TOP 10 národných parkov sveta, ktoré môžete navštíviť aj s nami

Počas týchto potuliek svetom navštívite 10 najkrajších národných parkov. Naskytne sa vám pohľad na ich krásne tvary ako aj okúzľujúce prírodné scenérie. Sú to divy, pri ktorých stoja sopky, púštny piesok, ľadovce či vodopády. Každé ma niečo do seba, a zvyčajne sa z pohľadu na toľkú krásu až tají dych.

1. Sopka Pico de Teide, Tenerife

Na ostrove Tenerife sa k nebu dvíha najvyšší vrch Španielska, ktorý vrhá na svitaní najdlhší tieň na svete až do vzdialenosti 200 km. Je to síce prchavá chvíľa, keď sopka len na pár minút na ostrov i oceán vytvorí obrovský tieň v podobe pyramídy, ale tento zázrak a atmosféra sú absolútne dokonalé. Názov sopky Teide znamená „pekelný vrch“ a pôvodní obyvatelia Guanchovia verili, že v ňom prebýval krutý boh Guayota. Pico de Teide dosahuje nadmorskú výšku 3718 m. Z akejkoľvek strany sa na sopku dívate, je nádherná, akoby jej mohutnosť vystupovala z hlbokého oceánu kdesi do neba. Celkom pohodlne sa autom dá po jednej zo štyroch asfaltových ciest vyjsť až do výšky 2000 m. Ak túžite spočinúť len kúsok pod jej vrcholom, dá sa použiť kabínková lanovka pri dobrom počasí, ktorá sa za 8 min vyšplhá až do výšky 3555 m s prevýšením 1100 m.

Sopka Teide, sopečný masív a skaly. Tenerife.
Sopka Teide. Tenerife. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

2. Jostedalsbreen, Nórsko

Miesto, kam sa očiam ponúkajú iba strmé skaly a ľadovce, nájdete v národnom parku Jostedalsbreen s rozlohou 1310 km2. Samotný ľadovec v parku zaberá skoro 500 km2. Tu sa krajina líši od sviežich údolí až po zasnežené hory a arktické podnebie. Ľadovec Jostedalsbreen oddeľuje dva z najdlhších fjordov na svete, Sognefjord a Nordfjord. Tieto miesta sú "prírodnými laboratóriami", kde sa to hemží rapsódiou v modrom. Sognefjord s dĺžkou 220 km a šírkou 5 km sa od pobrežia mora ako had plazí medzi skalami ku okraju náhornej plošiny Domu obrov. V srdci národného parku pokojne spí nedotknutá krajina, do ktorej sa dostanete len pešo.

Ľadový splaz na skalnom masíve a zelená hora v Jostedalsbreen. Nórsko.
Ľadová krása v Jostedalsbreen. Nórsko. Foto: unsplash.com

3. Göreme, Turecko

Oblasť Kapadócia v centrálnej Anatólii je známa nádhernými prírodnými skalnými útvarmi a jedinečným historickým dedičstvom. Jedným z najlepších miest na videnie týchto skalných útvarov je Národný park Göreme, kde sa nachádza množstvo „rozprávkových komínov“. Tie vznikli ako dôsledok veternej a vodnej erózie dvoch rôznych vulkanických vrstiev – silnej vrstvy tufu a tenkej vrstvy čadiča. Do tufu si ľudia počas stáročí vyhĺbili svoje domy, kostoly aj skladovacie priestory. Skaly tak vyzerajú deravé ako ementál.

Východ slnka a skalné scenérie z balóna v Cappadocii.
Sledovať východ slnka z balóne je zážitkom na celý život, obzvlášť v Cappadocii. FOTO: depositphotos.com

4. Ngorongoro, Tanzánia

Ticho, riedky vzduch, výška 1800 m, sem-tam šum z okolitých plání, ktorý sa rozplynie nad okrajom krátera v žiarivej modrej africkej oblohe. Ocitáte sa v najväčšej kaldere v Afrike. Na hrane krátera sa naskytá pohľad až vyráža dych. Tam dole „vo veľkej jame“ sa pasú pakone a zebry. Veď aj samotný názov Ngorongoro značí „veľká jama“, ktorá zaberá 260 km2 a je v nej najväčšia koncentrácia voľne žijúcich asi 30 000 živočíchov. Tu máte možnosť vidieť veľkých cicavcov vrátane levov, slonov, nosorožcov, žiráf, hrochov ako aj veľké množstvo rôznych druhov vtákov. Neoddeliteľnou súčasťou Ngorongoro sú Masajovia s dlhými palicami, v červených odevoch, ktorí žijú spolu v rodinách tradičným životom.

Pozorovanie stáda zebier z džípu. Tanzánia.
Pozorovanie stáda zebier. Tanzánia. Foto: CK SATUR

5. Tsingy de Bemaraha, Madagaskar

Na štvrtom najväčšom ostrove sveta - Madagaskare, sa nachádza les naježených kopijí. Sú to "tsingy", sadrovcové hroty, biele, iskrivé a zradné, ale zároveň poskytujúce ochranu vzácnym živočíchom, keďže ostrov má vďaka svojej nedostupnosti spolu s Austráliou najväčšiu zbierku živočíchov, ktoré tvoria nezvyčajný ekosystém. Národný park Tsingy de Bemaraha so svojim nezvyčajným reliéfom, akoby z inej planéty, bol vytvorený za dlhé tisícročia vďaka tropickým lejakom, ktorý sem dopadal na sadrovec. Domorodí Malgaši ich nazvali "tsingy" pre ich cinkotavý zvuk vydávajúci pri údere.

Národný park Bemaraha - sádrovcové hroty, visutý chodník a turista.
Národný park Bemaraha. Foto: madagascar-tourisme.com

6. Iguazú, Argentína - Brazília

Vrcholom návštevy Južnej Ameriky je jednoznačne najväčší systém vodopádov na svete - Iguazú, ktorý patrí medzi fascinujúce prírodné divy našej planéty. 275 kaskád sa rozmáha na hraničnom území dvoch krajín, Argentíny a Brazílie. V tej argentínskej sa vďaka špeciálnym lávkam a observatóriám dá dostať do tesnej blízkosti mohutných vodopádov. Na svojej 1320 km dlhej púti rieka Iguazú prijíma vodu z 30 prítokov a valí sa až cez 70 vodopádov, ktoré sú široké až 4 km a vysoké 85 m. Sú až štyrikrát také široké ako Niagarské a jeden a pol krát také vysoké. Vodopády nie sú však jedinou atrakciou, ktorú ponúka národný park. Rovnako vzrušujúci je výlet dažďovým lesom, ktorý pripomína amazonský.

Vodopády Iguazú a okolitý dažďový prales. Argentína.
Iguazú. Argentína. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

7. Komodo, Indonézia

Národný park Komodo je bezkonkurenčne skvost Indonézie, ktorý zaberá plochu 2 320 km2. Park sa skladá z troch veľkých ostrovov: Padar, Rinca a Komodo, pričom ich obklopuje 26 menších ostrovov. Obývajú ho divé byvoly, divoké kone, opice, rôzne druhy vtákov a samozrejme varany komodské, najväčšie jaštery na Zemi. Môžu vážiť až 135 kg a dosahujú dĺžku až 3 m. Okrem varanov sú tu krásne pláže s bielym, ružovým a čiernym pieskom a nádherné miesta na potápanie. Vedeli ste, že tunajšie varany sú mäsožravce? Jedia ošípané, jelene a vodné byvoly. Okrem toho nepohrdnú ani varanmi, najmä tými najmenšími. Našťastie sú mláďatá varanov veľmi obratné a môžu uniknúť hladným dospelým predátorom lezením po stromoch.

Národný park Komodo s krásnymi plážami a tropickým lesom. Indonézia.
Národný park Komodo. Indonézia. Foto: unsplash.com

8. Altyn Emel, Kazachstan

Národný park Altyn-Emel sa nachádzajúca v juhovýchodnej časti Kazachstanu. Pomenovaný je po turecko-mongolskej fráze "Zlaté sedlo", ktorá odkazuje na jeho polohu uprostred kotliny Ili. Najväčším lákadlom je duna, ktorá spieva! Jedná sa o prírodný jav vytvorený hromadením piesku v údolí rieky Ili. Duna je vysoká viac ako 150 metrov a dlhá viac ako 3 km. A skutočne aj spieva, lebo keď fúka vietor, piesok tvorí nízkofrekvenčný zvuk. Ten môže pripomínať vzdialené lietadlo alebo spev veľrýb. V parku je ikonou aj farebné pohorie Aktau tvorené viacfarebnými vrstvami hornín, ktoré sú staršie ako 400 miliónov rokov.

Farebné pohorie v NP Altyn Emel. Kazachstan.
Farebné pohorie v NP Altyn Emel. Kazachstan. Foto: unsplash.com

9. Amboseli, Keňa

Národný park Amboseli je rajom africkej zveri. Rozprestiera sa na juhu Keni, len pár kilometrov od hraníc s Tanzániou. Čaká vás tu výhľad na vrch Kilimandžáro, ktorý so svojou výškou 5985 m je vrcholom afrických scén. A čo sa v parku deje? Nepokoj zmocňujúci sa stáda pakoní, keď vidia leva, ako sa zakráda, beh vyľakanej gazely, hrochy s najväčším pokojom odpočívajúce kdesi v diaľke, žirafy skláňajúce sa za potravou, slony mávajúce ušami, či splašené mávanie krídel plameniakov, ktoré sa pracú z cesty sliediacej hyene. Toto prírodné dianie je dôkazom ustavičnej ostražitosti, ktorá je nutná na prežitie v tomto pevne a presne vyváženom spoločenstve.

Slony v Amboseli a Kilimandžáro. Keňa.
Slony v Amboseli a Kilimandžáro. Keňa. Foto: CK SATUR

10. Galapágy, Ekvádor

Pred viac ako 180 rokmi Charles Darwin vyniesol súostrovie Galapágy na vrchol všetkých divov. Zrodené z ohňa, izolované po tisíce rokov a svet len sám pre seba. Galapágy ležia 600 míľ od brehov Ekvádoru. V 16. storočí ich náhodou objavil španielsky šľachtic Berlanga, keď jeho loď vybočila z kurzu. Ich nehostinnosť ho však odradila a tak sem putovali len trestanci. A len od roku 1960 sem migrujú Ekvádorčania. Dnes tu žije viac ako 25 000 ľudí a to na 4 obývaných ostrovoch Santa Cruz, San Cristobal, Isabela a Floreana. Neuveriteľných 97% pevniny Galapág je označených za národný park.

Jedinečné Galapágy - jašter na pieskovej pláži a oceán v pozadí. Ekvádor.
Jedinečné Galapágy. Ekvádor. Foto: depositphotos.com

Ak ste milovníci prírody a tých najkrajších parkov na svete, veríme, že sme vás článkom inšpirovali, a že sa vám tak bude dovolenka za poznaním vyberať ľahšie.  Radi vám s výberom poradíme, lebo na starostlivosť od CK SATUR nemá nikto.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook