4 hodiny letu a ste v inom svete

Po štyroch hodinách letu sa ocitnete v inom svete. Fyzicky na inom kontinente, v inej kultúre, v inom časovom pásme, v inom teplotnom pásme. Pokým u nás je už poriadne chladno, Maroko je opantané príjemnou teplotou nad 20°C. Od polovice októbra do polovice marca je Maroko ideálnou destináciou za únikom do tepla so všetkým, čo k tomu patrí. Nepotrebujete víza, stačí si vybrať zájazd a užiť si ho.

Vedeli ste, že marocké pláže patria aktuálne k najvyhľadávanejším surferským spotom? FOTO: www.cestujemespolu.com

Na všetko reagujte úsmevom

Marocké kráľovstvo s viac ako 30 miliónmi obyvateľov vyznáva prevažne islam, napriek tomu patrí Maroko v tomto ohľade k jednej z liberálnejších moslimských krajín. Je tu bezpečne, chuťové bunky sa tu vybláznia a zároveň máte celý čas pocit, že ste niekde v ďalekej exotike. Turistov tu vítajú takmer na každom rohu, najmä vo väčších mestách. Keď však začujete vetu “Dnes je posledné vystúpenie Berberov, poďte za mnou, ukážem vám…” – zbystrite a slušne odmietnite. Rovnako reagujte aj na hašiš, ktorý vám ponúknu pomerne často. Ak nepomôže ani úsmev, pridajte mierne na hlase a máte pokoj. V Maroku na všetko reagujte s úsmevom. To platí najmä pri zjednávaní. Ak túto vlastnosť v sebe nemáte, nič sa nedeje – ak je však zjednávanie vašim druhým ja, Maroko sa zmení na vaše kráľovstvo.

Najznámejšie trhovisko Jemaa El Fna - objednajte si berberskú whisky v jednej z reštaurácií a vychutnajte si ten pohľad. FOTO: jemaa-el-fna.com

 

Zjednávanie patrí k lokálnej kultúre, môže trvať dlhé minúty a je vždy sprevádzané úsmevom. Ak sa vám niečo zapáči, spokojne začnite prvým návrhom na šialene nízkej cene (ak máte odvahu, začnite na 10 % z navrhovanej ceny). Svoje „vyjednávacie“ taktiky si vyskúšajte najprv na lacnejších drobnostiach – ideálne na úvod na taxikároch jazdiacich na žltých starých Mercedesoch a Daciach, ktoré majú bežne cez 800 000 najazdených kilometrov. Svoje ďalšie schopnosti zúročíte na jednom z najrušnejších námestí, ktoré jednoznačne musíte navštíviť.

Nech vás ani nenapadne brať si do Maroka jedlo

Všetky tie skvelé bagety a čerstvé pečivá, figy a datle, olivy a ovocné šťavy – to všetko máte vždy nablízku a hladovať určite nebudete. Práve naopak, pripravte si svoje chuťové bunky a ak ste fanúšikom bio/raw a všetkého podobného, tu sa môžete vyblázniť. K tomu tradičná kuchyňa plná čerstvej zeleniny a kvalitného mäsa. Toto všetko sa spája do jedného na námestí, ktoré sme vám pred chvíľou spomínali – najrušnejšie miesto sa volá Jemaa el-Fna (po našom “džama-l-fna”). Obrovské trhovisko štvorcového pôdorysu nemáte šancu minúť. Najmä v noci je to miesto, kde sa spájajú vône, chute a nočný život. Celé námestie je obklopené predajcami čerstvých štiav, vo vnútri nechýba rušný trh (keramika, kožené výrobky, falošné hodinky najrôznejších značiek, magnetky, lampáše…) či ulička s narvanými stánkami plnými jedla a to všetko je zaobalené v akejsi magickej atmosfére marockých vystúpení, vzývačov hadov, hudobných melódií z podivných nástrojov či opíc. Spomínate si na zjednávanie s úsmevom? Tu si môžete vyskúšať tú najvyššiu ligu.

Figy a datľe tu nájdete v tej najlepšej, originálnej chuti. FOTO: www.cestujemespolu.com

Typických jedál je v Maroku niekoľko, určite však okúste tajine – v typickej hlinenej kuželovitej nádobe bublocú uvarené zemiaky, zelenina a vynikajúca jahňacina alebo kuracinka. Existuje v niekoľkých variantoch a je jedno, ktorý si vyberiete, budete sa oblizovať.

Typický tajine - veľa zeleniny, mäsko, všetko dlho podusené, čerstvé a chutné. FOTO: www.cestujemespolu.com

Dirham je ako euro – len posuňte desatinnú čiarku

Maroko je jedna z mála krajín, kde vám ktorýkoľvek skúsený sprievodca môže so spokojným svedomím odporučiť zameniť si eurá na dirhamy priamo na letisku. Je tu ešte lepší kurz ako v ľubovoľnej zmenárni v centre miest či dedín. Ak vás na dovolenkách nebaví prepočítavať lokálnu menu, budete mať ďalší dôvod si Maroko zamilovať. Kurz dirhamu voči euro je približne 1:10. Takže stačí posunúť o jednu desatinnú čiarku a „ste doma“.

Nápojktorému sa nevyhnete...

...a na 90 % vám zachutí. Berberská whisky. Extra silný mätový čaj je prudko návykový, pretože je plný cukru. Silný čaj s mätou, ktorý bez aspoň troch riadne veľkých kociek cukru chutí horko, s cukrom však skvele. Za pár dirhamov si ho dáte všade. Doslova všade. Čím ste viac mimo centra, tým je lokálnejší a lepší. Určite si všimnete, z akej veľkej výšky ho Maročania nalievajú.

Berberská whisky - v menšom sklennom poháriku je silný čaj s čerstvými mätovými lístkami. FOTO: www.cestujemespolu.com

Magické stretnutie tradícií

História na každom rohu, spletité uličky, v ktorých sa stratíte v priebehu pár minút. Hlavne sa neľakajte a pokračujte v prechádzke - arabská, berbeská a francúzska architektúra sú prepletené akoby do jednej. Miestami krásne ornamenty, miestami výrazné farby. Každé mesto či dedinka je iná. Na maličké mešity a modlitebne narazíte skôr náhodne ako úmyselne, dnu vás však nevpustia. Často stretnete turistov, ktorí sa s mobilom v ruke snažia pomocou GPS pochopiť, kam sa to vôbec dostali. Vôbec sa týmto netrápte a nechajte sa viesť davom a svojim vnútorným pocitom.

Úžasné historické budovy tu nájdete na každom rohu. FOTO: www.cestujemespolu.com

Starobylé mesto je posiate tradíciami, sem-tam sa treba pre ne zohnúť.  FOTO: www.cestujemespolu.com

Očarujúce západy slnka

Pieskové duny, zazelenané hory aj pusté končiny. Cestou po Maroku zažijete všetko. Dokonca je to jedna z mála krajín na svete, kde sa v jeden deň môžete lyžovať (napr. na hore Toubkal) a v ten istý deň surfovať (napr. v hipsterskom Taghazoute). Čo však môžete zažiť očarujúce v Maroku každý deň a málokto vám to povie? Čarokrásne západy slnka. Ten moment, keď slnko na pár minút zlatou farbou zaleje všetko – od pláže až po prechádzajúce sa ťavy.


Prečítajte si aj: TOP 10 atrakcií v Maroku


Marocké tekuté zlato – nie je to ropa

Argánovník – ojedinelý strom, ktorý rastie takmer iba v Maroku (ešte v Alžírsku a Izraeli) a oblasti, kde rastie, sú dokonca pod patronátom UNESCO. Vďaka svojim pozitívnym vplyvom na ľudský organizmus je argánový olej, ktorý sa získava z plodov argánovníka, obľúbeným produktom v zdravotníctve a kozmetickom priemysle. Na jeden liter argánového oleja lisovaného za studena potrebuje výrobca viac ako 30 kg plodov! Navyše, zber a výroba sa realizujú výlučne ručne. Ak sa spýtate Maročana na ľubovoľné lieky alebo medicínu, hrdo vám odpovie: “Mne nič také netreba, máme predsa argánový olej.” Pre domácich je to všeliek, pre turistov jeden z najobľúbenejších darčekov z tejto exotickej krajiny.


Pripravená je pre vás široká ponuka poznávacích zájazdov a dovoleniek v orientálnom Maroku.