TOP 10 ostrovov Grécka

V deň keď najvyšší grécky boh Zeus rozdával svetu ostrovy, tak musel mať výbornú náladu a veľmi milovať Grécko, alebo bol opojený nápojom bohov, lebo mu nadelil neuveriteľných 6000 ostrovov a ostrovčekov. Či o tom hovorí legenda je už celkom jedno, každopádne dnes ich je obývaných 227. Odjakživa je to krajina námorníkov, more je všade navôkol a ako kedysi zvykli hovoriť „ich more nikdy nerozdeľovalo ale spájalo“. Ak ste kdekoľvek v Grécku, nikdy tu nebudete od mora viac ako 150 kilometrov. Medzi najznámejšie a obľúbené ostrovy patrí Kréta, Rhodos, Korfu, Zakyntos, Kos, ale predsa len poďme sa pozrieť, čo ponúkajú nielen ostrovy, ale aj iné miesta na pevnine rozhádzané v slnečnej Helade.

1. Hydra

Žiadna voda, žiadna doprava, len oslíky, umelci a jedinečnosť ostrova. Aj Leonard Cohen miloval tento poklad ukrytý pod polostrovom Peloponéz v Sarónskom zálive. Hlavné mesto Hydra pripomína amfiteáter a je plné farebných domčekov, malých hotelov, ukážkových obchodíkov so suvenírmi, ktoré nikde inde nenájdete a skvelých reštaurácií. Na ostrove nájdete všetko okrem sladkej vody, tá sa musí dovážať loďami a prečerpávať. A nie sú tu ani dopravné prostriedky, len oslíky s vlastným menom. Do dejín Hydra vošla pre námornú školu a skvelých gréckych námorníkov, ktorí zohrali dôležitú rolu v roku 1821 v boji za svoju nezávislosť. Keď sa budete túlať mestečkom narazíte aj na bývalú továreň na spracovanie morských špongií a stále fungujúcu lekáreň Refalia z roku 1890. V kaviarni Isalos ochutnajte „affogato“ horúce espresso s vanilkovou zmrzlinou. Trochu sa potúlajte malebnými kopcami ostrova ku kláštoru Aghia Efpraxia, je odtiaľ kúzelný výhľad. Ostrov má pravidelné spojenie s Aténami výletnými loďami alebo využite rýchlu loď Flying Cat. Ak máte záujem o kúpanie, nasadnite na vodný taxík, ktorý riadi sympatický grécky kapitán a ten vás dopraví na druhú stranu ostrova na pláž Nisiza či Limnioniza.

Grécky ostrov Hydra
Grécky ostrov Hydra. Foto: depositphotos.com

2. Santorini

Nádherný, rušný kykladský ostrov Santorini je stále na zozname ako jeden z tých najkrajších. A právom. Už len dva pohľady na západ slnka z mesta Fira a Oia sú neopakovateľným zážitkom. Dopraviť sa sem dá letecky, alebo loďou z Kréty a Pirea. Ostrov je vulkanického charakteru, ktorý bol do terajšej podoby sformovaný sopečným výbuchom pred 3600 rokmi v čase vyspelej minojskej kultúry, čo dokazuje aj lokalita Acrotiri. Gigantická centrálna lagúna je obklopená 300 metrov vysokými skalnými masívmi z troch strán. Keď vychádzate autom z prístavu hore cez skalný masív kadiaľ vedie cesta, je dych berúcim momentom. Jeho hlavné mesto Fira leží na jedom z nich a pulzuje tu ruch a pestrý nočný život. Z baru Crystal si môžete vychutnať krásny výhľad s miestny vínom a z reštaurácii Aris vychutnať tradičné grécke jedlá. Oia má skôr romantickejší charakter. V oboch mestách nájdete čarovné obchodíky s unikátnymi predmetmi. Určite je vhodné prísť sem na pár dní, aby ste si užili celý ostrov aj s plážami ako Perissa, Perivolos, neobyčajnú červenú pláž Kokkini Paralia alebo romantickú pláž Eros. Keď už romantika, aj svadba je tu rozprávková.

ostrov Santorini
Romantický ostrov Santorini. Foto: depositphotos.com

3. Mykonos

Mykonos posledné letá zažíva nárast cestovného ruchu hlavne preto, že sa jedná o ostrov, kde je plno zábavy, hudby, spevu, tanca, gay párty a samozrejme krásnych pieskových pláží. Už kedysi v 60 rokoch minulého storočia bol obľúbeným miestom trávenia dovoleniek a hlavne oddychu gréckych osobností, čo však podnietilo aj iné svetové hviezdy, aby tu hľadali útočisko. A možno to všetko spustila práve Jackie Kennedy Onassis, ktorá sa do ostrova zamilovala a jej bohatý manžel Aristotle Onassis tu nechal vybudovať letisko. V hlavnom meste Chora nájdete ikonické veterné mlyny, najužšie uličky v Grécku, maličké kostolíky, potulujúcich sa pelikánov, luxusné obchody tých najlepších svetových značiek, skvelé jedlo nielen s gréckou, kykladskou, ale aj exotickou chuťou iných krajín. Na krásny západ slnka si zájdite k Malým Benátkam v hlavnom meste. Známe pláže nájdete na juhu ostrova ako rušnú Super Paradise, kde v ponuke taverien nájdete výborné ryby a iné morské špeciality, „Malú Ibizu“ vám ponúka pláž Paradise, Platis Gialos je vhodná piesková pláž aj pre rodiny s deťmi. Pláž obklopená najkrajším ostrovným zálivom je Ornos s príjemnou relaxačnou atmosférou.

Grécky ostrov Mykonos
Grécky ostrov Mykonos. Foto: depositphotos.com

4. Parga

V zovretí ostrovov v Iónskom mori si pokojne odpočíva čarovná Parga. Kedysi sa sem chodievala kúpať aj krásna bohyňa Afrodita. Dnes je to mestečko ležiace priamo v prístave, v blízkosti pekných pláží s výbornými tavernami, s benátskou a osmanskou architektúrou. Mesto stále tak ako kedysi stráži hrad, do ktorého sa môžete ísť pozrieť. Čakajú tu na vás krásne výhľady. Parga sa nachádza v nádhernej prírode kraja Epirus, kde sú roztrúsené antické pamiatky, ktoré rozprávajú príbehy bohov a hrdinov starovekého sveta. Južne od Pargy sa nachádza miesto posledného súboja egyptskej kráľovnej Kleopatry. Už viac ako dvetisíc rokov tu stojí mesto Nikopolis. Známe veštiarne fungovali v Dodoni, kde sa veštilo z posvätného Diovho duba a v Nekromanteion pomocou duší zomretých. Rieka Acheron tečie cez Epirus a je veľkým zážitkom cez ňu prebrodiť, preplávať a spomenúť si tak na príbehy o tejto bájnej rieke, o jeho podsvetnom psovi Kerberovi, či prievozníkovi Cháronovi, ktorý prevážal všetkých do Hádovej ríše. Zelený Epirus vás očarí nádhernou zeleňou a výborným miestnym syrom. Horské tradičné dedinky tu ponúkajú úkryt pred teplými letnými mesiacmi.

Grécky ostrov Parga
Grécky ostrov Parga. Foto: depositphotos.com

5. Costa Navarino

Na západnom brehu polostrova Peloponéz sa nachádza dovolenkový komplex Costa Navarino, ktorý celkom mení pohľad na klasické rezorty. Peloponéz je nádherný kus Grécka opradený legendami o Herkulovi, ktorý skolil leva, zrodila sa tu Olympia, Paris odtiaľto uniesol krásnu Helenu, či o kráľovi Nestorovi, čo kedysi spravodlivo vládol v paláci, ktorý je dnes aj sprístupnený. Polostrov očarúva prekrásnymi plážami s čistou vodou, idylickými dedinkami roztrúsenými medzi olivami i píniami a antickými pamiatkami na každom kroku. Kapitán Vassilis Constantakopoulos uskutočnil svoj sen a postavil luxusný rezort, ktorý má dva 5 hviezdičkové hotely, Westin a Romanos. Všetky izby sú vkusne zariadené s čarovnými výhľadmi a niektoré s vlastným malým bazénom. Skvelé raňajky si vychutnáte v reštaurácii Pero, v Barbourni na obed nájdete fantastické čerstvé ryby, krevety s feta syrom alebo grilované kalamáre a na večeru vo Flame ochutnajte miestne špeciality ako napríklad „Flam Surf n Turf“ so šalátom s pekanovými orechmi, grilovanými broskyňami a syrom. V celom priestore nechal kapitán vybrať 6500 olivovníkov a 2000 ovocných stromov s prísľubom, aby ich znovu nasadil. Na stavbu použil len miestne materiály. Postavil observatórium na štúdium klimatických zmien, Navarino Natura Hall, moderné interaktívne výstavné centrum poukazujúce na miestnu unikátnu biodiverzitu a golfové ihrisko. Rezort ponúka kurzy astronómie, naučia vás variť mieste jedlá, môžete im pomôcť pri zbere zeleniny v ich záhrade, naučiť sa tancovať tradičné grécke tance, cvičiť jogu na pláži počas západu slnka alebo relaxovať v Anazoe spa. Napriek tomu, že je tu dobré letecké spojene priamo do Kalamaty z Viedne a z Atén, nie sú tu davy turistov.

Grécky ostrov Costa Navarino
Grécky ostrov Costa Navarino. Foto: depositphotos.com

6. Kythera

Na tento pokojný a zaujímavý ostrov priplávate asi za 7 hodín loďou z Pirea alebo 75 minút z peloponézskeho Neapoli. Kythiru si vybrala za svoje rodisko krásna bohyňa Afrodita a potom z morskej peny vraj vystúpila na Cypre. A ona si určite vedela vybrať len to najlepšie a najkrajšie. Ostrov leží v miestach, kde sa Krétske more spája s Iónskym, je teda akousi križovatkou, pretože cez tento ostrov sa minojská kultúra dostala aj na Peloponéz. Ostrovné dedinky tak trochu pripomínajú tie na Kréte, len sú oveľa  idylickejšie a pokojnejšie. Za návštevu stoja hrady Paliochora, benátsky Mylopotamos, hrad Kythira v hlavnom meste Chora z 13. storočia. Na skalách v okolí hradu rastie žltý kvet „SempreViva“, ktorý je symbolom ostrova. Samozrejme krásne sú pláže Kapsali, Avlemonas, Kaladi, Fyri Ammos, Chalkos. Na juhu pri Kapsali je úchvatná morská jaskyňa Chytra dostupná len loďou, ktorú domáci nazývajú „vajce“. 22 vodných mlynov nájdete pri dedinke Mylopotamos medzi stromami a kameňmi. Za návštevu tu stojí aj vodopád „Neraida“ dosahujúci výšku 20 metrov. Na severe ostrova na výbežku Spathi sa týči najmohutnejší „britský“ maják v Grécku dosahujúci výšku 25 metrov.

Grécky ostrov Kythera
Grécky ostrov Kythera. Foto: depositphotos.com

7. Milos

A opäť krásna Afrodita. Afrodita Mélska. Jej nádherná mramorová socha z 2. storočia pred n.l., bola objavená práve na tomto ostrove miestnym rybárom v roku 1820. Dnes je ozdobou parížskeho Louvru. Tak ako iné kykladské ostrovy, farebný Milos je tiež vulkanický s horúcimi prameňmi. Má zaujímavé biele skalné útvary v Kleftiko dostupné len loďou s jaskyňami a farba mora tu má desiatky odtieňov modrej. Malebné sú dedina Pollonia s peknými plážami a Adamas, kde zas od miestnych rybárov dostanete tie najlepšie úlovky podávané v miestnych tavernách. Hlavné mesto Plaka nájdete v severnej časti. Pri dedine Klima boli v 1. storočí  vybudované kresťanské katakomby s dĺžkou 200 metrov, kde sa nachádza 294 hrobov. Klima je rybárska dedina s farebnými domami priamo pri brehoch mora slúžiacich hlavne rybárom. Milos má 70 pláží, so skalnými útvarmi, kamenné i pieskové, mnohé sú ideálne pre rodiny s deťmi. Medzi skalným útvarmi leží najznámejšia pláž Sarakiniko. Kulinárskou špecialitou ostrova je ich tradičná pizza „ladenia“. Na ostrov sa dostanete loďou z Pirea za 3-7 hodín, alebo letecky z Atén.

Grécky ostrov Milos
Grécky ostrov Milos. Foto: depositphotos.com

8. Ios

Kykladský ostrov Ios v Egejskom mori bol stvorený niekde medzi Naxom a Santorini. Má síce povesť „párty ostrova“, ale nie je tomu celkom tak. Bary nájdete v hlavnom meste Chora ale po celom aj keď malom ostrove je roztrúsených vraj 365 kostolov a v dedine Plakoto je údajne hrob Homéra. To už iste stojí za to, aby ho človek trochu preskúmal. Sú tu dlhé piesočné pláže, utešené kostoly a taký chutný koláč „mosenta“ z červeného melóna s medom, že už len preto sa sem budete chcieť opäť niekedy vrátiť. A skúste aj palacinky „melitinia“ s mastichou a syrom „myzithra“, neopísateľná chuť. Za rozjímaním sa vydajte po chodníku k byzantskej pevnosti Palaiokastro a neminie vás čarovný výhľad. Kúpanie vyskúšajte na jednej z najkrajších pláží v Egejskom mori, Manganari tvorenú lagúnami. Najznámejšia pláž Mylopotas je 3 kilometre od hlavného mesta označená modrou vlajkou, pokojnejšiu pláž Kalamos nájdete vo východnej časti ostrova. Na Ios sa dostanete loďou s Pirea a z Kréty alebo letecky cez ostrov Santorini.

Grécky ostrov Ios
Grécky ostrov Ios. Foto: depositphotos.com

9. Karpathos

O tomto ostrove sa hovorí, ako o raji pre horolezcov, surferov a je tu jedno z najlepších miest na potápanie v Európe. Pri svojej neveľkej rozlohe 300 km2 má 100 pláží, Apella, Mikri, Achata, exotická pláž Siakoftis s tyrkysovou farbou mora alebo kamienková pláž Aghios Minas. Karpathos ponúka nielen športové a plážové aktivity, ale aj náhľady ku tradičným dedinám. Leží tu krásna folklórna dedina Olympos, kde ženy stále ohurujú farebnými krojmi, a v kamených peciach pečú lahodný chleb, elegantná dedina Aperi, pestrá dedina Menetes. Vo všetkých vám ostrovania ponúknu ich lahodný kozí syr „manouli“. V prístave Pigadia je Plo Café-Bar s fantastickým čerstvým černicovým džúsom. Ak ste milovníci histórie a trochu aj so zmyslom pre turistiku, vyberte sa na návštevu ostrova Saria, ktorý leží severne od Karpathosu. Kedysi tu stálo antické mesto Nisyros. Dnes tu žije 2500 kôz. Nádherný výhľad vás čaká od kostolíka Aghios Zacharias a za návštevu stojí aj kaňon Edi. Na ostrov sa dostanete leteckou dopravou.

Grécky ostrov Karpathos
Grécky ostrov Karpathos. Foto: depositphotos.com

Ťažko sa hľadajú slová k opisu takého nádherného zeleného ostrova. Určite veľmi dobre poznáte film Mamma Mia s krásnymi zákutiami, morom, prístavom, zeleňou a čarovným kostolíkom Agios Ioannis v Kastri. Ostrov sa preslávil tým, že sa tu natáčal tento kultový film v roku 2008. Ak si chcete film pripomenúť, zájdite na pieskové pláže Kastani či Milia alebo ku skalnému výbežku Cape Amarantos. Život tu na ploche necelých 100 km2 prebieha veľmi pokojne v nádhernej prírode plnej píniových stromov. Má len dve hlavné cesty, ale dá sa prejsť aj na bicykli, čo je skvelý tip na spoznávanie tohto kopcovitého sporadského ostrova v Egejskom mori. Podľa mytológie ho založil syn boha Dionýza, a to vínu robilo kedysi výbornú reklamu. Aj dnes sa tu pasú ovce a kozy, z čoho tu majú jeden z najlepších feta syrov vôbec. Nezabudnite v hlavnom meste Chora ochutnať tradičný syrový koláč a vychutnať si jeho čarovnú atmosféru poznačenú gréckou, rímskou, byzantskou a osmanskou architektúrou. Na ostrove sa nenachádza letisko, ale dopravíte sa sem loďou z ostrova Skiathos, kde letisko je. Loď vás dopraví do krásneho mestečka Glosa alebo Chory. V Glose môžete preskúmať kláštor Taxiarhes s úchvatnou lokalitou, či pozrieť si ruiny antického chrámu Atény z 5. storočia pred n.l.

Grécky ostrov Skopelos
Grécky ostrov Skopelos. Foto: depositphotos.com

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook