TOP 10 noviniek Spojených arabských emirátov

Spojené arabské emiráty sú krajinou nekonečných zážitkov. Ak ste ich už v minulosti navštívili môžete si byť takmer istí, že od poslednej návštevy svoju tvár zmenili. Pripravili sme si pre vás výber toho najzaujímavejšieho, čo za posledný rok pribudlo v jednotlivých emirátoch.

Dubaj ako najznámejší emirát

S nadchádzajúcou medzinárodnou výstavou Dubai EXPO 2020 sa totiž v Dubaji vo veľkom buduje. Pribúdajú nielen nové hotely, ale aj atrakcie, ktoré majú jedinú úlohu – očariť návštevníkov.


1. Výnimočná vyhliadka

Dubaj Frame je najväčším rámom na svete. Návrh tohto architektonického diela patrí Fernandovi Donisovi a bol vybraný spomedzi viacerých diel ako víťaz súťaže o novú architektonickú pamiatku, ktorá by stvárňovala novú tvár Dubaja. Povráva sa, že dizajnérovi bol nápad ukradnutý a nedostal zaňho žiadne peniaze. Dubajský rám je vytvorený zo skla, ocele, hliníka a železobetónu. Cez jednu stranu môžete pozorovať krásy starej časti mesta a na druhej strane uvidíte honosnú modernú časť.

  • Dubaj Frame
  • Dubaj Frame
  • Dubaj Frame
  • Dubaj Frame
  • Dubaj Frame
  • Dubaj Frame

2. Šálka namiesto lietajúceho koberca?

Flying Cup, lietajúca šálka, sa nachádza priamo na Jumeirah beach. Je miestom, ktoré vás doslova vystrelí do výšin. Vo výške 40 m nad zemou a nohami lietajúcimi vo vzduchu si môžete vychutnať nielen váš obľúbený nápoj ale aj večeru. Pohľad na Dubaj z výšky sa vám vryje do pamäte a ostane tak krásnou spomienkou. Z tejto výšky môžete pozorovať Dubajské oko, promenádu The Walk, palmový ostrov Jumeirah, či najznámejší hotel Atlantis The Palm.

Flying Cup
Flying Cup. FOTO: archív CK SATUR

3. Aj prechádzka mostom môže byť zážitkom

Dubajský vodný kanál umelo rozdelil najkrajšiu časť Dubaja na polostrov. Kanál je dlhý 3,2 km a prechádza cez hlavnú tepnu Dubaja, Sheikh Zayed Road, cez Safa Park až do rezidenčnej štvrti Jumeirah, ktorú spája s Arabským zálivom. Nad kanálom sa nachádza 5 mostov, z ktorých 3 sú určené pre peších turistov. Z jedného mostu je spustený umelý vodopád, ktorý sa automaticky vypne ak sa v jeho blízkosti nachádza loď.

Dubajský vodný kanál
Dubajský vodný kanál. FOTO: dubaiweek.ae

4. Prelet nad dubajským prístavom

Dubaj môžete vidieť aj z úplne inej perspektívy, a to priamo z lanovky, ktorá prechádza ponad dubajským prístavom. Tento jedinečný zážitok môžete zažiť na vlastnej koži. Na tejto adrenalínovej lanovke sa dostanete z výšky 170 m na zem pri rýchlosti až 80 km/h. Táto atrakcia je určená hlavne pre odvážnejších, no  zažiť Dubaj v tejto výške a rýchlosti môže byť zážitkom na celý život.

Pohľad na dubajský prístav
Pohľad na dubajský prístav. FOTO: archív CK SATUR

5. Spoznajte pravý Dubaj počas Dubai Safari

Dubaj nevyzeral odjakživa tak ako dnes. Na tomto mieste sa ešte v minulom storočí rozprestierala veľká púšť so sebe vlastnou faunou i flórou. Tú sa snaží oživiť projekt Dubai Safari. Po parku vás prevezú skúsení sprievodcovia v originálnych džípoch z obdobia, kedy sa toto miesto začalo meniť na mesto. Pri jazde po púšti sa vám naskytnú zaujímavé výhľady na okolitú zver v takmer prirodzenom prostredí  a unikátne pieskové duny.

Dubai Safari.
Dubai Safari. FOTO: archív CK SATUR

6. Ethihad Museum

Spoznajte novodobú históriu Spojených arabských emirátov na najnovšej výstave múzea Etihad. Vo veľkolepej novostavbe v meste Jumeirah ponúka múzeum sériu interaktívnych pavilónov, v ktorých si návštevníci prostredníctvom fotografií, filmov a ďalších informácií môžu prezrieť, ako sa krajina rozvíjala v priebehu času, najmä medzi rokmi 1968 a 1974. V múzeu Etihad môžu návštevníci objaviť bohaté svedectvo Spojených arabských emirátov o živote pred zmluvou, ktorá zjednotila sedem emirátov.

Ethihad Museum
Ethihad Museum. FOTO: thenational.ae

Moderný emirát, ktorý je aj hlavným mestom Abú Dhabí

Moderné a luxusné mesto, si oproti Dubaju stále zachováva svoju výrazne arabskú tvár a dnes je sídlom vlády, prezidenta SAE aj rodiny emira.


7. Nielen Paríž má svoj Louvre

Múzeum Louvre vzniklo zo spolupráce Abu Dhabí a Francúzska . Múzeum bolo založené v roku 2017 a nachádza sa v ňom najväčšia zbierka umenia na celom Arabskom polostrove. V múzeu sa prezentujú umelecké diela z celého sveta s osobitým dôrazom na preklenutie rozdielov medzi západným a východným umením. Najdrahším obrazom v zbierke je Salvator Mundi od Leonarda da Vinciho, ktorý bude vystavený tento rok a múzeu bol darovaný.

Múzeum Louvre
Múzeum Louvre. FOTO: archív CK SATUR

8. Nekonečná zábava s postavičkami nášho detstva

Warner Bros v Abu Dhabi patrí medzi najväčšie zábavné parky sveta. Okrem toho, že tu nájdete všetky obľúbené postavičky a príbehy bratov Warnerovcov, zabaví sa tu celá rodina. Obľúbený Scooby-Doo, Flinstonovci, Tom & Jerry, ale aj Batman či Superman sa na vás tešia v 29 najmodernejších interaktívnych atrakciách, ktoré sú rozdelené do šiestich tematických svetov.

  • Warner Bros v Abu Dhabi
  • Warner Bros v Abu Dhabi
  • Warner Bros v Abu Dhabi
  • Warner Bros v Abu Dhabi
  • Warner Bros v Abu Dhabi
  • Warner Bros v Abu Dhabi

9. Guggenheim Abu Dhabi

Plánované múzeum Guggenheim sa začalo stavať v roku 2011 avšak od roku 2017 nie je stále určený dátum ukončenia stavebných prác. Múzeum je súčasťou rozsiahleho komplexu umeleckých a kultúrnych inštitúcií, ktoré sa budujú na ostrove Saadiyat a ktoré majú osloviť medzinárodných turistov. Múzeum má vytvoriť vlastnú hlavnú zbierku moderného súčasného umenia, ktoré sa bude zameriavať na diela stredného východu. Všetky práce v múzeu budú rešpektovať kultúru Emirátov a národného a islamského dedičstva.

Guggenheim
Guggenheim. FOTO: canva.com

Najzelenší emirát s neopakovateľnou prírodou

Najpokojnejší no zároveň najzelenší, tak je prezývaný emirát Ras Al Khaimah, ktorý sa postupne doťahuje na svojich „susedov“ v budovaní zaujímavých atrakcií.

Letné dovolenky pri mori v Ras al Khaimah

10. Jebel Jais Zipline

V Jebel Jais sa nachádza najdlhšia lanovka sveta zapísaná v Guinessovej knihe rekordov. Celková dĺžka je 2830 m čo predstavuje dĺžku 28 futbalových ihrísk. Tento zážitok si nesmiete nechať ujsť. Nemusíte sa ničoho obávať, pretože sa vás ujme tím odborníkov, ktorí vám všetko poradia a postarajú sa o vašu bezpečnosť. Na tejto lanovke môžete dosiahnuť rýchlosť až 120 km za hodinu. V takej rýchlosti budete mať až pocit, že lietate. Budete však bezpečne pripútaný a nemusíte sa ničoho obávať. Po pár sekundách si začnete užívať pohľad na okolitú krajinu.

VIDEO: Túto unikátnu jazdú skrátka musíte vyskúšať

Bonus na záver

Aj spomedzi klasických turistických atrakcií hlásia z Dubaja vydarenú novinku. Pláž La Mer je novovytvorenou mestskou plážou v Dubaji. Momentálne patrí medzi jednu z najvyhľadávanejších pláží v meste. Na La Mer si užijete dlhé slnečné hodiny spojené so zábavou v bazénoch a pri iných zábavných aktivitách. V La Mer je zážitkom už len to, že si sadnete a budete pozorovať celý Arabský záliv. Toto miesto je veľmi obľúbené aj u miestnych obyvateľov. Nachádza sa tu množstvo reštaurácií, barov a miest na odpočinok.

Tak ako? Navnadili sme vás na dovolenku v jedinečných Emirátoch? Sezóna v Emirátoch sa pomaly blíži a pre našinca najprijateľnejšie teploty sú práve v období október – máj, tak už si len vybrať do ktorého emirátu sa vybrať najskôr.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook