TOP 10 najpredávanejších okruhov do Európy

Raz sa jednej krásnej dievčine s menom Európa prisnil sen, že o ňu zápasia dve ženy: jedna predstavovala jej vlasť Áziu a druhá zem za morom, ktorá názov ešte nemala. Ázia zápas prehrala a tak ju musela vydať víťazke. Netrvalo dlho a po krásnej Európe z vysokého Olympu pokukoval Zeus. Ten ju premenený na býka uniesol na nový kontinent, ktorý nechal pomenovať po nej. To, akú nádheru v sebe ukrýva krásna Európa, môžete objaviť s nami cez našich "top 10 najpredávanejších okruhov".

1. Grand Tour Madeirou alebo sánkovačka po celý rok

Ako mocná čarodejnica kraľujúca nad celým Atlantikom, pôsobí Madiera. Už viac ako pol tisícročia po nej pokukuje nejeden cestovateľ, ktorý sa dostal ku jej vábivým brehom. Zvyčajne jej aj tak všetci podľahli. Tak ako Sisi či slávny Ronaldo, po ktorom nesie názov aj tunajšie nadstavené letisko. Podľahnite jej a vy v romanticky pôsobiacom Funchale, aj napriek tomu, že v názve je "fenikel" a s romantikou nemá vôbec nič. Tú nájdete pri prechádzke uličkami, kamennými námestiami, či v zelených a stále kvitnúcich záhradách, lebo toto je ostrov ozajstnej "večnej jari".

Chcem zažiť Madeiru

To, čo vás tu bude vábiť, je určite jazda dolu svahom v prútených saniach, tak ako to robila kedysi miestna aristokracia. Adrenalín to teda je!  A na to netreba ani sneh. Ten možno bude poletovať na najvyšších horách, odkiaľ sú za dobrého počasia úchvatné výhľady. Ostrov o rozlohe len 750 kmmá až 2000 km umelých vodných tokov "levád", pozdĺž ktorých vedú turistické trasy, kde sa vám otvorí svet zelene, vavrínových lesov a oceánskych výhľadov. Madiera je však aj o víne, chutnej rybe "espada" v marakujovej omáčke s banánom či hovädzom špíze "espetada", ktorý sa tradične robí na vavrínovom konáriku s bobkovým listom a soľou. Na záver už len sladký gaštanový likér a medový koláč.

Koláž fotiek z ostrova Madeira.
Večná jar ostrova Madeira. Portugalsko. Foto: CK SATUR

2. Veľký okruh Portugalskom alebo 3xF

Príbeh o Portugalsku je aj napriek jeho malým rozmerom taký veľký, že do svetových dejín zasiahlo nekompromisne cez svoje námorné objavy, ktoré ho doviedli ku brehom západného a východného sveta. Už od kolísky si nesie slávu bojovníkov, hrdinov a námorníkov. "Tvoja nádej na návrat, musí byť väčšia ako strach", povedal patrón objaviteľov Henry Moreplavec svojmu kapitánovi. Ten ho poslúchol a tak započalo cestu na vlnách úspechu. Aj keď sú námorníci a víno stále symbolom Portugalska, predsa je to aj čosi iné. Viete? No predsa 3xF! Futbal, Fátima a fádo, ktoré sa spieva najlepšie v Lisabone. 

Chcem zažiť Portugalsko

Vydajte sa s nami za veľkým portugalským dobrodružstvom, kde sa ocitnete v náručí Lisabonu, v opojnom Porte s pravým portským, či v šľachtickej Sintre, ktorá je takým "pravým Disneylandom" so zámkami ako sa na rozprávky patrí. Nechajte nech vám vietor veje do tvári na najzápadnejšom výbežku Cabo da Roca a zadívajte sa do diaľav, kde je už len Amerika. Prejdite sa uličkami stredoveku v Obidose, buďte ohúrený oceánom a vlnami, čo sa divoko dotýkajú Nazaré, kde surfista Garrett McNamara chytil 30 m vlnu, a ako pútnici spoznajte čaro Fátimy. 

Koláž fotiek z Portugalska.
Rozmanité, voňavé a plné histórie. Portugalsko. Foto: CK SATUR

3. Čarovné Toskánsko alebo dokonalý Dávid

Vášeň a láska celého sveta ku Toskánsku spôsobuje Talianom nemálo strastí: nevedia, ktoré miesto "svojej čižmy" je totiž to najkrajšie. Pochopiteľne Florenica, Pisa, Lucca sú dokonalou ukážkou len toho najlepšieho. No za toskánskou oponou je toho oveľa viac. Ale tak pekne po poriadku: najskôr vás privíta kúpeľné mestečko Montecatini Terme s množstvom starých fresiek. V jednej z pôvabných kaviarničiek ochutnáte pravú taliansku kávičku a čas zostane i na jazdu zubačkou za výhľadom. 

Chcem zažiť Toskánsko

Svet nekonečného umenia sa vám otvorí vo Florencii, aj s tou dokonalou sochou Dávida od Michelangela. Svedectvá histórie a nesmrteľných príbehov si vypočujete od našej skvelej sprievodkyni, ktorá tu už nachodila tisíce kilometrov. Budete ho obdivovať aj v meste s najslávnejšou šikmou vežou. Ďalej sa presuniete do rodiska Pucciniho, historického mesta Lucca, ktorému sa hovorí aj mesto 100 kostolov. Za etruskou civilizáciou sa vydáte do mesta Volterra, ktorého dejiny sú nielen alabastrové. Kulisy historických filmov si pripomeniete v mestečku San Gimignano, ktorý vypadá ako stredoveký Manhattan. A nie, nezabudli sme! Príde aj skvelé jedlo, víno či zmrzlina Dondoli, vraj najlepšia na svete. 

Koláž fotiek z Toskánska.
Renesancia, umenie a chuť vína. Taliansko. Foto: CK SATUR

4. Okúzľujúca Apúlia alebo taliansky podpätok

Tento drsný “taliansky podpätok” s názvom Apúlia je vyrovnaným súperom Toskánska. A má byť prečo. Lebo už to barokové Lecce si ľahko zmýlite s Florenciou a domčeky v Alberobello s „trulli”, ktorých je tu viac ako 1500 sú príliš veľkým lákadlom, aby ste ich na ceste za poznaním minuli. Prenasledovať biele mesto Ostuni sa určite tiež oplatí. Navždy sa vám vryje do pamäte cez vyhliadky na olivové háje a more v diaľke. Počas putovania po uliciach si všimnete, že takmer všetky dvere sú namaľované v modrých, tyrkysových a zelených odtieňoch. Zistíte, že to majú z Grécka. 

Chcem zažiť Apúliu

Na tomto juhu Talianska to zvyčajne dopadne tak, že sa vám nebude chcieť odísť. Ľahko sa vám stane, že nasadnete na tunajší pomalý rytmus, lebo taký ho nájdete v krivoľakých uličkách Bari, v skalnom meste Matera či na pobrežnej promenáde v Polignano a Mare. Apúlia je krajom vína, olív, rozprávkovej architektúry v malebných bielych či žltých mestečkách a rybárskych osád, ktoré deň čo deň ukazujú na obdiv svoje morské úlovky. Ak milujete taliansku gastronómiu, každé jedno sústo bude pre vás potešením, preto si nenechajte ujsť tunajšiu lahôdku – špagety so šťavou z morských ježkov.

Koláž fotiek z Apúlie.
Čarokrásna Apúlia. Taliansko. Foto: CK SATUR

5. Kráľovstvo dánske, švédske, nórske alebo pútavá odysea v podaní Marcela Šmátrala

Chcete si vyskúšať pohodu na nórsky spôsob? Zistíte, že tkvie v ľudoch, ktorí stále v sebe nosia vikingské srdcia a v absolútne nedotknutej prírode, tak nádhernej, že to nie je len mýtus. Najšťastnejších ľudí našej planéty stretnete v Dánsku. Vo Švédsku zažijete monopol na alkohol, oslavu jedla, kávu na každom kroku, lebo ju tu milujú a Štokholm ako najkrajšie hlavné mesto sveta ležiace na štrnástich ostrovoch.  

Chcem zažiť kráľovstvo dánske, švédske, nórske

Tieto tri severské kráľovstvá hrdo nesúce svoj osud sú prameňom nekonečnej inšpirácie a prieskumov. Aj pre tie slávne vraky lodí. O nich vám oduševnene rozpovie náš sprievodca Marcel. Tam "hore na severe" zažijete aj rozprávkové mestá, ako dánska Kodaň s ulicou Strogl,  Štokholm s kráľovským palácom a historickým centrom a nórske Oslo s pešou zónou, kráľovským palácom či parkom Vigeland s 200 sochami. 

Koláž fotiek z Nórska, Dánska, Švédska.
Tri severské kráľovstvá. Nórsko, Švédsko, Dánsko. Foto: CK SATUR

6. Najkrajšie jazerá Talianska a Švajčiarska alebo mekka modrej a zelenej

Na to, aby človek zažil "veľkú mláku", netreba vôbec more či oceán. Stačí sa vybrať za tými najkrajšími jazerami do Talianska a Švajčiarska. O ich kráse sa už popísalo básní v antike aj v novoveku. Sú naozaj "naj". Lago di Garda, najväčšie a najčistejšie, strážia neprístupné vrcholy Álp. Tu zistíte koľko odtieňov má modrá a zelená. V spodnej časti jazera sa rozprestiera dedina Sirmione s horúcimi prameňmi, malým hradom a „Grotte di Catullo“, najväčšou zbierkou rímskych ruín v severnom Taliansku.

Chcem zažiť najkrajšie jazerá

Lago di Como, ktorého tvary pripomínajú písmeno Y je turisticky najpríťažlivejšie a najrozmanitejšie. Na brehu tohto najhlbšieho európskeho jazera to učarovalo aj Georgeovi Clooneymu a tak tu vlastní vilu za pár miliónov. Lago d´Orta je v obľube pre svoju romantiku a malebné zákutia. Taliani tu radi robia aj svadby. Určite vás nadchnú aj nemenej krásne jazerá Lago di Lugano a Lago di Maggiore s Boromejskými ostrovmi so zámkom a záhradami. 

Koláž fotiek z Talianska, Švajčiarska.
Jazerný kolorit modrej a zelenej. Taliansko, Švajčiarsko. Foto: CK SATUR

7. Nórsko v krajine v trollov alebo vyskakujúce lososy

Aj skúsení cestovatelia v tejto krajine strácajú reč. Očiam sa ponúkajú dokonalé prírodné scény. Závoje hmly, modré fjordy a strmé vrchy sa odvážne vrhajú do vôd. Ležia tu mestečká, dediny a celkom radostným dojmom pôsobia tunajšie domy vo veselej terakotovej farbe a trávnikmi na strechách. Túto severskú tichú dokonalosť vzbudzujú legendy a Vikingovia. 

Chcem zažiť krajinu trollov

Nórska prehliadka začína v hlavnom meste Oslo, ktoré je úhľadné, plné múzeí, parkov a sôch, pokračuje do Gjoviku pri jazere Mjosa a hokejovou halou vytesanou do skaly, olympijským Lillehammerom, dramatickými údoliami, po Veľkej ceste trollov, ku najkrajšiemu fjordu Geiranger a najväčšiemu ľadovcu európskej pevniny, najdlhšiemu fjordu Sognefjorden, až po vyskakujúce lososy. Vaše cesty povedú i cez príkre svahy, železnicu a magický Bergen, kde toho ako sa hovorí "ozaj veľa naprší". 

Koláž fotiek z Nórska.
Severská krajina trollov, fjordov a lososov. Nórsko. Foto: CK SATUR

8. Andalúzia v rytmoch flamenca alebo jej Picasso a Alhambra

Aká môže byť Andalúzia? Vášnivá, osudová a plná kontrastov. Zasnežené hory sa striedajú so sviežimi zelenými údoliami riek a divokými kotlinami. Pieskové pláže tu už zlákali kdekoho. To všetko je ohromujúcou kulisou pre úžasné pamiatky. Symbolom tohto regiónu je temperamentné flamenco, nebojácni matadori a rozprávkové festivaly. 

Chcem zažiť Andalúziu

A ako ju spoznať? Najlepšie cez voňavé víno, hravé umenie, cez ruiny nedobytných hradov, záhrady a Picassa. Olivové háje tu striedajú malé mestečká s pevnosťami, v ktorých zastal čas. Andalúzskymi perlami je najstaršie európske mesto Cádiz, Sevilla, ktorá je plná lahodného tapas, córdobska mešita a jej akoby nekončiace oblúky, ospevovaná Granada s vykúkajúcimi vrcholmi Sierry Nevady a klenotom medzi hradmi a palácmi je jednoznačne Alhambra.

Koláž fotiek zo Španielska.
Flamenco, víno, Picasso a skvostné stavby Andalúzie. Španielsko. Foto: CK SATUR

9. Normandia a Bretónsko alebo ako ohromiť svet

Viete kde sa príroda hrala na sochára? Vo Francúzskom Bretónsku, ktorý ohromuje dramatickým pobrežím, stredovekými mestami, majestátnymi zámkami, hustými lesmi a gastronomickými chuťami. Vnútrozemie tohto regiónu ukrýva úžasné megalitické stojace kamene, nad ktorými iste trochu zaváhate, kde sa tu vzali. Bretónsko si môžete predstaviť aj v záplave ružového granitu, ktorý mu s rozbúreným morom dodáva romantickú atmosféru. 

Chcem zažiť Normandiu a Bretónsko

Legendárnu Normandiu spoznáte aj cez jedinečný ostrov Mont Saint-Michel, o ktorom iste netušíte, že je po Eiffelovej veži druhý najobľúbenejší. Jedná sa o skalnatý ostrov, ktorý je spojený hrádzou so severozápadným Francúzskom. Priamo pod veľkým kláštorom sa nachádza stredoveká dedina s kľukatými uličkami posiatymi malými domčekmi a obchodíkmi so suvenírmi. Aj zvyšok Normandie je naplnené históriou, hradmi, farmárskymi domami a bielymi útesmi.

Koláž fotiek - Normandia a Bretónsko.
Normandia a Bretónsko plné zámkov a dramatického pobrežia. Francúzsko. Foto: CK SATUR

10. Zámky na Loire alebo záhrady Francúzska

Aj keby to bol len rozmar francúzskych aristokratov, odviedli skvelú prácu. Viac ako päťdesiat renesančných zámkov je toho dôkazom v údolí rieky Loiry, ktoré má dĺžku viac ako 280 km. Táto "záhrada Francúzska" má nefalšovanú vznešenú atmosféru a vy si to tu užijete ako za "čias Angeliky". Patrí medzi najnavštevovanejšie miesta, všade navôkol to vypadá ako v rozprávke, z ktorej sa vám pravdepodobne nebude chcieť ani odísť!

Chcem zažiť zámky na Loire

Tieto zámky rozprávajú aj svoje príbehy, tak ako Chenonceau, čo je „Zámok šiestich žien“, Ussé, ktorý je ako z rozprávky, Villandry s krásnymi terasovými záhradami plné symboliky a posolstva. V Blois zas remešský arcibiskup požehnal Johanke z Arku keď mierila ku Orléans. A vrchol všetkého bude zámok Chambord a jeho 440 miestností, viac než 80 schodíšť, 365 komínov a Versailles, ktorý je symbolom vlády a moci muža, známeho ako Kráľ Slnko. 

Koláž fotiek - zámky na Loire.
Najromantickejšie zámky sveta. Francúzsko. Foto: CK SATUR

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook