10 dôvodov, prečo vám návšteva Indie zmení život

Štvrtina planéty sa "tisne" v jedinom štáte. Do Indie sa ľudia ísť boja alebo po nej túžia. A aký je to pocit, keď už ste Indiu navštívili? Zmení vám to pohľad na život. India je iná - krásna, očarujúca, smradľavá, rozmanitá, chudobná, nevšedná. Prečo by ste Indiu mali vidieť?

1. India je obrovská

29 indických štátov v siedmych teritóriách, v ktorých býva spolu 1,5 miliardy ľudí. Najväčším zamestnávateľom v Indii (ale aj celkovo vo svete) sú práve indické železnice. Každý kút Indie chutí inak, vyzerá inak a správa sa inak. Na juhu sú chute prehnane pikantné, na severe si užijete pokoj pri šálke čaju. India je tak rozmanitá, ako je obrovská. Chcete prejsť a spoznať celú krajinu? Pol roka vám na to stačiť nebude.

Jama Masjid
Jama Masjid. FOTO: cestujemespolu.com

2. Nechajte svoje chuťové bunky vstúpiť do raja

Ochutnávať nové jedlá patrí asi k najlepším veciam na cestovaní. Ak ste vegetarián alebo vegán, na Slovensku si vaše chuťové bunky asi veľmi neužijú. Zoberte ich do Indie - 70% jej obyvateľov sú vegetariáni. Neobťažujte sa s čítaním menu, jednoducho ukážte na jedlo na najbližšom stole, ktoré sa vám zapáči. Domáci sú na to zvyknutí. A potom príde príval chutí. A nie, nie je to len curry - koreniny, zmesi bylín a najrozmanitejších chutí pospájané do nekonečných kombinácií. A samozrejme platí - tam, kde uvidíte veľa domácich, tam je najlepšia kuchyňa.

vegetariánske jedlo india
Vegetariánske jedlo. India. FOTO: cestujemespolu.com

3. Staroveké tradície, guru-ovia a šarlatáni

Jóga, meditácie, budhizmus, hinduizmus - ak hľadáte odpovede na životné otázky, v Indii ich (možno) nájdete. V Rišikéši, kde posvätná rieka Ganga steká z hôr a je ešte čistá, objavíte raj jógy. Na každom kroku ľubovoľnou svetovou stranou objavíte nádherné hinduistické chrámy, ašramy a ešte viac guru-ov, šarlatánov či procesií, ktoré sa držia starovekých tradícií. India je tradíciami lemovaná a je len na vás, či sa vydáte ich spoznávať do jedného z troch posvätných miest - Haridwaru, Rišikéšu a Varanasi.

kvety
Kvety. India. FOTO: cestujemespolu.com

4. Čas tu plynie inak - raz extrémne rýchlo, raz extrémne pomaly

Koľko trvá 300 km cesta vlakom na Slovensku? Približne 3-4 hodinky. V Indii to môže byť spokojne aj 5x viac. Autobusom ani nehovoriac. Na druhej strane, keď ide o pracovný výkon, až s neverou v očiach zistíte, aký sú Indovia zruční, rýchli a výkonní.

plavba loďkou india
Plavba loďkou. India. FOTO: cestujemespolu.com

5. Jeden z milióna (pardon, z miliardy)

Ľudský život tu má akosi inú hodnotu ako v západnom svete. Slovné spojenie "mať široké lakte" tu má iný zmysel - doslovný. Zbehnite sa pozrieť na prvú vlakovú stanicu a zistíte, čo to znamená tlačiť sa v rade na lístky - rady tu slúžia na to, aby ste sa predbiehali. Hľadáte rikšu, s ktorou by ste sa odviezli z trhu späť na ubytovanie? Zväčša ich nájdete hneď niekoľko, ak nie desiatky. V Indii je akosi všetkého veľa a ešte viac.

jedáleň Langar
Pohľad do jedálne pre chudobných - Langar v meste Amritsar. FOTO: cestujemespolu.com

6. Špina, trúbenie a ekológia

Mnoho ľudí hovorí, že keď vystúpite v Indii, ovalí vás obrovský smrad. Nie je to úplne pravda. Áno, nie je to žiaden príjemný prímorský vzduch, ale nie je to nič hrozné. To, čo však každého Slováka v Indii určite šokuje, je množstvo špiny a odpadu - všade. Ekologické zmýšľanie je tu na druhej (ak nie tretej) koľaji. V dvoch najväčších indických mestách, v Bombaji a Dillí vás ohluší neutíchajúci orchester automobilového trúbenia. Všade je hlučno a plno. Až po návrate domov si uvedomíte, aký pokojný život si tu na Slovensku vedieme.

odpadky india
Odpadky. India. FOTO: cestujemespolu.com

7. Jedlo bez príborov

K obľúbenému thali a ostatným jedlám typicky nedostanete žiaden príbor. Indovia jedia holými rukami. Ajurvédske texty hovoria, že každý náš prst na ruke je prepojením na jeden z piatich elementov. Indovia tvrdia, že predsa príbor nepotrebujú. A logika im dáva tiež za pravdu - vidlička má štyri "zuby", prstov na ruke máme však päť. Lyžičku spojením prstov ľahko napodobíme tiež. A príborový nôž v Indii netreba, jedlo je zväčša vegetariánske. Neznamená to, že príbor v Indii nedostanete, len si ho niekedy musíte vypýtať. Na druhej strane, skúste to - po pár dňoch prídete na to, že jesť prstami je veľmi praktické.

Najznámejšie lassi (Blue lassi) z mestečka Varanasi.
Najznámejšie lassi (Blue lassi) z mestečka Varanasi. FOTO: cestujemespolu.com

8. Priemerná mzda? 7x menej ako na Slovensku

Oficiálne čísla hovoria, že priemerná mzda v Indii je v prepočte približne 150 eur mesačne. Keď sa zarozprávate s ktorýmkoľvek z domácich (ktorí mimochodom vedia všeobecne vcelku slušne po anglicky) zistíte, že pravda je niekde inde. Oficiálne je síce stanovená minimálna mzda pre najnižšiu pracujúcu triedu (napr. vodiči tuk-tukov) na úrovni 2 eur na deň (tzn. 40 eur na mesiac), ale často tí najchudobnejší nemajú ani toľko.

Jazda rikšou
Jazda rikšou v Indii. FOTO: cestujemespolu.com

9. Za peniaze si šťastie nekúpite

Je jedno, či cestujete s pár eurami vo vrecku alebo patríte k cestovateľom, ktorí si radi doprajú luxus. Už po prvých krokoch v Indii pochopíte, že tu si šťastie za peniaze nikto nekúpi. Chudoba je tu na každom rohu - žobráci, vyhladované matky s deťmi, tí najstarší ležiac na uliciach, lebo nemajú kde ísť. Ľudské bytosti všetkých vekových kategórii sa prehrabávajú medzi odpadkami, len aby mali čo jesť. Pohľad na chudobných ľudí Indie vás hlboko zasiahne a donúti zamyslieť. Najmä v momente, keď vám ten chudobný Ind cestou vlakom ponúkne časť svojho jedla.

Taj Mahal
Majestátny Taj Mahal a deti hrajúce sa v jeho tieni pri západe slnka. FOTO: cestujemespolu.com

10. Na každom rohu objavíte niečo nečakané

Viete čo je kabbadi? Najvyššiu ligu tohto športu pozerá priemerne cez 400 miliónov ľudí, čo je mimochodom viac ako žije v Európskej únii. Že ste o tom nepočuli? Nevadí. Vedeli ste napríklad, že pokuta za jazdenie na streche metra je 50 rupií (menej ako euro) - ak však budete blokovať dvere metra, hrozia vám štyri roky väzenia? A že kravy nájdete všade - na prechode pre chodcov, na diaľnici, aj v tých najužších uličkách?

krava
Krava. India. FOTO: cestujemespolu.com

V Indii vás toho prekvapí veľa, avšak s o to väčšími zážitkami sa vrátite späť k priateľom. Ak chcete Indiu spoznať na vlastnej koži, pozrite si ponuku našich poznávacích zájazdov.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook