Viete, kde namiesto autobusov premávajú lanovky?

Bolívijský mnohonárodný štát má štyri úradné jazyky, rozlohu viac ako milión kilometrov štvorcových a dve hlavné mestá. Ako je to možné? Sucre je konštitučné hlavné mesto Bolívie zapísané do zoznamu UNESCO, avšak v praxi mestom, kde sa stretáva všetka ekonomická, zákonodarná a vládna moc a rovnako aj kultúrny život, je La Paz. Aby sme teda uviedli všetko na správnu mieru – La Paz je najvyššie položené administratívne hlavné mesto na svete, avšak je unikátne aj v iných veciach.
Najvyššie položené administratívne hlavné mesto na svete.
Najvyššie položené hlavné mesto na svete, La Paz. FOTO: pixabay.com

Toto netradičné rušné veľkomesto má niekoľko zaujímavostí – okrem tých historických ide o najvyššie položené hlavné mesto na svete, v ktorom sa domáci vysporiadali s hromadnou dopravou šalamúnsky. Pred pár rokmi postavili lanovky. Áno, presne tie, ktoré používame na lyžovačkách. A čuduj sa svete, funguje to perfektne. Lanovky Teleférico spájajú najdôležitejšie uzly mesta a ďalšie milióny dolárov sa investujú do nových lanoviek.

 
La Plaz.
La Plaz. FOTO: www.cestujemespolu.com

Ľudia tak nestrácajú čas v zápchach a má to celé aj ekonomický zmysel, najmä pre obyvateľov. Jednorazový lístok stojí 3 bolivianos (3 BOB je v prepočte asi 50 centov). Keď budete v La Paze (ajmarsky: Chuqiyapu), cestu lanovkou si nemôžete nechať ujsť. Ponúka totiž netradičný a úžasný pohľad na mesto, zároveň vás “vytiahne” aj na jeden z najvyšších bodov mesta. Keď pri príchode do La Pazu zazriete lanovku, poviete si, že ide o turistickú atrakciu. Pri odchode z La Pazu však začnete úpenlivo rozmýšľať, prečo takýto jednoduchý a pritom účelný systém prepravy nemáme aj u nás? Metro vo vzduchu – netreba nič kopať, stĺpy lanovky zaberajú minimum miesta a odľahčuje sa tým pozemná doprava.

trhy v meste La Paz
Miestne trhy v meste La Paz. FOTO: www.cestujemespolu.com

Krajina plná nerastného bohatstva, ale aj štrajkov, patrí k najchudobnejším krajinám Latinskej Ameriky. Mestá a dedinky nevyzerajú nijak vábne, za to vám však okolitá krajina vyrazí dych. Keď budete v La Paze, nenechajte si ujsť turistickú atrakciu, ktorá vám za jeden deň ukáže všetko – od veľkolepých kopcov, cez život domácich až po tropické teplo. O čom to hovoríme? Death Road – 64 kilometrov downhillu na bicykloch. Z najvyššie položeného hlavného mesta treba vystúpať ešte vyššie, do výšky 4700 m.n.m., kde ortuť v teplomere často atakuje mínusové teploty. Vašim cieľom však bude 64 km úžasnej cesty v horách, popri zrázoch či vodopádoch. O 3500 výškových metrov nižšie a po viac ako 3-4 hodinách jazdy skončíte v cieli s teplotou cez 30°C.

Lanovka La Paz
Lanovka La Paz. Foto: CK Satur

La Paz je mestom mladých, niečo ako slovenská Nitra, avšak niekoľkonásobne väčšie – je tu 22 univerzít a ak sem nasmerujete kroky v lete (teda v našej zime), môžete si užiť mnoho výstav a najmä festivalov. Sagarnaga je hlavná tepna mesta, kde život doslova pulzuje. Vo večerných hodinách sú prechádzky La Pazom tajuplné, ale jedno miesto má výnimočné „zaujímavú“ atmosféru – Čarodejnícky trh (Mercado de Hechiceria) – embriá lamy, rituálne postavičky, sušené žaby a iné čarodejnícke predmety síce našinca neokúzlia, ale patria k domácej kultúre. Späť však k príjemnejším veciam. Určite pri spoznávaní La Pazu nezabudnite na pôvabné námestie Plaza Murillo či štvrť s umeleckými remeselníkmi Los Andes.

Plaza Murillo
Plaza Murillo. FOTO: pixabay.com

Bolívia samotná (niektorí cestovatelia ju označujú ako Tibet Južnej Ameriky), prináša návštevníkom množstvo ďalších zaujímavostí – najviac populácie indiánskeho pôvodu v celej Južnej Amerike, najväčšiu náhornú soľnú pláň na svete Salar de Uyuni či jazero Titicaca, ktoré je mylne považované za najvyššie položené jazero na svete. Čo je však dôležitejšie, domáci veria, že na ostrove slnka (Isla del Sol) v Titicace vznikla dávna civilizácia Inkov. Bolívia je krajina, ktorou mnohé susedné štáty pohŕdajú. Napriek tomu, že je chudobná, je svojim spôsobom magická. Ak je na vašom cestovateľskom zozname práve Bolívia a túžite sa raz plaviť po Titicace či navštíviť La Paz, vydajte sa s nami na 19-dňovú Grand Tour Južnou Amerikou, kde všetky tieto miesta spoločne navštívime.

 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook