Gelato, najlepšia zmrzlina, ktorá vznikla na svahoch Etny

Už pred mnohými storočiami sa ľudia žijúci v horúcom podnebí snažili robiť všetko pre to, aby sa počas teplých dní osviežili niečím chladivým. Vytvárali ľadové a svieže pochúťky z tých najjednoduchších prírodných ingrediencií ako voda, ovocie a horský sneh alebo ľad. Gelato, talianska zmrzlina, je jednou z najlepších mrazených dobrôt, ktorá má za sebou dlhú históriu.

Pochutnávali si na nej už panovníci v období starovekého Grécka  a Ríma. Bežci museli počas leta každý deň podniknúť výpravu na svahy Etny, odkiaľ doniesli sneh a ľad do Taorminy alebo Catanie, kde sa ochutil orieškami, medom a ovocím. Aj preto je Sicília považovaná za jedno z prvých miest, kde zmrzlina vznikla. Aj keď, samozrejme, nie je jediná. Zmrzlinu poznali aj Egypťania, Arabi či Číňania. Keď v deviatom storočí Arabi objavili prednosti cukrovej trstiny, viedlo to k revolúcii v sicílskej kuchyni.

S pádom Rímskej ríše bolo stratených množstvo lahôdok, čo však neplatilo pre východné kultúry, kde sa zmrzlina aj ďalej rozvíjala. Hovorí sa, že Číňania ukázali arabským obchodníkom, ako správne kombinovať sirupy a sneh, prvú verziu sorbetta. Tí potom ukázali postup Benátčanom a obyvateľom južného Talianska.

etna
Etna. FOTO: depositphotos.com

Klasické sorbetto sa „narodilo“ práve na Sicílii. Vyrábalo sa z cukru, ovocia (najmä citrusových štiav) a snehu. História zmrzliny vyrábanej nielen z ovocia, ale aj rôznych krémov a príchuťami, siaha až do 16. storočia. Sicílčan Francesco Procopio Dei Coltelli bol jedným z najvýznamnejších ľudí v histórii zmrzliny. Bol prvý, ktorý ju začal predávať verejnosti. Keď sa presťahoval do Paríža, otvoril si vlastnú kaviareň, ktorá preslávila zmrzlinu po celej Európe. Výroba gelata sa v Taliansku stala tradičným umením, ktoré sa dedilo z otca na syna.

Gelato v taliančine doslova znamená „zamrznuté“. Jedným zo základných rozdielov medzi gelatom a zmrzlinou je, že gelato má intenzívnejšiu chuť. Okrem toho obsahuje talianske gelato asi len šesť alebo sedem percent tuku, kým ostatné zmrzliny bývajú oveľa tučnejšie. Chladnou pochúťkou tradične obľúbenou na Sicílii je granita. Vyrába sa z ovocia, cukru a vody, ktoré sa pomaly miešajú, pričom zmes pomaly zamŕza. Vďaka tomu obsahuje jemné vločky alebo zrniečka ľadu.

Talianske gelato je jednou z najlepších vecí, ktoré musíte počas dovolenky na Sicílii vyskúšať. Pritom si môžete predstavovať, aké obrovské úsilie kedysi jej výroba stála. Vy si ju môžete vychutnať oveľa pohodlnejšie, najlepšie s výhľadom na Etnu. To však nie je jediné, čo vám Sicília dokáže ponúknuť. Objavte všetky jej poklady a vyberte si svoju dovolenku na Sicílii z ponuky cestovnej kancelárie Satur!

Prežite nezabudnuteľnú dovolenku na Sicílii a vyberte si z ponuky cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook