Toto sú TOP zážitky, ktoré musíte zažiť na dovolenke v Turecku

Čo je na dovolenke v Turecku najlepšie? Vynikajúce služby v hoteloch, kvalitný all inclusive a to všetko za prijateľné ceny. Pláže sú krásne, piesočnaté, s nádhernými zátokami, more je priezračné a príjemne teplé. Od mája do septembra je slnečné počasie, ktoré si tu rozhodne užijete a nudiť sa vďaka stovkám atrakciám nikdy nebudete.

Turecko má veľmi veľa nádherných a unikátnych miest, ktoré nikde inde na svete nenájdete. Od brehov mora až po tie najvyššie kopce, ktoré dokonale dotvárajú kulisu krajiny, v ktorej sú roztrúsené čarovné dedinky, mestá s dlhou históriou a nádherná príroda. Toto všetko ba i oveľa viac dodá vašej dovolenke v Turecku ten správy šmrnc, preto si nenechajte ujsť top jedinečné zážitky.

Dovolenka v Turecku

Kedy do Turecka?

Ak chcete mať "zaistené" krásne slnečné počasie, vydajte sa do Turecka najlepšie v období od skorej jari (apríl) do začiatku jesene (september). V tejto dobe tu prebieha hlavná letná sezóna zaliata slnkom, aspoň pokiaľ ide o populárne pobrežné letoviská. Väčšina územia leží v subtropickom páse, kde vládnu horúce letá a mierne zimy. Najchladnejšia je východná časť Turecka a horské oblasti, kde sú spravidla teploty celoročne nižšie. V pobrežných lokalitách dosahujú teploty na jar okolo 20 ℃, v lete šplhajú aj vysoko nad 30 ℃ a teplota mora dosahuje 27 ℃. Ak teda chcete vyraziť skôr za pamiatkami než na pláž, je lepšie zvoliť jesenné či zimné termíny.

Belek
Belek. Turecko. Foto: CK SATUR

Ktoré výlety treba zažiť?

Obľúbené sú výlety na jeepoch napríklad v krásnom prostredí pohoria Taurus na juhu Turecka. Počas výletu spoznáte aj typickú tureckú dedinku a rímsky aquadukt alebo sa môžete kúpať v priezračných jazerách. Adrenalínový zážitok a zábavu v jednom si môžete užiť na rafte v národnom parku Köprülü, kde sa nachádza nádherný kaňon, alebo paragliding nad morom a pevninou. Aj plavby pozdĺž pobrežia patria medzi nezabudnuteľné zážitky. Medzi top atrakcie patria Pamukkale, travertínové terasy, horúce pramene či neďaleké grécko-rímske mesto Hieropolis.

Pamukkale
Pamukkale. Turecko. Foto: unsplash.com

Kde sú najlepšie pláže?

Pobrežie tiahnuce sa pozdĺž tureckých brehov je dlhé neuveriteľných 8000 km. Hneď tri stovky pláží sa pýšia aj ocenením Modrej vlajky za čistotu a kvalitu. Väčšina pláži je v Turecku nesmierne dlhá, tiahnu sa aj 18 km a ak obľubujete prechádzky po pláži, Turecko je na to ako stvorené. Medzi najkrajšie pláže patria: Kleopatrina pláž v Alanyi, Modrá lagúna - Oludeniz, Patara, Kputas, Konyaalti, Ortakent, Marmaris a pláže v Lare a Side.

Oludeniz
Oludeniz. Turecko. Foto: unsplash.com

Čo ochutnať?

Turecká kuchyňa je rozmanitá a spája v sebe vplyvy arabské, kaukazské ako i stredomorské. Veľmi obľúbený je kebab. Tento názov pochádza od kočovníkov, ktorí piekli mäso na táborovom ohni. Jedná sa teda o grilované mäso. Aj s mletým mäsom vedia Turci čarovať, ako napríklad také mäsové guľky, plnené vínne listy či papriky, ochutené bylinkami a koreninami. Zelenina sa tiež plní zmesou korenia, ryže, hrozienok, olivového oleja alebo mušlí. Zo sladkých dezertov je typická baklava s orieškami. Medzi tradičné nápoje patrí čaj a káva. Z alkoholických nápojov dominuje raki z hrozienok a ochutená anízom. 

Turecká kuchyňa
Turecká kuchyňa. Foto: CK SATUR

Kam za históriou?

Ak sa ocitnete v meste Side, vyberte sa spoznať jeho antické poklady. Nájdete tu amfiteáter, rímske kúpele, agoru, baziliky, chrám Atény a Apolóna priamo pri brehu mora. V Alanyi je pôsobivý prístav a pevnosť s hradbami odkiaľ je nádherný výhľad. Antalya so starým mestom je perlou Stredomoria. Nachádza sa tu Hadrianova brána, hodinová veža Kalekapisi, námestie Republiky, archeologické múzeum. Neďaleko leží slávne divadlo Aspendos postavené pre 20 000 divákov. V okolí sú aj krásne vodopády. Jedinečný je aj starobylý Efez s dochovanými pamiatkami.

Side
Side. Turecko. Foto: unsplash.com

Kam za netradičnými zážitkami?

Neobyčajný zážitok ponúka Kapadócia v centrálnej Anatólii, ktorú môžete spoznať letom v balóne. Oblasť je známa nádhernými prírodnými skalnými útvarmi a jedinečným historickým dedičstvom. Jedným z najlepších miest na videnie týchto skalných útvarov je mesto Göreme, kde sa nachádza množstvo „rozprávkových komínov“. Tie vznikli ako dôsledok veternej a vodnej erózie dvoch rôznych vulkanických vrstiev – silnej vrstvy tufu a tenkej vrstvy čadiča. Do tufu si ľudia počas stáročí vyhĺbili svoje domy, kostoly aj skladovacie priestory. Skaly tak vyzerajú deravé ako ementál. Od obľúbených letovísk je Kapadócia pomerne vzdialená, no ak sa sem počas svojej dovolenky v Turecku vyberiete, určite neoľutujete.

Kapadócia
Kapadócia. Turecko. Foto: unsplash.com

Každý, kto čítal Homérovu Iliadu či Odysseu, videl film, alebo počul niečo o trójskej vojne, by si atmosféru tohto miesta nemal nechať ujsť. Uvidíte aj model slávneho trójskeho koňa. Staroveká Trója ležala na pahorku Hisarlik v kraji Troas. Dnes je súčasťou tureckého pobrežia na začiatku prielivu Dardanely, asi 25 kilometrov od mesta Canakkale.

Turecko – raj pre deti

Turecko je skutočne rajom aj pre deti, ktoré tu nájdu množstvo zábavy a tých najúžasnejších atrakcií. Mnohé hotelové komplexy majú veľké akvaparky s bohatou ponukou toboganov, kde sa deti dokonale vyšantia, tiež športové ihriská, kde sa môžu naučiť hrať tenis či rôzne loptové hry, zúčastniť sa animačných programov aj so slovenskými animátormi. V Alanyi sa nachádza delfinárium s fantastickým vystúpením, alebo si môžu s nimi aj zaplávať. V Beleku je celoročný zábavný park Land of Legends, rozprávková krajina plná dobrodružstiev, vodný svet Watermania, húsenkové dráhy, kolotoče všetkých rýchlostí, nákupná ulica, reštaurácie. Takže sa sem oplatí zájsť na jeden deň.

akvapark
Akvapark. Turecko. Foto: CK SATUR

Hotely a špičkové služby

Turecko je krajinou, ktorá sa v službách v rámci cestovného ruchu vypracovala veľmi vysoko. Nádherné hotelové komplexy, moderné, štýlové, s vynikajúcimi all inclusive službami, vyšperkovanými wellness centrami s tureckými kúpeľmi, bohatým zábavným a športovým programom, pričom nechýbajú ani moderné akvaparky. Toto všetko ponúka dovolenka v Turecku.

Dovolenka v Turecku
hotel Turecko
Hotel. Turecko. Foto: CK SATUR

Raj pre golfistov

Turecko sa stalo za posledné roky aj rajom pre golfistov, ktorí sem začali chodiť nielen počas hlavnej letnej sezóny, ale kedykoľvek v roku. Golfisti či už začiatočníci alebo profesionálni hráči si obľúbili najmä letovisko Belek, ktoré je považované za jednu z najvyhľadávanejších golfových destinácií v krajine. Popri nekonečne dlhých piesočnatých plážach, tyrkysovom mori a stále zelených píniových lesov Turecká riviéra ponúka 11 golfových klubov a 15 profesionálnych ihrísk.

Turecko golf
Golf. Turecko. Foto: CK SATUR

Turecké kúpele

Turecké kúpele zvané hammam sú známe po celom svete. Ide o rituál, ktorý má svoje pravidlá, jeho súčasťou je nielen "očista" tela spojená s odpočinkom, ale ide aj o duchovnú záležitosť. Ten klasický hammam je oddelený, ženy zvyčajne navštevujú kúpele dopoludnia a muži popoludní. Každá budova kúpeľov sa skladá z niekoľkých sál. Steny hlavnej sály sú vždy obložené mramorom, panuje tu veľmi vlhké ovzdušie a okolo sa nachádzajú ďalšie sály s teplou a studenou vodou. Nechajte sa rozmaznávať penou vytvorenou vo vreci, tečúcou vodou a relaxačnou atmosférou. Na záver všetkých procedúr prichádza príjemná masáž a parfumovanie tela. Pred odchodom z kúpeľov si vychutnajte ešte výborný čaj.

Hammam
Hammam. Tureco. Foto: CK SATUR

Taxík či autobus?

Ak váš hotel leží mimo centra, môžete si vziať taxík alebo miestny autobus – dolmuš. Dolmuše premávajú stále do polnoci, sú lacné a pohodlné. Ak využívate taxík, je lepšie sa vopred dohodnúť na cene. Šoféri zvyčajne hovoria po anglicky ale i po rusky. Ak chcete vyraziť na výlety samostatne, môžete si požičať auto, nezabudnite pritom na poistenie. Keďže Turci jazdia pomerne „vášnivo“, treba byť opatrný. Majú svoje pravidlá, miesto smerovky vystrčia z okna ruku a napríklad v jednom pruhu sú aj tri autá. Je však dobré dodržiavať rýchlosť a vyhnúť sa pokutám, keďže policajti cesty sledujú. Parkujte tiež na vyhradených parkoviskách.

Turecký autobus
Turecký autobus - dolmuš. Foto: unsplash.com

Kam za dobrými nákupmi a čo a oplatí nakúpiť?

V Turecku sa nakupuje skvele a to nielen v tradičných bazároch. Dostanete tu kúpiť na čo si len spomeniete a to na celom pobreží Tureckej riviéry. Tovar je pomerne kvalitný a cenovo výhodný, aj čo sa týka oblečenia, od riflí, tričiek, šiat, kožených sandál, búnd, kabeliek, opaskov. Najčastejšie sa kupujú čaje, turecké sladkosti, koreniny, rôzne korálky a prívesky ako je napríklad tradičné modré oko, ktoré je symbolom ochrany. Poslednú dobu sú populárne aj vodné fajky s exotickým dizajnom. Je známe, že v Turecku sa zjednáva všade, okrem nákupných centier. Aj keď prvotné ceny bývajú prehnané je potrebné zjednávať. Platí sa tureckými lírami, ale aj eurami či dolármi. Peniaze si vlastne ani nemusíte zamieňať.

Turecký bazár
Turecký bazár. Foto: unsplash.com

Veríme, že sme vás inšpirovali top zážitkami, ktoré tak vašu dovolenku v Turecku obohatia o nové a dobrodružné poznávanie. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook