Vydajte sa za objavovaním „Bieleho domu“, Casablancy na pobreží Atlantiku

Vkĺznite do sveta na rozhraní európskej elegancie a arabskej klasiky, ktorý sa už z diaľky javí s prísľubom marockého rozprávkového bohatstva. Filmová Casablanca vás očarí svojou veľkoleposťou a pritiahne pozornosť vďaka svojim architektonickým skvostom.

Existuje nespočetné množstvo dôvodov, prečo navštíviť Maroko a spoznať jeho tajomstvá cez kráľovské mestá, farebné trhoviská, zasnežené hory a nekonečnú saharskú krajinu. Naviac Casablanca ponúka modernú a štýlovú marockú atmosféru, ktorú môžete spoznať aj na našom poznávacom zájazde. Vtedy nikto nemohol predvídať, že toto územie bude jedného dňa dôležitým medzinárodným centrom.

Moderná Casablanca. Foto: visitmorroco.com

„Biely dom“ pri Atlantiku

Keď sa začiatkom minulého storočia začali šíriť chýry o vzniku moderného mesta, ktoré stavali Francúzi, začalo sem prúdiť veľa návštevníkov spoznávajúc africké mesto nesúce španielsky názov Casablanca, teda „Biely dom“. A práve Francúzi mu vtisli široké ulice lemované palmami, krásne budovy nesúce kráľovskú eleganciu a príjemnú pobrežnú promenádu, kde aj dnes každého očarí famózny západ slnka. Štýlové kaviarne lákali ku posedeniu s typickým francúzskym šarmom, ktorý sa tu ani dnes medzi Maročanmi nevytratil. A v tom je africká "Casa" ako mestu hovoria miestni alebo arabsky "Dar Beida", jedinečná.

Casablanca v bielom. Foto: unsplash.com

Skok cez oceán

Dnešná Casablanca je ekonomickým centrom Maroka, kde biela farba striedajúca striebornú, odráža secesný štýl a fasády budov zdôrazňujú tradičnú remeselnú zručnosť. Je tiež dobrá základňa na objavovanie rôznych kultúrnych pamiatok pozdĺž pobrežia. Aj v dôsledku modernizácie mesta sa z pôvodného centra Ancienne Médina v juhozápadnej časti od prístavu dochovala mešita Mohamed Ben Abdallah z 18. storočia. Na hlavných obchodných uliciach Mohamed V. a pešej zóne avenue Prince Moulay Abdallah pulzuje živá arabská atmosféra. Srdcom mesta je námestie Spojených národov a pekná ulica Hassan II. V centre je postavená aj katedrála Sacré Coeur. Námestie Mohameda V. je obklopené verejnými budovami, sochou prvého francúzskeho generála Lyauteyho v Maroku a veľkou fontánou.

Námestie Mohameda V. v Casablance. Foto: visitmorroco.com

Stavba na vode a záplava bielych domov

Majestátnosť Casablancy vyniká nádhernou mešitou, ktorú nechal postaviť predošlý kráľ, Hassan II. pri Atlantickom oceáne a dokonca priamo na vode. Veľká mešita je tak viditeľným symbolom významu islamu v krajine a to od roku 1993, kedy bola dostavaná. Pýši sa gigantickými rozmermi a patrí medzi najnavštevovanejšie atrakcie, o to zvlášť, že do mešít majú v Maroku povolený vstup len moslimovia. Táto je však výnimka spolu s mešitou pozdĺž údolia Nfiss v Tin Mil, južne od Marrákeša. Celé pobrežie, južne od prístavu je posiate bielymi domami, ktoré sa ťahajú od veľkej mešity ku bohémskej štvrti Anfa, ktorá vyniká skvostnými vilami so záhradami, hipodrómom, golfovým ihriskom a zaváňa všadeprítomným luxusom.


Mešita na vode. Foto: visitmorrroco.com

Syntéza higtech s maurským umením

Marocký kráľ Hassan II. sa nechal inšpirovať veršom z koránu, že „Boží trón je na vode“ a mešitu postavil na oceáne, kde sa skutočne vyníma a vyniká do plnej krásy. Radí sa medzi najväčšie na svete. Do vnútra sa vojde 25 000 veriacich. Typický štvorboký marocký minaret ktorého laserový paprsok ukazuje smer do Mekky a je vidieť až 30 km, predstavuje dominantu celej Casablancy lebo sa dívha do výšky 200 m. Pri mešite sa nachádza aj medrasa s knižnicou pre štúdium islamu, konferenčné sály a krásne zdobený hammám až pre 1400 osôb. Je zrejmé, že táto stavba si tu tak trochu „pokorila aj oceán“.

Interiér mešity Hassana II. Foto: visitmorroco.com

Legendárna Rickova kaviareň

Možno si spomínate na film Casablanca od Humphreyho Bogarta z roku 1942, ktorý sa postaral o slávu mesta po celom svete. Práve vo filme sa spomína Rickova kaviareň, ktorá však bola iba fiktívna. To využila o niekoľko rokov neskôr americká diplomatka Kathy Kriger a spolu s architektom Billom Willisom otvorili  v roku 2004 piano bar s názvom Rick´s Café. Zdobia ho palmy, mosadzné lustre, stolné lampy, klavír, nechýbajú ani vynikajúce kokteily a všadeprítomná „filmová atmosféra“, akoby ste čakali, že sa tu bude pred vami odohrávať „dráma v priamom prenose“.


Rickova kaviareň. Foto:moroccoworldnews.com

Zaujímavosti Casablancy

  • Výnimočnosť Casablancy spočíva v tom, že v tomto veľkomeste sa nachádza jediné Židovské múzeum v celom arabskom svete. Kedysi v každom marockom meste tvorili veľkú komunitu, mali tu svoje životy, mestá, školy, obchody.
  • Z baru Sky 28 z hotela Kenzi Tower sa vám naskytne nádherný výhľad na vysvietené mesto. Živá hudba, lahodný nápoj a príjemná atmosféra .
  • Parc de la Ligue Arabe navrhnutý v roku 1918 spolu s alejou lemovanou palmami je najväčším parkom a je ideálny na prechádzky, kde je možné relaxovať a nájdete tu aj sympatické kaviarne.
  • Plážová zóna Ain Diab je rušná časť s krásnou plážou a dobrými rešturáciami, ktorá leží len pár km od prístavu. 
  • Nenechajte si ujsť vynikajúcu marockú kuchyňu a ochutnajte napríklad "tajine", ktoré sa tu prirpavuje na stovky spôsobov alebo rôzne zeleninové predjedlá, ktoré nemajú vo svete páru, napríklad v časti Anfa. 

Marocká kuchyňa. Foto: visitmorroco.com

Studnica zážitkov

Maroko je ako krajina nekonečnou studňou zážitkov, je tradičné aj netradičné, je divoké aj pokojné, tajomné a plné kontrastov. Pri jeho návšteve sa všade pred vami objavia sklenené poháre naplnené čajom s mätou, úžasné farebné remeselné výrobky, ktorým sa len ťažko odoláva. Uchvátia vás aj tradičné domy s otvoreným nádvorím, plno sviežej zelene, vôňa pomarančov a jazmínu. Pri jeho objavovaní nevynechajte tradičný hammám a marockú saunu/paru, ktorá vás prenesie do iného sveta.

Casablanca. Foto:visitmorroco.com

Ak vás filmová Casablanca zaujala, vydajte sa spoznať ju s CK SATUR, pričom si užijete aj dobrodružnú berberskú cestu Marokom. A v prípade nepriaznivej covid situácie, si bezplatne môžete zmeniť destináciu, alebo vám CK  SATUR vráti peniaze.

Aktuálne informácie o vstupe do Maroka a návratu na Slovensko nájdete v covid mape