Milujete cestovanie? Tieto zamestnania sú pre vás ideálne

Ten, kto rád spoznáva svet určite vie, že peniaze minuté na cestovanie sú jediné, ktoré vás obohatia. Čo tak prestať míňať len svoje peniaze a začať zarábať v tom, v čom sa naozaj vyznáte? Týchto 10 zamestnaní vás presvedčí o tom, že práca v cestovnom ruchu je pre vás ako ušitá.

Sprievodca poznávacích zájazdov

Sprievodca v cestovnom ruchu sprevádza skupinky turistov po rôznych miestach a pamiatkach, o ktorých nonstop rozpráva rôzne zaujímavé fakty a príbehy. Na to aby však vedel turistov zaujať, musí nielen poznať históriu, aktuálnu situáciu a pomery v krajine, ale hlavne musí mať pomerne dosť nacestované. Ak ste dobrý a viete pútavo a s nadšením rozprávať, cestovky alebo agentúry sa o vás pobijú a vedzte, že na cestách po svete potom ľahko strávite aj 300 dní v roku.

  • sprievodca so skupinkou turistov
  • sprievodca so skupinkou turistov
  • sprievodca so skupinkou turistov
  • sprievodca so skupinkou turistov
  • sprievodca so skupinkou turistov
  • sprievodca so skupinkou turistov

Delegát

Práca delegáta je často sezónna, vyžaduje si opustiť svoju krajinu na 4-5 mesiacov v roku a zabývať sa v krajine pôsobenia. Nevyhnutnosťou je dobrá znalosť angličtiny, alebo jazyka domácich, aby ste vedeli klientom zabezpečiť v hoteli, čo potrebujú. Okrem získania nových skúseností a zdokonalenia sa v cudzom jazyku naberiete množstvo nových a úsmevných zážitkov. Ak ste radi nápomocní a komunikujete s ľuďmi táto práca je ako stvorená pre vás. Samozrejme aj delegát má svoj voľný čas, kedy môže spoznávať nové kultúry a destináciu, v ktorej sa nachádza. Ak vás práca nadchne, každý rok môžete pôsobiť v inej krajine.


Animátor

Slnko, more, pláž, šport, zábava, no najmä spokojné a šťastné tváre detí naokolo sú hlavným zdrojom energie pre animátora. Poviete si, že aké cestovanie, veď sú cele dní zatvorení len v rezorte a starajú sa o zábavu a program nielen deťom, ale aj dospelým počas dovolenky. No nie je to úplne tak, spoznávať nové miesta môžu počas fakultatívnych výletov, ktorých sa zúčastňujú spolu s deťmi, alebo raz do týždňa majú aj voľný deň tzv. day off. Tieto dni väčšina z nich venuje práva cestovaniu a poznávaniu okolia. A po skončení animačnej sezóny zvyknú krajinu, v ktorej pôsobia, celú precestovať. Navyše, v prípade, že sa ako animátor dostanete do medzinárodného animačného tímu, získate kontakty po celom svete a teda k cestovaniu stačí kúpiť už iba letenku. Mnohí animátori svoju prácu milujú a zopakujú si niekoľko sezón za sebou, vďaka čomu majú možnosť spoznať viacero krajín.


Predajca v cestovke

Ak si myslíte, že ako predajca v cestovnej kancelári sa nikam ďalej ako za svoj pracovný stôl nedostanete, ste na omyle. Zamestnanci našej cestovnej kancelárie majú možnosť zúčastniť sa na rôznych služobných cestách a tzv. infocestách po svete. Často tak navštívia hotely, výlety a krajiny, ktoré následne ponúkajú klientom. Lebo ako sa hovorí: „Lepšie raz vidieť, ako 100x počuť.“ Navyše majú vždy v malíčku tie najlepšie tipy a trendy na cestovanie.

infocesta na Santorini
Naši kolegovia na infoceste na gréckom Santorini. FOTO: archív CK SATUR

Letuška/steward

Byť letuškou alebo pilotom je snom nejedeného človeka. Práca v oblakoch, možnosť cestovania a naučenia sa cudzích jazykov láka viacerých z nás. Okrem práce na palube lietadla, ktorá nie je taká jednoduchá ako sa na prvý pohľad zdá, majú piloti a letušky možnosť spoznávania krajiny, do ktorej prileteli. Veľakrát v krajine ostávajú medzi odletmi aj niekoľko dní, a majú tak možnosť spoznať ich okolie.

Steward
Steward ponúkajúci nápoje cestujúcim v lietadle. FOTO: austrian.com

Fotograf/Videomaker

S fotoaparátom to viete a máte za sebou aj pár profesionálnych, či poloprofesionálnych fotení. Láka vás príroda, krajiny, nové kultúry a chceli by ste sa vo fotografovaní ešte zlepšiť? Fotografovanie či filmovanie v spojení s cestovaním je ideálnou kombináciou. Navštívite miesta, ktoré chcete vidieť, spravíte dokonalé zábery, ktoré môžete na internete predať a získať tak ďalšie peniaze na cestovanie. Alebo ich ponúknuť cestovkám, ktoré ich radi použijú alebo zverejnia na svojich weboch, či sieťach.  

fotografka
Fotografka. FOTO: pixabay.com

Bloger

Blogeri sú momentálne na výslní. Stať sa travel blogerom dnes nie je najjednoduchšie, potrebujete najmä nabrať odvahu, začať a v súčasnosti sa hlavne odlíšiť. Využívať sociálne siete, blogovať, ale hlavne vytvárať obsah, ktorí budú ľudia sledovať a šíriť. Keď sa dostanete viac do povedomia ľudí a váš počet sledovateľov bude stále stúpať, ponuky firiem alebo cestoviek na spoluprácu sa k vám rozbehnú. Na našom blogu nájdete napríklad aj články od travel blogerov Hanky a Jožka z cestujemespolu.com, ale aj Milana z bezmapy.com .

Travel blogerka z cestujemespolu.com
Travel blogerka z cestujemespolu.com. FOTO: cestujemespolu.com

Inštruktor športovej akadémie

Milujete cestovanie a šport, ale nechcete byť mimo domova počas celého roka? Žiaden problém. Ak perfektne lyžujete, máte radi zábavu a prácu s ľuďmi, budete skvelým inštruktorom lyžovania! Vďaka tejto sezónnej práci vyskúšate rôzne svahy nie len na Slovensku, ale napríklad aj v Rakúsku a Taliansku. Práca inštruktora je u nás úzko prepojená aj s animáciami, a preto sa počas zimy s Planet Fun nudiť nebudete. V lete sa zase v rámci našej športovej akadémie venujú deťom inštruktori plávania a futbalu.

inštruktori-animátori v rakúskych Alpách
Naši inštruktori-animátori v rakúskych Alpách učiaci detičky lyžovať. FOTO: archív CK SATUR

Inštruktor jogy

Skúsení inštruktori jogy vedia, že tento životný štýl úzko súvisí s prostredím, v ktorom sa vykonáva a jeho účinky sú o niečo lepšie v objatí prírody. Ak sa joge aktívne venujete máte možnosť sa zúčastniť aj rôznych workshoppov v zahraničí, no je tu aj iný spôsob ako vďaka joge cestovať. Už druhý rok sme v spolupráci s joga centrom HYC, vyslali inštruktorky jogy spolu s našimi klientami na jogu pri mori na Zakyntose a Chalkidiki, tento rok dokonca aj na Severný Cyprus. Lekcie jogy sa konajú 2x denne, a tak si počas dňa môžete vytvoriť individuálny program a poznávať okolie rezortu v ktorom sa nachádzate.

  • joga
  • joga
  • joga
  • joga
  • joga
  • joga

Destination tester

Táto práca je pravdepodobne najväčším snom každého náruživého cestovateľa. Chodiť po svete, testovať rôzne destinácie, hotely, služby v daných miestach a ešte popritom všetkom dostávať slušnú výplatu. Toto nie je práca. Toto je platené hobby. Ako bonus ku tomu nepotrebujete ani žiadne predošlé skúsenosti. Takýchto pracovných ponúk je na trhu málo, no ten, kto sa stane vybraným kandidátom, získa možnosť zažiť tie najlepšie chvíle života.

Obdobnej práci sa v rámci projektu Teleráno na cestách venuje aj Adriana Poláková, ktorá pre vás testuje naše letné dovolenkové destinácie a programy poznávacích zájazdov.

VIDEO: Adriana testovala aj najobľúbenejší hotel LImak 5* na Severnom Cypre

Špeciálna kategória: Digitálny nomád

Doba pokročila a dnes už viacerí z nás potrebujú k práci hlavne, mať po ruke počítač a internetové pripojenie. Preto sa mnohí rozhodnú pre životnú zmenu, opustia kanceláriu a „korporát“, kúpia letenku a vyberú sa do neznáma. Z pláže v Thajsku píšu články, spravujú weby, alebo štartujú rôzne druhy podnikania. Táto práca si azda ešte viac ako ostatné vyžaduje zvládnutý time management a sebadisciplínu – odoprieť si kúpanie, byť „pripojení“ v čase, keď sú ostatní nie je vždy jednoduché.

Thajsko
Thajsko. FOTO: pixabay.com

Láka vás práca v cestovnom ruchu? Vybrali by ste si niektorú zo spomínaných, alebo máte svoju vlastnú predstavu. Podeľte sa o ňu s nami. Výberové konanie na niektoré pozície budú začiatkom januára prebiehať aj u nás v CK SATUR.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook