10 tipov na výlety v okolí Bratislavy, o ktorých vie len málokto

Keďže bol pre pandémiu značne obmedzený pohyb za hranice, či okres, stali sa z mnohých cestovateľov, turisti poznávajúci krásy Slovenska. A tak sa často stalo, že na známych výletných miestach bolo zrazu akosi tesno. Ak aj vy neustále striehnete po menej frekventovaných, zato však očarujúcich miestach, kde by ste strávili pár pekných chvíľ v prírode, prinášame vám zopár tipov kam v okolí Bratislavy vyraziť a necítiť sa pritom ako v supermarkete.

1. Malá Baňa

Dychtíte po očarujúcom výhľade, no na náročnú turistiku do veľhôr si netrúfate? Poznáme miesto, ktoré je pre vás ako stvorené. Ak ste z hlavného mesta, či blízkeho okolia, určite navštívte Malú Baňu. Dorazíte sem po zhruba 45 minútach chôdze račianskym lesom. Jeho atmosféra je priam magická. A navyše, túto trasu zvládnu aj vaši najmenší. Na vrchole sa týči majestátny kríž. Ak budete mať chuť na opekačku, nájdete tu aj táborisko a dokonca takú raritu, ako samoobslužný bufet. V drevenej bedni nájdete pivo, či iné drobné občerstvenie.


Ako sa sem dostanete?

Úplne jednoducho. Ideálnym východiskom je amfiteáter v Rači, od ktorého vás priamo na cieľové miesto povedie označený turistický chodník.

Malá baňa
Výhľad a kríž na vrchole Malej Bane. Foto: CK SATUR

2. Rozhľadňa Veľká Homoľa

Takmer ako z vtáčej perspektívy si môžete pozrieť Malé Karpaty aj z rozhľadne Veľká Homola. Po hodinovej túre s prudším výstupom od Zochovej chaty vám výhľady z nej budú zaručenou odmenou. Vrch rozhľadne čnie nad okolité kopce a je korunovaný drevenou 20,4m vysokou konštrukciou. Kam všade z rozhľadne dovidíte? Za ideálneho počasia budete môcť rozpoznať hrebeň Malých Karpát, Považský Inovec, Tribeč, Ftáčnik, Veľkú Fatru či dokonca rakúske Alpy. Ak by vám predsa nebolo dosť, kúsok od rozhľadne sa nachádza skalný útvar Traja jazdci. Tieto impozantné vápencové bralá vás isto očaria svojou charakteristickou farbou. Sú skvelým miestom nielen na odpočinok a táborenie počas dlhších túr, ale tiež núkajú niekoľko pohľadov na širšie okolie.


Ako sa sem dostanete?

Výlet na Veľkú Homoľu môžete podniknúť zo Zochovej Chaty, čo je najbližší východiskový bod alebo z Modry, z Harmónie, prípadne z Pezinka. Túra je technicky nenáročná až na strmšie stúpanie v závere.

Veľká Homoľa
Rozhľadňa Veľká Homoľa. Foto: CK SATUR

3. Rozhľadňa Kukla

O niečo menšia, zato určite nie menej zaujímavá rozhľadňa je rozhľadňa Kukla. Má výšku 12 metrov a poskytuje čarovný výhľad na hrad Červený kameň a okolité lesy. Navyše cestou k nej môžete objaviť veľa zaujímavých miest a skalných útvarov. Výstup na rozhľadňu je skôr pre odvážnejších, tí čo preferujú naozaj „pevnú pôdu pod nohami“ by drevenú konštrukciu s rebríkmi nemuseli považovať za bezpečnú.


Ako sa sem dostanete?

Na Kuklu sa hravo dostanete z obce Píla, Modra, či Červený Kameň. Túra trvá približne 2,5 hodiny a zvládnu ju dokonca aj deti.


4. Korzo Zálesie

Ak ste z Bratislavy a okolia, tak o tomto mieste ste už zrejme počuli, prípadne ho už aj navštívili. Drevená konštrukcia tiahnuca sa pobrežím Malého Dunaja, ponúka možnosti vodákom, cyklistom, aj peším návštevníkom. Máte možnosť relaxovať korzovaním po drevenom móle priamo ponad hladinou Malého Dunaja, splavovať rieku na člne či kajaku, či len tak relaxovať na jednej z lavičiek umiestnených priamo na spodnej časti móla a pozorovať okolitú prírodu. Ak budete mať chuť, vylezte na Záleský Maják, ktorý vám poskytne rozhľad na vodnú plochu, lužný les a predstaví jeho obyvateľov. Pomyselnou vstupnou bránou na Korzo je malý amfiteáter, ktorý bude v budúcnosti dejiskom rôznych kultúrnych podujatí. V krátkom čase je dokonca plán aktívne prepojiť toto miesto s cyklo a pešími trasami v okolí. 


Ako sa sem dostanete?

Na výlet k drevenému mólu odporúčame využiť bicykel, prípadne ho spojiť so splavom po Malom Dunaji. Ak vyrážate z Bratislavy môžete využiť aj prímestskú autobusovú dopravu (linka 610). Na dokonalé poznávanie prírody Malého Dunaja môžete spojiť návštevu Korza aj s inými zážitkami v okolí.

Korzo
Korzo Zálesie. Foto: CK SATUR

5. Rozhľadňa Hniezdo a Bobrí hrad

Pokiaľ premýšľate nad rýchlym výletom, zavítajte do dedinky Malinovo, 15 kilometrov od Bratislavy. V tesnej blízkosti Malého Dunaja sa tam nachádza rozhľadňa Hniezdo. Prečo hniezdo? Nevysoká rozhľadňa medzi stromami skutočne pripomína hniezdo. Z tohto pekného miesta získate v 7 metrovej výške rozhľad priamo na Malý Dunaj. Cesta sem vedie priamo k rozhľadni vedie cesta po náučnom chodníku, ktorý nesie meno “Na dobrej stope“. Chodník začína za miestnym cintorínom. Prechádzka je veľmi príjemná a oddychová, žiadna náročná túra. Ak budete mať chuť, môžete pokračovať popri vode k Bobriemu hradu, z ktorého budú mať radosť hlavne tí najmenší.


Ako sa sem dostanete?

V obci Malinovo vyrazte po Cintorínskej ulici smerom k cintorínu a ku Kaplnke sv. Juraja. Tesne za kaplnkou sa táto ulica rozdvojuje. Nepokračujte rovno, ale odbočte doľava a choďte takmer na koniec ulice. Keď narazíte na križovatku so Školskou ulicou, zaparkujte na okraji cesty a ďalej už pokračujte peši.

  • Rozhľadňa Hniezdo a Bobrí hrad
  • Rozhľadňa Hniezdo a Bobrí hrad
  • Rozhľadňa Hniezdo a Bobrí hrad
  • Rozhľadňa Hniezdo a Bobrí hrad
  • Rozhľadňa Hniezdo a Bobrí hrad
  • Rozhľadňa Hniezdo a Bobrí hrad

6. Rozhľadňa vo Svätom Jure

Stačí iba pár minút jazdy autom z hlavného mesta a ocitnete sa akoby v inom svete. Privíta vás kúsok talianskeho Toskánska, kde priamo medzi vinice, pribudla rozhľadňa a vinohradnícky skanzen. Rozhľadňa vo Svätom Jure je síce nižšia ako jej, vyššie spomenuté predchodkyne, ale dokonale zapadá do okolia. Nenápadná a nízka kamenná stavba, má menej ako päť metrov, no vďaka svojej polohe na kopci poskytuje dostatočný výhľad. Pod rozhľadňou sa nachádza malý domček, ktorý je súčasťou vinohradníckeho skanzenu (vo výstavbe) a v ktorom sa môžete ukryť v prípade zlého počasia.


Ako sa sem dostanete?

Rozhľadňa je ľahko dostupná a vybrať k nej sa môžete peši, na bicykli alebo aj autom. Priamo pri nej nie je vybudované žiadne parkovisko, preto odporúčame zaparkovať v obci a vybrať sa k rozhľadni peši alebo na bicykli. Zaparkovať môžete napríklad na začiatku ulice Bratislavské záhumenice a odtiaľ to budete mať k rozhľadni asi 15 minút peši do kopca. Keď sa dostanete na najvyšší bod panelovej cesty, odbočte doprava.

Rozhľadňa vo Svätom Jure
Rozhľadňa vo Svätom Jure. Foto: CK SATUR

7. Hrad Biely Kameň

Ďalšia nenáročná túra, či skôr prechádzka  sa začína v jednom z malokarpatských vinohradníckych miest Svätý Jur. Ranogotický hrad Biely Kameň postavili miestni zemepáni ako ochranu pred vpádmi nepriateľských vojsk. Dnes sa z neho zachovali len ruiny. Prechádzka lesom je priam magická a veríme, že pozitívnu energiu načerpá nejeden z vás.

Pri zrúcanine sa nachádza hneď niekoľko ohnísk a drobné posedenie, rodiny s deťmi či partie kamarátov si tu preto môžu vychutnať spoločne strávený čas aj opekaním. Cestou sa určite zastavte aj v mestečku Svätý Jur, očarí vás jeho pokoj a malebné uličky.


Ako sa sem dostanete?

Dostanete sa k nemu po 30 minútach stúpania po náučnom chodníku, ktorý vedie lesom po žltej turistickej značke.

hrad Biely Kameň
Zrúcanina hradu Biely Kameň. Foto: CK SATUR

8. Príjemné hojdanie v Hamuliakove

Príjemné miesto so štebotom vtákov, plavba na plti, hojdačka, a na záver chutné pivko či kávička? Toto všetko na vás čaká, ak sa vyberiete do Hamuliakova. Cesta k tejto atrakcii na brehu ramena Malého Dunaja nie je úplne jednoduchá, o to viac vás poteší drevený rebrík siahajúci do koruny vysokánskeho stromu a výhľad. Hneď pod rozhľadňou zo stromu visí hojdačka, na ktorej si zalietate ponad hladinu. Po ľavej strane je pri brehu zakotvená plťka, ktorou sa dá „ručne-stručne“ previesť na druhú stranu a vybrať sa späť smerom ku kaviarni. Počas cesty sa pred vami ocitne pozorovateľňa vtáctva - štebot operencov je tu naozaj výdatný a najmenší výletníci, tak budú mať možnosť dozvedieť sa viac o okrídlených obyvteľoch Dunaja.


Ako sa sem dostanete?

Na výber máte dve možnosti – na bicykli alebo peši. Keď pôjdete na bicykli, stačí, keď zídete z cyklo cesty smerom ku Cafe Dunaj. Keď sa rozhodnete ísť peši, najprv sa musíte k miestu dostať čo najbližšie, pravdepodobne autom a najjednoduchšie bude, keď si do navigácie zadáte Cafe Dunaj a pôjdete podľa nej. Auto sa dá následne zaparkovať buď v dedine alebo tesne pri kaviarni, kde je provizórne parkovisko a rampa. Od kaviarne pokračujte ďalej po chodníku popri vode a za asi 20 minút, ste tam.

  • Hamuliakovo
  • Hamuliakovo
  • Hamuliakovo
  • Hamuliakovo
  • Hamuliakovo
  • Hamuliakovo
  • Hamuliakovo
  • Hamuliakovo

9. Pánova lúka

Ak ste dostali chuť na malý piknik, no najskôr chcete nohám dopriať pár kilometrov, odporúčame vám menej frekventované miesto v Malých Karpatoch - Pánovu lúku. Dominantou tejto lúky je veľký strom, ktorého tieň oceníte najmä v letných mesiacoch. Čaká tu na vás drevený prístrešok, niekoľko ohnísk a lavičiek. Miesto je ideálne na grilovačku s rodinou, či priateľmi, loptové hry, či útek od stresu a zhonu hlavného mesta.


Ako sa sem dostanete?

Vedie naň strmšia trasa naprieč vinicami, alebo menej strmá po značenom lesnom chodníku. Obidve z mestskej časti Rača. Asi po hodine šliapania sa dostanete do cieľa vašej cesty.

Pánová lúka
Altánku na Pánovej lúke. Foto: CK SATUR

10. Vinice, sysle a Štefánikova Mohyla

Krásny výlet na bicykli môžete zažiť v príjemnom prostredí lemovanom vinicami s výhľadmi na Malé Karpaty. Celá magistrála má niekoľko úsekov a vedie mimo hlavných mestských ťahov. Je preto vhodná aj pre rodiny s deťmi. Vyraziť môžete z Rače, Vajnor, Svätého Jura, či Čiernej Vody. Pričom ak vyrazíte z Rače, či Svätého Jura, čaká vás nádherná jazda naprieč vinicami.

vinice
Vinice na severovýchode Bratislavy. Foto: CK SATUR

Na rozchodníku Vajnor a Sv. Jura, kam vás cesta dovedie, si môžete dať odpočinok pri Pustom Kostolíku, kde máte možnosť odložiť si bicykle a spraviť si napríklad malý piknik. Vo Vajnoroch si v Parku pod lipami môžete dopriať čapované pivo, alebo kofolu. Táto trasa vedie popri Šúrskom lese a Jurskom rybníku. Len málokto vie, že v Panónskom háji sa nachádza malá drevená kaplnka. Ak budete mať cestou do Vajnor chuť na malú obchádzku, určite sa choďte na ňu pozrieť. Celá cyklotrasa je bohatá na takzvané „kešky“, čo ocenia najmä fanúšikovia populárnej hry Geocaching.

mohyla
Mohyla M. R. Štefánika. Foto: CK SATUR

Ak si trúfate na dlhšiu trasu, môžete sa priamo popri Šúrskom kanáli vydať do Chorvátskeho Grobu, či do Ivanky pri Dunaji. V Ivanke pri Dunaji navštívte Mohylu generála Milana Rastislava Štefánika, pamätné miesto, kde sa zrútilo jeho lietadlo. Práve na tomto mieste žije aj najväčšia kolónia sysľov na Slovensku. Ak sa vám podarí, zahliadnete ich, ako sa vystrkujú z jednej nory a prebehujú do druhej. A napokon sa máte možnosť previesť popri letisku a pozorovať pristávajúce lietadlá. Najmä pri západe slnka má toto miesto osobité čaro.

Bonus: Plavba po Dunaji

Nebaví Vás turistika ani história a stále neviete kam ísť v okolí Bratislavy? Ideálnou voľbou je plavba po DunajiVyhliadkové lode Vás prevezú buď popod bratislavské mosty, alebo si môžete vybrať plavbu na Devín, do Čunova, Čilistova či Gabčíkova. Takúto plavbu bezpochyby ocenia aj Vaše ratolesti.

Chcem sa plaviť po Dunaji
výhľad na Dunaj
Výhľad na Dunaj z paluby lode. Foto: LOD.sk

Nech sa rozhodnete akokoľvek, veríme, že našim článkom sme vás inšpirovali k novým zážitkom a na nové miesta sa vyberiete hneď ako to počasie dovolí.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook