TOP novinky kam v lete na dovolenku do Chorvátska

A je to tu! Priam rozkošný obrázok sa naskytá pri pomyslení na voňavé Chorvátsko. O tom, že je pre Slovákov akýmsi elixírom pre život, je nám jasné už pár desaťročí. Stále v ňom nachádzame a objavujeme niečo nové. A aj my v SATURE, sme si toto leto pre vás nachystali päť noviniek, ktorým nechýba pravý jadranský blankyt a slnečná riviéra. Objavte Krk, Pag, Vodice, Trogir a Drvenik! 

1. Kvarnerský velikán

Pre začiatok sa vydáme na Krk, ktorý je vraj zlatým ostrovom, šiestym kontinentom a zemou pútavých legiend. Krk o rozlohe vyše 400 km² je plný kamenných domov, vône levandule, myrhy, pínií, zátok a vybielených skál. Pre svoje čisté more získal ocenenie Modrá vlajka a na jeho pobreží dlhom skoro 200 km, nájdete skutočne nádherné pláže. Ako jeden z mála chorvátskych ostrovov je dostupný mostom dlhým 1430 metrov. Krk vyniká aj bohatou históriou a v dávnych dobách mu vraj vládli ženy. Jeho hlavné mesto Krk patrí medzi najstaršie v Jadranskom mori. Caesar pri ňom porazil Pompeia a tak sa odštartovala jeho sláva. Neslávny rímsky cisár Nero si odtiaľto nechal voziť lahodné jahňacie, Casanova sa posilňoval miestnym vínom a tunajší olivový olej je výnimočnej kvality a preslávil sa aj za hranicami Jadranu. 

Milovníci krištáľovo čistého mora, kamienkového pobrežia, slnka, hôr a bohatej flóry, nájdu krásne pláže v juhovýchodnej časti ostrova. Tu leží slávne mesto Baška, ktoré sa zapísalo do dejín pre vytesaný kamenný pamätník v hlaholike z roku 1100. Baška láka aj pre dvojkilometrovú pláž Vela, kde kúpanie je hotovým pôžitkom tunajšej prírodnej nádhery a okolitých scenérií. Ak hľadáte ubytovanie v apartmánoch, doporučujeme Ville Corinthia***+.

Ubytovanie, exteriér a pláž v Baške na ostrove Krk. Chorvátsko.
Ubytovanie, exteriér Villa Corinthia***+ a pláž v Baške na ostrove Krk. Chorvátsko. Foto: CK SATUR

Ville Corinthia***+ sa nachádza v najobľúbenejšej časti strediska Baška. Uprostred parku, len pár krokov od známej pláže Vela s pozvoľným vstupom do mora a neďaleko centra malebného mestečka Baška, kam sa dostanete pozdĺž prímorskej promenády s množstvom reštaurácií, barov, obchodov a kaviarní. Do rybárskeho prístavu vám cesta potrvá 10 minút chôdze. Apartmánový komplex má 10 samostatne stojacich víl, z ktorých každá má 2 dvojpodlažné apartmány typu 2+2, kde na prízemí je obývacia miestnosť s kuchynským kútom, rozťahovací gauč pre 2 osoby, terasa so záhradným sedením, a na poschodí je dvojlôžková spálňa a kúpeľňa.

2. Ostrov netušených možností

Pag je plný prekvapení. To, čo vám prvé udrie do očí, je jeho mesačná podoba. Avšak za pár minút vás prekvapí v podobe krásnych historických budov, slaných jazier, jaskýň a nepochybne aj skalnatými, štrkovými i jemnými piesočnatými plážami. Pag v 60 km dĺžke sa nedá spoznať za jeden deň, o to viac vás tu však čaká nevšednosť. Ostrov má aj také pláže, kde vládne nesmierne lenivá atmosféra. Výhodou je, že sa tam netreba ponáhľať kvôli miestu. Mesto Pag nadchne milovníkov korzovania. V jeho okolí je množstvo menších piesočnato-štrkových pláží. Za dobrodružstvom sa môžete vybrať do Novalji, kde sú sprístupnené podzemné chodby starého rímskeho akvaduktu. V Lune na ploche viac ako 20 hektárov je rezervácia divých olivovníkov. Keďže na ostrove žije 40 tisíc oviec, vyrába sa tu syr podobný parmezánu. Pri prístave Žigljen je tajné miesto, ktoré kedysi bolo ožiarené vesmírnou loďou a dodnes sa tu dejú rôzne nevysvetliteľné javy. Pag láka aj pre rezervácie vtáctva, cyklocesty a históriu. Dostať sa sem môžete trajektom alebo mostom cez mesto Zadar. 

Hotel La Luna na ostrove Pag. Chorvátsko.
Hotel La Luna na ostrove. Pag. Chorvátsko. Foto: CK SATUR

Ak hľadáte komfortný prázdninový hotel naším novým favoritom na Pagu je Hotel La Luna****. Nachádza sa v malebnej rybárskej dedinke Jakišnica. Čaká vás tu oddych v priestranných izbách s krásnym výhľadom na more alebo na upravený park, a to navyše so službami all inclusive! Od rušného mesta Novalja je vzdialený 15 minút jazdy. Výhodou hotela je jeho privátna prírodná kamenistá pláž s upravenými plochami na slnenie a malá štrková pláž s pozvoľným vstupom do mora, ktorá je vhodná aj pre deti či neplavcov. 

3. Dalmatínske Saint Tropéz

Keď schádzate rozprávkové cesty kúzelného krasového kráľovstva rieky Krka až ku moru, rozhodne ste na správnej ceste. Zrazu sa pred vami otvorí prístav stredného Jadranu, ktorý si pamätá dávne časy. Vodice. Tie vyrástli medzi mysom Borovik a zátokou Vrulja a meno dostali podľa početných prameňov pitnej vody. Obľúbené turistické mesto s kľukatými uličkami, reštauráciami a barmi, ktoré sú v lete plné života vás ľahko vtiahnu do zábavného víru, z ktorého sa vám nebude chcieť ani odísť. Okúzľujúce kultúrne dedičstvo si nenechajte ujsť v susednom Šibeniku, ktoré leží len 10 km od Vodíc. 

Hotel Villa Luisa s bazénom, pobrežím a ubytovaním. Vodice. Chorvátsko.
Hotel Villa Luisa s bazénom, pobrežím a ubytovaním. Vodice. Chorvátsko. Foto: CK SATUR

Hotelový komplex Imperial, ktorého súčasťou je Villa Luisa**** leží v príjemnom prostredí borovicového lesa a len pár krokov od pláže. Od centra Vodíc leží asi 900 metrov, kam je možné zájsť pešou prechádzkou po promenáde. Je tiež skvelou voľbou pre milovníkov pláží, nočného života, prírodného bohatstva na súši aj na mori, historického dedičstva, ale aj pre vynikajúci dalmatínsku gastronómiu. Pláž je kamienková s pozvoľným vstupom do mora, pričom tu sú aj upravené plochy priamo pri pobreží. Stravovanie je pripravené formou polpenzie a formou bufetových stolov. 

4. Mesto šťastných okamihov

Aj tak by sa dalo nazvať vraj najkrajšie mesto na Jadrane. Trogir. Podľa Diovho syna Kairosa, bol Trogir mestom šťastných okamihov od samotného začiatku. A tak jeho šťastie trvá už 2300 rokov. Zrodil sa na ostrove v srdci Jadranského mora. Okúzľuje svojou krásou, lebo je doslova akýmsi múzeom pod holým nebom. Táto časť Dalmácie sa svetu ukazuje vo fascinujúcej kultúrnej podobe o čom svedčí, že je zapísané aj na zozname UNESCO. Trogir vás nadchne pre stredoveké dedičstvo palácov, opevnení, ale aj pre úchvatnú prírodu neďalekých brehov s malebnými ostrovmi, ktoré vrelo pozývajú na skryté pláže v zátokách. 

Vila Porto Samaria - morské pobrežie Jadranu. Trogir.
Vila Porto Samaria pri Jadranskom mori v Trogire. Chorvátsko. Foto: CK SATUR

Villa Porto Samaria***+ s vynikajúcou polohou v Seget Donji, ponúka oddychovú dovolenku bez masy turistov v komfortných apartmánoch s bazénom a možnosťou stravovania - polpenzie. Je situovaná len kúsok od pekných štrkových pláží. Do historického centra Trogiru je to 1,5 km ako aj do známeho turistického strediska Medena. Letisko v Splite je vzdialené 6 km. Tunajšie pobrežie v dĺžke cca 4 km lemuje prímorská promenáda od strediska Seget Donji cez Medenu až po Belvedere resort s možnosťou využitia pravidelnej prepravy malými plavidlami. Ubytovanie v apartmánoch ponúka dvojlôžkovú alebo dve dvojlôžkové spálne, obývaciu miestnosť s rozkladacím lôžkom, kúpeľňu a vybavený kuchynský kút. 

 

Ak sa vám naše chorvátske novinky páčia, ale neviete sa rozhodnúť, radi vám pri výbere poradíme, lebo na starostlivosť od SATURU nemá nikto. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook