Spoznajte Thajsko na 100 spôsobov

Aj keby ste Thajsko navštívili stokrát, vždy budete mať v tomto exotickom kúte sveta čo obdivovať. Kto si doteraz potrpel hlavne na skvostné pláže obľúbených ostrovov Phuket alebo Koh Samui na juhu krajiny, ten sa môže tentoraz vydať na sever až po rieku Kwai, preskúmať kozmopolitný Bangkok i ďalšie kráľovské mestá.

Všeobecne platí: kým juh Thajska s najväčšími lákadlami v podobe svetoznámych ostrovov Phuket, Koh Samui či Krabi je predovšetkým o prírode, mori, slnku, bielom piesku úchvatných pláží a fascinujúcich národných parkoch, tak sever je zasa bohatší na kultúru a poznávanie (hoci aj prímorská Pattaya 150 km od Bangkoku patrí k presláveným letoviskám, ktoré ročne navštívia státisíce turistov). Kdekoľvek sa v Thajsku pohnete, stretnete sa so zlatými sochami Budhu, prepychovými chrámami, tzv. watmi, skvelým jedlom, blahodarnými thajskými masážami a príslovečnou thajskou úctivosťou voči každému hosťovi, ktorý sa rozhodol navštíviť ich krajinu. Svedčí o tom aj tradičný thajský pozdrav „waj“ s rukami zopnutými na prsiach a so sklonenou hlavou, ktorým vás Thajčania budú pozdravovať na každom kroku.

Phuket
Phuket. FOTO: depositphotos.com

Tipy na poznávanie

Mesto anjelov

Bangkok ohúri každého, kto doň zavíta čo len na pár dní. Starobylé chrámy plné divotvorných bytostí napoly zvierat, napoly ľudí a gigantické zlaté sochy Budhu naplnia úžasom rovnako ako ultramoderné výškové budovy bangkockých bánk a finančných inštitúcií na uliciach Silom Road a Sathorn Tai... Modlitebné chrámy sa tu striedajú s betónovými vežiakmi, blšie trhy s obrovskými nákupnými centrami, bujarý nočný život vykričaných štvrtí starého mesta strieda tajomné ticho miestnych svätýň, úcta ku starobylým tradíciám sa mieša s modernými, pokrokovými názormi na svet.

Bangkok
Bangkok. FOTO: depositphotos.com

Krajina budhistických chrámov

Takmer 95 % Thajčanov vyznáva budhizmus - najtolerantnejšie a najumiernenejšie náboženstvo na svete. K Budhovi sa Thajčania chodia pravidelne modliť do svojho watu. Tam veriaci prinášajú obetné dary: jedlo, ovocie, lotosové kvety na znak čistoty Budhových myšlienok, vonné tyčinky a sviečky, ktoré symbolizujú porozumenie i svetlo poznania. Najposvätnejší z thajských chrámov Wat Pra Kaeo nájdete v starej časti Bangkoku, kde sa nachádza najvelebenejšia a najslávnejšia socha Smaragdového Budhu. Okolo hlavného chrámu sa tiahne zástup 112 garudov, napoly ľudí a napoly vtákov, zvierajúcich v rukách hady. Zlatá veža Phra Si Rattana Cxhedi ukrýva úlomok Budhovej kosti a v neďalekom chráme Wat Pho tróni obrovská socha Ležiaceho Budhu (46 m).

  • budhistický chrám
  • budhistický chrám
  • budhistický chrám
  • budhistický chrám
  • budhistický chrám
  • budhistický chrám

Kráľovská Ayutthaya

Nenechajte si ujsť návštevu chrámu Wat Phra Si Sanphet v Ayutthayi, postavenom v starobylom khmérskom slohu - v dávnych dobách ho považovali za ďalší div sveta. Jeho dominantu tvoria tri čedí (chedi), kužeľovité stavby v tvare zvona (na vrchole zakončené špičkou), ktoré uchovávajú ostatky thajských kráľov. Ayutthaya je bývalé hlavné mesto Thajska a vo svojej zlatej ére od 14. do 18. storočia sa tešila sláve jedného z najväčších obchodných i kultúrnych centier v krajine. V roku 1767 ju vyplienili nepriateľské vojská zo susednej Barmy.


Na skok z Bangkoku

Hlavné mesto môže byť východiskovým bodom, z ktorého sa dajú robiť výlety aj do vzdialenejšieho okolia: Lop Buri patrí k najstarším mestám v Thajsku, jeho svätyne, prángy pochádzajú z 8. storočia. Rovnako tak historický park Sukhothai, chrániaci pozostatky sukhothaiského kráľovstva, ktoré vzniklo na začiatku 13. storočia. Sukhothai bolo prvým hlavným mestom Thajska a jeho názov v doslovnom preklade znamená „úsvit šťastia“. Obrovský areál zaberá plochu 70 km² a týči sa tu vyše štyridsať chrámov, svedčiacich o zašlej sláve kráľovského mesta.

khaosan road
Khaosan Road. FOTO: depositphotos.com

Las Vegas Ázie

Rušná a turistami hojne navštevovaná Pattaya v Thajskom zálive sa dá z Bangkoku poľahky dosiahnuť autom či autobusom. Štatistiky hovoria, že Pattayu (pre jej bujarý život nazývaná aj Las Vegas Ázie) navštívi tretina všetkých turistov, prichádzajúcich do Thajska. Z malej, trochu ospalej rybárskej dedinky ju k životu prebudili americkí vojaci, bojujúci vo Vietname., ktorí do Pattaye jazdili na krátke dovolenky vyhodiť si z kopýtka. Pláže tu nedosahujú lesk a slávu tých z juhu Thajska, ale aj tak sú obľúbené a hojne navštevované.

Most cez rieku Kwai: Slávny film z roku 1957 sa síce nakrúcal v Južnej Afrike, no o to väčší dôvod máte navštíviť originálne miesto, kde smutne známy oceľový most stojí. Most bol súčasťou 414 km dlhej železničnej trate z Barmy do Siamu (historický názov Thajska), ktorá križovala aj rieku Kwai. Stavba železnice si vyžiadala životy vyše stotisíc robotníkov, prevažne vojenských zajatcov z radov spojencov. Na výstavbe trate vládli neľudské podmienky, vysilujúca otrocká práca, 18-hodinové pracovné šichty, malária, cholera, podvýživa... Hovorí sa, že za každý položený podval zaplatil jeden človek svojím životom.


Po stopách žirafích žien

Nazývajú ich aj ženy s labutími krkmi. Žijú v meste Mae Hing na severe Thajska blízko hraníc s Mjanmarskom. Ženy z kmeňa Padaungov nosia masívne obruče okolo krku, na lýtkach i zápästiach a pracujú s nimi na poli, vychovávajú deti a starajú sa o domácnosť. Obručami sa vraj chránia pred šelmami či pred zlými bytosťami, v ktoré veria, ich skutočný význam však dnes už prekryli nánosy času.

Dievča s masívnymi obručami okolo krku
Dievča s masívnymi obručami okolo krku. FOTO: depositphotos.com

Dar bohom

Jedlo si Thajčania natoľko vážia, že ho obetujú Budhovi - takýto priam božský majú vzťah k jedlu. A na jedle si dajú skutočne záležať: jedia aj 6 - 7 ráz denne! Mobilné stánky s občerstvením nájdete na každom kroku a sú takpovediac stále poruke, ak by niekoho prepadol hlad. Ovocné a zeleninové trhy pozdĺž rušných ciest zasa ponúkajú čerstvé ovocie, často už umyté a naporciované: ananás, mango, vodný melón, papája, šťavnaté pomelo, jasnočervený rambután, pichľavý durian, mangostan, chlebovník či kokosový orech.

Mobilné ovocné a zeleninové stánky
Mobilné ovocné a zeleninové stánky. FOTO: depostiphotos.com

Pri jedení si domáci vystačia s lyžičkou a vidličkou. Nôž sa považuje za symbol agresie, preto ho na prestretom stole nenájdete. Nebudete ho však ani potrebovať, pretože každé jedlo je nakrájané na malé kúsky. Lyžička patrí do pravej ruky, vidlička do ľavej, jedlo sa vkladá do úst lyžičkou - inak je to neslušné! Čínskymi paličkami Thajčania jedia výhradne iba tradičné rezance z polievky, inak ich nepoužívajú. Khantoke znamená tradičný spôsob stolovania najmä na severe Thajska, keď hodujúci sedia na zemi okolo okrúhleho stolčeka. Jedlo sa podáva v malých miskách, všetko naraz, vrátane misky či košíčka s lepkavou ryžou.

  • thajsko, phuket
  • thajsko, koh tao
  • thajsko, phi phi
  • thajsko, phuket
  • thajsko, koh tao
  • thajsko, phi phi

Tipy na dovolenku pri mori

Phuket

Najnavštevovanejšia dovolenková destinácia v celej juhovýchodnej Ázii. Hrdí sa priezračne čistým morom, nádhernými koralovými útesmi, najjemnejším pieskom a najluxusnejšími hotelmi, turistom však prináša aj nezabudnuteľný kultúrny zážitok. V meste Phuket thajské waty striedajú čínske paláce, nájdete tu aj oceánografické múzeum, skanzen s orchideami, motýliu záhradu, akvárium pre malých i tých skôr narodených. S pevninou ostrov spája most milencov Saphán Sarasim.


Koh Samui

Po Phukete a Ko Chang ide o tretí najväčší ostrov v Thajsku a jednu z najobľúbenejších dovolenkových destinácií. Kým ostrov v 2. polovici minulého storočia neobjavili turisti, nazývali ho aj najväčšia kokosová plantáž na svete. Známa dlhokánska pláž Chaweng tvorí rušné centrum celého ostrova. Na malom ostrovčeku Ko Faan sa týči dvanásťmetrová socha zlatého Budhu.


Krabi

Túto pôvodne rybársku dedinku obklopuje nádherná príroda a ohromné vápencové útvary bizarných tvarov. Dve vysokánske skaly Kanap Nap pripomínajú bedlivých strážcov na rieke Krabi, od ktorej dostala celá provincia svoje meno. Socha Budhu v chráme tigrej jaskyne (Wat Tham Sua) patrí k najznámejším v tejto oblasti. K Budhovým nohám musíte vyšliapať po schodisku vysokom 300 metrov.


Ko Tapu

V preklade „nechtový ostrov“ (ide o veľkú skalu vyčnievajúcu z mora ako vztýčený prst) možno zahliadnuť z Ko Phing Kan, ktorý všetky bedekre svorne nazývajú „ostrov Jamesa Bonda“. Práve tu totiž zlosyn Scaramago vo filme Muž so zlatou zbraňou skryl tajnú zbraň, ktorá má zničiť svet. James Bond alias Rober Moore ostrov navštívil v roku 1974.


Ko Phi Phi

Ďalšia lahôdka pre milovníkov filmového cestovania: na ostrove v chránenom národnom parku sa nakrúcala slávna Pláž, film s mladým Leonardom di Capriom. Konkrétne išlo o pláž Mamya Bay so strmými, vyše 300 metrov vysokými útesmi a mnohými vzácnymi druhmi vtáctva.

Thajsko
Thajsko. FOTO:depositphotos.com

Tipy na ubytovanie CK SATUR

Ostrov Phuket

HOTEL Sunwing Resort Kamala Beach **** - výborná voľba pre rodiny - deti až do 17 rokov majú ubytovanie zdarma.

HOTEL Kamala Beach a Sunprime Resort **** - typ adult hotela (bez detí) pre absolútny relax a pokoj na dlhej piesočnatej pláži Kamala. Skvelý tip pre mladomanželov na trávenie medových týždňov.

Ostrov Koh Samui

HOTEL Conrad Koh Samiu ***** - priamo na krásnej privátnej pláži, s možnosťou kyvadlovej dopravy na pláž Chaweng, centrum rušného života ostrova.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook