TOP 10 zážitkov zo Severného Cypru

Adrianu Severný Cyprus očaril. Ak si myslíte, že sa už na tom istom mieste nič nové zažiť nedá, zážitky štábu projektu Teleráno na cestách vás vyvedú z omylu. Zhrnúť totiž všetky zážitky len do 10 bodov nám dalo zabrať.

1. Hotel voňajúci novotou

Kde začať? Obrovský areál hotela Limak Cyprus*****, ktorý sa štábu Telerána na cestách podarilo prejsť až po troch dňoch, ponúka všetko na čo si pri letnej dovolenke len spomeniete. Záhrady na prechádzky, bazénový komplex – z toho 3 detské bazény, detské ihriská, vlastný aquapark, širokú kompletne vybavenú pláž s pozvoľným vstupom do mora a priezračnou tyrkysovou farbou mora. Interiér ešte voňajúci novotou - privíta vás veľkolepá recepcia a priestranné štandardné i rodinné izby. Pre deti sú tu zvlášť vybudované miniklub, maxiklub ako aj game room pre teenagerov. „Areál je tak veľký, že ak si ráno niečo na izbe zabudnete, už sa nevrátite,“ skonštatovala Adriana. Aj preto, že všetko potrebné máte k dispozícii. Ultra all inclusive dovolenka v tomto hoteli znamená prakticky celodenný prísun jedla a nápojov, ležadlá a slnečník pri bazéne i na pláži v cene a celodenné animácie. Príjemným bonusom v hoteli je spa – sauna, turecké kúpele hammam a masáže. Adrianu ako známu cukrárku očarila aj vlastná cukráreň hotela, v ktorej denne pripravujú čerstvé dezerty.

hotel limak cyprus
Hotel Limak Cyprus*****+

2. Výlet na Karpaz a fotogenické somáriky

Počas pobytu v oboch rezortoch máte možnosť absolvovať viacero fakultatívnych výletov. Štáb Telerána na cestách sa vybral na poldenný výlet na polostrov Karpaz. Počas ich návštevy spoznáte skutočný život na Cypre, nedotknutú prírodu a môžete sa okúpať na jednej z TOP pláží severnej časti ostrova. Počas cesty sa zastavíte v Opátstve sv. Andreasa, ktoré je známe ozdravujúcim prameňom. Jeho silu potvrdzuje legenda podľa ktorej sa tu vylodil na jedno oko slepý kapitán lode, po opláchnutí touto vodou sa zázračne uzdravil. Či už legendám veríte, alebo nie, určite si počas výletu, nenechajte ujsť príležitosť odfotiť sa s divými somárikmi, ktorí sú typickí práve pre túto oblasť. Somáriky postávajú pri ceste a sú už natoľko zvyknutí na turistov, že nemajú problém si s vami cvaknúť selfie.

Divoké somáriky
Divoké somáriky. FOTO: archív CK SATUR

3. Už osvedčená kvalita hotela

„Len“ 2 dni strávil štáb Telerána na cestách mapovaním areálu hotela Kaya Artemis*****, ktorý Adriana navštívila aj minulý rok. Architektúra celého areálu nesie antické prvky – hlavná budova hotela pripomína antický chrám, rovnako okolité vilky i zelené záhrady sa nesú v podobnom duchu.

  • hotel Kaya Artemis
  • hotel Kaya Artemis
  • hotel Kaya Artemis
  • hotel Kaya Artemis
  • hotel Kaya Artemis
  • hotel Kaya Artemis

Hotel patrí medzi najvyhľadávanejšie v ponuke našej cestovnej kancelárie. Porovnávať, prípadne hľadať rozdiely sa prakticky nedá. Aj v Kayi nájdete množstvo bazénov – dokonca aj bazén pre 16+ s baldachýnmi, v ktorom si oddýchnete od detského džavotu. Deti majú množstvo priestoru, kde sa vyšantiť, či už minikluby, maxikluby vnútri i vonku, teenage zóna s play station a chill out zónou alebo ihrisko s trampolínami. Nechýba ani aquapark, bary pri bazénoch, kompletne vybavená pláž s už ikonickým mólom a potopeným vrakom lode. Samozrejmosťou sú priestranné štandardné i rodinné izby a ultra all inclusive služby. A ani tu nechýbajú Spa centrá Diana a Hera, s ponukou rôznych procedúr a masáží, ako aj turecké kúpele.


4. Tie najkrajšie pláže

Pláže Severného Cypru sú dokonalé – dostatočne široké dlhé piesočnaté pláže s pozvoľným vstupom do mora. Presne také sa nachádzajú aj pri oboch cyperských hoteloch, do tyrkysovo sfarbeného mora vedú aj móla a pri hoteli Kaya Artemis sa nachádza aj vrak pod hladinou. Samozrejmosťou oboch pláži je množstvo vodných atrakcií, nafukovacie banány, jet ski alebo let padákom za motorovým člnom, ktorý si vyskúšala aj Adriana.

  • pláž na severnom cypre
  • more na severnom cypre
  • severný cyprus
  • pláž na severnom cypre
  • more na severnom cypre
  • severný cyprus

Najviac však Adrianu očarila pláž, ktorú navštívili počas výletu na polostrov Karpaz. Známa korytnačia pláž, ako sa Golden Beach nazýva, je krásnou nedotknutou piesočnatou plážou s trblietavo tyrkysovou farbou mora a je tiež domovom korytnačích mláďat, ktoré sa odtiaľto vyberú na svoju cestu do mora.

Golden Beach
Golden Beach. FOTO: archív CK SATUR

5. Nekonečné vodné šibalstvá

Ak vás i deti pobyt na pláži omrzí, k dispozícii majú v oboch hoteloch aquaparky s množstvom tobogánov, šmýkačiek, nafukovačiek a striekacích atrakcií. Výhodou oboch areálov je, že sú tak obrovské, že sa v nich takmer netvoria rady a spúšťať sa môžete prakticky nonstop. Adriana si viaceré z nich vyskúšala, o čom sa môžete presvedčiť aj v stories na našom instagrame. Odvahu však nenabrala na novinku v podobe „cosmic“ tobogánu – kde vás zavrú do rakety a v istom momente sa zem pod vami prepadne a vy prakticky letíte pár sekúnd trubicou.

Instagram
Aquapark hotela Limak
Aquapark hotela Limak. FOTO: archív CK SATUR

6. Animátori Planet Fun v plnom nasadení

Čo oba hotely na Severnom Cypre spája je dokonalá zábava počas celého dňa. O tú sa starajú dokopy 11 animátori rodinného klubu Planet Fun v oboch hoteloch. Zabavia deti a dospelých počas celého dňa. Dva krát týždenne sa v hoteli Limak koná penová párty, počas ktorej vám zahrajú nielen hymnu Planet Fun, ale aj rôzne iné slovenské hity. Každodenné minidisco, slovenský večer so show Milujem Slovensko, podvodné šibalstvá, miniolympiáda, pirátsky deň, púšťanie lampiónov šťastia – to je len krátky výber spomedzi množstva aktivít, ktoré deti zažijú počas dovolenky. O kvalite animátorov rodinného klubu Planet Fun svedčí aj to, že  mnohí klienti sa aj Adriane priznali, že si dovolenku vyberajú práve pre prítomnosť animátorov Planet Fun.

  • animátori Planet Fun
  • animátori Planet Fun
  • animátori Planet Fun
  • animátori Planet Fun
  • animátori Planet Fun
  • animátori Planet Fun
  • animátori Planet Fun
  • animátori Planet Fun

7. Športové akadémie

Minulý rok sme odštartovali športovú akadémiu práve na Severnom Cypre. Plavecká akadémia, vtedy pod vedením Ivetky, mala obrovský úspech, a preto tento rok nájdete športovú akadémiu  až v 10 hoteloch a okrem plávania, si môžete vyskúšať futbal, jogu, tanec, plážový volejbal zdarma, alebo aj windsurfing za poplatok. V oboch hoteloch na Severnom Cypre prebiehajú kurzy plávania a futbalu, ktoré zastrešujú naši skúsení animátori-inštruktori. Adriana navštívila plaveckú akadémiu v hoteli Limak Cyprus, ktorá sa odohráva v krásnom vnútornom bazéne – deti si po absolvovaní kurzu, okrem zlepšenia zručností v tom ktorom športe odnášajú diplom a medailu.

Deti vo vnútornom bazéne hotela Limak Cyprus
Deti vo vnútornom bazéne hotela Limak Cyprus. FOTO: archív CK SATUR

8. Ultra all inclusive pobyt s à la carte zážitkom

Oba hotely sa nachádzajú na tureckej časti ostrova a tomu zodpovedá aj kvalita ponúkaných ultra all inclusive služieb. Tá Adrianu v Turecku očarila a na Cypre tomu nie je inak. Čo to v praxi znamená? Okrem jedla a nápojov počas celého dňa, máte k dispozícii aj à la carte reštaurácie – v Kayi je turecká a ázijská, v Limaku sú to talianska, turecká a ázijska, práve tú navštívila aj Adriana.  Zároveň si tu svoje špeciality nájdu aj celiatici a dokonca je tu bufet pripravený zvlášť pre deti, a čo ocenia čerstvé mamičky, rôzne detské kašičky a rozmixovaná zelenina bez prídavkov soli a korenia pre najmenších.

Adriana s loďou plnou sushi
Adriana s loďou plnou sushi. FOTO: archív CK SATUR

9. Takmer ako doma

Oba hotely patri medzi tie najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie medzi slovenskými dovolenkármi. Prakticky denne sa tu stretnú priatelia, bývalí kolegovia či susedia, tak sa netreba čudovať, že okrem domácej turečtiny je slovenčina druhým jazykom, ktorý tu počujete najčastejšie. Dokonca už aj personál, ovláda základné frázy nášho jazyka, a preto niet divu, že mnohí sa zhodnú na tom, že: „Nie Chorvátsko, ale Severný Cyprus je slovenské more.“

Adriana na fotení s klientmi
Adriana na fotení s klientmi. FOTO: archív CK SATUR

10. Joga pri mori

Počas pobytu štábu Teleráno na cestách v oboch hoteloch prebiehala aj joga pri mori. Inštruktorka Miška z joga centra HYC, každé ráno i večer poriadne rozcvičila našich klientov i animátorov, ktorí aplikujú niektoré joga pozície aj do rozcvičky detí v mini a maxiklube.

Joga centrum HYC

Na záver si zhrňme niektoré praktické informácie:

  • Let na Severný Cyprus trvá 3 hodiny v prípade, ak letíte priamo do Larnaky – o niečo dlhšie trvá let s medzipristátím v Antalyii
  • Lieta sa z Bratislavy a Košíc
  • Následný transfer z Larnaky na hotel trvá 1,5 - 2 h, z Ercanu cca 1 h
  • Na cestu potrebujete cestovný pas, nakoľko opúšťate EÚ, no víza nie sú potrebné
  • Komunikačný jazyk v hoteli i okolí je angličtina, prípadne ruština
  • Teplota vzduchu sa pohybuje v rozpätí 30 - 35 stupňov Celzia
  • More je „teplé ako káva“ - 28 - 30 stupňov Celzia
  • Viac informácii vám Adriana zodpovedala v live streame na Facebooku

„Severná časť Cypru za mňa všetkými desiatimi“ zhrnula svoj pobyt Adriana. Pri výbere letnej dovolenky je Severný Cyprus azda prvou voľbou našich klientov, preto treba rátať s tým, že viaceré z termínov hlásia už teraz vypredané kapacity. Izby na august, september sa pomaly míňajú, tak sa nerozhodujte pridlho.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook