Spoznajte s nami ostrov, čo vyšiel z apokalypsy až na samý vrchol slávy a milujú ho nielen celebrity

Aspoň raz zažiť a dívať sa na najkrajší západ slnka cez modro-biele domčeky a kochať sa výhľadom do tmavých Egejských vôd a rozpoznávať malé ostrovčeky v diaľke, napadne vám pri názve okúzľujúceho Santorini. Ak je nejaké miesto na zemi, čo nepotrebuje žiadnu reklamu, tak je to práve tento ostrov. Budeme však radi, ak ho objavíte s CK SATUR v spoločnosti skúseného sprievodcu.
Modré kupoly a biele domčky, výhľad na mesto Oia a sopečný ostrov Santorini. Grécko.
Dokonalá súhra prírody a ľudských činov. Santorini. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Santorini. Ostrov, ktorému „grécki bohovia zoslali“ tragédiu a slávu. Povstal z popola ako bájny vták Fénix. Do slova a do písmena. Jeho dramatické dejiny pred 4 500 rokmi oživila minojská civilizácia, známa z ostrova Kréta, ktorá však pred 3 600 rokmi nenávratne kamsi zmizla. A možno je i miestom bájnej Atlantídy. Ostrov Santorini o rozlohe 75km2 ako miniatúrny fliačik leží v Kykladskom súostroví, 200 km južne od Atén a 120 km severne od Kréty, ktorú je vidieť z najvyššieho bodu ostrova z výšky 567 metrov. 

Biela zvonica, more a výhľad na sopečné ostrovy. Santorini
Biela zvonica a výhľad na sopečné ostrovy. Santorini. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Možno vás mätie, prečo sa raz používa názov Santorini a raz Thira/Théra. Oba sú správne. V 9. storočí pred n. l. sem prichádza vodca Theras, ktorý nechal na východe ostrova vybudovať antické mesto a pomenoval ho podľa seba, Thera. K jeho ruinám na horu Mesa Vouno vedie úzka cesta z Kamari, ktorú zvládnete vyjsť aj peši za 45 minút. Odmenou vám budú krásne výhľady na biele pobrežné mestečká a čierne vulkanické pláže.

Názov Santorini začali používať Benátčania, ktorí ostrov ovládli od 13. do 16. storočia. Odvodený je od Santa Irini, teda svätej Ireny. Akoby tých názvov nestačilo, používal sa aj Kallisti, čo značí „najkrajší“. To, že je ozaj „najkrajší“ sa mu vytknúť nedá.

Pred apokalypsou

Prví obyvatelia na ostrov prišli z dnešného Turecka a nazvali ho Strongyli, čo značí „guľatý“, pretože pôvodne taký tvar aj mal. Ako vyzeralo ich mesto s domami môžete vidieť v archeologickej lokalite Akrotiri, ktorá poskytuje náhľad do vtedajšieho každodenného života, umenia a architektúry. Vo Fire, hlavnom meste ostrova sú vystavené v múzeu rôzne artefakty.

Archeologická lokalita Akrotiri s odkrytými domami a ulicami. Santorini.
Archeologická lokalita Akrotiri. Santorini. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Vedeli ste, že...: Minojci vyrábali krásne farebné fresky. Známe sú modré opice, mladík s rybami či ženy zbierajúce šafran.
Suvenír - minojská freska. Santorini.
Suvenír - minojská freska s mladíkom a úlovkom rýb. Santorini. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Žiadne zlaté poklady sa nenašli, lebo sa predpokladá, že Minojci o výbuchu vedeli. Predchádzalo mu aj zemetrasenie. Stihli z ostrova odísť a vzali si sebou všetky cennosti, o čom svedčí i to, že sa nenašli ani ľudské kosti.

Náš tip: Neďaleko Akrotiri sa peši dostanete ku krásnej vyhliadke na Červenú pláž. Zvykne tu krásne hrať na husliach jeden sympatický Grék. Dokonale vám navodí romantickú atmosféru.
Pohľad na Červenú pláž a sopečné útesy. Santorini.
Červená pláž s fantastickými scenériami ako z filmu. Santorini. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Po apokalypse

Presný dátum výbuchu stále jasný nie je, avšak brutálna sila prírody sa prejavila podľa posledných výskumov okolo roku 1 600 pred n. l. Vedci sa zhodujú v tom, že to bola najsilnejšia sopečná erupcia v dejinách našej planéty. Výbuch zničil až 86 % ostrova, ktoré pohltilo more. Dva týždne nebolo vidieť slnko a zdvihla sa prívalová vlna vo výške 30-50 metrov a zasiahla i Krétu. Zostal len veľký kráter a „roztrhané“  štyri ďalšie kusy ostrovov. Väčší ostrov Thirasia, ktorý obýva asi 300 ľudí, najmenší Aspronisi. V centrálnej časti kaldery vznikali za posledné dve tisícročia opakovanými erupciami ostrovy Palea Kameni a Nea Kameni. Posledný výbuch tu nastal v roku 1950.

Pohľad z ostrova Nea Kameni na kalderu a menšie ostrovy. Santorini.
Pohľad z ostrova Nea Kameni na kalderu a menšie ostrovy. Santorini. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: Vydajte sa na okružnú plavbu po kaldere so zastávkami na ostrove Nea Kameni, kde sa stále zo zeme parí síra, na kúpanie v horúcich prameňoch ostrova Palea Kameni a fajným obedom na Thirasii.

Dokonalé krivky a vycibrený vkus

Ešte krajšie ako na fotkách je mestečko Oia ležiace na severozápade ostrova. Biele domčeky sú nastavané tesne vedľa seba, spájajú ich schody, terasy a ohraničujú kvetináče plné pestrých rastlín. Tvarová symetria tu má červenú. A preto sa vám tu bude páčiť úplne všetko.

Biele domčeky mestečka Oia, útes, schody a okolité sopečné ostrovy. Santorini
Biele domčeky v mestečku Oia. Santorini. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Gréci bielou farbou natierali domy vždy kvôli hygiene a dezinfekcii a modrú si vzali v 70. rokoch minulého storočia ako farbu na prilákanie turistov. Zláka vás sem nielen biela a modrá, ale aj úzke uličky vystavujúce v obchodíkoch krásne suveníry, butikové reštaurácie a bary s výhľadmi hodné aj za tisíce.

Ak nie lanovkou, tak na oslíkovi

Nádych extravagancie, luxusu ale aj obyčajnosti vo Fire nájdete iba vtedy, keď na malú chvíľu postojíte. Aj keď sa čas zastaviť nedá, predsa to len skúste na kráterovej plošine skál. Ak sa stratíte v jeho kamenných uličkách, nič lepšie sa vám ani nemohlo stať. Bielymi dverami, ktoré nikam nevedú uvidíte krásu Santorini. V srdci maličkého mesta sa nachádza lanovka, ktorá vás za 2 minúty zvezie dolu do prístavu. Okoreňte si trošku život a pri ceste hore vysadnite na oslíka alebo mulicu, čo s vami hravo zdolá 600 schodov. To že sú tu, sa spája s tradíciou miestnych ešte pred spustením lanovky v roku 1981.

Mulice na schodoch vo Fire a výhľad na sopečné ostrovy a veľké lode. Santorini.
Štvornohý povoz vo Fire. Santorini. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: Prejdite sa pri západe slnka chodníkom po hrebeni kaldery z Fira cez Firostefani až po Imerovigli. Hodinová prechádzka s miliónovými výhľadmi vás „dostane do kolien“. Je to niečo tak prenádherné, že sa to ani slovami nedá vyjadriť.
Imerovigli s pohľadom na more a ostrovy. Santorini.
Imerovigli vás očarí krásnymi výhľadmi. Santorini. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Oddychujte na čiernej pláži

Skvostný charakter majú pláže v letovisku Perissa a Kamari, ktoré ležia na východnej strane ostrova. Sympatické hotely striedajú na pobrežnej promenáde bary, reštaurácie a množstvo obchodov. Spoločné majú hrubozrnný tmavý piesok sopečného pôvodu a malé okrúhle skalky. Kúpanie v modrých vodách Egejského mora si však užijete.

Čierna pláž s lehátkami a slnečníkmi v Kamari. Santorini
Čierna pláž v Kamari. Santorini. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Grécka pohostinnosť

V mentalite Grékov je hlboko zakorenená pohostinnosť a dobrosrdečnosť, preto vám na tanier vždy poriadne naložia. Poznávanie Grécka je nielen o pamiatkach, mori, ale aj o jedle a hudbe. V lokálnych malých tavernách s čerstvými úlovkami zistíte o čom je život. Nájdete tu pohodu a oduševnenosť. Grécky šalát s feta syrom, olivami a poliaty olivovým olejom je mana nebeská. Grilované ryby alebo plody mora, chobotnice a kalamáre sú chutné aj vyprážané v múke na olivovom oleji. Punc originality dodávajú gréckej kuchyni aj grilované jahňacie, mäso na paličke „souvlaki“, či guľôčky z mletého mäsa „keftedes“. V lete vás príjemne osvieži ľadová káva, ktorú pije každý Grék.

Grécky šalát a krevety v paradajkovej omáčke s feta syrom. Santorini.
Grécky šalát a krevety v paradajkovej omáčke s feta syrom. Santorini. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: Po jedle ochutnajte likér z mastichy, čo je živica získaná zo stromov rastúcich na ostrove Chios. Ako to chutí? Akoby vám na jazyku tancovali valčík borovica s cédrom.

Santorini je jednou veľkou inšpiráciou. Veríme, že sa vám takýto exkurz ostrovom páčil a obohatil tiež vaše predstavy o Grécku. Objavte so skúseným sprievodcom CK Satur aj jeho najtajnejšie zákutia a chýrne vyhliadky.  

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook