskí sú teda viac turistickou atrakciou, ako miestnymi „domorodcami“, ale aj tak sa vďaka nim dozviete o tomto kmeni viac a spoznáte ich kultúru. Sú priateľskí a celkom "bezproblémoví", presne v znení "hakuna matata". To nie je len prázdna fráza z obľúbenej rozprávky Leví kráľ, je to aj základné heslo, ba priam filozofia zanzibarských obyvateľov. Znamená "žiadny problém", lebo na exotickom ostrove slovíčko problém prakticky neexistuje. K tomu pridáte základný pozdrav "jumbo" (džambo) a odpoveď "mambo", a vyriešite väčšinu rozhovorov na tomto tropickom ostrove.

Skupina Masajov na pláži v Zanzibare
Skupina Masajov na pláži v Zanzibare. FOTO: CK SATUR

Prison Island

Stačí len 40 min plavby a ocitáte sa na ostrove Prison. Pôvodný význam ostrova, ktorý vyplýva z názvu (prison – väzenie), už toto miesto dávno stratilo, ak ho vôbec niekedy spĺňalo. V minulosti tu totiž boli krátkodobo umiestňovaní rebelujúci otroci a neskôr obyvatelia, ktorí sa nakazili epidémiou žltej horúčky. Dnes je však tento, asi kilometrový ostrov, úplne bezpečný a populárny pre korytnačky obrovské, ktoré dostali Zanzibarčania darom od Seychel. Miestne korytnačky sú druhými najväčšími na svete a dožívajú sa neuveriteľných 200 rokov.

Korytnačka obrovská na ostrove Prison
Korytnačka obrovská na ostrove Prison. Foto: unsplash.com

Národný park Jozani a jeho obyvatelia

Prírodná lesná rezervácia Jozani je domovom vzácnych opíc s názvom červená gueréza. Mimoriadne živé opičky sú veľmi fotogenické a turistov sa neboja, čiže z parku môžete odísť aj so selfie s guarézou. Žijú tu aj mnohé ďalšie druhy opíc ako aj nepolapiteľný zanzibarský leopard - naposledy videný pred niekoľkými rokmi. Jozani má vynikajúci náučný chodník a skvelých sprievodcov. Mangrovníkový porast a hustý tropický les s typickými drevinami, skrátka, skutočná džungľa!

Opica v parku Jozani
Opica v parku Jozani. Foto: depositphotos.com

Plavba na tradičnej lodi dhow

Západy slnka v Zanzibare môžu byť ohromujúce a najlepší spôsob, ako získať nepretržitý výhľad je z paluby plachetnice. Pohodlné lode v tradičnom štýle sa používajú na plavbu okolo rybárskych prístavov, čo umožňuje niekoľko vynikajúcich fotografických možností. Tradičné loďky - dhow ukryté pod silnou plachou ponúknu unikátny zážitok - pocit vetra na chrbte, tak ako si ho kedysi užívali starí arabskí obchodníci.

Plavba pri západe slnka
Plavba pri západe slnka. Foto: unsplash.com

Trochu iné safari

Aj keď je Zanzibar len kúsok od divokej Afriky s prevládajúcimi suchozemskými zvieratami, tu na vás čaká "Blue Safari", kde spoznáte pestrý podmorský svet. Podmaní si vás plavba okolo mangrovníkov a šnorchlovanie pozdĺž zálivu Menai na juhu ostrova, ktorý má jeden z najlepších koralových útesov na Zanzibare. Čaká vás návšteva ostrova Kwale, relax na krásnej pieskovej pláži, plávanie a šnorchlovanie. Podmorský svet v zálive Menai je fantastický. Budete svedkami nespočetného množstva farebných rýb a iných morských živočíchov, ktoré prežívajú medzi koralovými útesmi a podvodnými rastlinami, ktoré tu tak spolu vytvárajú vzácny útesový ekosystém.

Juh ostrova Zanzibar
Juh ostrova Zanzibar. Foto: safariblue.net

Farebný, chutný a voňavý

Zanzibar je farebný, ale aj voňavý. Na svedomí to majú koreniny, ktoré využívame aj v našej kuchyni. V blízkosti hlavného mesta Stone Town je farma s koreninami, kde si môžete pozrieť, ako sa „vyrába“ muškátový orech, ako rastie klinček a následne sa suší na plachtách, ako sa šúpe kôra zo stromov škorice a sušením sa zroluje na rolku ako ju poznáme, ako rastie badián, kurkuma, či aký je rozdiel medzi chlebovníkom a durianom.

Zanzibar na zahryznutie

Miestna strava sa najčastejšie skladá zo zemiakov, mäsa, rýb, morských plodov, ryže a strukovín. Do značnej miery je ovplyvnená aj indickými a ázijskými chuťami. Typické miestne jedlá sú urodžo - zemiaky zaliate kyslou šťavou s karí fazuľovými knedličkami a vysmážanými guľkami a miškaki, marinované kúsky mäsa napichnuté na paličky a opečené na ohni. 

Morské špeciality
Morské špeciality. Foto: unspalsh.com

Spomedzi tunajších špecialít určite treba ochutnať miestne tropické ovocie. To je súčasťou raňajok v hoteloch, rovnako ako čerstvé ovocné šťavy. Nájdete tu 50 druhov banánov, dozreté ananásy, durian, mango, marakuju, granátové jablká a mnohé ďalšie, ktorých názvy ešte ani nemajú preklad do slovenčiny. Ak ste si obľúbili napríklad kokosovú šťavu, tak na Zanzibare vám predavač na palmu vylezie, kokos priamo z nej zhodí, olúpe a môžete piť. Vynikajúce pestré drinky a kokteily vyskúšajte v plážových baroch, kde sa o kaleidoskop farieb postará aj zapadajúce slnko. 

tropické ovocie
Tropické ovocie. Foto: unsplash.com

Freddieho rodné mesto

Počas dovolenky na Zanzibare určite treba navštíviť aj hlavné mesto. Centrum čarovného Stone Town, patrí do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO. Nakúpite tu suveníry, navštívite množstvo zaujímavých miest, ako rodný dom Fredieho Mercuryho alebo Palác zázrakov. Zážitkom je aj večerný miestny trh. Po zotmení je hlavným dejiskom života miestnych s gurmánskymi špecialitami, ktoré si môžete zakúpiť a ochutnať. Stretávajú sa tu rodiny a deti, ktoré žijú bez mobilov a iPadov.

Stone Town
Stone Town pred západom slnka. Foto: unsplash.com

Oddych v dokonalých all inclusive rezortoch

Exotický ostrov je výborný tip aj na rodinnú dovolenku. All inclusive strava je výborná, ľahko stráviteľná, s bohatým výberom ovocia. Ostrov si stále zachováva svoju pôvodnú tvár, ktorá je tým najdôležitejším, čo láka dovolenkárov z celého sveta. K plážam s bielym pieskom, tyrkysovému moru vytvárajú luxusné hotelové komplexy v tradičnom štýle to pravé miesto na dokonalý oddych a poznanie. Africkú pohostinnosť a skvelý servis má pre svojich hostí pripravený RIU Jambo ****+, ktorý leží na bielej piesočnatej pláži Nungwi, čo je jedna z najkrajších na ostrove. 

Hotel Riu Jambo priamo na pláži Nungwi
Hotel Riu Jambo priamo na pláži Nungwi. Foto: CK SATUR

TOP výhody pre RIU Jambo ****+

  • novootvorený hotel v júni 2022, nahradil pôvodný hotel La Gemma dell'Est
  • ako jediný na Zanzibare ponúka exkluzívny 24 hod. all inclusive
  • 750 m dlhá, biela piesočná pláž Nungwi priamo pred hotelom
  • moderne zariadené izby, 4 veľké bazény, detský bazén, športové aktivity, potápanie
  • zábavný a športový program so slovenskými animátormi Planet Fun 
Náš tip: Ak túžite zažiť Zanzibar a oddychovať v hoteli RIU Jambo ****+ už počas jesenných prázdnin, máme pre vás garantovaný odlet z Viedne s Emirates/Fly Dubai. Náročnejší klienti si africkú eleganciu Zanzibaru môžu vychutnať v úplne novom hoteli The Mora ***** (ex. Emerald Zanzibar Resort & Spa), ktorý je hrdým členom konceptu "The Leading hotels of the World", jediným na africkom kontinente vôbec. Otvára sa už túto jeseň. Leží v severovýchodnej časti ostrova pri krásnej pláži s bielym pieskom. Od ostrova Mnemba, kde môžete obdivovať exotickú prírodu je vzdialený cca 40 min.
Hotela Emerald Zanzibar priamo na pláži
Hotela Emerald Zanzibar priamo na pláži. Foto: CK SATUR

TOP výhody pre Hotel The Mora ***** (ex. Emerald Zanzibar Resort & Spa)

  • pobrežie pri hoteli je ohraničené oválnym útesom, ktorý bol vyhlásený za chránenú morskú oblasť 
  • deluxe all inclusive
  • rôznorodé svetové kuchyne - ázijská, stredomorská, tradičná, juhoamerická
  • animačné aktivity so slovenskými animátormi Planet Fun 
  • v cene sú nemotorizované vodné športy či výbava na šnorchlovanie 
Video: Hotel Emerald Zanzibar. Zdroj: youtube.com
Náš tip: Pre všetkých, ktorí túžia po dovolenke na Zanzibare máme jedinečnú ponuku a to priame lety z Bratislavy od decembra až do mája a počas jarných prázdnin aj z Košíc s možnosťou výberu sedenia Economy, Economy Plus alebo Smart Business. Tí, ktorí si exotickú dovolenku radi spoja s poznávaním, môžu vyskúšať 8-dňový poznávací zájazd Zanzibar - poznávanie afrického raja.
Obed na exotickom Zanzibare
Obed na exotickom Zanzibare. Foto: CK SATUR

Exotická dovolenka na Zanzibare je ideálna kombinácia na načerpanie nových síl – pretože, pamätajte "hakuna matata", priatelia!

Chcem dovolenkovať na Zanzibare

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook