TOP 10 miest v Maďarsku

Maďarsko je vnútrozemskou krajinou, ktorá v sebe spája staré i nové kultúry. Známa pre svoju historickú vznešenosť, romantické mestá, Dunaj, hrdá a zároveň aj ohnivá navonok i vnútri. Spoznávať túto krajinu môžete celoročne, pretože v každom ročnom období prináša nečakané zážitky.

Poslednú dobu sa Maďarsko dostalo na zoznam mnohých cestovateľov, preto vám aj my v CK SATUR ponúkame bohatú ponuku poznávacích zájazdov, pričom sa môžete nechať inšpirovať aj našimi top 10 miestami. 

Poznávacie zájazdy do Maďarska

1. Budapeštianska panoráma

Budapešť je jedno z najlepšie umiestnených miest na svete. Práve tu akoby sa šťastlivo stretávali pohoria, nížiny, rieka, človek a príroda. Dnes sa radí medzi najkrajšie mestá. A niet divu, lebo na zoznam UNESCO sa dostalo historické centrum Pešti na Dunajskom nábreží ako i hradná štvrť Buda. Ikonou mesta je i bazilika sv. Štefana, ktorá je najväčšou sakrálnou stavbou, ktorá dosahuje skoro 100 m. Maďari svoje mesto skutočne milujú, veď každý piaty obyvateľ Maďarska žije práve v hlavnom meste.

Budapešť
Budapešť. Foto: unsplash.com

2. Dunaj a jeho ohyb

Ako si cestuje Dunaj smerom ku Budapešti, tak v jednom momente vytvára akúsi podmanivú „zákrutu“. Je to miesto, ktoré sa nazýva Dunajský ohyb. Právom sa považuje za jedno z najkrajších miest v Maďarsku. Do tejto prírodnej klenotnice vstúpite cez Ostrihom, kde sa týči 5. najväčšia európska bazilika. Po asi 30 km sa objavuje Vyšehrad aj so svojím hradom postaveným na kopci, čo sa dvíha do výšky 333 m. 20 km pred Budapešťou sa objavuje ešte krásne mestečko Szentendre (Sv. Ondrej), ktorého južanská elegancia a šarm spôsobuje nečakanú zmes kultúr.

Vyšehrad
Vyšehrad. Foto: unsplash.com
Náš tip: Pri meste Szentendre sa nachádza najväčší maďarský skanzen, kde môžete sledovať kultúrny vývoj rôznych maďarských regiónoch. Obdiv si tu zaslúži každý z 260 plne zariadených domov.

3. Balaton skoro ako more

Jazero Balaton nazývajú domáci aj maďarským morom. S celkovou dĺžkou 195 km je najväčším v Strednej Európe. Okrem letného relaxu, kúpania, vodných športov, si môžete užiť aj okolitú prírodnú scenériu, krásne prechádzky či bicyklovanie na trase dlhej 210 km, ktorá sa ťahá cez vinice, letoviská, termálne kúpaliská, hrady a zámky. Požičovne bicyklov nájdete v každom väčšom meste. Ťažko sa tu odoláva chutným maďarským reštauráciám.

Balaton
Balaton. Foto: unsplash.com

4. Antika v meste Pécs so stredomorskou atmosférou

Starobylé mesto Pécs na juhu Maďarska založili kedysi Rimania pod názvom Sopianae. Obdivovať tu dnes môžete bohato zdobené starokresťanské pohrebné komory z obdobia rímskej ríše, či katedrálu sv. Petra a Pavla. Vystúpiť sa dá i na vežu odkiaľ sú krásne výhľady. Nebojte sa chodiť po meste len tak bez cieľa, lebo vždy tu na niečo natrafíte, od krásnych budov, starej lekárne zo 17. storočia, po remeselné predmety, víno s dlhoročnou tradíciou či sladkú čokoládu.

Pécs
Pécs. Foto: en.wikipedia.org

5. Krasová oblasť plná krás

Aggtelek je krasová oblasť s takmer 300 jaskyňami, ktorá sa dostala aj na zoznam UNESCO už v roku 1995. Najdlhšia maďarská jaskyňa Baradla stará 2 milióny rokov prechádza aj štátnou hranicou s našim územím. Má nádhernú a bohatú kvapľovú výzdobu. Užiť si tu môžete aj hudobno-svetelnú show v koncertnej sieni so skvelou akustikou. Krásny je 19 m obrovský stalagmit „Hvezdáreň“.

Jaskyňa Baradla
Jaskyňa Baradla. Foto: en.wikipedia.org

6. Hévíz ako srdce krajiny

Toto nádherné malé kúpeľné mestečko leží v srdci Maďarska. Okrem relaxu v kúpeľoch si môžete vychutnať aj históriu cez kostoly, katedrály a múzeá, či nádherné prostredie. Samotné jazero má liečivú termálnu vodu a tým, že v jeho okolí sú lesy, vyniká jedinečnou mikroklímou. Teplota vody v jazere dosahuje až 35 ℃ v lete,  v zime je to okolo 26 ℃.

Kúpeľné mesto Hévíz
Kúpeľné mesto Hévíz. Foto: CK SATUR

7. Maďarskí pastieri a Hortobágy

Národný park Hortobágy sa dostal na zoznam UNESCO už v roku 1999 a to pre jeho nezvyčajnú prírodnú krásu, ktorú tvoria mokrade, pláne a trávnatá plocha, čo je najväčšia v Európe. Vznikla aj vďaka ľudom. Tunajšiu pustu tvorí tradičné hospodárstvo ako spásanie, ktoré ju však vôbec neohrozuje, ba čo viac, je potrebné pre život. Spoznajte tak zem, ktorú udupáva a spása dobytok a život maďarských pastierov.

Jazda na koňoch
Jazda na koňoch. Foto: CK SATUR
Náš tip: Nevynechajte jazdecké exhibície aj prehliadky obratnosti pastierov, jazdcoch a kočišov, z ktorých programu býva najatraktívnejšia krkolomná jazda záprahov piatich koní ("puszta-Otos") a ukážky pohoničskej práce so stádom.

8. Eger, hrad, víno a kúpele

Egerský hrad, staré uličky, lákavé obchody, aj taká môže byť atmosféra v maďarskom meste Eger. V súčasnosti patrí medzi najnavštevovanejšie mestá v Maďarsku. Hlavným lákadlom je krásne umiestnenie, množstvo historických budov, hrad, slávna história boja proti Turkom, termálne kúpele a samozrejme víno. Veď kto by nepoznal Egri Bikavér.

Eger
Eger. Foto: CK SATUR

9. Pannonhalma ako na dlani

Mestečko Pannonhalma leží medzi Györom a Veszprémom a preslávil ho benediktínsky kláštor. Založil ho v r. 996 knieža Gejza - otec Štefana I. Kláštor stojí na 282 m vysokom kopci a dominuje širokému okoliu – pripomína pevnosť. Nemožno sa čudovať, že vďaka svojmu historickému významu i zachovaným pamiatkam bol v r. 1996 zaradený do zoznamu UNESCO. 

Pannonhalma
Pannonhalma. Foto: depositphotos.com

10. Mesto klobás

Mesto Békéscsaba sa stalo hlavným mestom klobásy. Spoznajte dedičstvo a tradície známej a chutnej čabajskej klobásy s názvom CsabaPark. Tento gastronomicko-turistický komplex okrem „starostlivosti" o dobré meno klobásy, ponúka aj priestor pre oddych a zábavu. Každý rok sa v  meste koná Festival klobásy pre vyše 100.000 návštevníkov z okolia aj zo zahraničia a ponúka pestré programy, súťaže vo výrobe klobásy, ukážky tradičných zabíjačiek a samozrejme výnimočné gastronomické zážitky.

Maďarské klobásy
Maďarské klobásy. Foto: CK SATUR

Ak vás maďarské miesta zaujali, spoznať ich môžete aj prostredníctvom našich poznávacích zájazdov, kde vás budú sprevádzať naši skúsení sprievodcovia, ktorí vám rozpovedia pútavé príbehy a ukážu nádherné časti krajiny. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook