8 divov Egypta počas plavby po Níle

V škole sa o 7 divoch antického sveta učil asi každý. Pozliepať ich všetkých 7 je už pre mnohých trochu problém, no egyptské pyramídy pozná každý. Symbol staroveku, jednej z najsilnejších ríš a najstarších civilizácii. Máloktorá ríša je opradená toľkými príbehmi a legendami, ako práve Egypt.

O egyptských božstvách a faraónoch vzniká bezpočetne mnoho filmov. Egyptológovia sa predbiehajú s novými nálezmi, informáciami a príbehmi jednotlivých panovníkov, sarkofágov a múmii. Egypt, to je nielen tajomná a fascinujúca história, ale komplexná krajina s prekrásnym koralovým morom, najväčšou riekou na svete a mixom kuchyne, národností a vôní. Prečo si ju nepozrieť od severu až na juh tak, ako sa patrí? Nasadnite na loď a nechajte sa plaviť Nílom so zastávkami po pamiatkach, na ktoré nikdy nezabudnete. Egypt nie je len Kleopatra!


1. Pyramídy v Gíze

Asi najväčší ťahák Egyptu. História vpísaná do stien jednotlivých pyramíd, či už tej najstaršej v Sakkare, kam sa ideme pozrieť najprv, alebo tých najväčších v Gíze. Toľko o nich počuť a nevidieť ich ako cestovateľ naživo? Majestátne pyramídy kúsok od hlavného mesta (Cheopsova, Rachefova a Menkaureova) nedajú spávať nejednému archeológovi, astronómovi a kedysi i vykrádačom hrobov. Opradené tajomstvami tisícky rokov staré ako svedkovia dávnej minulosti prastarej ríše synov boha Slnka tu stoja a pomedzi ťavy a koče ťahané koňmi čakajú na turistov. Po stopách Džosera v tej najstaršej v Sakkare (cca 2630 BC) či tých najväčších stojacich , ktoré ako jediné zo 7 divov sveta prežili až dodnes, sa vydávame z Káhiry. Známy architekt Imhotep bol vďaka týmto stavbám povýšený na božstvo. Preslávená Sfinga, najväčšia socha na svete vytesaná z jedného kusu kameňa, je už len čerešničkou na torte.

  • Pyramídy v Gíze
  • Pyramídy v Gíze
  • Pyramídy v Gíze
  • Pyramídy v Gíze
  • Pyramídy v Gíze
  • Pyramídy v Gíze

2. Káhira

Kráľovná Afriky. Mnohými cestovateľmi milovaná, inými zatracovaná a nenávidená ako jedno z najznečistenejších miest na svete. Úprimne? Káhira má všetko, čo pravý dobrodruh potrebuje. Históriu, pachy a vône, spleť uličiek a atmosféru. Stojí za návštevu. Najväčšie egyptské múzeum histórie preplnené historickými artefaktmi, kde môžete naživo obdivovať nielen majetky faraónov, ale i niektoré múmie. Najväčšia miestna mešita Mohameda Aliho z mramoru a alabastru je majstrovským dielom islamskej architektúry ako vystrihnutej z príbehov o Aladinovi. K tým sa priblížime ešte viac na miestnom prekrásnom bazáre v starej Káhire, kde sa spleťou uličiek pomotáte cez koberce, čarovne vyzerajúce lampy a svetlá. Orientálna rozprávka s príchuťou staroveku a vodných dýmok naživo s miestnou tureckou kávou na námestí.

Káhira
Káhira. Foto: Juraj Kordík

3. Níl

Samotný Níl ! Rieka životodarná a zároveň život berúca. Níl je najdlhšou riekou na svete – cez 6850 km.  V Egypte žije okolo 100 miliónov obyvateľov – 94% z nich žije popri Níle. Rieka preteká 11 krajinami a v roku 1970 bola na nej otvorená vtedy najväčšia priehrada na svete (dnes ju predbehla jedna v Číne), vzniklo tak jedno z najväčších umelých jazier na svete – Násirovo (podľa bývalého egyptského prezidenta). 40% pracujúcich ľudí v krajine sa živí poľnohospodárstvom, a to z celkovej rozlohy krajiny slúži na poľnohospodárske účely len niečo okolo 4% - všetko popri Níle. Takisto väčšina egyptských pamiatok leží popri Níle- od pyramíd po najväčšie chrámy. Takmer 40% tovaru v krajine sa preváža práve po Níle, no a krokodíl nílsky je jedným z najväčších na svete (južne od Asuánu žijú v rieke i hrochy). Níl je prosto fenomén!

  • Níl
  • Níl
  • Níl
  • Níl
  • Níl
  • Níl
  • Níl
  • Níl

4. Asuánska priehrada

Keď už sme pri tom Níle. Asuánska priehrada, vybudovaná v roku 1970, bola vtedy najväčšou na svete. V čase dostavania bola označená za najväčšie inžinierske dielo po pyramídach. Obrovský kolos regulujúci stav vody na Níle je druhou najväčšou stavbou svojho druhu na svete a v čase svojho vzniku i veľmi kontroverznou. Mnoho archeologických pamiatok bolo zaplavených, niektoré z nich (neuveriteľný Abú Simbel) boli presunuté na bezpečnejšie miesto, aby sa tak uchovali tisícročia histórie. Na druhej strane sa takto zabránilo povodniam, ktoré ročne pripravili o život množstvo ľudí i úrodu. Na druhej strane, reguláciou vody tu neprichádza tak potrebné výživné bahno a nánosy živín z južných oblastí, takže dnes Egypťania fertilizujú umelým hnojivom ako nikdy predtým. Keby však nebol Níl regulovaný, prinášal záplavy, občas sucho, a tým hlad a sucho.


5. Abú Simbel

Jedna z najdôležitejších, najznámejších a najpompéznejších pamiatok starovekého Egypta z 13. storočia BC v Núbijskej púšti nie ďaleko od Sudánu. 290 km od Asuánu, no keď si privstanete, môžete sa sem s nami vybrať. Miesto, kde pôvodne chrámy ležali, muselo byť zatopené pre stavbu priehrady. UNESCO sa ale postaralo o ich záchranu a časti chrámov rozrezali na obrovské bloky vážiace až 30 ton a presunulo ich o asi 200 metrov ďalej od pôvodného miesta na vyvýšenejšiu plochu. Prevoz mal stáť viac než 42 miliónov amerických dolárov a v roku 1968 po štyroch rokoch prác bol presun dokonaný. Ramzes II., jeden z najznámejších a najmocnejších panovníkov, dal toto dielo vystavať do skaly. 20 metrov vysoké kolosy panovníka boli uvítacou bránou do Egypta a impozantnosť mu dodáva astronomické riešenie rozloženia v chráme. Miestnosti a sochy v nich sú rozložené totiž tak, aby ich pri jarnej a jesennej rovnodennosti osvietili lúče svetla. Okrem chrámov pre Ramzesa II. Tu nájdeme i prekrásny skalný chrám pre jeho manželku Nefertari. Odmenou za skoré vstávanie vám bude neuveriteľný zážitok s prenádhernými reliéfmi vo vnútri.

Abú Simbel
Abú Simbel. Foto: Juraj Kordík

6. Luxor a Karnak

Žiadna návšteva Egypta by nebola kompletná bez Luxoru a Karnaku. Chrámové komplexy (kedysi známe pod menom Théby) na uctievanie trojice najvyšších bohov starovekého Egypta – Amona, Mut a Chonsu, sa skladajú z obrích stĺpov, sôch, obeliskov a stien. Počiatky stavieb sa datujú takmer do roku 2000 BC. Luxor a Karnak sú prepojené alejou sfíng s hlavami baranov, ktorá meria až 3 km. Karnacký chrám má najvyššiu stĺpovú sieň  na svete – poznáte ju z filmu o Indiana Jonesovi, nad obeliskami a dokonalosťou zachovaných reliéfov a hieroglyfov vám tu ostane rozum stáť. Veľkoleposťou sa pokojne vyrovnajú známejším pyramídam a pre mnohých sú možno ešte krajšie.

Karnak
Karnak. Foto: Juraj Kordík

7. Údolie kráľov a ďalšie chrámy

Počas plavby po Níle sa navštívi viacero chrámov. Každý je iný, symbolika a reliéfy hovoria o jednotlivých oblastiach života Egypťanov, či už o medicíne, bojoch, náboženstve, či božstvách. Chrámy ako Kom Ombo, Philae a Edfu sú atmosférické najmä podvečer pri západe slnka. Údolie kráľov s hrobkami faraónov a mocných leží neďaleko Luxoru hlboko v Lýbijskom pohorí. Nehostinné miesto s množstvom vykradnutých hrobiek. Tie, ktoré ale vykradnuté neboli ukážu moc, dôslednosť a bohatstvo vtedajších vládcov. Turistom sa toto miesto zapáčilo najmä vďaka objavu Tutanchamonovej hrobky, kde bol objavený poklad nevyčísliteľnej hodnoty. No a chrám kráľovnej Hatšepsut, panovníčky, ktorá vládla Egyptu celých 22 rokov v podobe muža, to je pohľadnica naživo.

  • luxor chrám
  • luxor karnak
  • luxor v egypte
  • luxor chrám
  • luxor karnak
  • luxor v egypte

8. Červené more

Ešte predtým, než sa stali plavby po Níle tak populárnymi, gro egyptského turizmu tvorili pobytové zájazdy na pobrežie Červeného mora známeho neuveriteľne čistou vodou, koralovými útesmi a morskou faunou, ktorú vidieť je snom každého šnorchlovača. Jedna z najkrajších vodných zoo pár metrov od vášho lehátka v letoviskách ako Hurghada alebo Sharm el Sheikh sú skutočnou oázou.

Podmorský svet v červenom mori
Podmorský svet v červenom mori. Foto: depositphotos.com

Plavba po Níle vám predstaví to najlepšie, čo Egypt ponúka. Počas roka si môžete vybrať z viacerých termínov so slovenským sprievodcom.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook