17 užitočných rád na cestovanie s dieťaťom

Chystáte sa tento rok na prvú dovolenku v trojici? Cestovanie s deťmi má svoje čaro, ale aj riziká, na ktoré treba myslieť. Skrátka už to nie je o tom, zbaliť sa do batoha a vypadnúť na víkend prakticky kamkoľvek. Na čo sa pripraviť a nezabudnúť, sme vám zhrnuli do nasledujúcich 17 tipov.

Ešte pred vycestovaním

1. Najdôležitejšie je plánovanie

Napíšte si zoznamy. Ako prvý zoznam úloh, čo treba ešte pred vycestovaním vybaviť, ako druhý samozrejme zoznam vecí, čo si treba pobaliť. Možno si poviete: „Prečo, písať trápne zoznamy, ako by som si nepamätala, čo potrebujem?“ No cestovná horúčka vie spraviť svoje a preto, je lepšie ak sa na cestu pripravíte s dostatočným predstihom.


2. Venujte pozornosť dokladom

Medzi úlohami, na ktoré netreba zabudnúť je kontrola cestovných dokladov a ich platnosti. V prípade cestovania po Európskej únii si dospelí vystačia s platným občianskym preukazom. Nezabúdajte však, že od roku 2012 platí úprava zákona podľa ktorej, každé dieťa pri ceste do zahraničia musí byť držiteľom platného cestovného pasu. Ak ešte pas nemáte, vybaviť ho viete na ktoromkoľvek Oddelení dokladov OR Policajného zboru, bez ohľadu na trvalý pobyt alebo bydlisko dieťaťa. Poplatky za vybavenie cestovného dokladu sa líšia v závislosti od termínu, na ktorý ho potrebujete mať pripravený – vybrať si môžete z lehoty do 2, 10 a 30 pracovných dní. Podrobné podmienky, pre vycestovanie s deťmi do tej ktorej krajiny, nájdete na stránke ministerstva zahraničných vecí  príp. jednotlivých veľvyslanectiev.

Cestovný pas
Cestovný pas. Foto: pixabay.com

3. Pri balení myslite na všetko

Ak balíte veci pre dieťa vezmite z každého niečo aj krátke aj dlhé pretože počasie sa vie všade zmeniť z minúty na minútu a deti na zmeny teplôt reagujú citlivejšie. Určite treba myslieť nielen na zmeny teplôt, ale aj na to, že sa deti zvyknú rýchlejšie zašpiniť. Netreba zabúdať ani na veci na spanie, pri najmenších deťoch je praktickým riešením spací vak, z ktorého sa dieťa neskope a je naň zvyknuté. Netreba zabudnúť ani na lieky pre dieťa  (sirup na stiahnutie prípadnej horúčky, sirup na kašeľ, kvapky do nosa na uvoľnenie dýchacích ciest, dezinfekcia, leukoplasty a iné).

Balenie kufra
Balenie kufra. Foto: pixabay.com

Zvážiť treba aj to, či si na dovolenku zoberiete kočík. Niektoré baby-friendly hotely majú k dispozícií kočíky, príp. vozíky, ktoré ocenia najmä viacpočetné rodiny s malými deťmi. Preverte si túto možnosť pri výbere dovolenky. Ak už si kočík zoberiete slnečník, pláštenka a clona  sú “must have”. Druhou možnosťou je ergonomický nosič prípadne šatka – výhodou sú voľné ruky a ak sú deti naň zvyknutú, tak blízkosť pri mame ich upokojuje. S balením plienok to príliš nepreháňajte, vo väčšine destinácií sa dajú zakúpiť za normálne ceny a vy ušetríte miesto v batožine.

Ak cestujete na dovolenku za slnkom treba dbať aj na ochranu citlivej detskej pokožky pred slnečnými lúčmi. Na trhu je množstvo opaľovacích prípravkov. Ak sa neviete rozhodnúť, ktorý je ten najlepší, môžete si naštudovať výsledky testovania opaľovacích krémov.

Test opaľovacích krémov

4. Celý svet v jednej taške

Osobitný priestor treba venovať pobaleniu príručnej batožiny. či už si zvolíte batoh, alebo prebaľovaciu tašku, netreba zabudnúť aj na:

  • obľúbené zdravé maškrty, ako napríklad detské sušienky, kukuričné chrumky, čerstvé ovocie, prípadne praktické cestovné kapsičky s ovocnou výživou, piškóty, a iné,
  • náhradné oblečenie, prípadné ďalšie vrstvy oblečenia, ponožky,
  • v prípade cestovania lietadlom s bábätkom tenká čiapka, ako ochrana pred klimatizáciou,
  • plienky, počet v závislosti od dĺžky cesty
  •  alfou omegou pri dlhších cestách sú vlhčené utierky a zídu sa aj prebaľovacie podložky a voňavé sáčky na plienky, pretože nikdy neviete kde budete prebaľovať a či bude na blízku kôš,
  • obľúbenú hračku „mojkáča“, v prípade väčších detí vlastný batôžtek.

5. Zábava na cesty

Batôžtek pre dieťa poslúži aj ako príručná batožina a môže ukrývať snack, obľúbenú hračku na zaspávanie alebo hračky, ideálne na cesty. Ide o rôzne magnetické hry, ktoré majú tú výhodu že držia pri hre pokope a nepostrácajú sa. Niektorí rodičia volia na zabavenie počas cesty tablety s nahranými rozprávkami, prípadne hrami – iní majú názor, že podobná elektronika deťom do rúk nepatrí, rozhodnutie je na vás. Skvelou zábavou na cesty sú aj knihy s nálepkami a omaľovánky.

Dieťa s obľúbenou plyšovou hračkou
Dieťa s obľúbenou plyšovou hračkou. Foto: pixabay.com

Cestujete lietadlom

6. Správny výber batožiny

Ďalšou, nemenej dôležitou úlohou, je výber kufra. Na trhu existuje už viacero značiek detských kufrov, ktoré myslia aj na dlhšie presuny strávené v letiskových halách. Väčšie detičky určite poteší, ak si budú niesť svoj vlastný batôžtek do ktorého si môžu pobaliť obľúbené hračky.

Dieťa s praktickým kufrom s kolieskami
Dieťa s praktickým kufrom s kolieskami. Foto: depositphotos.com

7. Radšej s časovou rezervou

Najdôležitejšie je zachovať pokoj a nestresovať sa zbytočne, preto odporúčame pri plánovaní príchodu na letisko, prestupov počítať s dostatočnú časovou rezervu, aby sa vaša cesta neskončila podobne ako vo filme Sám doma.


8. VIP boarding

Jedna z výhod cestovania s dieťaťom  je, že vás takmer všade uprednostnia. Do lietadla nastupujete zväčša ako “Priority boarding”. Check-in máte pre rodiny s deťmi čo je oveľa rýchlejšie a aj na pasovej kontrole vás zväčša vybavia v osobitnej kratšej rade.

  • letisko
  • lietadlo
  • letisko
  • letisko
  • lietadlo
  • letisko

Nezabudnite však, že na palubu lietadla si so sebou môžete vziať len minimálne množstvo tekutín, ktoré musia byť v malom balení s objemom maximálne 100 mililitrov. Všetky balenia musia byť umiestnené v jednom priehľadnom uzatváracom plastovom vrecku s maximálnym objemom 1 liter. Na palubu lietadla si ďalej môžete vziať tekutiny určené na použitie počas cesty, napríklad nevyhnutné tekutiny slúžiace na liečebné účely alebo na zvláštne stravovacie požiadavky, vrátane dojčenskej výživy. Každopádne pracovníci bezpečnostnej kontroly vás môžu požiadať o kontrolu ochutnávkou, či o predloženie dokladu o pôvode tekutiny.


9. Bassinet a miesto vpredu

Ak cestujete s bábätkom do jedného roka,  v lietadlách sa nachádzajú  mini postieľky nazývané baby bassinet, no býva ich v lietadle obmedzený počet, preto je ich lepšie čím skôr rezervovať zväčša zdarma. Tieto postieľky sú umiestnené v prednej časti lietadla. Ak teda cestujete s malým dieťaťom upozornite na to aj v cestovnej kancelárii, prípadne priamo v leteckej spoločnosti, pretože na tento účel sú práve miesta vpredu určené. Dôvod je prostý, viac priestoru, nástup/výstup medzi prvými a blízkosť personálu v prípade potreby.


10. Ako na tlak v ušiach?

Asi to poznáte aj samy, že pri vzlietnutí i pristávaní uši zvyknú zaľahnúť, niektorých aj bolieť. Snažte sa preto ušká detí ochrániť – v prípade menších detí pomôže cmúľanie cumlíka, u väčších detí žuvačka.

Hrajúce sa dieťa počas letu
Hrajúce sa dieťa počas letu lietadlom. Foto: depositphotos.com

11. Neriešte ostatných

Pri cestovaní sa vždy stane, že súčasťou posádky je nejaký mrzút, ktorý bude prevracať očami nad tým, že dieťa zaplače, alebo sa zašpiní... Nevšímajte si to. Dieťa nervozitu vycíti a bude plakať ešte viac. Žiadny rodič by nemal mať pocit, že sa musí ospravedlniť za prirodzené správanie svojich detí. Samozrejme v lietadle, robíte to, čo môžete, aby ste ho udržali v pokoji a tichu.


Cestujete vlakom

12. Prechádzky dovolené

Pre rodiny s deťmi azda najideálnejšia forma cestovania, aspoň na dostupné trasy. Možnosť po vlaku sa poprechádzať dostatok miesta na nohy, i batožinu. A aj deti si cestu vlakom užívajú, ak majú menej ako 6 rokov dostanú aj špeciálny detský lístok od sprievodcu. Oceniť môžete, že vo väčšine vlakov sa nachádza vozeň pre rodiny s deťmi – vozeň s vyzdobenými kupé, v ktorom nájdete aj hrací stôl na človeče a deti si nájdu počas cesty aj nových kamarátov.

VIDEO: Cestu detským vozňom si vyskúšala aj obľúbená detská speváčka Fíha Tralala

Cestujete autom

13. Pohodlná a kvalitná

Pri ceste autom je najdôležitejší výber vhodnej, pohodlnej a bezpečnej autosedačky. Vo väčšine krajín je autosedačka povinnou výbavou, ak cestujete s dieťaťom, a preto treba jej výberu venovať čas a naštudovať si potrebné parametre, prípadne výsledky testovaní autosedačiek.

Deti v autosedačkách
Deti v autosedačkách. Foto: depositphotos.com

14. Rozprávky do auta

Väčšina detí pri ceste autom zaspí, ak to vaše nie je tento prípad, tak okrem vyššie spomínaných hračiek na cesty sa môžete pokúsiť upokojiť/uspať ho aj vy. Čítaním rozprávok, alebo v prípade, že vám čítanie počas cesty nerobí dobre, tak počúvaním nahratých rozprávok z rádia.


15. Tienidlá do auta

Ak plánujete dlhšiu cestu autom počas sparných dní, tak okrem klimatizácie sú nevyhnutnou výbavou aj tienidlá na okná, ktoré sú k dispozícii v rôznych obľúbených detských vzoroch.


Po návrate z dovolenky

16. Fotospomienky

V dnešnej digitálnej dobe, keď máme v mobile tisíce fotiek a roky spomienok, už tlač fotografií takmer vyšla z módy. No existuje viacero spôsobov, ako si fotospomienky zvečniť využitím rôznych aplikácií, ktoré vedia fotografie stiahnuť z telefónu, alebo z vášho instagramu a vy už len vyklikáte, čo áno, čo nie a vyberiete si formu – plagáty, obrazy, fotoknihy, alebo kreatívne fotografie. Výber je už na vás, veď deti sú malé (a milé) len raz.


17. Pamiatky na cestu

Väčšie deti si z každého výletu niečo radi prinesú –  výber suveníru je len na vás. Rozhodnete sa zbierať tradičné magnetky, bábiky alebo plyšových macíkov? Takáto milá rodinná tradícia nielen poteší deti, ale aj vám uľahčí výber darčeku, napríklad pri návrate so služobnej cesty.

  • suveníry matriošky
  • suveníry kamene
  • suveníry
  • suveníry matriošky
  • suveníry kamene
  • suveníry

Najdôležitejšie je zachovať si pokoj, pretože rovnica (s)pokojná mama = (s)pokojné dieťa väčšinou platí. Veríme, že sme vám týmito užitočnými tipmi ako cestovať s deťmi pomohli a želáme pohodovú dovolenku.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook