Budapešť pre pôžitkárov: Tretí najväčší parlament na svete, známe kúpele a najchutnejšia štrúdľa

Tiež ste si už niekedy porovnali budovu slovenského parlamentu napríklad s tou budapeštianskou? Ak áno, asi nám dáte za pravdu, že tá naša má veru čo dobiehať. A pritom aj na výstavbe tej maďarskej sa podieľali Slováci – robotníci, architekti, murári. A výsledok je naozaj ohromujúci, parlament v Budapešti patrí ku klenotom na Dunaji.

Jeden z najväčších parlamentov na svete

Budova parlamentu je nádhernou ukážkou neogotickej architektúry, hoci nesie aj znaky renesancie a baroka. So stavbou sa začalo ešte v roku 1885 a kompletne dokončená bola v roku 1902. Budapeštiansky parlament sa stal treťou najväčšou parlamentnou budovou na svete, má 691 izieb, keby ste prešli po všetkých schodoch, mali by ste za sebou 20-kilometrovú túru. Počas komunizmu pridali na centrálnu vežu nad kupolou červenú hviezdu, ktorá však bola po páde režimu odstránená. Budova stojí na námestí pomenovanom po Lajosovi Kossuthovi, maďarskom právnikovi, novinárovi a politikovi. Jeho pamätník je možné vidieť v prednej časti budovy parlamentu.

budapeštiansky parlament
Budapeštiansky parlament. Foto: depositphotos.com

Ak práve nezasadá maďarský parlament, sú útroby tejto honosnej budovy plné turistov. Prehliadka trvá asi 45 minút a vedie zaujímavými miestami. Ako prvé vás ohromí úžasné schodisko, ktoré má aj po toľkých rokoch od svojho vzniku moc vyvolať v návštevníkoch pocit, akoby sa ocitli v rozprávkovom zámku. Jednou zo zastávok sú korunovačné klenoty, ktoré boli niekoľkokrát v histórii stratené či ukradnuté. Po druhej svetovej vojne boli prevezené do západnej Európy a neskôr predané do rúk USA, ktoré ich mali ochrániť pred Sovietmi. Počas Studenej vojny boli klenoty dlhý čas uložené v depozitári vo Fort Knox. Do Maďarska sa nakoniec vrátili v roku 1978.


Najobľúbenejšie termálne kúpele

Széchenyiho termálne kúpele patria k najväčším kúpeľným komplexom v Európe a boli prvými termálnymi kúpeľmi v Pešti. Vznikli v roku 1913 a odvtedy prešli mnohými úpravami a rekonštrukciami. Kedysi fungovalo rozdelenie na čisto mužskú a ženskú časť a v roku 1927 dokonca pribudla aj pláž.

V zážitkovom bazéne pod holým nebom si hostia môžu dopriať relax v prúdovom kanále, pod masážnymi tryskami a chrličmi, ktoré vymasírujú plecia alebo chrbát. Kúpele sú otvorené po celý rok, vrátane štátnych sviatkov, kedy sú obzvlášť vyhľadávané. Celkovo je v komplexe 21 bazénov (vonkajších aj vnútorných), no okrem nich si môžete dopriať masáže, využívať sauny, posilňovňu alebo ochutnať prírodnú vodu. Budova kúpeľov si ešte stále udržiava svoju historickú krásu, vďaka ktorej sa aspoň na chvíľu ocitnete v úplne inej dobe.


Najväčšia lahôdka – štrúdľa

Len dve minúty chôdze od Baziliky sv. Štefana vás zavedú do Prvého štrúdľového domu v Budapešti. Táto jedinečná reštaurácia sídli v krásnej historickej budove z roku 1812. Historické však nie je len miesto, ale aj recepty. Jeho návšteva je niečo pre pôžitkárov, pretože na vlastné oči uvidia, ako sa vyrába jedna z najobľúbenejších maďarských pochúťok podľa originálnych starých receptov.

slaná štrúdľa
Slaná štrúdľa. Foto: facebook.com/ Első Pesti Rétesház Étterem / Strudel House

Štrúdľa je tradičná maďarská pochúťka, ktorá pochádza z dôb vládnutia Habsburgovcov. Kedysi išlo o sladkosť pripravovanú len na sviatky a špeciálne príležitosti, preto sa piekli najmä na Vianoce, svadby alebo Veľkú noc. Príprava chutnej štrúdle si vyžaduje skutočnú zručnosť, podľa odborníkov by totiž cesto malo byť také tenké, aby sa cez neho dali čítať noviny, no zároveň sa nesmie roztrhnúť.

V Prvom štrúdľovom dome v Budapešti stavili nielen na klasické sladké štrúdle, ale veľmi obľúbené sú aj tie slané a mnohé z nich sa dokonca podávajú ako hlavné jedlo. K netradičnejším plnkám patrí kuracie mäso, foie gras alebo losos. Samozrejmosťou sú však aj tvarohová, jablková, maková či višňová plnka. Gurmáni si možno vyberú štrúdľu s jahňacím mäsom, oškvarkami či čokoládovo-čili náplňou. A to ani zďaleka nie je všetko, čo v ich ponuke nájdete.

sladká štrúdľa
Sladká štrúdľa. Foto: facebook.com/ Első Pesti Rétesház Étterem / Strudel House

Aj vám sa už zbiehajú slinky nielen na všetky dobroty, ale aj na prechádzku budapeštianskym parlamentom a oddych v obľúbených kúpeľoch?


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook