Ajurvéda - životný štýl, ktorý pomáha

Pracovné povinnosti a pochmúrne počasie so sebou prinášajú nielen zhoršenie nálady ale aj zdravotného stavu. Veď ktorý moderný človek nepozná problémové trávenie, bolesti hlavy, poruchy spánku, vysoký krvný tlak, nadváhu, alergie alebo problémy s imunitou? Príčinou týchto neduhov je častokrát stres a na ten si tabletku nekúpite. Pomôcť vám môže aj ajurvédsky pobyt.
Pár na ajurvédskom pobyte
Pár na ajurvédskom pobyte. FOTO: archív CK SATUR

Klasická ajurvéda lieči

Ajurvéda je najstarší liečebný systém na svete (má už vyše 5000 rokov) a v preklade znamená “veda života”. Najstaršiu liečebnú metódu uznala v roku 1982 Svetová zdravotnícka organizácia za ucelený medicínsky systém. Podľa klasickej ajurvédy má každý z nás od narodenia charakteristický pomer troch základných bioenergií (dosh) – váta, pitta, kapha. Ich nerovnováha spôsobuje choroby, bolesť, slabosť. Ajurvédska medicína sa snaží človeka naučiť, ako sa dostať späť do rovnováhy. Tento ozdravný a očistný proces kombinuje viaceré prvky. Základnými sú zdravá strava, bylinkové prípravky, masáže, cvičenie jogy, meditácia a relax.

Súčasťou ajurvédy je ľahká strava. Pri detoxe, čisto vegetariánska - hlavne zameraná na varenú/dusenú zeleninu, strukoviny a ryžu. Obsahuje tiež veľa čerstvého ovocia. Môžete navštíviť aj kuchyňu počas interaktívnej hodiny a naučiť sa ako sa vaša strava pripravuje.

Ľahká strava ako súčasť ajurvédy
Ľahká strava ako súčasť ajurvédy. FOTO: archív CK SATUR

Ako si vybrať svoj ajurvédsky pobyt?

Najlepšie podmienky ako aj účinky dosiahnete v kolíske vzniku ajurvédy - na ostrove Srí Lanka a v Indii. V oboch krajinách je v súčasnosti viacero ajurvédskych centier spojených s ubytovaním. Vybrať si môžete od jednoduchších až po luxusné komplexy. Tie sa nachádzajú na pobreží i vo vnútrozemí. Kým pobrežné rezorty sú vhodné pre relaxačné pobyty, tie vo vnútrozemí majú ideálne klimatické podmienky pre ozdravné pobyty.


Ktoré procedúry zvoliť a kedy?

Najdôležitejšie je dbať na výber procedúr, tie sú prakticky rozdelené do balíčkov. Potrebujete sa zbaviť stresu, schudnúť, omladnúť, detoxikovať, alebo len zrelaxovať myseľ i telo? Dĺžka pobytu má tiež vplyv na dosiahnuté výsledky. Kým účinky relaxačného balíčka spoznáte aj počas 7-dňového  pobytu, detoxikačné a ozdravné balíčky si vyžadujú dlhší pobyt (od 14 - 28 dní). Netreba zabúdať ani na sezónnosť - oddych od európskej zimy si môžete dopriať od októbra do marca. Ak však potrebujete vyliečiť alebo detoxikovať odporúča sa pobyt v letných mesiacoch, nakoľko miestne dažde napomáhajú procesu liečby.

Prehľad komplexov pre váš ajurvéda pobyt aj ponúkanými balíčkami terapií

HOTEL

STRES

RELAX

DETOX

KRÁSA

ZDRAVIE

CHUDNUTIE

Meiveda Ayurveda Beach 
Resort ****+, India

The Travancore Heritage ****+, India

Abad Harmonia Ayurvedic Beach Resort ***, India

Heritance Ayurveda Maha Gedara****+, Sri Lanka

Jetwing Ayurveda Pavillons ****+, Srí Lanka

Siddhalepa Ayurveda Resort ***+, Srí Lanka

Pod dohľadom odborníkov a so slovenským delegátom

Keďže ajurvéda je liečebná metóda, uznaná aj WHO (Svetovou zdravotníckou organizáciou), nemusíte sa obávať, že budete pod dohľadom alternatívnych “šarlatánov”. Pri nástupe na pobyt, absolvujete vstupnú prehliadku s ajurvédskym lekárom, ktorý vám zostaví program šitý na mieru. Ani jazyková bariéra vám nemusí robiť starosti, vo väčšine ajurvédskych centier sa dorozumiete anglicky a k dispozícií vám, pri vstupnej prehliadke, bude aj slovensky hovoriaca delegátka. Nasledujú individuálne zostavené procedúry, napríklad rôzne masáže, parné a bylinkové kúpele, špeciálne ošetrenia. Terapiu dopĺňajú meditácie a joga. Na záver dostanete lekársku správu a rady pre zdravý životný štýl do budúcna.

Žena na masáži počas ajurvédskeho pobytu
Žena na masáži počas ajurvédskeho pobytu. FOTO:archív CK SATUR

Potrebujete aj vy načerpať nové sily, objaviť stratenú rovnováhu? Vyskúšajte na vlastnej koži ajurvédu a jej liečivé účinky na niektorom z pobytov cestovnej kancelárie Satur. Objavíte nielen nový životný štýl, ale tiež prežijete exotickú dovolenku na krásnych miestach.

V našej ponuke nájdete viaceré ajurvédske pobyty, ktoré poskytujú široké portfólio balíčkov presne na mieru. Vybrať si môžete ajurvédsky pobyt v Indii alebo na Srí Lanke. Výhodou určite je aj to, že pri vstupnej prehliadke je prítomný slovenský delegát, ktorý zabezpečí bezproblémovú komunikáciu s lekárom a vo vybraných termínoch.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook