Objavte rozmanitú esenciu Británie

Británia je krajina, ktorú od kontinentálnej Európy delí len 34 km, hovorí sa tu viac ako 300 jazykmi, nájdete tu 8000 indických reštaurácií, no aj napriek tomu, Briti stále milujú "fish and chips". Práve tu sa zrodil internet a Anglicko prinieslo svetu futbal.

Krajina, nad ktorou nikdy slnko nezapadá

Britské impérium v minulých storočiach zažívalo svoj najväčší rozkvet a po celom svete im patrili mnohé územia, preto nesie prívlastok - "krajina, nad ktorou slnko nikdy nezapadá”. Bohatstvo britského dedičstva dokladajú starobylé hrady, katedrály, historické univerzitné mestečká, honosné panstvá, svieže anglické záhrady, či malé dedinky s pitoresknými domčekmi a krčmičkami. 

Slávne námestie Trafalgar s historickými budovami a fontánou. Londýn.
Slávne námestie Trafalgar. Londýn. Foto: depositphotos.com
Vedeli ste, že...: Veľká Británia sa skladá zo štyroch krajín: Anglicka, Škótska, Walesu a Severného Írska.

Hlavné mesto mocného impéria sa zrodilo ako malá keltská osada Llyn Dun. To, že vtedy bola celkom bezvýznamná, už dávno neplatí. Tak ako iné európske mestá, aj Londýn je vrastený do základov rímskeho mesta. Veď i samotný Tower stojí na mieste rímskej pevnosti. Keďže mesto živelne rástlo celé stáročia, dnes je tak poznávanie Londýna prechádzkou v čase. Jeho dvetisíc ročnú históriu nájdeme v múzeách a galériách. 

Rieka Temža a moderné londýnske budovy.
Moderné budovy striedajú tie historické. Londýn. Foto: depositphotos.com
Vedeli ste, že...: Briti ovládli v 19. storočí štvrtinu ľudskej populácie a to sa dnes odzrkadľuje na deväť miliónovej metropole, oprávnene prezývanej „novodobý Babylon“.

Chladní ale milí

Briti sú konzervatívni, rezervovaní a veľmi zdvorilí, ale zároveň známi svojim suchým anglickým humorom. Ich zmysel pre poriadok a rešpektovanie pravidiel si často zamieňame s chladom a neochotou. Na druhej strane sú veľmi slušní a majú snahu vám pomôcť či poradiť. Angličania si radi užívajú život a naplánovaný výlet, nezrušia ani keď sa rozprší, veď na hmlu či mrholenie si už dávno zvykli. A práve vďaka premenlivému počasiu, je Británia stále svieža a zelená.

Zelené kopce, voda a modré nebo. Ben Nevis
Ben Nevis. Veľká Británia. Foto: unsplash.com
Vedeli ste, že...: Najvyšším bodom Spojeného kráľovstva je Ben Nevis, ktorý dosahuje výšku 1343 metrov.

Červené autobusy a čierne taxíky

Neodmysliteľnou súčasťou Londýna sú poschodové červené autobusy, ako aj čierne pohodlné taxíky. Na luxusných ručne vyrobených autách zas žiaria vyleštené značky Bentley a Rolls-Royce. História "Kráľa áut a auta kráľov" sa datuje od začiatku minulého storočia. Mesto je bohaté na parky, ktorým práve kedysi londýnska aristokracia vtisla pečať zmyselnosti. Hyde Park, St. James Park alebo Greenwich, sú ideálnym miestom na prechádzku mimo rušných ulíc veľkomesta. 
Taxík vo farbách Británie. Londýn
Taxík vo farbách Británie. Londýn. Foto: depositphotos.com
Náš tip: Borought je najstarší londýnsky trh s potravinami, ktorý sa datuje do 13. storočia a je bohatým zdrojom rôznych gurmánskych dobrôt.
Borough Market s rôznym tovarom. Londýn
Borough Market. Londýn. Foto: unsplash.com

Živý pohľad do histórie ponúka pevnosť Tower, ktorú vybudoval po normandskej invázií v 11. storočí Viliam Dobyvateľ. Dnes ju strážia „beefeatri“ v dobových alžbetínskych uniformách, najmä pre vzácne korunovačné klenoty, vykladané diamantami, ktoré sú tu uložené. Vedľa pevnosti sa vypína najznámejší londýnsky most Tower Bridge, ktorý krásne doplnil celkovú panorámu. Koncom 19.storočia, kedy ho stavali, bol posledným mostom na Temži pred vyústením do mora, takže musel byť otvárací, aby sa lode mohli bezpečne preplaviť do mestského prístavu.

Londýnsky most Tower.
Most Tower ako historická ikona mesta Londýn. Foto: Zuzana Zátopková - sprievodkyňa CK SATUR

Dominantou Londýna je katedrála sv. Pavla, ktorá bola vybudovaná po veľkom londýnskom požiari v roku 1666. Tu si povedali svoje „áno“ nezabudnuteľná princezná Diana a princ Charles. Buckinghamský palác je londýnskym domovom kráľovskej rodiny a teda priťahuje najviac pozornosti. Westminsterský palác, alebo Britský parlament je nádherná neogotická stavba, ktorej súčasťou je neodmysliteľný zvon Big Ben, neohrozene odbíjajúci každú celú hodinu.

Katedrála sv. Paula v Londýne s kupolou.
Mohutná katedrála sv. Paula. Londýn. Foto: Zuzana Zátopková - sprievodkyňa CK SATUR
Vedeli ste, že...: Londýn má svoj ikonický mrakodrap Shard (črepina), ktorý navrhoval architekt Renzo Piano. 310 metrov vysoká „črepina“ ponúka výhľad zo 72. poschodia z výšky 244 metrov.

Londýnske oko na brehu Temže je najvyšším vyhliadkovým kolesom v Európe. Jedna jazda trvá 30 minút a vyvezie vás do výšky 135 metrov. 

Rieka Temža a Londýnske oko.
Londýnske oko. Londýn. Foto: depositphotos.com
Náš tip: Najkrajšia vyhliadka na mesto je z ruského kolesa London Eye, pričom môžete dovidieť až do vzdialenosti 40 km a najlepšia káva v Sky Garden.

Stredoveké mrakodrapy a koniec sveta

Celkom netradičná kombinácia stredovekých mrakodrapov s pouličnou modernou atmosférou, ktorú tvoria aj typickí Škóti v kilte s gajdami, pramení v srdci Edinburghu. Krásny pohľad na "Atény severu” ako sa niekedy Edinburghu hovorí, je z Arturovho sedla. Na kopec vysoký 250 metrov sa dá ľahko vyštverať. Povráva sa, že meno je odvodené z legendy o kráľovi Arturovi a bolo vytvorené vyhasnutou sopkou. Mesto má svoju Kráľovskú míľu, ktorá spája stredoveký hrad a palác Holyrood. Ohraničujú ju kamenné uličky a domy, čo ukrývajú tajomné dvory a iste aj strašidelné príbehy, ktoré sa tu rozprávajú už celé veky. 

Historický hrad Holyrood. Edinburgh.
Kráľovský hrad Holyrood. Edinburgh. Foto: Mariana Hozlárová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: Navštívte jednu z najznámejších krčiem v Edinburghu s názvom „Koniec sveta“.

Pre milovníkov parkov má Edinburgh nádherné záhrady so zeleným kobercom a ružovými záhonmi a s priam dokonalou divadelnou kulisou v podobe hradného kopca a katedrály. Nákupná horúčka panuje na ulici Princess, kde sú aj skvelé reštaurácie a bary. 

Skupina CK SATUR a v pozadí hrad. Edinburgh
Skupina CK SATUR so sprievodkyňou Marianou pod hradom. Edinburgh. Foto: Mariana Hozlárová - sprievodkyňa CK SATUR
Vedeli ste, že...: Scott Monument je s výškou 61 metrov najväčším pamätníkom na svete venovaný spisovatelovi Walterovi Scottovi. Veža má čiernu farbu, čo jej dodáva dramatickú krásu. Po 287 schodoch sa dostanete až ma vrchol veže.

Dramatické útesy a ostrovy z doby kamennej

Súostrovie Orkneje pozostáva zo 70 ostrovov, z ktorých je obývaných 20. Ležia 15 km od škótskej pevniny a obýva ich vyše 20 000 obyvateľov. Majú to bližšie ku polárnemu kruhu než ku Londýnu. Sú len dve možnosti ako sem prísť, trajektom alebo letecky, pričom môžete absolvovať najkratší let na svete v trvaní len 2 minút, na trase medzi Westray a papa Westray.

Neolitické sídlisko Skara Brae. Škótsko.
Neolitické sídlisko Skara Brae. Orkneje. Foto: Mariana Hozlárová - sprievodkyňa CK SATUR
Vedeli ste, že...: 15% svetovej populácie tuleňov sa nachádza na Orknejoch.

Ak sa ostrovmi budete túlať, objavíte skutočný svet „Flintstonovcov“. 5000 rokov staré neolitické sídlisko Skara Brae je jedným z najväčších lákadiel Orknejí. Malé obydlia s kruhovým pôdorysom, s pozostatkami kamenných postelí, skriniek či ohnísk pozývajú prejsť sa "dobou kamennou". Najväčším prírodným pilierom v Spojenom kráľovstve je Old Man of Hoy, pričom jeho základňa má priemer 60 metrov a je 137 metrov vysoký. Vznikol morskou eróziou a láka nielen fotografov ale najmä horolezcov.

Kamenné mohyly na škótskych ostrovoch.
Staré kamenné mohyly. Škótske ostrovy. Foto: Mariana Hozlárová - sprievodkyňa CK SATUR

Plavba medzi Hebridskými ostrovmi sľubuje tajomnú Fingalovu jaskyňu a šesťuholníkové stĺpy, ktoré vznikli pred miliónmi rokov sopečnými erupciami a obrovskou prikrývkou lávy. Malý ostrovček Iona sa stal prvým dejiskom šírenia kresťanstva v pohanskom Škótsku. Iona sa pýši aj krásnou pieskovou plážou Traigh Ban Nam Monach. Štvrtý najväčší škótsky ostrov Mull obýva 2800 ľudí a väčšina žije v blízkosti prístavného mesta Tobermory. Mull si vyslúžil zaslúženú povesť jedného z najlepších miest na pozorovanie voľne žijúcich živočíchov v Spojenom kráľovstve. Žijú tu orly, vydry a jelene červené. Ostrov je jedným z najlepších miest na pozorovanie veľrýb. 

Piesková pláž a krásne tyrkysové more na ostrove Iona. Škótsko
Aj britské pláže prinášajú exotické prostredie. Ostrov Iona. Škótsko. Foto: unsplash.com
Náš tip: Žiadna návšteva Škótska sa nemôže zaobísť bez ochutnávky whisky. Oplatí sa navštíviť jednu z 128 páleníc a pozrieť si celý výrobný proces.

Smaragdový ostrov

Írsko sa spája s keltskými tradíciami, tajomstvom výroby piva Guinness a vždy zelenou trávou. Pri spoznávaní írskej kultúry a tradícií natrafíte na priateľských, pohostinných ľudí so zmyslom pre humor. 

Červený Bar The Temple. Dublin
Známy bar The Temple v Dubline. Foto: depositphotos.com
Vedeli ste, že...: Symbolom Dublinu je loď Jeanie Johnston. Pôvodne bola postavená na prepravu migrantov z Írska do Severnej Ameriky a späť do Írska sa na nej vozilo drevo. Priemerná dĺžka plavby z Írska do New Yorku bola 47 dní a najviac preplavila 245 ľudí.

Celé Írsko je tretím najväčším ostrovom v Európe a dvadsiaty na svete. Najvyšším bodom je Carrauntoo Hill s výškou 1041 m. Symbolom Írska je zelený trojlístok. Podľa legendy sv. Patrik vysvetľoval domorodcom svätú trojicu a použil pritom práve trojlístok. Za deň úmrtia sv. Patrika sa považuje 17. marec, kedy sa Íri vyberú do centra a organizujú sprievody s keltskými, vikingskými či kresťanskými alegorickými vozmi za prítomnosti hudby, tanca, zelenej farby a piva. 

Írske mestá ako je Dublin je o stredoveku, literárnych osobnostiach, pive a skvelom jedle, výnimočný je Belfast ako aj opevnené Londonderry. Scenérie ako namaľované uvidíte v horách Wicklow, údoliach, zachovalých hradoch a kláštorných zrúcaninách, keltských krížoch, dramatických útesoch Cliffs of Moher, pri Obrovom chodníku a v mramorovom meste Kilkenny.

Moherské útesy - oceán a skalný masív pokrytý zelenou trávou.
Moherské útesy. Írsko. Foto: Mariana Hozlárová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: Pre mladých fanúšikov zábavy a čarov, zažite poznávanie Londýna cez Harryho Pottera. Dozviete sa ako vznikali filmové príbehy o legendárnom čarodejníkovi, vrátane faktov o špeciálnych efektoch.

Veríme, že sme vás inšpirovali, a že sa vám tak bude dovolenka na Britských ostrovoch vyberať ľahšie. Radi vám s výberom poradíme, lebo na starostlivosť od CK SATUR nemá nikto. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.