Južný Cyprus v znamení luxusu

Ostrov, nad ktorým celý rok vládne slnko, pláže sú také krásne ako samotná Afrodita, ktorá sa tu aj z peny zrodila, olivy tu chutia božsky, veď sa o to postaral sám Zeus, a vnútrozemím preniká životodarná sila bohyni Demeter, ktorá stelesňuje samotnú pôdu a úrodu. Nielen božský, ale aj luxusný, je ostrov Cyprus.

Zažite klenot na Afroditinom ostrove

Luxusná poloha hotela Anassa*****, ktorý leží akoby v kolíske kopcov v obklopení tyrkysového mora, je pravidelným nominantom na najlepšie kúpele na svete. Má inšpiratívne wellness, poskytuje vynikajúcu starostlivosť a ponúka výnimočnú gastronómiu. 

Luxusné kúpele Thalassa, ktoré sú zariadené v prepracovanom románskom štýle ponúkajú bazén, sauny a parné kúpele. K dispozícii je celý rad kúr na tvár a masáže, ako aj talasoterapeutické procedúry využívajúce priamo morskú vodu. K dispozícii je squash, tenis, posilňovňa a joga. Vodné športy sú k dispozícii v neďalekom meste Latchi.

Hotel Anassa v krásnom zelenom prostredí a pri mori na Južnom Cypre.
Hotel Anassa v krásnom zelenom prostredí a pri mori. Južný Cyprus.

Hotel obľubujú celebrity, ktoré sa snažia ustúpiť z očí verejnosti. Tento viacnásobne ocenený hotel, skrytý v zeleni, sa jemne kaskádovito zvažuje na piesočnatú pláž zálivu Chrysochou. Tunajšia oblasť Akamas je domovom vzácnych motýľov a orchideí, z ktorých mnohé sú endemické. Pár minút jazdy autom od pobrežia leží rybársky prístav Latchi, neďaleko mesta Polis Chrysochou. Do mesta Pafos sa dostanete za približne 50 minút. 

Anassa má 166 nízkopodlažných izieb a apartmánov v upokojujúcich neutrálnych odtieňoch. Všade sa používajú prírodné materiály – miestny kameň, mramor, bielené drevo a svieže biele textílie. Mnohé z nich majú súkromné slnečné terasy s výhľadom na more alebo na polostrov Akamas. 

Štýlové ubytovanie hotela Anassa s bazénom, slnečníkmi a lehátkom na Južnom Cypre.
Štýlové ubytovanie hotela Anassa. Cyprus. Foto: CK SATUR

K dispozícii sú 4 reštaurácie a tradičné "dedinské námestie". Použitie čerstvých produktov z miestnych fariem alebo z hotelových záhrad je samozrejmosťou. Hlavná reštaurácia, Basilko vyžaruje eleganciu a prvotriedny vkus. Gurmánske stolovanie je inšpirované Stredomorím a Áziou, pričom sa tu nezabúda na romantiku pri sviečkach. V reštaurácii Helios sa podávajú jedlá à la carte so silným francúzskym vplyvom, zatiaľ čo Pelagos je taverna na pobreží, kde je fantastická otvorená kuchyňa. Každý týždeň sa v hoteli koná grilovanie a večer plný zábavy na hlavnom hotelovom námestí, vedľa kaplnky, s cyperským bufetom, ľudovým tancom a živou hudbou. 

Štýlová reštaurácia pod olivami hotela Anassa na Južnom Cypre
Štýlová reštaurácia pod olivami hotela Anassa. Cyprus. Foto: CK SATUR

Raňajky v hoteli sú viac ako len božské. Okrem miestnych jedál, ako sú napríklad "pastelli", sušienky vyrobené z karobového sirupu si vychutnáte aj výborné palacinky, či čerstvú praženicu pripravenú na terase. Pokiaľ ide o nápoje, na pláži sú štyri bary: salónik Amorosa, Armonia, bar Meltemi  v bazéne a Blue bar. Nenechajte si ujsť príležitosť dať si popoludňajší čaj na terase, miestni obyvatelia vám povedia, že je to dekadentná, no príjemná pochúťka.

Očarujúce výhľady z hotela Anassa na bazén, more a zeleň. Južný Cyprus
Očarujúce výhľady z hotela Anassa. Cyprus. Foto: CK SATUR
Viac info o hoteli Anassa

V blízkom okolí hotela Anassa nájdete pláž Lara, nedotknutý úsek je domovom hniezdiacich korytnačiek a príležitostne aj tuleňa mníšskeho. Je prístupný iba džípom a na ochranu tunajších lokalít nie je povolené plážové vybavenie. Trávnaté chodníky posiate sukulentmi, stromami a aromatickými kríkmi vedú dole na pláž.

Nezávisle prevádzkované centrum vodných športov ponúka plachteniewindsurfingvodné lyžovanie a podobne. Potápačské centrum PADI hotela Anassa ponúka všetko od ponorov zo skaly svätého Juraja, aby ste videli vraky a lagúny, až po kurzy pre začiatočníkov a dokonca aj ochutnávky "Bubblemaker" pre deti vo veku od 8 rokov. Anassa má tiež squashový kurt a dva tenisové kurty s trénermi.

Nádherné cyperské pláže a priezračné more.
Nádherné cyperské pláže a priezračné more. Zdroj: Depositphotos

Požičajte si bicykle a bicyklujte do Afroditiných kúpeľov. Prenajmite si súkromnú jachtu Anassa a preskúmajte skryté zátoky, pripojte sa k someliérovi na súkromné ochutnávky vín alebo choďte na ryby. Personál hotela Anassa vám tiež zabezpečí výlety džípom do kláštorov, vinohradov, staníc na chov korytnačiek a na polostrov Akamas. Tento národný park ukrýva morské jaskyne, rokliny a bazény, v ktorých sa údajne kúpala samotná Afrodita. 

Archeologické múzeum Marion-Arsinoe je vzdialené len 10 minút jazdy autom od mesta Polis. Je plné keramiky, sôch a stél. Na juhovýchode sú tradičné dediny LoufouLania a Omodhos na úpätí pohoria Troodos. Všimnite si byzantské rarity v kláštore Ayios Neofytos alebo popíjajte víno vyrobené od mníchov v kláštore Chrysoroyiatissa.

Antické divadlo a more v pozadí na Južnom Cypre.
Vydajte sa aj za antikou. Južný Cyprus. Foto: depositphotos.com

A asi 45 minút jazdy od Latchi leží archeologické nálezisko v Pafose chránené UNESCO, ktoré zahŕňa pozoruhodne dobre zachované rímske mozaiky a podzemné hrobky. Golfisti sa môžu tešiť na golfový klub Minthis Hills vzdialený asi pol hodiny jazdy alebo golfový klub Secret Valley vzdialený hodinu od hotela.

Náš tip:
V rybárskej dedine Latchi, hneď pozdĺž pobrežia je výborná reštaurácia Porto Latchi. Hviedzi najmä pre svoje morské plody a mezze. Sladkou dobrotou sú loukoumades, smažené bochníčky, namáčané v mede a obalené v drvených orechoch, sezamových semienkach alebo škorici.

Výborné cyperské predjedlá - zeleninový šalát a syr.
Výborné cyperské predjedlá. Foto: depositphotos.com

Umenie dokonalosti

Južný Cyprus má v ponuke aj ďalší svoj klenot. Je ním hotel Atlantica Mare Village*****, ktorý leží v zátoke s piesočnatou plážou s pozvoľným vstupom do mora. Tvorí ho komplex menších budov v štýle cyperskej dediny, s výhľadom na jeden z najúžasnejších západov slnka na Cypre. Hotel sa rozprestiera ďaleko od hluku, v peknej záhrade v lokalite medzi známym letoviskom Ayia Napa a národným parkom Cape Greco, kde si určite zájdite na nádhernými výhľadmi, útesmi a jaskyňou. Harmonické spojenie jednoduchosti a luxusu očarí i tých najnáročnejších hostí.

Posedenie v bielych kreslách, stôl s drinkami a nádherný výhľad na more z hotela Atlantica Mare Village. Južný Cyprus.
Fantastické posedenie s nádherným výhľadom v hoteli Atlantica Mare Village. Južný Cyprus. Foto: CK SATUR

Atlantica Mare Village***** pozostáva z hotelovej časti a veľkej záhrady s domčekmi, v ktorých nájdete rôzne typy izieb (s bazénmi, klasické izby, izby s oddelenou spálňou, pre rodiny 2+3 izby s dvomi oddelenými spálňami, pričom do tejto izby sa zmestí až 6 osôb). Všetky izby sú moderne a veľmi pekne zariadené. Po areáli je možné pohybovať sa pomocou "golfových" vozíkov. Jeho ďalšou výhodou je rozsiahly aquapark pre deti, detský bazén, ako aj izby s privátnym bazénom alebo izby s priamym vstupom do bazéna, ktorý zdieľa ďalších 5 izieb (tzv. "sharing pool" izby). 

Štýlové ubytovanie hotela Atlantica Mare Village. Južný Cyprus.
Štýlové ubytovanie hotela Atlantica Mare Village. Južný Cyprus. Foto: CK SATUR

V reštaurácii The Buffet @ Mare Village si pochutnáte na miestnych a medzinárodných špecialitách, či na tematickej kuchyni. Pohodlne sa usaďte a začnite relaxovať v bare Lounge s kokteilom v ruke. Máte takmer zaručené, že práve tu narazíte na svoj nový obľúbený nápoj. Autentické predjedlá, šaláty, cestoviny, pizzu z tehlovej pece alebo morské plody nájdete v Don Peppe. Kaviareň Ammos Pool Cafe pri vstupnej hale s veľkým salónikom a verandou s výhľadom na Stredozemné more ponúka široký výber nápojov a koktailov. Pre tých, ktorí milujú sushi alebo dokonca pre tých, ktorí chcú vyskúšať nové chute, sú srdečne pozvaní do Sushi Samba. Mandolin Med Bistro je grécka a cyperská kuchyňa tvorená zo srdca, kde šéfkuchár presne vie, ako pripraviť miestne špeciality. 

Reštaurácia a pohodlné sedenie s krásnym výhľadom na more v hoteli Atlantica Mare Village. Južný Cyprus
Vyskúšajte gastronomické pochúťky v krásnom prostredí hotela Atlantica Mare Village. Južný Cyprus. Foto: CK SATUR

Atlantica Mare Village***** je vhodný pre rodiny s deťmi, pretože hotel má veľké rodinné izby, akvapark, detský bazén, animácie. Splní aj požiadavky náročných klientov, ktorí majú radi súkromie priamo na pláži a pokojnú dovolenku, pretože hotel má VIP zónu s vlastným bazénom a izbami s terasou.

Detský vodný svet hotela Atlantica Mare Village. Južný Cyprus
Detský svet hotela Atlantica Mare Village. Južný Cyprus. Foto: CK SATUR

Hotelové kúpele Aegeo poskytujú dokonalý zážitok z relaxácie a rozmaznávania. Tu môžete zvýšiť svoju energiu, pozdvihnúť svojho ducha aby ste sa cítili ako znovuzrodení. Ponuka služieb je nielen inšpiratívna, ale zahŕňa lokálne produkty a je starostlivo pripravená a zameraná na jedinečnosť každého hosťa. Ich skúsení kúpeľní terapeuti premenia každú procedúru na jedinečný zážitok relaxácie a omladenia. Aegeo dokáže splniť sen každého hosťa. Nájdete tu bazén, saunu, parný kúpeľ a 6 kúpeľných miestností na procedúry.

Relax pri bazéne, pohodlné lehátka, palmy a výhľad na more v hoteli Atlantica Mare Village. Južný Cyprus
Relax pri bazéne v hoteli Atlantica Mare Village. Južný Cyprus. Foto: CK SATUR
Viac info o hoteli Atlantica Mare Village

Ayia Napa sa môže pochváliť 14 plážami ocenenými modrou vlajkou na svojom 8-kilometrovom pobreží s piesočnatými plážami je ideálnym letoviskom na dovolenku. Či už ide vo dne alebo v noci, centrum mesta Ayia Napa má dostatok rozmanitostí, aby sa každý zabavil, či už chcete kaviarne počas dňa alebo nočný život večer. Vynikajúcim zážitkom je národný park Cape Greco, ktorý sa dá prejsť autom, štvorkolkou, ale aj na katamaráne alebo na obľúbenom lodnom výlete.

Cape Greco s tyrkysovým morom a skalným pobrežím na Južnom Cypre.
Cape Greco na Južnom Cypre. Foto: depositphotos.com

Ak chcete vytvoriť svoj dovolenkový album, prenajmite si auto alebo ešte lepšie podniknite prehliadku pohoria Troodos. Pohorie sa nachádza v strede ostrova a tiahne sa cez väčšinu západnej strany Cypru, takže si viete predstaviť, aké výhľady sú tam hore. Je ťažké nenaraziť na niektoré krásne malebné dediny ukryté v horskej strane, ktoré sú tiež domovom niektorých bohato zdobených byzantských kláštorov.

Pohorie Trodos dvíhajúce sa do výšky 2000 m s krásnymi výhľadmi na Južnom Cypre.
Pohorie Trodos dvíhajúce sa do výšky 2000 m. Južný Cyprus. Foto: depositphotos.com

Veríme, že sme vás inšpirovali, a že sa vám bude dovolenka na Južnom Cypre hľadať o čosi ľahšie, pričom pri výbere vám v CK SATUR radi poradíme.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook