Bývalí Vikingovia sú priateľskí, pokiaľ nestojíte v ceste ich bicyklom

Dánsko rozhodne patrí medzi obľúbené turistické destinácie celého sveta. Nežnie toľko slávy, ako napríklad Londýn či Rím, no stále má pre turistu veľa atrakcií, ktoré sú typické len pre túto krajinu. História krajiny sa spája prevažne s Vikingami, ktorým je zasvätená veľká časť múzeí v celej krajine.

Oficiálny názov Dánska je „Dánske kráľovstvo“ a aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o malú krajinu, nie je tomu tak. K Dánsku totiž patrí aj samostatné Grónsko a Faerské ostrovy. Celková rozloha krajiny je teda skoro tak veľký, ako Európa.

Dánsko
Dánsko. FOTO: depositphotos.com

Čo však ale s počasím v krajine? Je pravda, že táto časť Európy nepatrí k najslnečnejším, no Dánsko je ešte relatívne na „juhu“. Ak sem prídete na jar alebo v lete, šanca, že budete mať pár slnečných dní, je veľmi vysoká.

Ekologická krajina s nádychom Vikingov, dobrým pivom a príjemným počasím. Za predpokladu, že omylom nestojíte cyklistom v ich vyhradenom pruhu, Dánov si zamilujete. Dáni majú veľmi usporiadaný, no zábavný život a ich mottom je, že život si treba užívať a nie sedieť stále v kancelárii. Každý, kto príde do Dánska, sa chce vrátiť naspäť a nemyslíme tým iba Kodaň. Aj keď je krajina drahšia, ako napríklad Nemecko či Taliansko, počas krátkej návštevy to pocítite minimálne.


Kodaň je "výkladnou skriňou" severskej architektúry

Hlavné mesto Dánska, Kodaň, vás dostane svojou architektúrou, ktorá je pre krajinu tak typická. Určite by sme chceli spomenúť nočný život, lebo práve Dáni vedia, ako správne žúrovať. Je úplne normálne, že kluby v Kodani ostávajú otvorené do východu slnka na druhý deň.

  • Kodaň
  • Kodaň
  • Kodaň

Kodaň je zároveň najväčšie mesto Dánska, ktoré sa preslávilo atrakciami ako Christiania či socha Malej Morskej Víly na predlohu rozprávky od Hansa Christiana Andersena.


Študentské mesto Aarhus má jeden z najväčších skanzenov na svete

Druhé najväčšie mesto Dánska, Aarhus, nezaostáva za Kodaňou. Preslávilo sa najmä vďaka mnohým múzeám, galériám, zábavným parkom (ako je Legoland či Tivoli) a tiež letnými festivalmi. Ide prevažne o študentské mesto, ktoré by ste určite popri Kodani mali zaradiť na svoj itinerár cesty.

Mesto Aarhus
Mesto Aarhus. FOTO: pixabay.com

Roskilde je mesto Vikingov

Roskilde bolo hlavné mesto Dánska od roku 960 do 1536. Mesto, ktoré dnes dáva turistovi perfektný pohľad na históriu krajiny. Veľké množstvo kostolov, tehlových domov, rovných ulíc a múzeí Vikingov. Určite ste už počuli o Roskilde Festival, ktorý sa koná každoročne v tomto meste. Patrí k dvom najväčším rokovým festivalom Európy a v priemere tu počas jeho trvania vystúpi 175 umelcov, ktorí pritiahnu až 1 300 000 fanúšikov rockovej hudby.

Mesto Roskilde
Mesto Roskilde. FOTO: pixabay.com

Spoznávať Dánsko sa môžete už v apríli na plavbe výletnou loďou MSC Preziosa, alebo počas viacerých poznávacích zájazdov, stačí si len vybrať z našej ponuky.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook