Danka Popovič: Týždeň vám nestačí na spoznanie magických miest Chorvátska

Jednou zo základných výhod, cestovania na letnú dovolenku s cestovnou kanceláriou je prítomnosť delegáta, ktorý je akousi spojkou medzi strediskom a klientom. Delegát pozná dokonale miestne pomery, reč a vie byť nápomocný aj pri výbere fakultatívneho výletu.

Postupne vám predstavíme vybraných delegátov v obľúbených destináciách a prezradia vám aj rôzne tipy na miesta, ktoré určite stoja za návštevu. Ako prvú si predstavíme večne usmiatu skúsenú delegátku Danku Popovič a s ňou aj časť pobrežia „slovenského mora“. Danka sa stará o klientov v 17 hoteloch chorvátskej Dalmácie - oblasť od Velebitu po Trogir a tento rok to bude už jej 17.sezóna.

pobrežie Chorvátska
Pobrežie Chorvátska. FOTO: depositphotos.com

Na začiatok si povedzme, prečo práve Chorvátsko?

  • nádherná stredomorská príroda,
  • životný štýl – priateľskí ľudia, minimum stresu,
  • čistá voda Jadranského mora,
  • bohatá história - na malom mieste veľké pamiatky,
  • 8 národných parkov plných prírodných unikátov,
  • výborná dostupnosť autom a skvelá infraštruktúra.

O Chorvátsku si každý myslí, že ho pozná a nemá ho čím prekvapiť – existuje vôbec niečo, čo o ňom ľudia nevedia?

Napriek tomu, že sa ročne do Chorvátska vyberú tisíce Slovákov, myslím, že stále má čo ponúknuť a čím prekvapiť. Veľa ľudí napríklad nevie, že okrem kamienkových tu nájdu aj piesočnatú pláž. Nachádza sa kúsok od Zadaru, v mestečku Zaton a pýši sa aj modrou vlajkou. Ide o destináciu ideálnu pre rodiny s deťmi s bohatým animačným programom. Nachádza sa tu aj top stredisko pre rodiny s deťmi Zaton Holiday Resort****.

Piesočnatá pláž
Piesočnatá pláž. FOTO: archív CK SATUR

Aj z historického hľadiska tu nájdete viaceré svetové unikáty. Neďaleko Zadaru sa nachádza dedinka Nin a v nej Kostol sv. kríža, ktorý je najmenšou katedrálou na svete. V mestečku Nin sa okrem toho venujú výrobe soli špeciálnou metódou sušenia a nájdete tu všetko, čo sa zo soli vyrobiť dá.  Miestna soľ má tak vzácne zloženie, že sa povráva o jej liečivých účinkoch aj pri zákerných chorobách. Tiež Nin preslávilo ninské blato, ktoré sa nachádza na plážach na začiatku mestečka Nin v smere od Ostrova Vir.

Najmenšia katedrála na svete v mestečku Nin
Najmenšia katedrála na svete v mestečku Nin. FOTO: depositphotos.com

V našej ponuke si klienti nájdu menšie hotely, hotelové komplexy, ale aj apartmány. Ak by ste mala vybrať len jeden, ktorý by to bol?

Ja sa starám o našich klientov v 17 hoteloch, ale ak by som ale mala vybrať len jeden, tak by to bol hotelový komplex Solaris v Šibeniku. Komplex zahŕňa 5 moderných hotelov s prenádhernou architektúrou – ide o zrekonštruované stredisko pozdĺž 4km dlhej pláže. Medzi jednotlivými hotelmi sú parky, bazény, atrakcie pre deti a človek má čo robiť aby za týždeň absolvoval všetko, čo toto stredisko ponúka. Nachádza sa 6 kilometrov južne od mesta Šibenik, ktoré je krásne historické mestečko s úzkymi uličkami a pevnosťami aj na ostrovčekoch, ktoré boli zaradené na zoznam pamiatok UNESCO.

Aquapark a hotel. Chorvátsko
Aquapark a hotel. Chorvátsko. FOTO: archív CK SATUR

Samotný Šibenik sa mení a zažíva veľký rozmach cestovného ruchu, mení sa aj jeho klientela. Ide o prístav, kde kotvia aj veľké výletné lode s turistami z Ameriky a škandinávskych krajín.

Pevnosť sv. Nikolu
Pevnosť sv. Nikolu. FOTO: depositphotos.com

Aké fakultatívne výlety by ste odporučili klientom a prečo?

Určite treba ísť na výlet. Medzi klientami sú veľmi obľúbené výlety loďou, počas ktorých sa okúpu a spoznajú iné miesta. Medzi tie najobľúbenejšie lodné výlety určite patrí výlet do Národného parku Kornati. Celkovo príroda v národných parkoch Chorvátska je dych berúca, takže netreba vynechať ani Národné parky Krka a Plitvice. No krása Chorvátska spočíva aj v tom, že tu máte pokope more a hory, a preto aj milovníci hôr si prídu na svoje, napríklad počas výletu do pohoria Velebit.

  • vodopád
  • vodopád
  • vodopád
  • vodopád
  • vodopád
  • vodopád

Ktoré reštaurácie alebo bary by ste odporučili klientom a čo ochutnať?

Pre mladých a páry to bude určite En Vogue Beach Club Šibenik Solaris – skvelá poloha priamo na pláži, dobrá hudba a drinky – čo viac treba k dokonalej dovolenke? Pre gurmánov odporúčam reštauráciu Foša v Zadare, ktorá okrem stredomorskej kuchyne, skvelých rýb, ponúka 120 druhov chorvátskych vín.

Bar komplexu Solaris
Bar komplexu Solaris. FOTO: archív CK SATUR

A čo ochutnať? Určite ryby, morské plody na rošte so šalátom a vínkom. Pre tých, čo ryby nemusia sú tu aj mäsité jedlá, napríklad "pašticada" alebo varená jahňacina, pečené mladé prasiatko "odojak". Veľmi chutný je aj syr vyrábaný na ostrove Pag a samozrejme olivy v olivovom oleji.


Aké suveníry si človek môže doniesť z tejto oblasti Chorvátska?

Štandardne je to rakija. Chorváti dokážu vypáliť pálenku takmer zo všetkého -  odlišujú sa nielen základnou surovinou ale aj pridanými prísadami a miesta svojho pôvodu. Najznámejšia rakija je nazelenalá travarica so stredomorskou trávou na dne fľaše. Obľúbená je tiež šljivovica vypálená zo sliviek, lozovača z hrozna, kruškovica z hrušiek, orahovica z orechov alebo medica, do ktorej sa pridáva propolis. Čo je typické pre túto oblasť, to sú šperky z červených koralov, alebo tzv. puca (šibenické dievčatko).

Základný slovník dovolenkára v Chorvátsku

Vitajte!

Dobro došli!

Ďakujem

Hvala.

Prepáčte, kde sú turistické informácie? 

Izvinite, gdje se nalaze turističke informacije?

Čo nám odporúčate navštíviť?

Što nam preporučujete posjetiti?

Ako sa máte?

Kako ste?

Ďakujem, dobre.

Dobro, hvala.

Prosím si jedálny lístok.

Molim Vas jelovnik.

Chceli by sme si objednať

Mi bi željeli naručiti

Pán vrchný, platím

Konobar, da platim.

Ako ste sa vôbec k práci delegáta dostala a čím je špecifická?

Mala som reklamnú agentúru, no to je práca, ktorá si vyžaduje celého človeka takmer 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Jedného dňa, som si povedala stačilo a  následne objavila inzerát, že SATUR hľadá delegáta na Istriu. Chorvátsko som mala prejdené, viem aj po chorvátsky, tak mi to prišlo, že spojím príjemné s užitočným. Delegatúre sa venujem už sedemnásty rok a postupne som začala sprevádzať turistov pri spoznávaní Egyptu. Leto patrí Chorvátsku a zima Egyptu, kde dokonale využívam vyštudované dejiny umenia.“

Určite je to náročné – prakticky musíte byť štyri mesiace v strehu, lebo kamkoľvek sa pohnete je klient a tak často ani večeru si človek nevychutná osamote – no na druhú stranu, prostredie no najmä ľudia ma dobíjajú neskutočne pozitívnou energiou, ktorej sa vám nedostane v žiadnej inej práci. Teraz sa ešte chystám dobiť baterky na sezónu na poznávačku Plavba po Níle a potom, už hurá do Chorvátska, kde privítam prvých klientov.

danka popovič
Danka Popovič. FOTO: archív CK SATUR

Na letnú dovolenku do Chorvátska sa ročne vyberú tisíce Slovákov a vedia prečo. Krásne čisté more, pohodová atmosféra a možnosť individuálnej cesty autom sú hlavné lákadlá. Ak si tento rok vyberiete oblasť Severnej Dalmácie, v okolí Zadaru, tak sa určite stretnete s Dankou aj vy, a prezradí vám ešte viac tipov kam sa vybrať a čo zažiť.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook