10 faktov, ktoré prekvapia aj stálych návštevníkov Dubaja

Ak sa Spojené Arabské Emiráty stali vašou obľúbenou exotickou destináciou, pravdepodobne poznáte všetky známe atrakcie či príjemné pláže. Možno si však pri najbližšej návšteve spomeniete na týchto pár zaujímavostí, ktoré vám váš pobyt v oáze na púšti spríjemnia.

Ceny ako stvorené na vyjednávanie

Ruku na srdce: mnoho z nás putuje do Dubaja práve za nákupmi. Ak túžite po unikátnom šperku, a rozhodujete sa medzi tým, či navštívite Gold Souk v Starom Dubaji, v Dubai Mall-e či samostatne stojacom Gold and Diamond parku, možno vás poteší, že výber miesta nie je až tak dôležitý. Hlavnú rolu zohrávajú vaše schopnosti “zjednávať”. So šarmom a nadšením sa možno dostanete na polovičku pôvodnej ceny.

  • Dubai Gold Market
  • Dubai Mall
  • Dubai gold
  • Dubai Gold Market
  • Dubai Mall
  • Dubai gold

Ministerstvo šťastia

Cítite sa v Dubaji spokojnejšie, než doma? Emiráty predstavujú jedinú krajinu na svete, ktorá sa môže pochváliť zvláštnou inštitúciou. Ministerstvo šťastia má za úlohu vylepšovať kvalitu života v SAE, a  jeho šéfka, pani Ohood Al Roumi, tvrdí, že šťastie je vážna vec. :)

Šťastní turisti
Šťastní turisti. FOTO: archív CK SATUR

Ťavie mlieko

Počas pobytu v Dubaji budete mať určite možnosť ochutnať výrobky z ťavieho mlieka – čokoládu, či dokonca kávu s ťavím mliečkom. Možno vás bude motivovať aj fakt, že ťavie mlieko obsahuje mnohonásobne viac minerálov a vitamínov než kravské mlieko, a okrem mnohých blahodarných účinkov je na ňom zaujímavé i to, že nabudzuje imunitný systém a pomáha i v prevencii voči cukrovke.

ťavy
Ťavy. FOTO: archív CK SATUR

„Starý-dobrý“ osobný kontakt

V porovnaní s Európskou úniou je tovar, zakúpený v SAE, vo veľkej nevýhode. Záruka naň platí len šesť mesiacov. Zvláštnosťou je i slabá úroveň e-shopov či všeobecne webstránok; k väčšine relevantných informácií sa dopátrate telefonicky alebo osobne.


Na čo poslúži lanko od ťavy?

Ak vás upútal odev miestnych mužov, možno ste si všimli, že pokrývka hlavy (gutra) je upevnená akýmsi povrázkom. Ten sa nazýva agal, a v minulosti slúžil na priviazanie tiav.

Miestny muž v tradičnom odeve
Miestny muž v tradičnom odeve. FOTO: archív CK SATUR

Umenie na všetky spôsoby

Dubaj prekvitá, a dopĺňa aj prázdne miesto, ktoré kedysi predstavoval nedostatok kultúry a umenia. Popri fenomenálnom otvorení opery ponúka emirát mnohé iné formy umeleckého zážitku – literárny festival, či množstvo galérií v niekdajšej industriálnej štvrti (Al Serkal Avenue).


EXPO 2020

Dubaj sa mení priamo pred očami návštevníkov. Zatiaľ, čo teraz prejde emirátom okolo 10 miliónov turistov. Očakáva sa, že práve počas konania Svetovej výstavy EXPO to bude okolo 25 miliónov. Tak ako je už pre Dubaj obvyklé - dubajské EXPO bude mať viacero prvenstiev. Má byť doposiaľ najväčšie, prvé v regióne Stredný Východ a zároveň prvé v arabskom svete.

  • expo
  • expo
  • expo
  • expo
  • expo
  • expo

Metro bez šoféra a žuvačiek

Väčšina ľudí sa v Dubaji prepravuje taxíkmi. Ak dostanete chuť vyhnúť sa večným dopravným zápcham, skúste električku v časti JBR, alebo metro, ktoré efektívne prepája celé mesto. Vlakové súpravy sú plne automatizované, a prevádzkované bez vodiča. Pozor však na zákaz konzumácie jedla a pitia. Revízor vás bude pokutovať aj za žuvanie žuvačky.


Hudba blízkej budúcnosti

Už v roku 2018 majú začať v Dubaji premávať špeciálne taxíky, ktoré by mali odľahčiť premávku. Drony bez šoférov - našli by ste na takúto cestu odvahu?


My sme tu doma

Podľa neoficiálnych údajov žije a pracuje v Emirátoch približne dvetisíc Slovákov, každú jeseň sa dokonca koná česko-slovenský jarmok. Dubaj je zjavne destináciou, v ktorej by si mnohí z nás vedeli predstaviť i “predĺženie” pobytu.

Mesto plné prekvapení aj naďalej vzbudzuje zvedavosť. Dovolenka v Dubaji je totiž zárukou toho, že o rok na vás budú čakať ďalšie a ďalšie novinky, ktoré nemožno uzrieť v iných kútoch sveta.

Odhaľte ďalšie prekvapenia, čo si pre Vás Dubaj pripravil a navštívte niektorý z hotelov v ponuke CK SATUR.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook