Spoznajte Rumunsko a jeho strašidelné príbehy

Mnoho cestovateľov považuje Rumunsko za cool destináciu na cestovanie. Prečo? Táto krajina na úplnom východe Európy je preslávená vďaka šialeným historkám z kníh a veľa z nás pozná osobne hlavne jej suseda - Bulharsko. Aj keď Rumunsko trochu zaostáva za svojim susedom s počtom turistov (najmä v lete), tak ukrýva veľa miest, o ktorých by ste mali vedieť a navštíviť ich.

Aj keď sa stále Rumunsko stavia na vlastné nohy, najmä po vláde Caeusesca a komunizmu, práve teraz je super čas na návštevu Rumunska. Prekvapia vás pomerne nízke ceny, či už za jedlo, ubytovanie alebo zážitky. A nie, upíri tu nežijú. Stále tu, napríklad, neobjavili spôsob spoplatňovania turistických atrakcií (ako hrad Drakulu), aký obľubujú v Thajsku, či Kolumbii. Ani to, že domáci majú o polovicu nižšie vstupné, než turisti. Milujete mestá, krajiny, hory, jazerá, hrady, zámky alebo párty? Rumunsko má všetko a ešte viac.

Rumunsko
Rumunsko. FOTO: pixabay.com

Cestovanie po Rumunsku je jednoduché a krajina má bohaté pokrytie vlakmi a autobusmi. Aj keď môže byť doprava trochu pomalšia, o to viac si užijete napínavé pohľady na Transylvániu. Problémom nie je ani jazyková bariéra, nakoľko väčšina ľudí tu hovorí po anglicky a nie je tu nával turistov, ako v známych turistických veľkomestách po Európe. 

Rumunsko je pripravené pre turistov. Bukurešť má úplne nový systém metra a väčšina autobusov má displeje s mapami. Na veľa miestach sa dá platiť kartou (bez extra poplatku) a navyše, krajina je v Európskej únii – na jej návštevu stačí občiansky preukaz.


Bukurešť

Staré mesto v Bukurešti je (vraj) jedno z najkrajších v Európe. So svojou historickou atmosférou pripomína mestá ako Riga či Tallinn. Ak v uliciach zbadáte Víťazný oblúk, nezľaknite sa, nie ste v Paríži. Bukurešť má svoj vlastný, a pripomína víťazstvo Rumunska v prvej svetovej vojne. Dnes patrí k pýche krajiny. Mesto je tiež plné rozľahlých parkov, námestí a promenád.

Bukurešť je ale niečím výnimočná – nájdeme v nej najväčšiu administratívnu budovu na svete, budovu parlamentu. Pre Rumunov je to ale trpká spomienka na nedávnu minulosť a komunistickú éru, ktorú si dal postaviť Ceausesco, bývalý diktátor. Krajinu tým zadlžil dodnes.

  • Bukurešť
  • Bukurešť
  • Bukurešť
  • Bukurešť
  • Bukurešť
  • Bukurešť

Brašov a hrad Bran

Mesto Brašov v srdci Transylvánie patrí spolu s hradom Bran medzi najpopulárnejšie zastávky v Rumunsku. Tenké uličky druhého najväčšieho mesta v Rumunsku sú plné malých kaviarní, útulných hotelov a hostelov, zmrzlinární a obchodov so suvenírmi. Je úplne normálne vidieť dôchodcov hrať šach na námestí v Brašove a turistov, ktorí obdivujú Čierny kostol v centre mesta.

Čo zaujme hneď po príchode do mesta je veľký nápis nad mestom - BRASOV. Pripomína názov Hollywood v Los Angeles a dostanete sa k nemu lanovkou, alebo peši cez les. Panoramatický výhľad na mesto a neďaleké lyžiarske stredisko robia toto miesto výnimočným.

Len hodinu jazdy autobusom z Brašova stojí „Drakulov“ hrad, Bran. Prečo sa ale tento hrad preslávil? Bohužiaľ, Drakula tu nikdy nebol. Týmto hradom sa inšpiroval Bram Stoker v roku 1897, keď napísal novelu Drakula. Hrad popisovaný v jeho knihe sa náramne podobá na hrad Bran. Stále sú tu nejasnosti v tom, či Vlad Tepes (postava z minulosti, ktorá sa často spája s Drakulom), prebýval na tomto hrade, alebo nie. Či už legende veríte alebo nie, hrad Bran určite stojí za návštevu. Je plný malých miestností, drevených schodov a prekrásneho, ručne vyrezávaného nábytku. 

„Drakulov“ hrad, Bran
„Drakulov“ hrad, Bran. FOTO: pixabay.com

Rumunsko však nie je iba o Brašove a Bukurešti. Krajina je tak veľká, že zhrnúť všetko do jedného článku je takmer nemožné. Určite nevynechajte ani mesto Cluj-Napoca, Sighisoara, Sibiu a ani najznámejší cintorín v Rumunsku, Merry Cemetery, kde sú na hroboch vyobrazené maľby zo života ľudí, ktorí sú tam pochovaní. Ide o tradíciu z roku 1930, kedy ak niekto z rodiny zomrel, dostal na hrob kríž s obrazom, ktorý najlepšie vystihoval jej život.

Rumunsko je pre mnohých spojené skôr s "temným" cestovným ruchom - vďaka grófovi Drakula sa takto preslávilo po celom svete, preto určite stojí za to spoznať, či je to tak aj v skutočnosti.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook