Thajsko je raj pláží, párty, no aj mníchov a tichých chrámov

Pravdepodobne jedna z najobľúbenejších krajín na cestovanie, Thajsko, sa už pomaly ale isto dostáva medzi tradičné dovolenkové destinácie Slovákov. Mnoho z nás priletí najskôr do Bangkoku, užije si nekonečné párty a potom odletí na niektorý zo svetoznámych ostrovov, aby si užili západy slnka do mora a dokonalý Pad Thai. Ako si ale vybrať?

Hlboké džungle, známe pláže, prvotriedne potápanie, chutné jedlo a priateľskí ľudia robia Thajsko naozaj destináciou číslo jeden, keď sa povie „exotická dovolenka za rozumnú cenu“.


Bangkok, jedno z najrušnejších miest sveta

Bangkok, hlavné mesto Thajska, je známe ako jedno z najchaotickejších miest na svete. Preplnené ulice, geniálny street food, divoký nočný život a nikdy nekončiace zápchy. Cestovatelia ho buď milujú alebo nenávidia. Známy palác Wat Pho či pohľad z Wat Arun určite stoja za to. Wat Arun znamená Chrám východu slnka. Ako všetky v Thajsku, tiež ide o Budhistický chrám. Môžete sa sem odviezť napríklad tuk tukom, čo je pomerne adrenalínový zážitok, najmä v uliciach Bangkoku.

Thajský drak.
Thajský drak. FOTO: pixabay.com

Zastavte sa aj v Lumpini parku, kde je úplne bežné vidieť veľké jašterice (1 – 1,5m), ako sa prechádzajú po tráve. Sú neškodné. Lumpini park je džungľa, oáza ticha, priamo v srdci Bangkoku. Známy trh „Floating market“ je trošku ďalej od centra mesta, no odporúčame vám prísť sem čím skôr – zvykne byť pekne preplnený ľuďmi a tiež miestnymi, ktorí tu robia svoje víkendové nákupy.

Tip: Vyskúšajte tiež celodenný výlet z Bangkoku do chrámového mesta Ayutthaya.

Chiang Mai, mesto chrámov a mníchov

Najväčšie mesto na severe krajiny, blízko hôr a džunglí. Chiang Mai je mesto plné kultúry, cestovateľov, milých miestnych a opäť, chrámov. Má veľmi kľudnú atmosféru a aj keď najbližšia pláž je niekoľko hodín autobusom, stále má turistom čo ponúknuť. Sú to vodopády a hlboké džungle.

Najznámejší chrám v Chiang Mai, Wat Doi Suthep, má presne 304 schodov, ktoré si budete musieť vyjsť sami. Budhistický chrám je turistami navštevovaný počas celého roka a ponúka úžasný výhľad na krajinu. V horách v okolí Chiang Mai je aj niekoľko chrámov, ktoré môžete navštíviť. Úžasné na tom je, že v nich žijú mnísi, ktorí sa s vami veľmi radi porozprávajú.

Budhistický chrám v Thajsku
Budhistický chrám v Thajsku. FOTO: pixabay.com

Ko Phi Phi a pláž Leonarda DiCapria

Ko Phi Phi je jedným z najpopulárnejších ostrovov Thajska. Prečo? Je to práve Maya Bay, miesto, kde Leonardo DiCaprio objavil tajnú komunitu na pláži. Leží tu aj známa Monkey Beach, kde vám opice s radosťou ukradnú fľašu s vodou J.

Ko Phi Phi má skvelý nočný život, kluby a môžete sa tu tiež naučiť hrať Thajský box. Ak milujete potápanie, určite oceníte vrak lode King Cruiser, ktorá sa tu potopila v roku 1997, keď narazila na útes. Dnes loď obývajú ryby (aj Nemo) a potápači z celého sveta. Nad mestom na ostrove sa tiež nachádza vyhliadkový bod, ku ktorému sa dostanete zhruba 20 minútovou prechádzkou cez džungľu.

  • Ko Phi Phi
  • Ko Phi Phi
  • Ko Phi Phi
  • Ko Phi Phi
  • Ko Phi Phi
  • Ko Phi Phi

Phuket a Krabi

Ostrov Phuket je najviac navštevovaný ostrov Thajska. Má pláže plné turistov, no tiež malé dedinky, kde nikto nechodí. Známa Patong Beach nepatrí k tým najkrajším na ostrove, no v jej okolí je niekoľko, ktoré si zaslúžia vašu návštevu – napríklad Kamala beach.

Street food na Phukete je svetoznámy. Ochutnať tu môžete všetko od klasického thajského Pad Thai až po škorpiónov a červíky. Phuket má tiež niekoľko chrámov, no najznámejšia a najviac dych berúca, je určite veľká socha Buddhu s výhľdom na celý ostrov.

Zatiaľ čo Phuket je ostrov, Krabi je iba polostrov, často východiskovým bodom pred cestou na Phi Phi alebo Koh Saumi. Prečo by ste sa tu mali zastaviť? Kvôli Tiger cave, nad ktorou je chrám, ku ktorému budete musieť vyjsť presne 1237 schodov. To je riadny zaberák!

Thajsko je snom mnohých cestovateľov. Ideálne obdobie na jeho spoznávanie je od novembra do júna. Zvyšok roka je na viacerých miestach ostrova obdobie dažďov a monzúnov a je treba sledovať počasie.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook