TOP 10 netradičných prenocovaní vo svete

Prebudiť sa na spev vtákov a ranný škrekot opíc, vyjsť na terasu a vidieť len džungľu naokolo, alebo ticho, skutočné ticho, aké zažijete len ďaleko od civilizácie - uprostred púšte. Dovolenka v exotike môže byť aj takáto, ak si vyberiete to správne ubytovanie. Prinášame vám výber TOP 10 netradičných prenocovaní, ktoré môžete zažiť počas poznávania exotiky.

1. Maroko a Jordánsko: Noc v púšti

Ticho, aké nezažijete nikde inde, len v púšti. Oddych v obklopení piesočných dún uprostred kempu vychutnávajúc si tradičný čaj od beduínov. Poznávanie Maroka ponúka aj takúto možnosť prenocovania na marockej časti Sahary, a to cez mesto Erfoud, ktoré je hlavným bodom pre výlety do púšte aj . Počas poznávacieho Jordánsko - krajina čarovnej histórie, môžete prespať na púšti Wadi Rum, ktorá je chráneným územím a je do nej limitovaný vstup motorovými vozidlami. Noc môžete stráviť buď  v berberskom stane, alebo pod holým nebom priamo na piesočných dunách pod hviezdnou prikrývkou na koberčekoch. Do tábora uprostred púšte sa dostanete výletom na jeepoch, alebo štvorkolkách - adrenalín a piesok všade máte zaručený.

Chcem spoznať Maroko
Kulisy dobrodružnej noci v púšti Wadi Rum v Jordánsku
Kulisy dobrodružnej noci v púšti Wadi Rum v Jordánsku. Foto: depositphotos.com

2. Mongolsko: Noc v nomádskej jurte

Jurta je tradičné obydlie kočovníkov – rozoberateľná drevená konštrukcia zateplená ovčou plsťou, ktorú využívajú nomádi už po stáročia. Na návštevu tradičnej jurty sa treba  vopred pripraviť - existuje totiž množstvo zvykov a pravidiel, ktorých nedodržanie je neslušné. Napríklad odmietnutie toho, čo vám miestni ponúknu, hoci vám to ani nevonia, ani sa vám to opticky nepozdáva, je stále považované za veľké faux pass. Život v jurtách miestnych nomádov má nielen pravidlá, ale najmä dušu. Mongoli sú neuveriteľne usmievaví, priateľskí, pohostinní a spevaví. Všetko by vám dali, a určite si radi zaspievajú, ukážu vám skladanie jurty a tak váš zážitok z mongolskej prírody bude dokonalý. Spoznávať Mongolsko môžete aj spolu s našim TOP sprievodcom Jurajom Kordíkom, pre ktorého je Mongolsko už srdcovkou.

Chcem spoznať Mongolsko
  • mongolsko
  • mongolsko
  • mongolsko
  • mongolsko
  • mongolsko
  • mongolsko

3. Namíbia: Noc na území kráľa džungle

Trochu iný zážitok sľubuje africké safari. Ubytovanie uprostred ozajstnej divočiny, spolu s jej prirodzenými obyvateľmi je snom mnohých dobrodruhov. Takéto dobrodružstvo ponúka už viacero afrických krajín - spať uprostred divočiny môžete napríklad v Keni, alebo Namíbii. Po prebudení sa môžete vybrať jeepom sledovať stáda zebier, slonov a ak sa vám pošťastí stretnete aj kráľa džungle.

Nočná obloha obsypaná hviezdami
Nočná obloha obsypaná hviezdami. Foto: archív CK SATUR

4. Srí Lanka: Noc luxusu v dažďovom pralese

Aj vy ste čítali Knihu džunglí a učarovala vám predstava života v pralese? Dej knihy sa síce odohráva v indickej džungli, no na Srí Lanku je to len kúsok a tak si popri poznávaní „domova cejlónskeho čaju“, môžete dopriať aj takýto zážitok. No táto ponuka je trošku z iného súdka - luxusné zážitky na vás čakájú v rezortoch Chena Huts by Uga Escapes  alebo Wild Coast Tented Lodge.

Chena Huts by Uga Escapes. Srí Lanka
Chena Huts by Uga Escapes. Srí Lanka. Foto: archív CK SATUR

5. Libanon: Noc v omámení cédrových lesov

Libanonu sa hovorí krajina cédrov a tento strom je aj súčasťou libanonskej  štátnej vlajky. Kvalitné tvrdé cédrové drevo sa kedysi využívalo pri stavbe pyramíd a bolo jedným z hlavných obchodných artiklov tejto krajiny. Cédre vás uchvátia nielen veľkosťou a krásou, ale najmä svojou omamnou vôňou. Najlepšie urobíte, ak sa za symbolom Libanonu vyberiete, do cédrového lesa The God´s Cedar Forest, ktorý sa rozprestiera severozápadne od Bejrútu. Práve tu si môžete vychutnať noc uprostred upokojujúcej vône týchto veľstromov.

Cédrové stromy
Cédrové stromy. Foto: pixabay.com

6. Uzbekistan: Noc u domácich

Uzbekistan je jednou z najzáhadnejších krajín na svete, aj preto ju cestovný ruch ešte natoľko nezasiahol a turistov je tu stále pomenej. Počas poznávacieho zájazdu do Uzbekistanu na vás čaká množstvo netradičných zážitkov. Okrem nocí v jurtách sa môžete tešiť aj na noc strávenú v domčekoch miestnych obyvateľov dedinky Sentyab, ktorá sa nachádza ďaleko od miest a ciest, v nádhernom prostredí hôr. Zaspávať a prebúdzať sa tak budete naozaj autentcky - s čerstvým vzduchom, zeleňou, spievajúcimi vtákmi a priateľskými ľuďmi.

Dedinka v Uzbekistane
Dedinka v Uzbekistane. Foto: flickr.com

7. Fínsko: Noc priamo pod polárnou žiarou

V dedine Igloo v Kakslauttanen vo Fínsku môžete z pohodlia svojej luxusnej izby pozorovať polárnu žiaru. Každá sklenená kopula sa skladá z tepelne izolovaných sklených dosiek a umožní , vám zaspávať pod hviezdami a pritom sledovať, ako sneh padá priamo na vás, no vy ste zababušení v bezpečí a najmä v teple.

Dedinka Igloo
Dedinka Igloo. Foto: wikimedia.org

8. Austrália: Noc na ťavej farme

Na farme Frontier Camel Farm sa dozviete všetko o ťavách v Austrálii, od ich fyziológie po ich osobitosti a osobnosti. Vyskúšať si môžete aj krátku jazdu na ťave, prípadne v ich sprievode pozdĺž rieky Todd. Najmä najmenších nadchne možnosť prespať na farme a vychutnať si v areáli grilovanie a raňajky. Nechýba ani múzeum tiav, historické fotografie a suveníry.

ťavia farma
Ťavia farma. Foto: flickr.com

9. Etiópia: Noc ako domáci

Tukul je názvom pre typické domčeky v afrických krajinách. Guľatá bahenná chata s kužeľovou strechou je postavená z bahna, trávy, stoniek prosa a drevených stožiarov. Zvyčajne sa  nachádzajú v Etiópii, Sudáne a ďalších častiach východnej Afriky. Ubytovanie v Tukul Village si môžete dopriať aj počas nášho poznávacieho zájazdu.

Tukul Village
Tradičné domčeky tukul
Tradičné domčeky tukul. Foto: depositphotos.com

10. Malajzia: Noc priamo na pláži

Ubytovanie a noc priamo v bungalove na pláži na vás čaká na ostrovoch Perhentian pri pobreží Malajzie, počas poznávacieho zájazdu v Malajzii. Súčasťou komplexu malých domčekov väčšieho z ostrov Besar je aj reštaurácia. Pobrežie ostrovov obklopujú koraly a z prednej verandy môžete sledovať krásny západ slnka nad hladinou mora. Množstvo koralov láka k šnorchlovaniu a krásna príroda ostrov k prebádaniu.

  • Malajzia
  • Malajzia
  • Malajzia
  • Malajzia
  • Malajzia
  • Malajzia

BONUS TIP: Glamping v Štiavnických vrchoch

Na záver sme si pripravili bonus za ktorým nemusíte cestovať ďaleko. Aj na Slovensku už nájdete viacero miest, atraktívnych na prespávanie. Po rôznych domčekoch na strome, prichádza nový druh ubytovacích zážitkov tzv. “glamping”. Je určený tým, ktorí na klasickom stanovaní, kempovaní neobľubujú spánok na zemi, či spoločné hygienické zázemie. Pri štiavnickom tajchu Počúvadlo pripravili pre návštevníkov ForRest Glamp. Kempovanie vo vyhrievanom klimatizovanom stane s vlastnou kuchyňou, kúpeľňou, no uprostred prírody s výhľadom na tajch a Štiavnické vrchy.

ForRest Glamp
ForRest Glamp. Foto: ForRest Glamp

Tento článok je prvý zo seriálu 10 x 10 tipov, ktoré sme si pre vás pripravili pri príležitosti osláv 100 rokov našej cestovnej kancelárie. Postupne vám tak predstavíme TOP 100 zaujímavých miest, zážitkov a tipov, ktoré treba zažiť na cestách.

100 rokov CK SATUR

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook