Tour de Kréta s Norikou Fedorovou

Naše cestovanie a testovanie hotelov sme odštartovali už v zime. Spolu s našou šéfkou Norikou Fedorovou, ste navštívili Maldivy i Spojené arabské emiráty. Teraz prichádza letná verzia – počas ktorej spoločne navštívime tie najobľúbenejšie destinácie a hotelové komplexy v Stredomorí. Vitajte na Tour de Kréta!

Spoznajte krásu čarovnej Kréty  – ostrova krásnych pláží. Bez nich by sme si dovolenku na Kréte asi len ťažko vedeli predstaviť. A najmä, keď ich je tu hneď niekoľko, ktoré môžete bez váhania označiť ako jedny z najkrajších na svete. 

Dovolenka na Kréte
Pláž Kréty
Pláž Kréty. Foto: CK SATUR

Ktoré hotely pre vás navštívime?

Grécky ostrov Kréta je považovaný za rodisko boha Dia, a nájdeme tu počiatky jednej z prvých európskych civilizácií – minojskej, s typickou architektúrou, ktorú je dodnes možné obdivovať na viacerých miestach. Hotely na Kréte sú kombináciou tradičnej architektúry, krétskej pohostinnosti a krásnej prírody s kvalitnými ultra all inclusive službami. My pre vás navštívime hotely vhodné pre všetky vekové i príjmové kategórie, hotely pre mladých, rodiny s deťmi i prémiové hotely pre náročných.

  • divan restaurant
  • marina beach pool bar
  • tavernaki a la carte restaurant
  • divan restaurant
  • marina beach pool bar
  • tavernaki a la carte restaurant

Aká by to bola letná dovolenka bez zážitkov?

Počas týždňa na ostrove vám prinesieme nielen atmosféru dovolenkových letovísk, ale aj všetky podstatné informácie, ktoré k dovolenke potrebujete. Cestu našej šéfky Noriky a všetky jej zážitky môžete sledovať online, a to v našich stories na Instagram-e satur_travel a Facebook-u.

Instagram SATUR TRAVEL
VIDEO: Tour de Kreta s Norikou Fedorovou

TOP 5 zážitkov ako aj recenzie z hotelov vám zhrnieme aj na Facebook-u a aby toho nebolo málo, pripravíme pre vás aj špeciálny cestovateľský denník z Tour de Kréta, blog v ktorom budeme deň po dni mapovať túto cestu plnú zážitkov. Naživo všetky zážitky z cestovania po Rodose porozpráva Norika v markízackom Teleráne a na TA3 v relácii Za hranicami.

Facebook SATUR TRAVEL
VIDEO: Rozhovor v relácii Za hranicami s Norikou Fedorovou

Cestovateľský denník z Tour de Kréta

Kréta nás privítala svojim typicky slnečným počasí a teplotami vzduchu okolo 30 stupňov Celzia a vody 23-24 stupňov. Ostrov ponúka rôzne oblasti, kde môžete stráviť dovolenku - západná časť Kréty so starou pevnosťou a prístavom Chania je obľúbeným miestom tak pre miestnych ako aj pre turistov. Táto oblasť ma krásne piesočnaté pláže s výhľadom na ostrov sv. Teodora a pokojne chránené zátoky s krásnymi západmi slnka. Východná časť je v blízkosti hlavného mesta Heraklion a je známa rušnými letoviskami, kvalitnými hotelmi pre rodiny s deťmi s vodnými parkami a toboganmi. Juh Kréty je krásny na výlety, mnohé oblasti sú však veľmi veterné. 

Norika Fedorová na pláži pri chanii
Norika Fedorová na verejnej pláži pri Chanii. Foto: CK SATUR

1. deň: Domes of Noruz Chania Autograph Collection *****

Prvý deň sme odštartovali vo veľkom štýle. Chania nás privítala krásnym slnečným počasím a naša Tour de Kréta tak môže začať. Ako prvé sme navštívili luxusné hotelové rezorty siete Domes. Hneď na úvod nám naša sprievodkyňa hotelom predstavila koncept hotela -  kozmopolitný lifestylový rezort len pre dospelých so zameraním na wellness. Hotel bol navrhnutý miestnym architektom na jednej z najkrajších pláží v blízkosti Chanie. Lobby je postavená  v štýle vysokých kamenných starých lodeníc v Chanii. Rezort pozostáva z tichej časti s bazénom a ležadlami a z rušnejšej časti s bazénom a barom, odkiaľ je výhľad na jeden z najkrajších západov slnka na Kréte v bare Raw so širokou ponukou miešaných nápojov.

Norika Fedorová pri západe slnka
Norika Fedorová pri západe slnka. Foto: CK SATUR

V blízkosti pláže je hlavná reštaurácia so sedením na vonkajšej terase a v klimatizovanej modernej reštauračnej časti. Koncept hotela je založený na wellnesse, výhodou hlavne v tomto období je vonkajšie fitnes s bežeckým pasom a s ďalším vybavením na cvičenie, možnosť cvičenia jogy a pilates s inštruktorom a na každej izbe je fitlopta a valec na cvičenie.
Klienti si môžu vybrať z viacerých typov izieb, pričom všetky majú privátny bazén a ponúkajú dostatok súkromia. Izby na prízemí majú terasu s privátnym bazénom a vaňou, mieru súkromia si môžete regulovať vyťahovacou roletou. Hotel ma špeciálny koncept Haute living lounge-u, kde majú klienti suít prístup cely deň k snackom, softdrinkom, pivu, vínu a k večeri možnosť dine around.


TOP 5 hotela Domes of Noruz Chania Autograph Collection *****:

  • bohaté bufetové stoly s miestnym ovocím, gréckym jogurtom, piatimi druhmi medov a orechov, výber z teplých jedál a zdravých možnosti
  • západ slnka z raw baru
  • blízkosť starého mesta Chanie
  • pokojná atmosféra strediska
  • krásna piesočnatá pláž s ležadlami a vakmi na trávniku

Domes of Zeen Chania *****

Nový luxusný rezort postavený v minimalistickom štýle s použitím dreva a betónu otvorili pred 2 rokmi. Vhodný je pre rodiny s deťmi i páry. Už prvý dojem je výborný – úžasná tropická záhrada, výhľad z lobby na celý rezort a welcome drink formou bylinkového čaju na ľade.

Domes of Zeen Chania
Domes of Zeen Chania. Foto: CK SATUR

Hotel ma 102 izieb - z toho 16 víl s dvomi spálňami. Všetky suity a vily majú privátne bazény a veľkú terasu s výhľadom na more. Hotel je postavený vo svahu, na zavolanie vám pošlú golfový vozík, ktorý vás dopraví na pláž či k hlavnej reštaurácii a bazénu. Hlavná reštaurácia ponúka raňajky formou bufetových stolov, obedy a večere sú à la carte, klienti si môžu vymeniť večere za obedy. V blízkosti bazéna je bar, kde si môžete užiť večerný drink pri západe slnka. Hotel pripravuje tematické večere v à la carte reštaurácii – napr. večer s ochutnávkami rôznych druhov krétskeho olivového oleja a produktov z neho, wine and cheese tasting.

Hneď pri pláži je veľký detský klub pozostávajúci z vonkajšej časti so sedením v tieni a prekrytým detským bazénom pre deti od 4 mesiacov do 12 rokov. V detských jasliach sa postarajú o deti od 4 mesiacov do 3 rokov, detské hry a večery s rozprávkami.

Pre aktívnych klientov je k dispozícii vonkajšia posilňovňa, joga a pilates extra. Z hotela vedie prímorský bežecký chodník do starého mesta Chania, ktoré je vzdialené od hotela 3,5 km. Hotel ma malé spa s dvomi miestnosťami na procedúry, ponúka kozmetické ošetrenia s Elemis kozmetikou a rôzne druhy masáží. Rezort lemuje krásna štrkovopiesočnatá pláž s ležadlami a slnečníkmi.


Top 5 hotela Domes of Zeen Chania *****:

  • do prístavu Chanie sa dostanete taxíkom za 10 minút alebo prechádzkou po prímorskom chodníku
  • sledovanie západu slnka v bare pri bazéne
  • súkromie a výhľady z viliek s 2 spálňami a celkové vybavenie hotela
  • chutné jedlo z kvalitných surovín
  • tematické večer a ochutnávky
  • Norika Fedorová na pláži
  • Domes of Zeen Chania
  • Domes of Zeen Chania
  • Domes of Zeen Chania
  • Norika Fedorová na pláži
  • Domes of Zeen Chania
  • Domes of Zeen Chania
  • Domes of Zeen Chania

Giannoulis Santa Marina Beach Resort ****+

Obľúbený hotel otvára svoje brány pre turistov 19 júna, no letovisko Aghia Marina už ožíva. Hotel pozostáva z hlavnej štvorposchodovej budovy na pláži a z vedľajšej budovy s rodinnými izbami, s bazénom, detským ihriskom a fitness za cestou. Hlavná budova má 66 izieb s výhľadom na more, hlavnú reštauráciu, kde sa podávajú raňajky, obed a večera a à la carte reštaurácia so stredomorskou kuchyňou. Veľkou výhodou je záhrada s borovicami, ktoré poskytujú prírodný tieň. Najväčšou výhodou hotela je poloha v centre strediska Aghia Marina s reštauráciami, obchodmi a kaviarňami a zároveň blízkosť piesočnatej pláže. Na pláži sú ležadlá a slnečníky, set stojí 5 euro na deň. 

Giannoulis Santa Marina Beach Resort
Giannoulis Santa Marina Beach Resort. Foto: CK SATUR

Do centra mesta Chania sa dostanete za 15 minút a autobusy chodia každých 30 minút. Pre deti je v hoteli detské ihrisko, vnútorný detský klub, detský bazén, ktorý zatiaľ nemôže fungovať, biliardový stôl, pingpong a hry pre deti. V záhrade s výhľadom na more si môžete dať masáž v gazebe chránenom pred slnkom. 


TOP 5 hotela Giannoulis Santa Marina Beach Resort ****+

  • poloha v centre letoviska a v blízkosti pláže
  • výlet do letoviska Falasarna s dokonalou plážou
  • večera s krétskym olivovým olejom – jahňacina pečená v rúre so zemiakmi s miestnymi krétskymi vínami - už pri vstupe môžete ochutnať rôzne druhy olivového oleja na bruschetách
  • v rámci raňajok je krétsky kútik, kde môžete ochutnať tradičný grécky jogurt, orechy a med, grécka káva a miestne ovocie
  • ideálna voľba pre rodiny s deťmi
  • Giannoulis Santa Marina Beach Resort
  • Giannoulis Santa Marina Beach Resort
  • Giannoulis Santa Marina Beach Resort
  • Giannoulis Santa Marina Beach Resort
  • Giannoulis Santa Marina Beach Resort
  • Giannoulis Santa Marina Beach Resort

2. deň: Apartmány Anna 2 ***+

Nachádzajú sa uprostred strediska Aghia Marina, v tichom prostredí. Sú priestranné, zariadené v svetlom štýle a pozostávajú z dvoch spální s piatimi pevnými lôžkami. Majú kuchynský kút s dvojplatničkou, chladničku a terasu alebo balkón s výhľadom do záhrady. Medzi apartmánmi je bazén s oddelenou detskou časťou. Majiteľka pani Anna sa stará dôkladne o čistotu apartmánov, stále vyzerajú ako nové a má veľmi rada Slovákov. Našich klientov pozná po mene a teší sa na nich.

Apartmány Anna 2
Apartmány Anna 2. Foto: CK SATUR

Hneď oproti apartmánovému domu je reštaurácia s barom Mitsos s chutnou krétskou kuchyňou. Za kávu či čerstvú pomarančovú šťavu môžu používať ležadlá a slnečník na pláži a WiFi s úžasným výhľadom na ostrov sv. Theodora. Apartmány Anna sú perfektným východiskovým bodom na najkrajšie miesta západnej Kréty - lagúnu Balos, roklinu Samaria či pláž Elafonissi. Do najkrajšieho mesta Kréty Chania sa dostanete do 30 min.


TOP 5 Apartmánov Anna 2***+

  • pokojné prostredie a domáca atmosféra
  • skvelá poloha pri pláži
  • priestranné apartmány v udržiavanej záhrade ponúkajú veľa súkromia
  • výborná krétska kuchyňa v taverne oproti
  • veľmi dobrá poloha na spoznávanie západnej časti ostrova
  • Apartmány Anna 2 pečivo
  • Apartmány Anna 2 ubytovanie
  • Apartmány Anna 2 pláž
  • Apartmány Anna 2 pečivo
  • Apartmány Anna 2 ubytovanie
  • Apartmány Anna 2 pláž

Lyttos Beach *****

Je určený najmä rodinám s deťmi, hlavne kvôli bohatému medzinárodnému animačnému programu, ktorého súčasťou sú aj slovenskí animátori. Hneď za recepciou sa nachádza vodný park s tobogánmi a o najmladších klientov bude postarané v miniklube od 9:45 do 12:30 a od 15:00 do 18:00. Súčasťou hotela je 50 m dlhý olympijský bazén, určený pre dospelých. Za doplatok je možné využívať služby Lyttos tenisovej akadémie na 19 tenisových kurtoch s profesionálnymi trénermi. Fitnescentrum je otvorené každý deň od 7:30 do 21:00 hod. s obmedzenou kapacitou, na základe aktuálnych opatrení.

Lyttos Beach 5*
Lyttos Beach. Foto: CK SATUR

Hotel  má 645 izieb s celkovou kapacitou 2 400 osôb. V ponuke sú štandardné izby s výhľadom na more alebo do záhrady a rodinné izby s posuvnými dverami, pre dosiahnutie väčšieho komfortu súkromia, vhodné pre 2 dospelých a 2 deti. Rodinné izby sú vybavené novými posteľami a matracmi, 42-palcovou LED TV s plochou obrazovkou v každej časti na spanie.

Okrem hlavnej reštaurácie Diktamo, sú k dispozícii aj tematická Taverna Kalypso a ázijská reštaurácia Taste of Asia, potrebné sú rezervácie vopred. Priamo na pláži sa nachádza plážový bar, slnečníky a ležadlá na pláži a pri bazéne sú v cene all inclusive. Hotel je vzdialený 5 km od mestečka Hersonissos a 22 km od hlavného mesta Heraklion, autobusová zastávka sa nachádza 650 m od rezortu.


TOP 5 hotela Lyttos Beach*****

  • nádherný rodinný hotel
  • množstvo športových atrakcií
  • široká pláž
  • vkusne zariadené izby
  • neďaleko hlavného mesta Heraklion
  • Lyttos Beach pláž
  • Lyttos Beach aquapark
  • Lyttos Beach
  • Lyttos Beach pláž
  • Lyttos Beach aquapark
  • Lyttos Beach

3. deň: Lyttos Mare 5*

Novopostavený rodinný hotel, ktorý otvára svoje brány 20.6.2021. Už prvý dojem nás uvádza do luxusného prostredia, kde je presvetlené lobby s výhľadom na more. Hotel je postavený s dôrazom na element vody a má 120 izieb s privátnymi bazénmi a 50m olympijský bazén. Nachádza v Anissarase, 5 km od mesta Hersonissos a 23 km od hlavného mesta Heraklion. Hotel bol postavený, aby vyvolal u človeka pocit prebudenia všetkých jeho zmyslov. Súkromné a centrálne bazény, vodné fontány a lagúny, poukazujú na všadeprítomnosť vody, ktorá je hlavnou ideou hotela. Deti môžu využívať zábavný park a aquapark v sesterskom hoteli Lyttos Beach. 

Lyttos Mare
Lyttos Mare. Foto: CK SATUR

Okrem hlavnej reštaurácie, v hoteli nájdete aj krásne navrhnutú grécku tavernu Thymari. Na prípravu všetkých jedál sú použité kvalitné čerstvé suroviny ako miestna zelenina, olivy, bylinky a famózny krétsky olivový olej. Nadšencov ázijskej kuchyne potešia thajské špeciality a kvalitné sushi v reštaurácii Wok & Chopsticks. Exkluzívny výhľad s dobre prepečeným steakom si klienti môžu dopriať zo strešnej reštaurácie Ribeye Steak House. Vlastný gyros alebo kebab Doner si klienti môžu pripraviť sami na Snack street foode pred plážou.


TOP 5 hotela Lyttos Mare *****

  • novučičký hotel, budete prvými hosťami
  • moderná architektúra
  • silný element vody a osvieženia na každom kroku
  • kvalitná tradičná krétska strava
  • prítomnosť chutnej ázijskej kuchyne
  • Lyttos Mare záhrada
  • Lyttos Mare kúpeľňa
  • Lyttos Mare ubytovanie
  • Lyttos Mare záhrada
  • Lyttos Mare kúpeľňa
  • Lyttos Mare ubytovanie

Creta Maris Beach Resort *****

Hotel Creta Maris sa nachádza na začiatku obľúbeného rušného letoviska Hersonissos, no zároveň len 10 minút pešej chôdze od promenády mestečka, s množstvom lokálnych taverien, barov a plážových klubov. Hotel pozostáva z hlavnej budovy a dvomi mostami ponad cestu je prepojený s bungalovmi v časti Terra Maris, ktoré svojim vzhľadom pripomínajú autentickú grécku dedinku. Prepojením týchto dvoch častí vznikol nádherný stredomorský rezort so 681 izbami. Presun klientom uľahčujú golfové vozíky.

Creta Maris Beach Resort
Creta Maris Beach Resort. Foto: CK SATUR

Okrem hlavnej reštaurácii Cosmos, je klientom k dispozícii talianska reštaurácia Cochlias, tradičná taverna Pithos a grécka kuchyňa Platia. Vo všetkých reštauráciách je nutná rezervácia večere, ktorú si klienti môžu zrealizovať prostredníctvom hostesiek v hlavnej reštaurácii alebo prostredníctvom aplikácie Creta Maris Beach Resort, ktorá je nápomocná aj pri lokalizovaní všetkých služieb a atrakcií v rezorte. V ďalšej talianskej reštaurácii Estia, si pri chutnej paste môžete doplniť zážitok večerným programom. Bar Ammos sa svojou polohou rozprestiera z polovice pri bazéne a z polovice na pláži. Na chutnom dezerte v podobe gréckych Crepes si pochutnáte v bare Kourites.


TOP 5 hotela Creta Maris Beach Resort*****

  • bungalovy v časti Terra sú výborná voľba pre rodiny s deťmi
  • pestrá ponuka reštaurácii a barov
  • blízkosť promenády a centrum mestečka Hersonissos
  • kamienkovo piesočná pláž
  • vhodná poloha za návštevou krás východnej a strednej Kréty
  • Creta Maris Beach Resort pláž
  • Creta Maris Beach Resort Norika Fedorová
  • Creta Maris Beach Resort bazén
  • Creta Maris Beach Resort pláž
  • Creta Maris Beach Resort Norika Fedorová
  • Creta Maris Beach Resort bazén

4. deň: Marina Beach *****

Príjemný útulný rodinný hotel v centre letoviska Kato Gouves, v blízkosti sa nachádza obľúbené Krétske akvárium, s bohatým podmorským svetom. Hotel ponúka 2 bazény pre dospelých a 2 bazény pre deti so šmýkačkami a plytkou vodou aj pre najmenšie deti. Na súkromnú hotelovú pláž sa dostanete prejdením cez ulicu, hneď vedľa pláže sa nachádza a la carte reštaurácia Isla, ktorú môžu klienti 1x za pobyt využiť. Na pláži je možné zahrať si plážový volejbal alebo futbal. Z terasy hlavnej reštaurácie a pri tradičnom Ouze v Lobby bare môžete podvečer sledovať západ slnka a očarujúco meniacu sa oblohu.

Marina Beach
Marina Beach. Foto: CK SATUR

Vedľa hlavnej reštaurácie sa nachádza amfiteáter, kde sa konajú večerné programy. V hoteli sa nachádza aj minigolf a lukostreľba, výbavu je potrebné vyžiadať si na recepcii. Fitnescentrum je k dispozícii, potrebná je rezervácia na recepcii, vstup na základe aktuálnych opatrení je možný na 1 hodinu pre 1 hosťa alebo 2 členovia tej istej rodiny.

V ponuke sú štandardné izby s výhľadom na more a bungalovy pre rodiny s deťmi, s dvomi pevnými lôžkami a výhľadom do záhrad.


TOP 5 hotela Marina Beach*****

  • rodinný hotel s bohatým programom
  • výborná chutná kuchyňa a tematické večere
  • priestranné rodinné bungalovy
  • blízkosť hlavného mesta Heraklion a Krétskeho akvária
  • slovenskí animátori Planet Fun
  • Marina Beach pláž
  • Marina Beach bazén
  • Marina Beach záhrada
  • Marina Beach pláž
  • Marina Beach bazén
  • Marina Beach záhrada

Hotel The Syntopia *****

Ponúka unikátny koncept na relaxujúcu dovolenku s lounge hudbou okolo bazéna. Ideálne spojenie all inclusive konceptu s personalizovaným servisom, kde Vás obslúžia pri bazéne. Mladí ocenia fotogenickosť bazéna a ležanie v baldachýnoch okolo bazéna a špeciálnu aplikáciu - cez ktorú si môžete objednať jedlo, nápoj či zarezervovať fitness alebo masáž.

Hotel The Syntopia
Hotel The Syntopia. Foto: CK SATUR

Hotel je v druhej línii od pláže a má privátnu časť pláže pri bare Roulis, ktorý je vzdialený 400m od hotela.  Do starého mesta Rhetymno sa dostanete za 10 minút. Hotel organizuje večerné hudobné programy - živá hudba, husľový koncert, gitara, večerné kino a jogu každé ráno.

Hotel má 119 izieb, polovica má výhľad na bazén a more a druhá polovica má tzv. inland view, ktorý je na ulicu. Superior izby sú na vyššom poschodí a majú jacuzzi na balkóne. V rámci all inclusive služieb majú klienti okrem plnej penzie možnosť snackov z kantíny, ktoré im pripravia priamo na vyžiadanie. Večere sú tematické a ponúkajú taliansku, stredomorskú a grécku kuchyňu. Jediný extra náklad v hoteli je prenájom trezoru za 3 euro/deň alebo masáž. Pre aktívnych je každé ráno joga a plne vybavené fitnes centrum.


TOP 5 hotela The Syntopia*****

  • instagramové fotky z bazénu
  • hudobné večery s gitarovým koncertom, husľovým koncertom, DJom či večerné vonkajšie kino
  • v hoteli si pýtajte tajné tipy na malú dedinku Anidri s tavernou bez turistov, či neznáme pláže akou je Damnoni
  • určite ochutnajte snacky z kantíny
  • vynikajúca talianska, stredomorská a grécka kuchyňa
  • The Syntopia Norika Fedorová
  • The Syntopia západ slnka
  • The Syntopia bazén

Hotel Atermono Boutique Resort 5*

Je malý butikhotel so 40 izbami, väčšina štandard izieb má výhľad do átria s večerným kinom. Hotel má bar s bazénom a ležadlami  na druhom poschodí s výhľadom na more. Domácka atmosféra, pokojné prostredie, miešané nápoje a malý výber chutných domácich jedál pri bazéne.

Hotel Atermono Boutique Resort
Hotel Atermono Boutique Resort. Foto: CK SATUR

Odporúčam mezonetové izby s manželskou posteľou na vyvýšenom podlaží a sedením formou dvoch pevných lôžok s privátnym bazénom a výhľadom do zelene, ktoré poskytujú súkromie.
Fitness, vnútorný bazén a spa a reštaurácia s raňajkami na prízemí. Hotel má privátne ležadlá na krásnej piesočnatej pláži zdarma.


TOP 5 hotela Atermono Boutique Resort*****

  • krásny butikový hotel s unikátnym dizajnom
  • priamo na piesočnej pláži ocenenej Modrou vlajkou
  • fantastické a kvalitné jedlo, kulinárske špeciality
  • príjemné a relaxačné wellness
  • v blízkosti krásneho mestečka Rethymno
  • Atermono Boutique Resort bazén
  • Atermono Boutique Resort izba
  • Atermono Boutique Resort výhľad
  • Atermono Boutique Resort bazén
  • Atermono Boutique Resort izba
  • Atermono Boutique Resort výhľad

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook