Sviatok Ferragosto - výnimočný zážitok počas dovolenky v Taliansku

Každý rok 15. augusta sa v celom Taliansku zastaví čas, vypnú sa stroje, zavrú obchody a všetci Taliani idú „oslavovať august“. Sviatok Ferragosto je pre väčšinu Talianov začiatkom ich mesačnej dovolenky. Čo všetko sa počas Ferragosta v Taliansku udeje, zje a ako to môžete zažiť aj vy?
sviatok Ferragosto
Sviatok Ferragosto. FOTO: archív CK SATUR

Oslava ukončenia zberu, alebo len meniny cisára?

Názov Ferragosto je odvodený z latinského „feriae Augusti“ a v preklade znamená oddych (počas) augusta. Význam je často spochybňovaný, zaviedol ho totiž, cisár Augustus v 18. storočí p.n.l. – a ten, okrem oddychu od vyčerpávajúcej práce počas zberu oslávil tak trochu aj sám seba. Neskôr sa k tomuto dátumu pridali katolícke oslavy Nanebovzatia Panny Márie a v súčasnosti je tento sviatok najmä štartom dovolenky väčšiny Talianov.


Tradície pre tento deň

Dôvod na oslavu sa nájde vždy, a tento deň je príležitosťou pre stretnutie rodín, priateľov a spoločné vychutnanie si slnka, dobrej spoločnosti a samozrejme dobrého jedla. Tak ako aj u nás na Vianoce, má aj pre Ferragosto, každá rodina svoje vlastné zvyklosti pre tento deň. Poniektorí sa vyberú na „ Menu di Ferragosto“ do reštaurácie, no väčšina griluje, alebo varí slávnostný obed/večeru. Z jedál prevládajú cestoviny, grilované ryby a zelenina a ako dezert „cocomero“ – červený melón. Neskôr sa idú zabávať na pláž. Tanec, hudba a zábava pokračujú do neskorého večera a deň je zakončený ohňostrojom.


Bohatý program v talianskych hoteloch

Je prakticky jedno, či trávite letnú dovolenku na severe Talianska, v Kalábrii, alebo na ostrovoch, v každom z hotelov sa v deň Ferragosto všetci oblečú do bielych farieb a pomaľujú si tváre a telá. Program dňa je špeciálne upravený, prebiehajú rôzne bláznivé hry v mori aj na súši a zapojené sú všetky vekové kategórie od malých detí až po starých rodičov. Všetko smeruje k večernej párty, počas ktorej sa môžete tešiť na ohňostroj a púšťanie lampiónov šťastia.

zábava na pláži
Zábava na pláži ako súčasť osláv. FOTO: depositphotos.com

Zažite Ferragosto na Sicílii aj s naším tímom

Počas celého dňa bude v hoteli Sikania Resort & Spa **** témou animačného programu ,,brazilský letný karneval" a samozrejme aj športové hry budú ladené do štýlu Brazília vs. Taliansko. Pre tých, ktorý sa nebudú chcieť zapojiť do športových aktivít je pripravená obľúbená penová párty spojená s hľadaním pokladu. Večer čaká všetkých špeciálny program zahŕňajúci profesionálnu ohňovú show v amfiteátri, na ktorú bude nadväzovať ta pravá Ferragosto párty. Okrem tohto všetkého bude večer pripravená slávnostná večera pozostávajúca z talianskych a sicílskych špecialít.

Červený melón
Červený melón ako neodmysliteľná súčasť Ferragosta. FOTO: pixabay.com

Na našich klientov, nielen tých najmenších, sa samozrejme tešia animátorky Lin s Ivuš, stále dobre naladení a  energie plní inštruktori windsurfingu Juraj a Matej, v spolupráci s delegátkou Dagmar.

Pre klientov je pripravený okrem tradičných výletov, aj výlet do Agrigenta a Scala dei Turchi a na Etnu s Toarminou aj mimoriadny večerný výlet dňa 14.8. do Caltagirone, mestečka presláveného keramikou, kde bude v týchto dňoch špeciálny kultúrny program a len v období sviatkov bude osvetlené unikátne schodisko La Scala di Santa Maria del Monte, vedúce k rovnomennému kostolu, prezývanom ,,schody do neba" – 142 schodov o dĺžke cca 130 m.

schody do neba
Schody do neba. FOTO: archív CK SATUR

Tak ako? Navnadili sme vás na oslavy Ferragosto na Sicílii? Tak neváhajte a už v nedeľu sa môžete vybrať na dovolenku na Sicíliu, počas ktorej zažijete Ferragosto na vlastnej koži.

Chcem dovolenkovať na Sicílii

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook