25 najobľúbenejších cestovateľských destinácií v Európe

Ktoré európske mesto je pre cestovateľov najpopulárnejšie? Odpoveď na túto otázku zisťoval známy cestovateľský portál TripAdvisor, ktorý vytvoril rebríček 25 najobľúbenejších destinácií v Európe. Keďže slnko svieti stále viac a sľubuje aj príjemné oteplenie, túžba po cestovaní sa zvyšuje každým dňom. Ak ju už na sebe cítite aj vy, ale stále rozmýšľate nad tým, kam sa vybrať, nechajte sa inšpirovať týmto zoznamom! Každý si v ňom nájde niečo pre seba.

1. Londýn

Srdce a hlavné mesto Veľkej Británie ponúka obrovské množstvo kultúrnych a kulinárskych špecialít, živú nočnú scénu s nespočetnými barmi a klubmi. S poznávacím zájazdom Londýnske NAJ si prezriete Tower Bridge, Hyde Park, Buckinghamský Palác, St. James’s park, Big Ben, Piccadilly Circus aj kráľovské observatórium Greenwich. Nezabudnite sa previezť na známom London Eye, aby ste si vychutnali panorámu Londýna, ako sa vám inak nepodarí.

BIg Ben Londýn
Big Ben v Londýne. Foto: CK SATUR

2. Paríž

Sadnite si pod Eiffelovu vežu s bagetou a červeným vínom. Možno je to trochu gýčové, no stále veľmi romantické. Kto sa prejde uličkami mesta, veľmi rýchlo zistí, že v ňom nájde aj oveľa viac ako len Eiffelovku. Videli ste už Butte Montmartre, ktorý je navždy spojený s časmi, kedy tu žili a tvorili Picasso, Toulouse Lautrec či opitý Utrillo a nezabudnuteľný Van Gogh? Prechádzka neobvyklým Parížom okolo dedinskej oblasti Mouzaia, parku Butte Chaumont a Butte Bergeyre až ku kanálu St. Martin vás prekvapí výbuchom zelene a kvetov. Inú tvár Paríža ukrýva Prepeličí vrch, v domčekoch „Malého Alsaska“ kedysi žili robotníci, remeselníci a hrdí komunardisti. Neviete, ako to všetko nájdete? S nami celkom ľahko – vďaka poznávaciemu zájazdu do Paríža.

Chcem spoznať Paríž
paríž
Paríž. Foto: depositphotos.com

3. Rím

Kto má rád kultúru a históriu, toho to ťahá jednoznačne do Ríma. Niekdajšie „centrum“ antického sveta láka na Vatikán a Sixtínsku kaplnku, Koloseum a Forum Romanum, ale aj na nespočetné kostoly a množstvo ďalších atrakcií. Nie je čomu čudovať, že „Večné mesto“ je každý rok na zozname miliónov turistov z celého sveta. Chcete sa k nim pridať aj vy a zároveň si trochu ozvláštniť výlet? Vyberte si poznávací zájazd do Ríma.

Chcem spoznať Rím
Koloseum v Ríme
Koloseum v Ríme. Foto: depositphotos.com

4. Kréta

Najväčší grécky ostrov v Stredozemnom mori je už tradične top destináciou na letnú dovolenku. Polihovanie na krásnych plážach sa dá dokonale kombinovať s výletmi za pamiatkami, akými sú palác Knossos, archeologické múzeum v Heraklione, kláštor Praveli či krásne mestá Rethymno a Chania. Spoznať všetky krásy ostrova môžete počas dovolenky na Kréte, ale aj počas poznávacieho zájazdu Grand Tour Krétou.

Kréta
Kréta. Foto: depositphotos.com

5. Barcelona

Španielske druhé najväčšie mesto (hneď po Madride) leží pri Stredozemnom mori a ponúka pláže a rušný nočný život. Každý návštevník by mal vidieť slávnu katedrálu La Sagrada Familia a Park Güell španielskeho architekta Antoni Gaudího. Komplex je plný nekonvenčných stavieb tohto génia. Jeho meno sa však spája aj s ďalšími stavbami v meste ako je Casa Batlló, rozprávkovo koncipovaný dom so strechou pripomínajúcou chrbát obrovského jaštera, alebo Casa Milá. Čo však do Barcelony láka asi najviac mužov, je šanca vidieť jeden z najlepších futbalových veľkoklubov sveta – FC Barcelonu v plnom nasadení. Najlepšie je, ak sa vám podarí všetko pekne spolu skombinovať. Aby sme vám uľahčili dlhé plánovanie, máme pre vás skvelý poznávací zájazd Barcelona – FC Barcelona alebo Gaudí.

Barcelona
Barcelona. Foto: depositphotos.com

6. Praha

Praha vyžaruje neodolateľnú bohémsku príťažlivosť. Je dokonalou destináciou pre každého, kto si chce vychutnať kultúru a pamiatky. Po prehliadke Pražského hradu, kde môžete pokojne stráviť aj celý deň, dobre padne večera v tradičnej českej krčme. Nesmie chýbať ani Staromestské námestie, Stará radnica, Orloj, Karlov most. Jedným z najlepších zážitkov, aký si v Prahe môžete dopriať je návšteva niektorého z množstva muzikálov.

Stovežatá Praha
Stovežatá Praha. Foto: depositphotos.com

7. Istanbul

Mešity, bazáre a turecké kúpele. Kde inde by ste spoznávali východnú kultúru tak ako v Istanbule? Nádherná architektúra modrej mešity Sultan Ahmet Camii, most Galata a park miniatúr Miniaturk s maličkými artefaktmi. Nestačí vám to? Potom sa vyberte na nákupy do Veľkého bazára s tisíckami obchodov.

Veľký bazár v Istanbule
Veľký bazár v Istanbule. Foto: depositphotos.com

8. Petrohrad

Rovnako lákavé je aj druhé najväčšie ruské mesto Petrohrad so Zimným palácom, Kazanskou katedrálou a svetoznámou Ermitážou. Kultúrne stredisko celého Ruska s mnohými pamiatkami UNESCO je tiež jeden z najdôležitejších prístavov v Baltickom mori. Nezabudnite si pozrieť Nevsky prospekt s chrámami a palácmi, malebné mestečko Puškin a Petrodvorec, letné sídlo Petra Veľkého. Počas poznávacieho zájazdu Petrohrad, Biele noci uvidíte aj krížnik Aurora, symbol boľševiského prevratu.

Petrohrad
Petrohrad. Foto: depositphotos.com

9. Lisabon

Pravý portugalský kolorit Lisabonu zažijete na Praca do Comercio, jednom z najväčších a najkrajších námestí Lisabonu. Staré mesto uvidíte ako na dlani, keď sa vyveziete železným výťahom Elevador de Santa Justa. Lisabon je známy aj najdlhším európskym mestom, ktorý prechádza ponad rieku Tejo a meria ohromných 17 kilometrov. Radi by ste okrem Lisabonu videli za pár dní aj ďalšie portugalské mestá? S poznávacím zájazdom v Portugalsku je to úplne jednoduché.

Chcem spoznať Lisabon
Lisabon
Hlavné mesto Portugalska. Lisabon. Foto: depositphotos.com

10. Amsterdam

Amsterdam je plný prekvapení a nehovoríme to len tak. Mesto plné histórie, kultúry, slobody a tolerancie je skvelým miestom pre všetkých milovníkov bicyklovania. Nemáte chuť na takýto druh aktivity? Prejdite sa pešou zónou Damark, navštívte kráľovský palác, štvrť červených svetiel, múzeum Madame Tussaud’s či skanzen s veternými mlynmi, ktoré sú jedným zo symbolov Holandska. Okrem toho ale k mestu patria aj výborné syry, ktoré musíte ochutnať, a múzeum piva Heineken. Jednoducho, Amsterdam je nielen miestom, ktoré poteší dušu, ale aj váš žalúdok.

Amsterdam
Amsterdam. Foto: depositphotos.com

11. Budapešť

Vedeli ste, že každý deň v Budapešti pretečie cez 118 prameňov a vrtov viac ako 57-tisíc kubických metrov vody? Po tejto informácií sa asi nikto nebude čudovať, že Budapešť je kráľovnou medzi kúpeľnými mestami. Bublinkové Gellertove kúpele, ohromné Szechenyiho kúpele alebo turecké kúpele Rudas zo 16. storočia vás presvedčia o tom, že sa sem musíte vrátiť a relaxovať. V historickom centre sa nachádzajú ďalšie poklady – Bazilika sv. Štefana, Opera, Parlament či Námestie hrdinov. A nechýba ani atrakcia, ktorá zabaví všetky deti – Tropikárium , najväčšie morské akvárium v strednej Európe. Pozrite si to najdôležitejšie z mesta a strávte Víkend v Budapešti.

Maďarsko
Susedné Maďarsko. Foto: depositphotos.com

12. Berlín

Ak chcete vidieť to najlepšie z Nemecka, Berlín nemôžete vynechať. Pešia prehliadka vás prevedie cez Alexanderplatz s televíznou vežou, starý židovský cintorín až po múzeá na Museuminsel (ostrove umenia). Na výber máte Pergamon Museum, Altes Museum a ďalšie. Neodíďte ani bez návštevy ulice Unter den Linden, Brandenburskej brány, Ríšskeho snemu a moderného námestia Postdamer Platz.

Berlín
Berlín. Foto: depositphotos.com

13. Malorka

Najväčší z Baleárskych ostrovov inšpiroval Chopina aj Miróa. Dnes je vyhľadávanou dovolenkovou lokalitou, ktorá je obľúbená u párov, rodín s deťmi aj seniorov. Deti vám budú vďačné za návštevu Marinelandu s delfínmi, tučniakmi a inými zvieratkami. Dospelí zasa ocenia oddych na plážach pri čistom mori, dobré jedlo a nočnú zábavu. Stále tento obľúbený ostrov obchádzate? Zmeňte to a vyberte sa tento rok na letnú dovolenku na Malorku!

Chcem spoznať Malorku
Valldemosa Malorka
Mestečko Valldemosa na Malorke. Foto: depositphotos.com

14. Tenerife

Ďalšou obľúbenou dovolenkovou destináciou je jeden z Kanárskych ostrovov – Tenerife. Okrem všetkých, ktorí túžia po relaxe na pláži, ho navštevujú aj turisti, snažiaci sa pokoriť najvyšší vrch Mount Teide. Absolútnou zábavou pre deti je Loro Park a najobľúbenejčí vodný zábavný park v Európe (tiež podľa rebríčka TripAdvisoru) Siam Park. Zábava vám na dovolenke na Tenerife určite chýbať nebude!

Chcem spoznať Tenerife
Tenerife
Pokojné Tenerife. Foto: depositphotos.com

15. Florencia

Florencia je tým najlepším miestom, ak vás láka kultúra a história. V Galérii Akadémie budete obdivovať Michelangelove práce, medzi nimi aj známu sochu Dávida, jeho hrob navštívite v Bazilike sv. Kríža, kde sú múry ozdobené freskami. Na Moste Ponte Vecchio vznikajú tie najkrajšie fotografie a najlepšie sa nakupuje v obchodoch na námestí Piazza Santo Spirito. Krásu ukrýva aj okolie Florencie – Pisa je mesto preslávené vďaka Námestiu Piazza dei Miracoli, Dómu, baptistériu, Campo Santo a svetoznámej Šikmej veži. Nalákali sme vás? Vyberte si svoj päťdňový letecký zájazd do Florencie, kráľovnej renesancie ešte dnes!

Most Ponte Vecchio vo Florencii
Most Ponte Vecchio vo Florencii. Foto: CK SATUR

16. Santorini

Grécky ostrov Santorini si podmaní vašu fantáziu ešte skôr, ako ho uvidíte na vlastné oči. Malebné domčeky stojace na útesoch týčiacich sa do výšky až tristo metrov nad morom. Kam sa človek pozrie, tam uvidí nádherne modré Egejské more, krásnu prírodu a večer najromantickejšie západy slnka na celom svete. Aspoň to sa o nich hovorí. Celá táto nádhera je sústredená okolo svojho stredu – kaldery. Vraví sa, že najromantickejšiu dovolenku strávite práve na Santorini, ale vidieť ho môžete aj vďaka našim výletným plavbám!

Chcem spoznať Santorini
Santorini
Romantické Santorini. Foto: depositphotos.com

17. Korzika

Nádherné pláže a krásne mestá. Francúzsky ostrov sa tiež považuje za jeden z najromantickejších na svete. Najobľúbenejšie stredisko Calvi ponúka šesť kilometrov pláží, staré mesto s úzkymi uličkami a prístavnou promenádou. V samom srdci ostrova je situované mesto Corte, kde turisti obdivujú Citadelu, Kostol Nanebovstúpenia a malebné uličky. Inú tvár Korziky uvidíte na výlete do údolí Tavignano a Restonica. Tavignano patrí k najkrajším a najhlbším horským údoliam ostrova, Restonicu tvoria žulové skaliská, priezračné zelené horské bystriny a ľadovcové jazierka. Že z tejto strany Korziku nepoznáte? Tieto aj ďalšie zaujímavé miesta vám ukážeme počas poznávacieho zájazdu Korzika, ostrov pre každého.

ostrov Korzika
Nádherný francúzsky ostrov Korzika. Foto: depositphotos.com

18. Rodos

Rodos, ostrov boha Slnka Hélia, je štvrtý najväčší ostrov súostrovia Dodekanéz. So svojimi jasnými zelenými kopcami, bohatými údoliami, neprerušenou líniou zlatých pláží, vynikajúceho zázemia pre turistiku, kultúrnymi a archeologickými pamiatkami nemá v vo východnom Stredomorí takmer žiadnu konkurenciu. Aby ste pochopili, stačí vám vidieť staré mesto Rodos, užiť si výhľad z Akropoly nad Lindosom, odpočinúť si pri siedmich prameňoch, ktoré nikdy nevysychajú alebo navštíviť kláštor v Tsambike. K dobrej dovolenke na Rodose patrí aj chutné jedlo. Nezabudnite ochutnať pasta plata, ručne vyrobené cestoviny uvarené v mäsovom vývare s množstvom syra.

Chcem spoznať Rodos
Akropola v Lindose
Najznámejšia pamiatka Rodosu. Akropola v Lindose. Foto: depositphotos.com

19. Benátky

Mesto na vode ukrýva historické a umelecké skvosty – Dóžov palác, Most vzdychov, Námestie sv. Marka s Bazilikou sv. Marka alebo známy most Ponte Rialto. To všetko už ale asi viete. No možno ste sa nikdy neodvážili spoznávať Benátky trochu inak a vyskúšať výlet loďou po benátskych ostrovoch Murano, Burano a Torcello, z ktorých každý je zaujímavý pre niečo iné. Na ostrove Murano stojí výrobňa muránskeho skla, ostrov Burano je centrom čipkárskeho priemyslu a ostrov Torcello si zapamätáte aj vďaka katedrále Santa Maria Assunta.

Gondola Benátky
Plavba Gondolou v Benátkach. Foto: CK SATUR

20. Edinburgh

V hlavnom meste Škótska vládne unikátna atmosféra. V meste sa kombinuje starovek so súčasnosťou, stretnete tu typických Škótov v kilte a s gajdami a uvidíte kotviť kráľovskú jachtu Britaniu. Krásnu panorámu kamenného mesta vybudovaného na vyhasnutej sopke objavíte v Scott Monument. Ako vyzerá tunajší život najlepšie zistíte pri prechádzke hlavnou tepnou mesta Princess Street. Napadne vám pri Škótsku ako prvá whiskey? V tom prípade by ste mali zamieriť do Scotch Whiskey Heritage Cantre, kde sa o nej dozviete úplne všetko. Znie to dobre, čo poviete? Ak ste práve súhlasne pokývali hlavou, neváhajte a objednajte si náš poznávací zájazd Edinburgh, Atény severu, na ktorom vás toho čaká ešte oveľa viac.

Edinburgh
Edinburgh. Foto: depositphotos.com

21. Madeira

Predstavujete si Madeiru len ako plážovú destináciu, kde budete počas letnej dovolenky ležať na pláži? Omyl! Na portugalskom ostrove objavíte množstvo zaujímavých atrakcií, ktoré musíte vyskúšať. Jeden z najlepších spôsobov, ako si užiť výhľad na Funchal je naskočiť na lanovku a nechať sa vyviezť až do botanickej záhrady alebo Monte Palace. Cesta späť je ešte väčšia zábava. Z mesta Monte do Funchalu vedie asfaltová trať, po ktorej sa spustíte na tradičných prútených saniach „babosas“. Najzaujímavejším fenoménom Madeiry je jeho zavlažovací systém vodnými kanálmi, nazývanými levady. Popri kanáloch vedú turistické chodníčky rôznych náročností – od tých najjednoduchších vhodných na ľahkú prechádzku až po poriadnu turistiku. Mestečko Camara de Lobos sa pýši slávnym návštevníkom – Winston Churchill si tu počas svojej návštevy ostrova krátil čas maľovaním obrazov. Aj mnohé ďalšie mestá a zaujímavé miesta ležia na trase poznávacieho zájazdu Grand Tour Madeirou, tak si ich nenechajte ujsť!

botanická záhrada
Výhľad zo slávnej botanickej záhrady. Foto: depositphotos.com

22. Dublin

Dublin = Guiness. Tiež je to vaša prvá asociácia? Guiness vraj najlepšie chutí na návšteve múzea pivovaru, kde si každý môže načapovať svoju vlastnú pintu piva. Dublin je tiež ideálnym mestom pre milovníkov literatúry. V jeho uliciach objavia domy Oscara Wilda a Brama Stokera, autora Draculu. Jednou z najznámejších atrakcií Írska sú útesy Cliffs of Moher vysoké 214 metrov a dlhé osem kilometrov. V Írsku musíte tiež vyskúšať pravú Írsku whiskey. Chutí inak ako tá škótska?

Dublin
Dublin s rozprávkovým nádychom. Foto: CK SATUR

23. Malta

Dokonalé zátoky, tyrkysové more, vzrušujúca a rôznorodá história, milí a príjemní ľudia, oddych na krásnych plážach, večery plné zábavy a dobrej nálady. To je Malta. Hlavné mesto Valetta sa pýši krásnou architektúrou, Katedrálou sv. Jána, Národným múzeom archeológie, palácom Veľkého majstra či prepychovou Nemocnicou rytierov rádu Sacra Infirmeria. Opevnené mestá Senglea, Cospicua a Vittoriosa sú chránené hradbami, ktoré vytvorili ešte maltézski rytieri. Za návštevu stojí aj Mdina, stredoveké mesto na skalnatej vyvýšenine obklopené opevnením, alebo Rabat, prešpikovaný katakombami, kláštormi a kostolmi. A hoci Malta prišla prednedávnom o svoj najzaujímavejší prírodný úkaz – Modré okno, stále je tu čo obdivovať. Presvedčíme vás na poznávacom zájazde Malta a Gozo.

hlavné mesto Malty – Valetta
Krásne hlavné mesto Malty – Valetta. Foto: depositphotos.com

24. Goreme

Skalnaté mesto Goreme v Turecku je ako z iného sveta. Národný park Goreme patrí k najdôležitejším turistickým pamiatkam a každého prekvapí svojím nadprirodzeným vzhľadom. Mesto leží v údolí, kde ho obklopujú skalné kostoly a rôzne skalné útvary.


25. Moskva

Najvýznamnejšie mesto Ruska je atraktívnym klenotom. Na Červenom námestí stojí prekrásny Chrám Vasilija Blaženého, najdlhšou ulicou v meste je Tverskajou, fontány a chrámy zdobia Park Víťazstva, najvyšším bodom mesta sú Vrabčie hory. Pri prehliadke nezabudnite ani na najkrajšie stanice metra, známe svojou originálnou výzdobou. Ale to ani zďaleka nie je všetko. Pokračovať môžeme takými pamiatkami, ako je Puškinov dom, Kremeľ, symbol pevnosti, sily a moci, Chrám Michaela Archanjela s hrobkami cárskych rodín alebo Car Puška, najmierumilovnejšie delo na svete. Na to aby ste spoznali Moskvu nestačí len jeden deň. Doprajte si času, koľko potrebujete, počas nášho poznávacieho zájazdu Na trase Moskva – Petrohrad a nič dôležité vám neujde.

Moskva
Moskva. Foto: depositphotos.com

Radi spoznávate nové miesta? Vyberte si z ponuky poznávacích zájazdov cestovnej kancelárie Satur!

Pozrite si ponuku zájazdov

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook