Hollywood v Grécku: Pláže, ktorým ani agent 007 neodolal

Záber ako z filmu, povedia si zasnene dovolenkári, keď sa z hotelovej terasy kochajú fotogenickými scenériami gréckeho pobrežia. A hovoria si to aj filmári, ktorí do jednej z najpopulárnejších dovolenkových destinácií cestujú po slnkom prežiarené plážové zátišia a pôvab rázovitých uličiek. Vyberte sa po stopách kinohitov a spojte rodinnú dovolenku v Grécku s filmovou turistikou!

V aktuálnej letnej dovolenkovej sezóne na vás čaká naozaj množstvo zájazdov do Grécka a na výber máte z viac ako desiatky čarovných oblastí na pevnine aj ostrovoch. Pri prechádzkach po piesku či potulkách po antických ruinách sa môže ľahko stať, že sa dostanete na miesta, kde pred vami kráčala Meryl Streep, Anthony Quinn, Jean Reno či Roger Moore. Ak milujete dobré filmy aspoň tak ako objavovanie, nepremeškajte príležitosť vidieť zblízka časti Grécka, ktoré boli zvečnené na striebornom plátne.

Dovolenky v Grécku

Grék Zorba

(Grécko / USA / Veľká Británia, 1964)

Pozrieť si túto klasiku z roku 1964 by mala byť pred výletom do Grécka priam povinnosť! Máloktorý film tak verne zachytáva povestnú grécku vitálnosť a sirtaki, originálny tanec podfarbený hudbou z tohto filmu, je do dnešného dňa pevnou súčasťou kultúrneho programu v gréckych tavernách.

Grécko vo filme Grék Zorba
Grécko vo filme Grék Zorba. Foto:shutterstock.com

Najväčšou hviezdou Gréka Zorbu bol nielen Anthony Quinn, ale aj Modrou vlajkou ohodnotená pláž v krétskom mestečku Chania, čo je raj na Zemi s bielym pieskom, tyrkysovou vodou a impozantným výhľadom na hory a dovolenku na Kréte si môžete dopriať aj vy. Mimochodom, film získal troch Oskarov a na jeho úspechu sa nepochybne podpísal aj výber lokality, keďže dve z cien Akadémie boli autorom udelené za výpravu a kameru.

Dovolenky v Grécku

VIDEO: Trailer filmu: Grék Zorba

Len pre tvoje oči

(Veľká Británia, 1981)

Hoci nástrahami skúšaný Roger Moore v úlohe agenta 007 nemal pri svojej náročnej misii veľa času vychutnávať si krásy prostredia, vy môžete. Časť dvanástej oficiálnej Bondovky sa nakrúcala na ostrove Korfu, no filmári miestne kulisy pretvorili na nepoznanie. Fiktívna dedina Svätý Cyril, dejisko filmovej svadby, je v skutočnosti Danilia, neobývaná obec v strede severnej časti ostrova. Nájsť ju môže byť celkom výzva, pretože značení nie je veľa a nevedú tam žiadne formy verejnej dopravy.

Grécko v Bondovke Len pre tvoje oči
Grécko v Bondovke Len pre tvoje oči. Foto: shutterstock.com

Zato druhú grécku hviezdu z filmu nemôžete minúť. Sú ňou unikátne „vo vzduchu visiace“ kláštory Meteora čnejúce sa na vrcholkoch skál v Tesálii, blízko mesta Kalambaka, približne 4 hodiny jazdy autom z Atén. Z pôvodných 24 kláštorov, stojacich na skalnatých pilieroch starých 60 miliónov rokov, ostalo dnes zachovaných iba 6 a historici stále vedú polemiky, prečo sa stredovekí mnísi rozhodli situovať sakrálne stavby na takomto nedostupnom mieste. Jednou z teórií je, že túžili uniknúť hluku sveta a inváziám nepriateľov, čo im dokonale izolovaná lokalita umožnila. Atrakcia je od roku 1988 zapísaná na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

VIDEO: Trailer filmu Len pre tvoje oči

Magická hlbočina

(Francúzsko / USA / Taliansko, 1988)

V koprodukčnom filme svetoznámeho režiséra Luca Bessona je more nielen páčivým pozadím, ale prakticky jednou z postáv príbehu. Ten je inšpirovaný skutočnými životnými osudmi dvoch športových rivalov Jacquesa Mayola (Jean-Marc Barr) a Enza Molinariho (Jean Reno), šampiónov v hĺbkovom potápaní.

Grécko vo filme Magická hlbočina
Grécko vo filme Magická hlbočina. Foto: shutterstock.com

Aj keď v Magickej hlbočine hýbe dejom predovšetkým to, čo sa odohráva pod hladinou, sú to práve zábery nad hladinou, čo dodáva filmu jeho nezameniteľný vizuálny šarm. Ak sa chcete nechať ohúriť naživo, treba sa vybrať na Amogros, najvýchodnejší ostrov súostrovia Kyklady. Na tmavomodrú hladinu preslávenú Bessonovým filmom je najlepší výhľad z miestneho kláštora, ktorý sa týči na skalnatom útese vo výške 300 m n m. a nájdete ho približne 2 kilometre od dedinky Chora.

VIDEO: Trailer filmu Magická hlbočina

Mamma Mia!

(USA / Veľká Británia / Nemecko, 2008)

Hľadáte oddychový film na skrátenie si letu? Nič dovolenkovejšie ako romantickú komédiu Mamma Mia! hádam ani nenájdete. Ak navyše mierite do Grécka, je to ideálny aperitív, ktorým sa naladíte na vône a chute Stredomoria. Snímok s hviezdnym obsadením v čele s Meryl Streep a Piercom Brosnanom zabodoval v čase svojej premiéry na celej čiare – stal sa komerčne najúspešnejším filmovým muzikálom a povýšil povolanie hotelierky na dream job.

Grécky ostrov vo filme Mamma Mia!
Grécky ostrov vo filme Mamma Mia! Foto: shutterstock.com

Ak sa necítite na takú radikálnu zmenu životného štýlu ako voľnomyšlienkárska Donna, pozývame vás užiť si slaný grécky vzduch aspoň na pár týždňov z pozície hotelového hosťa rozmaznávaného špičkovým servisom a malebnými plážami. Tá jedna, ktorá očarila filmárov Mamma Mia!, sa volá Kastani a nachádza sa na západe Skopelosu, neveľkého ostrova v súostroví Sporady. V samotnom filme však meno Skopelos nezapočujete, filmári ho totiž premenovali na fiktívny ostrov Kalokairi.

VIDEO: Trailer filmu Mamma Mia!

Mandolína kapitána Corelliho

(Veľká Británia / Francúzsko / USA, 2001)

Po ľahšom žánri máme pre vás na záver ešte jeden slzavejší filmovo/knižný tip nasiaknutý gréckou atmosférou. Mandolína kapitána Corelliho sa rovnako dobre číta ako pozerá. Emotívny vojnový film bol nakrútený podľa rovnomennej knižnej predlohy, ktorú napísal Louis de Bernières a nie je to veru len príbeh, čo si vás získa. Autorove opisy ostrova Kefalónia sú také podrobné a sugestívne, že pri prevracaní stránok sa razom prenesiete na grécke pobrežie, zacítite vôňu olivovníkov a navyše sa veľa dozviete o ostrovnom živote, mentalite Grékov aj miestnych tradíciách.

Grécko vo filme Mandolína kapitána Corelliho
Grécko vo filme Mandolína kapitána Corelliho. Foto: shutterstock.com

Po ľahšom žánri máme pre vás na záver ešte jeden slzavejší filmovo/knižný tip nasiaknutý gréckou atmosférou. Mandolína kapitána Corelliho sa rovnako dobre číta ako pozerá. Emotívny vojnový film bol nakrútený podľa rovnomennej knižnej predlohy, ktorú napísal Louis de Bernières a nie je to veru len príbeh, čo si vás získa. Autorove opisy ostrova Kefalónia sú také podrobné a sugestívne, že pri prevracaní stránok sa razom prenesiete na grécke pobrežie, zacítite vôňu olivovníkov a navyše sa veľa dozviete o ostrovnom živote, mentalite Grékov aj miestnych tradíciách.

VIDEO: Trailer filmu Mandolína kapitána Corelliho

Ale prečo len snívať, keď je také jednoduché porovnať autorove postrehy o Grécku s vašimi vlastnými? Cesta medzi vami a bosými prechádzkami po gréckych plážach je kratšia, ako si myslíte. Vy si len vyberte, kam vás to najviac láka a o všetko ostatné, čo potrebujete pre bezstarostnú dovolenku, sa postará náš skúsený tím.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook