Svetové oleje ako suveníry
- Rady a tipy
- 16.11.2025
- 10 minút čítania
Oleje ako spojenie zdravia, krásy a gastronómie
Dnešná doba je mimoriadne uponáhľaná. Častokrát ani nevieme, kam do budúcnosti sa tak ženieme. Aspoň na malú chvíľu zastaňte a obráťte svoju pozornosť k prírode, ktorá ponúka prirodzenejšiu formu starostlivosti o seba a navyše nikdy nesklame. V dávnych dobách to asi bola skutočná alchýmia, aby sa na svetlo sveta pre človeka zrodil liek s pozitívnymi účinkami. Dnes je už veda ohromne ďaleko, ale i tak veľká vďaka patrí alchymistom minulosti za ich objavy a výsledky.
Skôr ako siahnete po klasických liekoch, ktoré najmä pri dlhodobom užívaní prinášajú aj nežiadúce účinky, dajte zelenú prírodným olejom. Je to skvelý trend, no aj o prírodných produktoch treba čosi vedieť, aby sme ich vedeli správne použiť. Tiež je nutná trpezlivosť, keďže nemusia zabrať tak rýchlo ako tie vyrobené chemicky a nie tú také silné. Na druhej strane pôsobia dlhodobejšie a komplexnejšie. Majú aj preventívny účinok, podporujú ozdravujúce procesy v tele, vedú ku kráse tela i ducha, slúžia na posilnenie obranyschopnosti organizmu a vo svete gastronómie majú nenahraditeľné miesto. Už staroveké civilizácie vedeli o mnohých olejoch ich pozitívny význam. Na svojich cestách sa tiež môžete zoznámiť so zázračnými „olejovými elixírmi“.
Argánový olej – Maroko
Zázrak z Maroka už pricestoval i k nám! Našťastie. Argánový olej, momentálne jeden z najžiadanejších olejov má fantastické kozmetické účinky a okrem toho aj výborne chutí. Argánové stromy rastú len v západnej časti Maroka, a to v okruhu Agadiru približne 100 km. Je drahší než iné oleje. Pre porovnanie: z 20 kg malých argánových orieškov získate 1 liter oleja, kdežto na 1 liter olivového oleja vám stačí 5 kg olív.
O produkciu oleja sa starajú „kooperatívy“. Miestne ženy zbierajú plody ručne od mája do augusta, dva týždne ich sušia na slnku, následne sa rozbijú tvrdé orechy žulovým kameňom, aby sa získali malé jadrá. Tie sa melú v jednoduchých kamenných mlynoch, čím vzniká pasta, z ktorej sa následne lisuje olej. Takto za studena lisovaný sa používa v kozmetike, na pleť, na telo či vlasy. Pôsobí proti vráskam. Pre potravinársky olej sa jadrá pražia, čím získa orieškovú chuť. Maročania ho jedávajú na raňajky s chlebom, pridávajú do šalátov, hustej polievky „harira“. Určite vyskúšajte „amlou“, lahodnú pastu z mandlí, medu a argánového oleja. Výborne chutí s marockou palacinkou „msamen“.
Čajovníkový olej – Austrália
Tea tree olej, známy ako čajovníkový sa do našich končín dostal z ďalekej Austrálie, kde ho pôvodní obyvatelia používali na liečenie a krášlenie. Získava sa z čajovníka austrálskeho, menšieho stromu, lisovaním listov za studena. Je bezfarebný s charakteristickou éterickou vôňou podobnej mentolu. Má protizápalové účinky. Využíva sa na dezinfekciu, ošetrenie štípancov či drobných poranení, herpesy, akné, zápaly, skvele ničí bradavice. Je súčasťou celej škály kozmetických prípravkov na ošetrenie suchej pleti, posilňuje kvalitu vlasov a krásne ich prežiari. Olej potláča rast nežiadúcich baktérií, niektorých vírusov a spoľahlivo odstraňuje infekcie. Využiť sa dá pri bolestiach hrdla, znižuje krvácanie ďasien. Pomáha pri prechladnutí.
Ricínový olej – India a Afrika
Ricínový olej je vo svete známy po celé stáročia. Poznali ho už starí Egypťania aj Indovia, ktorí ho využíval či už na hojenie pokožky alebo na trávenie. Získava sa z ricínových semien, je hustý, číry alebo jantárovej farby. Má protizápalové vlastnosti, posilňuje imunitu, pozitívne ovplyvňuje lymfatický systém a je prírodným preháňadlom. Veľkým pomocníkom je pri raste a posilnení vlasov či mihalníc. Použiť ho môžete na pleť i telo s olivovým či mandľovým olejom, ktoré hydratuje. Je skvelým domácim liekom proti akné. Aplikovať ho môžete i na boľavé kĺby a svaly. Holistická veda ajurvédy uznáva tento silný olej pre úľavu od bolesti, únavy, pomáha liečiť rany, horúčky či kožné poruchy. Použiť sa dá na dochutenie studenej kuchyne.
Náš tip: Najlepší suvenír z Maroka je určite argánový olej, kokosový zas z Indonézie, avokádový je výborný i z Južnej Afriky a ricínový z Indie.
Olivový olej – Stredomorie
Olivovníky sa pestujú už najmenej 5 000 rokov. V starom Grécku boli zasvätené bohyni Aténe. Toto tekuté zlato je dnes rozšírené po celom Stredomorí a bolo korunované za kráľa olejov mnohými významnými vedcami. Dokázali, že olivový olej je chutný, ľahko stráviteľný a obsahuje fytosteroly, ktoré v črevách zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu zo stravy do krvi.
- Pôsobí preventívne proti infekciám
- Má blahodarný vplyv na pečeň a žlčník
- Tým, že zvyšuje vylučovanie žlče, uľahčuje vyprázdňovanie čriev
- Pri primeranej konzumácii nespôsobuje obezitu a je najzdravší zo všetkých tukov
- Obsahuje vitamín E, pomáha predchádzať trombóze, zlepšuje funkciu štítnej žľazy a zásobovanie tkanív kyslíkom
- Má zásadný význam pri prevencii a liečbe kardiovaskulárnych ochorení, predovšetkým artériosklerózy
Náš tip: Pri kúpe extra panenského olivového oleja si prečítajte údaje na fľaši. Najlepší je ten, ktorý má kyslosť (acidity) pod hodnotu 0,8 %. Ten najlepší sa hneď po zbere lisuje mechanickou cestou bez použitia chemikálií pri teplote do 40 °C. Medzi najlepšie grécke olivové oleje sa radia z Peloponézu alebo z Kréty. Ak chcete kvalitný olivový olej, vždy čítajte jeho zloženie a vyhnite sa tým, kde je uvedené vyrobené zo zmesí EU.
Kokosový olej – tropické ostrovy
Kokosový olej sa získava zo zrelej dužiny kokosového orecha. Jeho domovom je India a juhoázijská oblasť. Dobre sa mu však darí vo všetkých tropických oblastiach. Hlavnými pestovateľmi sú Brazília, Indonézia a Filipíny. Je vhodný na varenie, pečenie, opekanie, pričom jedlám tak dodáva príjemnú kokosovú arómu. Olej sa extrahuje z krémovej kokosovej drene. Využíva sa v kozmetike, vyrábajú sa z neho krémy na tvár i telo, šampóny, masky na vlasy, vhodný je i v starostlivosti o chrup či ochrane pred slnkom. Vnútro orecha skrýva sladkú bielu tekutinu s nízkym obsahom kalórií.
Sezamový olej – Ázia
Sezam je pravdepodobne najstaršie olejnaté semeno na svete. Táto jednoročná rastlina pochádza z východnej Afriky, odkiaľ sa rozšírila do Indie a Číny, ktorá ostáva najväčším producentom súčasnosti. Keďže ku svojmu rastu potrebuje teplotu 25 °C v Európe sa nepestuje. Rastlina s výškou asi 1,5 m má na vrchole kvety v tvare zvončeka. Semená potrebujú na dozretie 3 týždne a zbierajú sa ručne. Vďaka nenasýteným mastným kyselinám je sezamový olej jedným z najhodnotnejších za studena lisovaných olejov v kuchyni, kozmetike i medicíne. Využíva sa v ázijských jedlách, do vývarov, vegánskych majonéz, opekaných sójových rezancov. Zo semienok sa vyrába pasta „tahini“ na prípravu hummusu. Je prospešný na posilnenie obranyschopnosti organizmu, je silným antioxidantom, posilňuje pamäť, čistí pečeň, pomáha pri strese, migréne a svoje využite našiel tiež v ajurvédskej medicíne a pri masážach.
Avokádový olej – Latinská Amerika
Avokádo, podobne ako olivový olej, má vysoký obsah mononenasýtených mastných kyselín, o ktorých je známe, že znižujú hladinu cholesterolu v krvi a je ovocie s najvyšším obsahom bielkovín. Prvý krát sa o ňom zmienili v roku 1519 Španieli, vtedy ho však pre jeho nevýraznú chuť zavrhli. Obľúbeným sa stalo až v 20. storočí v Amerike. Jedná sa o výživný olej bohatý na vitamíny a minerály. Vhodný je na pleť, masáž tváre a dekoltu, pretože sa ľahko vstrebáva. Predchádza vzniku vrások, akné, celulitídy. Ak máte poškodené, suché vlasy, zabezpečí ich regeneráciu, výživu i lesk. Moderné využitie našiel v zdravom stravovaní, kde je vhodný do šalátov, marinád, ktorým dodá jemnú orieškovú chuť, môžete ho použiť na grilované mäso a zeleninu. Jeho jedinečnou vlastnosťou je, že je využiteľný i na vyprážanie.
Náš tip: Na varenie sú vhodné oleje s vysokým dymovým bodom až 270 °C, ako napríklad avokádový. Panenský kokosový olej je vhodný do studenej kuchyne. V šalátoch skvele vynikne sezamový či argánový olej.
Mandľový olej – Stredomorie a Blízky východ
Strom mandle obyčajnej pochádza z východného Stredomoria a Strednej Ázie. Skoro na jar mandle kvitnú ružovými kvetmi a vzhľadom pripomínajú broskyne. Využite semien mandle obyčajnej je veľmi rôznorodé. Bežné je v kuchyni, pri výrobe cukroviniek a likérov, kozmetike a farmaceutickom priemysle. Mandľový olej sa osvedčil pri popáleninách či masáži, výborne regeneruje i zvláčňuje pokožku a je vhodný aj pre bábätká od narodenia. Ak si chcete udržať zdravé srdce, stabilnú hladinu cukru v krvi, podporiť trávenie, tak odporúčaná dávka je 1 čajová lyžička oleja denne pred jedlom.
Ľanový olej – Európa
Ľan patrí medzi najstaršie kultúrne rastliny ľudstva a pochádza z Egypta, Sýrie a Iránu. Samotný olej bohatý na omega-3 mastné kyseliny má pozitívny vplyv na zdravie mozgu a nervového systému. Preventívne pôsobí proti trombóze a zápche, udržuje elasticitu ciev, pomáha liečiť chronické zápaly. Jeho pravidelná konzumácia môže prispieť k ochrane pred rakovinou a svoje prínosy má aj pre srdce. Pre svoju orieškovú arómou sa pridáva do šalátov či dochutenie rybích jedál. Vnútorné užívanie ľanových semien a vonkajšie masírovanie olejom môže zlepšiť vzhľad pokožky a zredukovať celulitídu.
Cestovanie je o poznávaní, oleje sú o privoňaní, vyskúšaní a už celé veky lákajú pre svoje blahodárne účinky. Vyskúšajte ich aj vy na svojich vysnívaných cestách. Radi vám pri výbere poradíme, lebo na starostlivosť od SATURU nemá nikto.