Slovensko boduje. V zozname najkrajších mestečiek Európy je aj naša dedinka

Rím, Benátky, Barcelona, Madrid, Atény, Paríž. Každý rok cestujete do zahraničia, aby ste spoznali nové miesta? Tie najkrajšie pritom vôbec nemusia byť tie najznámejšie. Naopak, menšie mestečká v sebe často ukrývajú oveľa viac, ako by ste od nich na prvý pohľad čakali. Rovnaký názor majú aj zástupcovia Japonskej asociácie cestovných kancelárií, ktorí dali dokopy zoznam tridsiatich najkrajších mestečiek v Európe a zverejnil ho britský portál The Telegraph. A tie, ktoré sme spomínali na začiatku by ste medzi nimi hľadali úplne zbytočne. Dôvod na radosť máme aj my, keďže sa do TOP 30 dostala aj jedna slovenská obec. Po jednom zástupcovi majú aj Česká republika, Chorvátsko či Poľsko. Tieto mestá možno zažijú príliv nových turistov z celého sveta. A čo vy, necháte sa inšpirovať?

1. Kilkenny, Írsko

Zámok Kilkenny.
Zámok Kilkenny. Foto: flickr.com/ luca.bergadano

Mestečko Kilkenny leží na brehu rieky Nore. Dôvodom na jeho návštevu je určite Zámok Kilkenny, Katedrála St. Canice a jeho stredoveké hradby.

2. Berat, Albánsko

Berat v Albánsku
Staré mesto Berat v Albánsku. Foto: CK SATUR

Berat je staré mesto zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V stredoveku bolo pohraničným mestom Byzantskej ríše. Hovorí sa mu aj „mesto tisícich okien“ pre jeho nezvyčajné okná vsadené do fasád domov s červenými strechami. Nad mestom sa týči pevnosť, chrámy a mešity sú zasa dôkazom vzájomného spolužitia kresťanov a moslimov.

3. Civita di Bagnoregio, Taliansko

Historické mesto Civita di Bagnoregio
Historické mesto Civita di Bagnoregio. Foto: depositphotos.com

Zaujímavosťou mestečka je, že má len desať stálych obyvateľov, no ročne ho navštívi aj 600-tisíc turistov. Obec stojaca na vrchole kopca sa stala centrom prázdnin v strednom Taliansku. Ohrozuje ju však neustála erózia. Polovicu mestečka už v minulosti pochovali časté zemetrasenia. Napriek tomu je skvelou príležitosťou na spoznanie pravej histórie. Na celú jeho prehliadku vám pokojne postačí aj pol hodina. Úžasné mestečko dostupné len mostom pre peších môžete spoznať aj s nami, ak si z ponuky našej cestovnej kancelárie vyberiete poznávací zájazd Rím, Orvieto a mestá na skalách.

4. Procida Taliansko

Mesto a malý ostrov Procida
Mesto a malý ostrov Procida. Foto: flickr.com/ Elian Chrebor

Nielen mestečko, ale tiež malý ostrov. To je Procida, nachádzajúca sa v Neapolskom zálive. V meste žije asi desaťtisíc obyvateľov a jeho charakteristickým znakom sú farebné domy, ktoré od vody oddeľuje len promenáda. 

5. Conwy, Wales

hrad mesta Conwy
Mohutný hrad mesta Conwy. Foto: wikipedia.org

Jediný zástupca z Británie patrí k najkrajším európskym stredovekým mestám. Zaujímavosťou sú jeho stredoveké hradby a hrad z 13. storočia, ale tiež najmenší dom v Británii, ktorý má túto svoju zvláštnosť potvrdenú aj v Guinessovej knihe rekordov. Jeho rozmery sú len 3,05 x 1,8 metra.

6. Lech, Rakúsko

lyžiarske stredisko Lech
Rakúske lyžiarske stredisko Lech. Foto: flickr.com/ lady_vjl

Čaro módneho rakúskeho lyžiarskeho areálu je často zosilnené snehovou pokrývkou. Lech je stará poľnohospodárska dedina vysoko v údolí. Vďaka svojej odľahlej polohe je stredisko lákadlom aj pre mnohé celebrity, ktoré sem často chodia lyžovať. Aj preto sa tu nachádzajú drahé a luxusné hotely.

7. Hindeloopen, Holandsko

Holandské mesto Hindeloopen
Holandské mesto Hindeloopen. Foto: flickr.com/ Michael

Malé prístavné mesto leží na brehu Iljsselského jazera, ktoré je v zime známe ako ideálne miesto na korčuľovanie. Centrum mesta tvoria kamenné uličky a mosty nad vodnými kanálmi. V lete sem zas chodia turisti kvôli piesočnatým plážam.

8. Lefkara, Cyprus

Dedina Lefkara.
Dedina Lefkara. Foto: flickr.com/ Polyrus

Dedinka na juhu ostrova je známa pre svoje čipky a remeslá. Jej názov je odvodený od bieleho kremeňa a vápenca – „lefka“ znamená biela a „ori“ znamená hory alebo kopce. Podľa legendy dedinu navštívil v roku 1481 Leonardo da Vinci, aby tu nakúpil čipku pre hlavný oltár Milánskeho dómu (Duomo di Milano). 

9. Rovinj, Chorvátsko

Chorvátske mesto Rovinj
Chorvátske mesto Rovinj. Foto: depositphotos.com

Mestečko Rovinj je známym turistickým rezortom a súčasne rybárskym prístavom. Hovoria mu aj „Perla Istrie“. Má typický stredomorský starobylý vzhľad. V centre stojí Kostol sv. Eufemia so vzácnym antickým sarkofágom. Za prehliadku stojí aj námestie s barokovou radnicou a hodinovou vežou. Zaujalo vás jedno z najmalebnejších miest na jadranskom pobreží? Vyberte si u nás poznávací zájazd Istria, magická zem a spoznáme ho spolu.

10. Soglio, Švajčiarsko

Soglio, Švajčiarsko
Soglio, Švajčiarsko. Foto: flickr.com/ gerspike

Dedinka sa nachádza medzi horami v údolí Val Bregaglia, má asi tristo stálych obyvateľov a je známa tým, že bola inšpiráciou pre Taliansko – švajčiarskeho umelca Giovanniho Segantiniho. Ten ju nazval „bránou do neba“.

11. Visby, Švédsko

Stredoveké švédske mesto Visby
Stredoveké švédske mesto Visby. Foto: flickr.com/supernova9

Dedina na švédskom ostrove Gotland je populárnou prázdninovou destináciou pre Škandinávcov. Hovorí sa o ňom, že je najzachovalejším stredovekým mestom celej Škandinávie, vďaka čomu sa dostalo aj na zoznam pamiatok UNESCO. Stojí v ňom asi dvesto stredovekých domov, kostoly a tiež niekoľko zrúcanín. Katedrála aj pôvodné hradby sú však ešte aj dnes v pomerne dobrom stave.

12. Setenil de las Bodegas, Španielsko

Reštaurácie v skalách
Reštaurácie a domy v skalách. Foto: flickr.com/ Ariadne:-D

Mestečko vybudované do skaly. Aj tak by sa dalo opísať Setenil de las Bodegas v Španielsku. Staré domy sú vyhĺbené v skalách, tie novšie sú zasa postavené proti svahu. Pre turistov sú veľkým lákadlom uličky lemované domami, ktoré „zabraňujú“ v tom, aby sa skala zrútila až na zem. Ľudia tu doslova žijú pod skalou.

13. Piran, Slovinsko

Pobrežie Jadranského mora
Prístav Piran na pobreží Jadranského mora. Foto: flickr.com/ Dejan Hudoletnjak

Na pobreží Jadranského mora stojí mesto postavené v benátskom štýle. Piran je rybársky prístav s nádhernými námestiami, kostolmi a labyrintmi uličiek. Na nábreží nájdete niekoľko rybích reštaurácií s miestnymi špecialitami.

14. Vlkolínec, Slovensko

Domčeky vo Vlkolínci
Domčeky vo Vlkolínci. Foto: wikipedia/ Ing.Mgr. Jozef Kotulič

Slovenským zástupcom v zozname najkrajších miest Európy je práve táto malá dedinka. Vlkolínec je jedna z najnavštevovanejších slovenských osád, zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Pôvodne osada drevorubačov, pastierov a poľnohospodárov sa takmer vôbec nezmenila. Pôvodné drevené domy predstavujú tradičné rysy stredoeurópskej dediny. Charakteristickým znakom zrubov je šindľová sedlová strecha. Na fotografiách z Vlkolínca by ste asi najčastejšie našli zrubovú dvojpodlažnú zvonicu a zrubovú studňu.

15. Mariánske Lázně, Česká republika

Mariánske Lázně
Mariánske Lázně. Foto: CK SATUR

Aj ďalšie mesto v zozname je nám pomerne blízke. V kúpeľnom meste Mariánske Lázně sa v minulosti prechádzali slávne osobnosti z celého sveta. Mesto obdivoval aj anglický kráľ Eduard VII, ktorý o ňom povedal: „Precestoval som celú Indiu, Cejlón, všetky kúpeľné mestá Európy, ale nikdy na svete ma nechytila za srdce poézia nádhernej prírody tak ako tu v Mariánskych Lázňach.“ Potvrdiť si jeho slová môžete aj vy, oddych v Mariánskych Lázňach vám prinesie náš poznávací zájazd Západné Čechy, od prameňa k prameňu.

16. Quedlinburg, Nemecko

Mesto Quedlinburg
Mesto Quedlinburg v Nemecku. Foto: CK SATUR

Nemecký Quedlinburg leží na juhu krajiny na rieke Bode. Mestečko je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Mesto je plné hrázdených domov, ale aj víl typických pre 19. storočie. K najvýznamnejším pamiatkam patrí hradná hora s kostolom sv. Serváca. Historické centrum mesta je svojou rozlohou jednou z najväčších pamiatkových zón v Nemecku. Prehliadka hradu a Starého mesta je súčasťou programu nášho poznávacieho zájazdu

17. Bernkastel Kues, Nemecko

Bernkastel Kues, Nemecko
Výhľad na mesto Bernkastel Kues, Nemecko. Foto: flickr.com/ marco_foto

Mesto, v ktorom sa konajú mnohé hudobné a kultúrne festivaly, je obklopené zelenými kopcami a vinohradmi. Kroky turistov najčastejšie vedú k renesančnej radnici, fontáne sv. Michala alebo do vinárskeho múzea. Populárne je aj jeho stredoveké trhovisko a domy zo 17. storočia.

18. Golyazi, Turecko

Turecké mesto Golyaz
Turecké mesto Golyazi. Foto: flickr.com/Sinan Akin

Golyazi je staroveké grécke obchodné mesto. Nachádza sa na jednom z mála ostrovov v jazere Uluabat.

19. Reine, Nórsko

Mesto Reine Nórsko
Mesto Reine pri fjorde na ostrove Lofoty. Foto: depositphotos.com

Návšteva mestečka Reine je niečo pre ozajstných dobrodruhov, pretože leží už za hranicou polárneho kruhu na juhu súostrovia Lofoty. Výlet na toto miesto sa však napriek tomu oplatí. Mestečko v sebe spája všetko, čo si predstavíte, keď sa povie Nórsko – krásnu prírodu, polárnu žiaru, fjordy aj typické domy, ktorých obrazy sa odrážajú na hladine jazera. Fotografie z tohto netradičného miesta pribudnú vo vašom albume, keď si objednáte náš poznávací zájazd.

20. Šoproň, Maďarsko

Mesto Šoproň
Mesto Šoproň v Maďarsku Foto: flickr.com/ Legarius

Šoproň je najbohatším a najromantickejším mestom Maďarska. Najbohatším preto, lebo leží v blízkosti hranice s Rakúskom a Neziderského jazera. Ako jediné maďarské mesto sa môže pochváliť kompletne zachovaným stredovekým jadrom s hradbami, gotickými domami, kostolmi a kláštormi. Za svoju jedinečnosť vďačí tomu, že sa mu vyhli turecké vojská tiahnuce na Viedeň a vôbec celá osmanská nadvláda. Ako vyzerá stredoveké mesto dnes? Zistite sami na malom výlete, keď sa vydáte Po stopách rodu Esterházy.

21. Koprivštica, Bulharsko

Mesto Koprivštica v Bulharsku
Mesto Koprivštica v Bulharsku. Foto: flickr.com/ Steve Lamb

Koprivštica je úplne iné mesto, než na aké ste zvyknutí z klasických dovoleniek v Bulharsku. Zacítite tu blahodarný horský vzduch, môžete obdivovať svieže zelené lúky a samotné mesto má atmosféru ako v 19. storočí.

22. Porvoo, Fínsko

mesto Porvoo, Fínsko
Mesto Porvoo, Fínsko. Foto: flickr.com/ tero kaiponen

História druhého najstaršieho mesta vo Fínsku, stojaceho na pobreží Fínskeho zálivu, siaha až do 14. storočia. Jeho starú štvrť tvoria vzory hustých, stredovekých uličiek a drevených domov.

23. Saint Cirq Lapopie, Francúzsko

mesto Saint Cirq Lapopie, Francúzsko
Stredoveké mesto Saint Cirq Lapopie, Francúzsko. Foto: flickr.com/ Olivier Djiann

Nie je sa veľmi čomu čudovať, že aj táto dedinka sa dostala do zoznamu najkrajších miest Európy. Už v minulosti sa totiž stala najkrajšou dedinou vo Francúzsku. Stredoveké mesto s historickými budovami je postavené na útese nad riekou Lot. Saint Cinq Lapopie.

24. Riquewihr, Francúzsko

Francúzske mesto Riquewihr.
Francúzske mesto Riquewihr. Foto: flickr.com/ masato.n

Ďalšie francúzske mestečko v zozname sa nachádza vo vinárskej oblasti Alsaska. Najkrajšia dedina v regióne má stredoveké hradby stále do značnej miery neporušené. Úzke uličky lemujú hrázdené domy zo 16. storočia.

25. Sint Martens Latem, Belgicko

Príroda Sint Martens Latem, Belgicko
Prírodné prostredie v Sint Martens Latem, Belgicko. Foto: flickr.com/ Jan 1147

Mestečko vo východnom Flámsku bolo domovom mnohých známych maliarov, ktorí obdivovali najmä jeho vidiecke prostredie.

26. Zalipie, Poľsko

Zalipie, Poľsko
Zdobený dom v Zalipie, Poľsko. Foto: flickr.com/ ilvic

Dedinka v južnom Poľsku je najznámejšia pre dvoje chalupy zdobené zložitými vzormi. Tento zvyk vraj založili ženy z dediny pred viac ako sto rokmi.

27. Monsanto, Portugalsko

Monsanto, Portugalsko
Domčeky v Monsanto, Portugalsko. Foto: flickr.com/ Jorge Calderón Velásquez

V horskej obci vo východnom Portugalsku stoja vedľa seba domy a obrovské balvany. Niektoré z týchto skál dokonca tvoria steny a stropy rôznych domov. V mestečku je striktne obmedzené vydávanie stavebných povolení, aby sa zachovala jeho tradičná a jedinečná tvár.

28. Ohrid, Macedónsko

Ohrid, Macedónsko.
Ohrid, Macedónsko. Foto: depositphotos.com

Macedónske mesto sa nachádza na brehu rovnomenného jazera a je jedným z len 28 miest po celom svete, ktoré patria medzi kultúrne aj prírodné pamiatky UNESCO. Jeho jedinou nevýhodou napríklad oproti Dubrovniku či Kotoru je, že nemá more. Ohridské jazero je však dostatočnou náhradou. Najvýznamnejšie pamiatky mesta sú na trase našich poznávacích zájazdov Albánsko, Grécko, Macedónsko a Albánsko, neobjavený raj.

29. Kotor, Čierna Hora

Prístavne mesto Koto
Prístavne mesto Kotor. Čierna Hora. Foto: CK SATUR

Ďalšie mesto patriace k UNESCO je inšpirované benátskou architektúrou. Kľukaté uličky sú vyrobené z bieleho kameňa, Starú časť mesta obklopujú mestské hradby. Pamiatky v podobe kostolov, palácov, ale aj nepravidelné námestia sú TOP atrakciami mesta. Kotor je prístavné mestečko, v ktorom zakotvia aj výletné lode pri výletných plavbách z Benátok na Grécke ostrovy alebo z Benátok na Santorini.

30. Gura Humorului, Rumunsko

Dedina Gura Humorului.
Malebná dedina Gura Humorului, Rumunsko. Foto: flickr.com/romanian_pac

Gura Humorului na severe Rumunska ukrýva niektoré z pamiatok ako krásny rumunský kláštor alebo opevnený kostol. Len štyri kilometre od mesta sa nachádza ďalší známy rumunský kláštor Voronet.

 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom. 

Facebook